Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AgriculturaAsigurariComertConfectiiContabilitateContracteEconomie
TransporturiTurismZootehnie


Imobilizarile necorporale

Contabilitate



+ Font mai mare | - Font mai mic



Imobilizarile necorporale

Imobilizarile necorporale sunt valori patrimoniale care nu se prezinta sub forma unor bunuri cu continut material, ci sub forma unor acte cu caracter economic sau juridic care atesta dreptul asupra unor valori mari, a caror valoare se recupereaza in mai multi ani.



Conform definitiei date de IAS 38 Imobilizari necorporale "activul necorporal reprezinta un activ nemonetar identificabil, fara suport material si detinut in scopul utilizarii in cadrul productiei sau aprovizionarii cu bunuri, furnizarii de servicii, pentru inchiriere sau scopuri administrative".    "Un activ este o resursa controlata de o societate ca urmare a unor evenimente anterioare si din care se preconizeaza ca societatea sa obtina beneficii economice in viitor". Tot in IAS 38 sunt precizate care sunt conditiile ca intreprinderea sa recunoasca un activ la cumparare: daca si numai daca este probabil ca societatea sa obtina beneficii economice viitoare care pot fi atribuite activului respectiv si costul activului poate fi masurat in mod credibil.     Controlul asupra unui activ este asigurat daca intreprinderea are puterea de a-si insusi avantajele aconomice viitoare corespunzatoare si, de asemenea, are posibilitatea de a restrictiona accesul tertilor la aceste avantaje.

In cazul particular al imobilizarilor necorporale, capacitatea de a controla avantajele economice viitoare rezulta, de regula, din drepturile pe care intreprinderea le poate face respectate pe cale legala. In absenta unor astfel de drepturi, este mai greu de demonstrat existenta unui control.    

In structura imobilizarilor necorporale intra urmatoarele elemente: cheltuielile de constituire, cheltuielile de dezvoltare, concesiunile, brevetele, licentele si alte valori similare, fondul comercial; alte imobilizari necorporale, avansuri si imobilizari necorporale in curs de executie.

a)      Cheltuielile de constituire cuprind cheltuielile ocazionate de constituirea si dezvoltarea intreprinderilor care se ridica la valori considerabile si care sunt inregistrate ca valori imobilizate. Dintre acestea    mai importante sunt: cheltuielile cu redactarea si legalizarea actelor de infiintare, onorariile platite, taxele de publicitate, cheltuielile cu emisiunea de actiuni, cheltuieli de reclama si altele.

b)     Cheltuielile de dezvoltare (daca sunt imobilizate) cuprind cheltuielile concretizate in elaborarea sau cumpararea de proiecte, analize tehnico-economice, studii si altele, in scopul realizarii unor obiective, cum sunt: tehnologii noi de fabricatie, metode perfectionate de lucru la anumite masini si utilaje. Fiecare proiect va trebui sa fie clar individualizat si costul stabilit cu precizie pentru a fi evidentiat corespunzator in activul patrimonial si pentru a fi analizat in timp    corespunzator, fara a depasi 5 ani. Totodata proiectele respective sa aiba sansa de reusita tehnica si de rentabilitate economica.

c)     Concesiuni, brevete, licente, marci comerciale si alte drepturi si valori similare reprezinta totalitatea cheltuielilor efectuate pentru a obtine avantajul pe care il detine protectia acordata in anumite conditii inventatorului, autorului     sau beneficiarului dreptului de exploatare a unui brevet, licente, marci de fabrica sau de comert, sau titularului unei concesiuni. In mod concret este vorba de sume platite de un concesionar pentru dreptul de a utiliza anumite bunuri sau servicii ale altei persoane, cheltuielile efectuate pentru a realiza inventia, brevetul sau a obtine licenta, precum si pentru a proteja efectuarea unor acte de comert.

d)     Fondul comercial ( daca a fost achizitionat) reprezinta dreptul suplimentar cuvenit celui care inchiriaza un local, un imobil, in scopuri comerciale, datorita existentei unor conditii deosebite in care se afla bunul respectiv: pozitia, clientela, vadul comercial, reputatia, sursele avantajoase de aprovizionare si altele. Valoarea fondului comercial se stabileste ca diferenta intre costul de achizitie si valoarea justa stabilita la data tranzactiei, a partii din activele nete achizitionate. Amortizarea fondului comercial se face pe durata previzibila in care bunul respectiv aduce beneficii economice cumparatorului. Perioada de amortizare nu trebuie sa depaseasca durata de utilizare a fondului comercial respectiv, fara a depasi 20 ani de la data achizitiei.

e)     Avansuri si imobilizari necorporale in curs de executie reprezinta avansurile acordate viitorilor furnozori si imobilizarile necorporale neterminate la sfarsitul anului, la care se mai adauga imobilizarile necorporale facturate de furnizori dar nesosite si cele subscrise ca aport comercial, dar neaduse inca.



Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare



DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 960
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved