Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AgriculturaAsigurariComertConfectiiContabilitateContracteEconomie
TransporturiTurismZootehnie


Delta Dunarii

Turism



+ Font mai mare | - Font mai mic



Delta Dunarii - Cai de acces

SNCFR

  • trenuri accelerate si personale, Bucuresti - Medgidia - Tulcea (5-8 ore)
  • trenuri personale, Constanta - Tulcea (4 ore)

AUTO



  • curse regulate, Bucuresti, Galati, Constanta - Tulcea

AERIENE

  • curse regulate, Bucuresti - Tulcea (45 minute)

NAVALE

  • curse clasice
    • Braila - Galati - Tulcea - Sulina (8 ore)
    • Tulcea - Sulina (3 ore)
    • Tulcea - Chilia veche - Periprava (4.30 ore)
    • Tulcea - Sf. Gheorghe (6 ore)
    • Crisan - Mila 23 (1 ora)
  • curse speciale (rapide)
    • Braila - Galati - Tulcea - Sulina (4.30 ore)
    • Tulcea - Sulina (1.30 ore)
    • Tulcea - Sf. Gheorghe (2 ore)

Delta Dunarii - Trasee turistice

1

Tulcea - canalul Mila 35 - garlele Sireasa, Sontea - canalul Olguta - Dunarea Veche - satul Mila 23 - Crisan - maliuc - Tulcea

2

Tulcea - Victoria - canalele Litcov, Crisan - Caraorman - Crisan - Maliuc - Tulcea

3

Tulcea - Maliuc - Crisan - canalul Crisan - Caraorman - canalul Caraorman - lacurile Puiu, Rosu, Rosulet - canalul Rosu - Imputita - canalul Bursuca - Sulina - Tulcea

4

Murighiol - canalele Dunavat, Dranov - golful Holbina - lacul Razim - Gura Portitei

5

Jurilovca - Gura Portitei

6

Crisan - Dunarea Veche - canalul Eracle - garla Lopatna - canalul Lopatna - Trei Iezere

7

Crisan - Dunarea Veche - canalul Magearu - Dunarea Veche - bratul Sulina - Crisan

Delta Dunarii - Locuri de popas

Hoteluri

Tulcea

Delta (3 stele, 234 locuri, restaurant, bar, terasa)

Egreta (2 stele, 234 locuri, restaurant)

Europolis (2 stele, 150 locurii, restaurant, bar, discoteca)

Maliuc

Salcia (1 stea, 52 locuri, restaurant)

Crisan

Lebada (2 stele, 148 locuri, restaurant)

Sulina

Sulina (2 stele, 215 locuri, restaurant)

Sfantu Gheorghe

Mareea (3 stele, 7 camere duble, cu bai in camera si pe hol, apa calda, 2 saloane restaurant, o camera de zi (TV-video); alte servicii: salupa rapida 5-6 locuri pentru transfer Mahmudia - Sf.Gheorghe si pentru excursii, ambarcatiuni cu rame si motor ce pot fi inchiriate pentru plimbari si pescuit, parcare asigurata in Mahmudia)

Jurilovca

Albatros (1 stea, 12 locuri, restaurant)

Uzlina

Cormoran (2 stele, 18 locuri, restaurant, ponton-dormitor, 38 locuri)

Campinguri

Maliuc

(80 locuri)

Crisan

(80 locuri)

Murighiol

(230 locuri, restaurant)

Case particulare

La recomandare Agentiilor de turism, se pot inchiria spatii de cazare in gospodariile pescarilor din Murighiol, Dunavatu, Crisan, Mila 23, Sf. Gheorghe. Este obisnuita si angajarea pensiunilor com


