Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AnimaleArta culturaDivertismentFilmJurnalismMuzicaPescuit
PicturaVersuri

Chirurgie veterinara

Rechini

Animale



+ Font mai mare | - Font mai mic



Rechini

Introducere

Rechini se deosebesc de restul speciilor de pesti ososi prin scheletul



cartilaginos pe care il prezinta.Sunt animale de prada capabile sa manance chiar si cele mai mari specii de pesti,atat la suprafata cat si la mare adancime.

Aceasta categorie de pesti au evoluat dar unii pastreaza aceleasi trasaturi cu

cei de acum 100 de milioane de ani.Balena-Rechin este cea mai mare dintre

toti pestii din ocean,masurand 15m in lungime.Acestia pot fi intalniti in toate marile,dar in abundenta in apele tropicale.

Trasaturi fizice

In general rechinii au culoarea gri,iar pielea este acoperita de un strat de solzi

mici,care spre deosebire de cei de la pestii obisnuiti nu se dezvolta odata cu evolutia acestuia.De obicei au cinci branhii respiratorii situate dupa cap.Coada este asimetrica,iar coloana vertebrala ste bulbucata,formand lobul superior Multe specii au in general randuri de dinti ascutiti care sunt fixate in fibrele membranoase.Dintii care de multe ori raman in carnea prazii,sunt imediat inlocuiti de altii noi.Inotatoarele si coada sunt solide spre deosebire de pestii ososi.Rechinii prezinta enzime digestive foarte puternice care ii auta binenteles la digerarea prazii.

Reproducerea

Spre deosebire de pestii ososi,la care femela depune o masa de pui micuti si nedezvoltati,cei mai multi rechini produc pui mai mari si mai bine dezvoltati"Tigrul de nisip,,spre exemplu produce doar doi pui odata.Cei mai multi rechini sunt ovivari depunand doua oua,depus in interiorul femelei care da la nastere puii.Unii rechini depun ouale extern,acestea ajungand printre pietre.La nastere puii unora dintre speciile cele mai mari depasesc 1m.Dupa ce au fost nascuti puii sunt tinuti in zone sigure,fata de masculi.

Pestii reprezinta clasa (conform ultimelor clasificari-supraclasa)cea mai numeroasa de animale vertebrate acvatice. Traesc si se reproduc in apa. Au corpul acoperit de regula cu solzi, se deplaseaza cu ajutorul inotatoarelor si a cozii, respira prin branhii(pestii dipnoi au si plamini)Dupa structura scheletului se impart in pesti cartilaginosi si ososi.

Pestii cartilaginosi (au scheletul cartilaginos) au aparut cu peste 400milioane de ani in urma. Majoritatea depun oua(acoperite cu o coaja chitenoasa rezistenta), care contin o cantitate mare de galbenus. Se cunosc circa 630de specii grupate in subclasele holocefali si elasmobranhieni.

Holocefalii actuali sunt reprezentati de circa 30 specii de chimeriforme. Cel mai cunoscut este pestele chimere-europiana, intalnit in marea barent(partea de sud-est). Are corpul golas, pana la 1, 5m lungime, cu o coada filiforma, datorita careia acest peste e numit si sobolan-de-mare. Isi depune ouale in niste capsule fusiforme de pina la 18cm lungime. Chimera-europiana este apreciata pentru grasimea din ficat, care se foloseste ca substanta medicamentoasa.

Elasmobranhienii actuali cuprind pesti din ordinul rechini(circa 250specii)si ordinul batoidei(circa 350specii)

Tiparii de balta si pestii "noua-ochi" sunt animale primitive asemanatoare cu pestii, care nu au maxilare adevarate.Tiparii de balta au un fel de crapatura care tine loc de gura,inconjurata de mici tentacule."Noua-ochi" au discuri care sug sangele altor animale.Toti acesti falsitipari, traiesc in mare, dar exista si specii de "noua-ochi" care traiesc in apa dulce.

Rechinii, pstii-fierastrau, calcanii si rudele lorsunt toti pesti cartilaginosi - au scheletul format nu din oase, ci din cartilagii. Exista aproximativ 850 de specii de pesti cartilaginosi.Toate traiesc in mare.Cei mai multi suntvanatori active,echipati cu dinti ascutiti pe ambele falci.Putine din cele mai mari specii, cum ar fi rechinul balena, nu sunt vanatori.Acestea filtreaza micile animale din apa marina.

Rechinul Mako

Rechinul ciocan



Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare



DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 2504
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2025 . All rights reserved