OMUL DIN DELTA
Comform datelor existente, primele semne de civilizatie din Delta Dunarii
sunt cele lasate de grecii din Miletul Asiei Mici care au inceput colonizarea
tinuturilor dobrogene acum 2600 de ani in urma. In prezent marea majoritate
a locuitorilor din Delta o reprezinta comunitatea rusilor lipoveni si cea a
ucrainenilor care au venit in valuri succesive. Astfel, in secolul XVIII, cazacii
din imprejurimile Nistrului au ajuns in divergenta cu puterea tarista care nu le
respecta drepturile si libertatile, o parte din ei cautandu-si alta patrie. Ei au
patruns in Delta in anul 1709, sub conducerea cazacilor din tinutul Zaporoje.
Turcii au cazut la invoiala cu acesti razboinici incercati si bine organizati ca,
in schimbul sprijinului oferit in eventualele razboaie cu rusii, acestia sa
primeasca o relativa independenta, pamant, si dreptul la pescuitul liber. In decursul anilor au existat numeroase tulburari, lucru care totusi nu i-a determinat pe acestia sa paraseasca meleagurile Deltei. Rusii lipoveni s-au stramutat din Rusia tarista in mai multe valuri, refugiindu-se de prigoana religioasa pe teritorii care la vremea aceea erau sub stapanirea otomana. In Delta acestia au sosit in jurul anului 1772 dobandind, dupa o intelegere cu turcii ce stapaneau la aceea vreme Dobrogea, o totala libertate religioasa in schimbul sprijinului armat impotriva rusilor. Ambele comunitati, lipovenii si ucrainenii, si-au pastrat in mare parte traditiile si limba, astfel ca aici se pot, inca, asculta vechile cantece lipovenesti si ucrainene cu armosca si toba, instrumente comune ambelor etnii. Trebuie spus ca acestia sunt sub influenta bisericii de rit vechi, unde ca o particularitate, calendarul religios este cu 14 zile in urma celui laic. Alaturi de acestia, convietuiesc si alte nationalitati ca romanii, turcii, grecii, etc.
Locuitorii Deltei Dunarii se ocupa indeosebi cu pescuitul, cu cresterea animalelor, si, in ultimul timp, cu turismul. Numarul locuitorilor Deltei este 14000, acestia traind la sate iar o parte de 5000 de locuitori locuiesc in singurul oras al Deltei - Sulina. >>

Traseul I: Tulcea - Canal Mila 36 - Sireasa - Sontea - Olguta - Dunarea Veche - Mila 23 - Crisan (hotel Lebada) - Tulcea.

         Parasind peisajul portuar, pornim pe bratul Tulcea ale carui maluri sunt strajuite de paduri de salcii sau de plantatii de plop, pana in dreptul milei 36 unde la stanga se deschide canalul Mila 36, unde se afla un complex pescaresc si cherhanaua care poarta numele locului. Traseul continua spre est pe canalul Sireasa, care traverseaza o zona pitoreasca pe langa lacuri accesibile numai cu barcile. Apoi se continua pe canalul Sontea Veche, strabatand o zona de rara frumusete, cu stufarii, nuferi, salcii, ghioluri ce se deschid in ambele parti ale canalului, adapostind numeroase specii de pasari.

         La sud de acest traseu se afla lacul Furtuna, unul dintre cele mai mari lacuri din delta si care are o forma aproape circulara. Acest loc prezinta aspecte naturale pitoresti: maluri incarcate de vegetatie, lebede, corcodei, lisite si pelicani.

Continuand calatoria spre est, ajungem la satul Mila 23, un sat tipic pescaresc supranumit "Venetia Romaniei".

        Coborand pe bucla Obretin, se ajunge la hotelul Lebada, aflat la confluenta buclei cu canalul Sulina.

         La intoarcere spre Tulcea, pe bratul Sulina, se trece pe langa cateva localitati specifice deltei: Gorgova, Vulturul, Maliuc, Partizani.

         Pentru a cunoaste specificul acestor locuri cu zone minunate pentru destindere si agrement, ii invitam pe vizitatori nu numai sa le strabata, ci daca au ragazul, sa poposeasca in mijlocul ospitalierilor sai locuitori.

        Traseul II: Tulcea - brat Sf. Gheorghe - Victoria - canal Litcov - Canal Crisan - Caraorman - Hotel Lebada - brat Sulina - Maliuc - Tulcea.

         Punctul de plecare este municipiul Tulcea - poarta de intrare in Delta Dunarii - situat pe locul vechii asezari romane Aegzssus, construit pe 7 coline, asemenea Romei.

        Mergand pe firul apei, de pe vas se zaresc pe malul stang casele satului Tudor Vladimirescu, iar pe cel drept, Monumentul Independentei.

        Ceva mai jos de Mila 34 incepe Canalul Sf. Gheorghe, un punct important pentru navigatie. In acest loc bratul Tulcea se bifurca, dand nastere pe partea dreapta, bratului Sf. Gheorghe, iar pe cea stanga, canalului Sulina.

       Continuandu-se drumul pe bratul Sf. Gheorghe, trecem prin dreptul localitatilor Nufaru si Ilganii de Jos. Coama stancoasa care se observa pe malul drept este o ramasita a lantului muntos hercinic.

         La km 100 intram pe canalul Litcov, pe ale carui maluri sunt cuiburile egretelor, ratelor, lisitelor, starcilor galbeni, precum si ale gratioaselor lebede si tiganusi. Cu un pic de noroc putem intalni si un stol de pelicani sau lopatari. Vegetatia abunda in nuferi albi si galbeni si minunatele flori de nu-ma-uita.

         De o parte si de alta a canalului se afla importante lacuri ale deltei ca: Gorgova, Isaac, Uzlina si lacul Potcoava. Acesta din urma se caracterizeaza prin existenta unei colonii mixte de starci si tiganusi, egrete si cormorani. De asemenea, zona constituie un adevarat refugiu pentru vidre, nurci, hermeline si mistreti, iar fauna piscicola este reprezentata de o serie de specii periclitate: caracuda si linul.

        De la Caraorman, canalul Litcov capata denumirea canalul Crisan, spre bratul Sulina, si de canalul Caraorman, spre bratul Sf. Gheorghe, pana la lacul Puiu. Pe malul stang al canalului se afla cherhanaua Litcov.

        Ne indreptam spre Tulcea, pe bratul Sulina, trecand pe langa cateva localitati specifice Deltei: Gorgova, Vulturu, Maliuc, Partizani, Ilgani.

   Traseul III: Tulcea - brat Tulcea - Canal Mila 36 - Sireasa - Olguta - Dunarea Veche - Mila 23 - Crisan (hotel Lebada) - Canal Ceamurlia - Dunarea Veche - Canal Magearu - grind Letea, padurea Letea.

         O alta varietate de traseu pentru cei ajunsi pe traseul nr. 1 la hotelul Lebada, parcurgand cel de-al doilea lob al Marelui "M", este canalul Magearu, pana in localitatea Letea.

        Inainte de a intra pe canalul Magearu, putem merge sa vizitam padurea Caraorman, padure de foioase cu caracter mediteranean, dune de nisip, cu o fauna si o flora caracteristica si in acelasi timp zona de stricta protectie.

          Intorcandu-ne pe canalul Magearu, desi pitoresc prin aspectele peisagistice pe care le ofera de-a lungul lui, la ape mici este blocat de plauri plutitori, ceea ce de multe ori face inaintarea imposibila. Accesul se face in perioadele propice numai cu navele, hotelurile plutitoare ramanand eventual pe canalul Caraorman - Crisan.

         Grindul Letea este una dintre cele mai interesante medii naturale din Romania, luand fiinta ca urmare a actiunii indelungate a valurilor marii. Bogatia vietii salbatice a grindului este data de cele peste 500 de specii de plante si circa 3000 specii de animale, mai mult de jumatate reprezentand insectele.

         La nord de localitatile Letea si C.A. Roseti se afla padurea Letea, o alta zona de stricta protectie a rezervatiei, care cuprinde padurile de tip "hasmac", paduri de stejar si alte specii de foioase. Aceasta padure gazduieste un tip particular de vegetatie: un amestec de plante cataratoare (liane mediteraneene, vita salbatica, iedera), cu frasin, plop alb, parul, teiul argintiu si foarte rar arinul negru. Fauna este reprezentata de codalb, buha, fazan, serpar, iepuri, mistreti etc. In situatia in care canalul Magearu este blocat, se poate ajunge in padurea Letea pe bratul Sulina, pana la Cardon.

        Un alt traseu ce poate fi realizat de catre vizitatori odata ajunsi in apropierea hotelului Lebada, pana in padurea Caraorman, este pe ruta: canal Crisan - sat Caraorman.

Religia: crestin ortodoxa de rit vechi, orientarea de Fantana Albacu sediul Mitropoliei la Braila.
Mitropolitul Bisericii de Rit Vechi este Inalt Prea Sfintitul Leontie, Mitropolitul de Fantana Alba si al tuturor crestinilor de rit vechi din lume.
Invatamintul: nu exista scoli cu limba de predare - rusa; CRLR a rezolvat problema introducerii invatarii limbii ruse ca limba materna in scolile din 24 localitati. Au fost elaborate prin CRLR programe scolare si manuale. CRLR sustine organizarea de Olimpiade Nationale de limba materna de catre MEC (Ministerul Educatiei si Cercetarii). Copii rusi-lipoveni au participat la 3 Olimpiade Internationale la Moscova la care au obtinut medalii de aur si argint.
Publicatii: ziarul lunar bilingv (in rusa si in romana) 'Zorile' (apare din 1990 la Bucuresti, tel/fax:3153104, e-mail: zorile@moon.ro) de si revista lunara bilingva (in rusa si in romana) de cultura 'KITTEJ-GRAD' ( din septembrie 1998 la Iasi, e-mail :corlis@mail.dntis.ro).

Turismul este unica alternativa a Deltei

* Guvernatorul Virgil Munteanu subliniaza ca doar 2% din populatia este implicata in asemenea activitati * 18 zone protejate cu acces limitat * Un program de reconstructie ecologica demarat in 1992

580.000 de hectare. Cea mai intinsa zona naturala protejata din Europa. 27 de sate si un oras. 3460 de specii faunistice (din care 331 de pasari) si 1689 de specii de flora. Letea, padurea cu aspect tropical aflata la cea mai inalta latitudine. Stejarii seculari din Padurea Caraorman. Sunt doar cateva repere ale Deltei Dunarii. 80% din teritoriul Rezervatiei - subordonata Ministerului Apelor si Protectiei Mediului - apartine domeniului public. Delta este impartita in 18 zone protejate, unde accesul publicului este interzis. Acestea reprezinta laboratoare in aer liber, unde natura evolueaza fara interventia factorului uman. Exista si zone-tampon, unde se pot desfasura activitati economice traditionale.

32% DIN LOCUITORI LUCREAZA IN PISCICULTURA

Virgil Munteanu, guvernatorul 'Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii', este de parere ca turismul reprezinta unica alternativa viabila de a reduce presiunea celorlalte resurse naturale: pescuitul, recoltatul stufului si cresterea animalelor. Din pacate, in acest domeniu este implicata, in prezent numai 2% din populatia activa. Ca o idee, in piscicultura lucreaza 32% dintre locuitorii Deltei.

Inainte de 1989, circa 80.000 de hectare au fost amenajate agricol si piscicol. In 1992 a debutat un program de reconstructie ecologica, ce vizeaza practic cea mai intinsa zona din Europa care are nevoie de reabilitare. Pana in prezent, au fost refacute 7.000 de hectare. Munteanu ne-a mai precizat ca Delta Dunarii nu poate fi recunoscuta si ca parc national deoarece pe teritoriul ei se afla localitati populate de peste 130.000 de romani (79%), lipoveni (11%) si ucrainieni (7%).

3 CENTRE DE INFORMARE

In Delta exista, la ora actuala, trei centre de informare eco-turistica: la Tulcea, Crisan si Sulina. 'Am asigurat sprijin financiar pentru infiintarea unei Asociatii de Turism Rural la Letea. Initiativa nu a fost, din pacate, extinsa si in alte zone ale Rezervatiei. Daca Ministerul Turismului s-ar implica mai mult, ar putea fi configurat un program de dezvoltare a activitatilor turistice. Expertii au evaluat ca zona poate primi 2 milioane de vizitatori pe an. In 2002, au fost inregistrati doar 50.000. Cred ca o alta solutie ar reprezenta-o parteneriatul public-privat. Este pacat sa nu punem in valoare aceasta comoara. Munte si mare au foarte multe tari europene. Dar, in ceea ce priveste Delta nu avem, practic, concurenta' - a mai subliniat Munteanu.

Guvernatorul Rezervatiei a mai amintit ca in acest moment exista 16 trasee turistice acvatice si 3 terestre. In viitorul apropiat numarul itinerariilor va creste.

Ucrainenii din Dobrogea Asezarea ucrainenilor in Dobrogea (Delta Dunarii si in zonele limitrofe) este legata de unele din cele mai tragice momente din istoria Ucrainei: distrugerea si lichidarea, in anul 1775, de catre tarina Rusiei, Ecaterina a II-a, a Sicei Zaporojene, leaganul secular al nazuintelor de independenta si libertate a poporului ucrainean. Pentru a se salva de represalii, circa 8000 de cazaci zaporojeni se stabilesc, cu incuvintarea Inaltei Porti, in zona Deltei Dunarii. Aici, la Dunavatul de Sus, ei organizeaza in anul 1813, tabara militara 'Zadunaiska Sici', care a functionat 15 ani, cind a fost desfiintata de catre turci. Spre acest tarim al salvarii, populat la inceput de cazaci, se indreapta pina in a doua jumatate a secolului al XIX-lea, grupuri de tarani din regiunile de sud ale Ucrainei, pentru a scapa de iobagie si de recrutarea in armata tarista. Ei intemeiaza localitati, construiesc biserici si se ocupa indeosebi cu agricultura, pescuitul, vinatoarea si cresterea animalelor. Pentru a-i deosebi de vecinii lor rusi lipoveni, localnicii ii numesc haholi

Religie, educatie, reprezentare politica

Cea mai mare parte a etnicilor ucraineni din Romania sint crestini de confesiuni ortodoxa. In anul 1950 a fost infiintat Vicariatul Ortodox Ucrainean, cu sediul la Sighetu Marmatiei, si care a fost organizat 40 de ani mai tirziu. Aceasta este o institutie bisericeasca autonoma din punct de vedere administrativ, aflata sub jurisdictia canonica a Bisericii Ortodoxe Romane si are in componenta sa doua Protopiate (Sighet si Lugoj) cu un numar de 36 de parohii deservite de preoti de etnie ucraineana. Dupa reactivarea bisericii greco-catolice, in anul 1990, a fost infiintat Vicariatul general greco-catolic ucrainean, cu sediul tot la Sighetu Marmatiei. El este subordonat canonic Diecezei Romane Unite cu Roma si are in componenta sa citeva parohii din judetele Suceava (Radauti, Siret, Cacica) si Maramures (Sighet). In ce priveste invatamintul in limba ucraineana, ca urmare a reformei invatamintului public din 1948, in anii ce au urmat, s-a introdus invatamint general obligatoriu in limba materna si in zonele unde ucrainenii constituiau majoritatea populatiei. S-au deschis, de asemenea, scoli medii la Siret, Sighet, Tulcea si in 1954 la Suceava. Au luat fiinta doua scoli pedagogice de 4 ani la Siret si Sighet, precum si sectia de limba si literatura ucraineana la Facultatea de Filologie din Bucuresti. In anul 1956 invatau in limba ucraineana circa 8825 de elevi. Dupa numai un deceniu si jumatate de functionare, scolile ucrainene se transforma in scoli de predare in limba romana, doar in citeva scoli ucraineana fiind predata ca materie facultativa. Dupa 1990, invatamintul in limba ucraineana incepe sa se revigoreze. In citeva scoli din Maramures se infiinteaza clase si grupe cu predare in limba materna, in 1997 se reinfiinteaza liceul bilingv 'Taras Sevcenko' din Sighetu Marmatiei. De asemenea, la Liceul Pedagogic 'Mihai Eminescu' din Suceava functioneaza clase speciale in care sint pregatiti viitori invatatori pentru scolile din localitatile ucrainene. In Romania apar mai multe publicatii ale comunitatii ucrainene: 'Curierul Ucrainean' (in limba romana), 'Ukrainkyi Visnyk' ('Curierul ucrainean', 'Vilne Slovo' (Cuvintul liber), 'Nas Holos' (Glasul nostru) - revista a scriitorilor ucraineni si 'Obrii' (Orizonturi) - anuar de cultura, literatura si filologie ucraineana. Interesele politice, dar si traditiile culturale si istorice ale comunitatii ucrainene din tara noastra sint reprezentate de Uniunea Ucrainenilor din Romania (UUR). UUR are cinci filiale de tinuturi si 45 de organizatii comunale si orasenesti. Ucrainenii sint reprezentati in Parlament de catre deputatul Stefan Tcaciuc, iar la alegerile locale din iunie 2000, din partea UUR au fost alesi 3 primari, un viceprimar si 26 de consilieri comunali.

Vestigii Istorice    

 Cetate antica-Chilia Veche, a existat din antichitatea greceasca, apoi a fost stapanita de bizantini pana in sec. X;     

 Cetatea bizantina Salsovia-Mahmudia (sec. III d.Hr.).

Omul din delta


. In Delta Dunarii locuiesc 15.000 locuitori in 28 de localitati rurale si un singur oras- Sulina, care are cel mai scazut indice de urbanizare din tara.
. Toate localitatile sunt concentrate in cea mai mare parte in lungul bratelor Dunarii si ocupa suprafete reduse de teren.
. Aici se gaseste cea mai mica densitate a populatiei din Romania : 3,5 locuitori /kmp.

Istoric
. Prima mentiune despre acesta regiune si despre litoralul de vest si nord-vest al Pontului Euxin apatine lui Herodot din Halicarnas ( cca 484-425 i e n).
. Cele mai vechi urme de viata dateaza din paleolitic dar inceputul istoriei localitatii se plaseaza in epoca neolitica- in conformitate cu descoperirile din Dealul Taberei.
. Primi locuitori ai acestei epoci au fost numiti purtatorii culturii Hamangia ( 5500 si 2800 i e n). Acestia practicau agricultura si pastoritul, cunosteau olaritul si confectionarea uneltelor din piatra.
. In secolul I i Hr exista prima cetate geto-daca care a jucat rolul de factorium, numita Aegyssus si care se afla pe locul orasului de azi.
. Mai tarziu in perioada medievala la gurile Dunarii apar si se dezvolta unele orase : Licostoma (Periprava de azi), Chilia, Vicina.
. Intre anii 1386-1418, in timpul domniei lui Mircea cel Batran, Dobrogea face parte din Tara Romaneasca.
. Numele de Tulcea este consemnat in documente destul de tarziu. Cea mai veche mentiune a fost a consulului Andrei Taranoski in jurnalul sau, Calatorie spre Constantinopol - 1570.
. Tulcea devine o -cetate- cosmopolitana, cu cartiere bine delimitate de : romani, lipoveni, ucrainieni, bulgari, greci, nemti, armeni, tatari si turci.
. Razboiul de Independenta care a dus la eliberarea Dobrogei 1878, avea sa defineasca Tulcea drept capitala a judetului cu acelasi nume.

Nationalitati
. Este cea mai cosmopolita zona a tarii, avand pe langa populatia majoritara romana, alte 22 de nationalitati, printre care : lipoveni, ucraineni, ruteni, greci, aromani, macedoneni, turci, tatari, bulgari, armeni, tigani, germani, polonezi, evrei, cehi, slovaci, unguri, ceangai, gagauzi, italieni, albanezi.

Ocupatii
. In localitatile din Delta Dunarii sunt peste 5300 de gospodarii, unde localnicii se ocupa permanent cu pescuitul si piscicultura, agricultura, industria, constructiile, navigatia si alte activitati economico-sociale (comert, alimentatie publica, prestari servicii,invatamant, educatie, cultura si turism).

PREZENTARE DELTA DUNARII

Al doilea fluviu ca marime al batranului continent Dunarea, construieste la intalnirea sa cu Marea Neagra, de mai bine de 10000 de ani, una dintre cele mai frumoase delte din Europa si chiar din lume, cunoscuta si ca una din marile zone umede ale planetei.
      Cel mai important fluviu al Romaniei este Dunarea, care delimiteaza partea estica a granitei noastre cu Serbia si o mare parte din granita cu Bulgaria. C ampia din zona inferioara a cursului Dunarii (estul Portii de Fier de langa Turnu Severin) si Delta Dunarii sunt zone foarte mlastinoase.
      Aici se gasesc multe specii de pasari; regiunea Deltei Dunarii, fiind acum parte protejata a naturii si de asemenea un punct de oprire a pasarilor migratoare.
      Multe specii vegetale sau animale au constituit, totodata si importante resurse naturale, exploatabile economic care au atras oamenii pe aceste locuri din cele mai vechi timpuri. Asezarile omenesti infiintate s-au bazat, in principal pe valorificarea resurselor naturale dezvoltadu-se, astfel activitati economice traditionale si relatii sociale caracteristice. Cercetarile au concluzionat existenta in Delta Dunarii a cca. 5000 de specii de plante care asigura adapost si hrana la circa 300 de specii de pasari si mamifere,iar in apele ei se pescuiesc apoximativ30 de specii de pesti. In ceea ce priveste bogatia faunei zburatoare,aceasta este data nu numai de conditiile de hrana de aici, ci si de pozitia geografica a Deltei Dunarii, care a favorizat ca pe teritoriul ei sa se intersecteze nu mai putin de cinci drumuri de migratie. In perioadele de pasaj, carduri imense de pasari trec sau pleaca de aici spre tinuturile calde pentru iernat, ca primavara ele sa vina din nou in zonele lor de cuibarit. Aceleasi conditii prielnice sunt oferite si unor mamifere, unele foarte rare pentru fauna europeana, altele fiind cotate a fi de un interes cinegetic deosebit. Pentru linistea si refacerea lor, in Delta Dunarii s-au creat rezervatii si zone de refugiu pentru numeroase specii.

Datorita importantei sale, Delta Dunarii a fost declarata, de catre Guvernul Romaniei in 1990, Rezervatie a Biosferei (RBDD), fiind unica delta din lume rezervatie a biosferei.
      Administratia Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii ( ARBDD ) a fost infiintata tot in 1990, de Guvernul Romaniei pentru a controla patrimoniul natural al Deltei Dunarii pentru conservarea biodiversitatii si o dezvoltare durabila.
      RBDD are o suprafata totala de circa 588 kmp, pozitia sa geografica fiind delimitata de urmatoarele coordonate: 28º10'50' E Cotul Pisicii si 29º42'45' E Sulina, 45º27' N Bratul Chilia (km 43) si 44º20' N Capul Midia. Asa cum reiese din coordonatele geografice mentionate, prin rezervatie trece paralele de 45º care marcheaza jumatatea distantei dintre Ecuator si Polul Nord. Aceasta pozitie are semnificatii climatice, asociata si cu caracterul preponderent amfibiu alzonei a avut o mare influenta, in decursul timpului, asupra traseului pasarilor migratoare.
      Valoarea universala a rezervatiei a fost recunoscuta prin includerea acesteia in reteaua internationala a rezervatiilor biosferei (august 1990), in cadrului Programului "Omul si Biosfera" MAB, lansat de UNESCO in 1970. In lume exista 352 de rezervatii in 87 de tari. In septembrie 1990 RBDD a fostre cunoscuta ca Zona Umeda de importanta internationala, mai ales ca habitatal pasarilor de apa Conventia RAMSAR (locul 8 ca suprafata din cele 600 astfel de zone).
      Accesul in Rezervatia Biosferei Delta Dunarii se face pe baza de permis de intrare. Acestea se pot procura de ARBDD , Consiliul Judetean Tulcea,

ANTREC Tulcea

     Asociatia Nationala de Turism Rural Ecologic si Cultural practica si promoveaza dezvoltarea organizata a ecoturimului, imbin and traditiile si felul de viata ale satului cu tot ceea ce inseamna confortul si conditiile cerute pentru un turism de calitate.
      Filiala ANTREC a judetului Tulcea ofera un climat familial si ospitalier in privinta cazarii in casele localnicilor, dotate cu tot confortul necesar sau in pensiuni confortabile construite special pentru turism, omologate cu trei margarete, ce au un confort occidental.
      Pentru oaspetii nostri, la masa sunt oferite specialitati traditionale preparate din peste proaspat, carne de pui, vanat, vacuta, icre, legume, fructe, lactate, in mare parte obtinute din gospodariile proprii intr-un mod cu totul natural.
      ANTREC Tulcea ofera programe speciale turistice, precum: 

PROGRAM "OBSERVATUL PASARILOR"

Ornitofauna Deltei insumeaza mai mult de 300 de specii din care 70 extra europene. Sunt inregistrate 5 tipuri principale:
mediteranean (starc, tiganus, cormoran mic, vultur plesuv, piciorong, ciocintors,califar, pelican), european (pasari cantatoare: privighetoarea de stuf, presura, boicusul, randunelele de mare, pescarusul, vulturul pescar, vulturul co dalb), siberian (lebada cantatoare, fluierarul, cufundacul popular, becatina comuna, cocorul), mongolic (vulturul plesuv, soimul dunarean), chinez (egreta, lebada muta, cormoranulmare, rata mandarin).
      Cele mai mari pasari sunt pelicanul cret (Pelecanus crispus) avand lungimea de 160-180 cm si pelicanul comun (Pelecanusonocrotalus) 140-175 cm si masa de 13,015 kg.
      Cateva dintre speciile care pot fi observate in Delta Dunarii sunt:
Cormoran pitic - Phalacrocorax pygmeus . Delta Dunarii este spatiul ideal pentru aceasta specie. In zonele favorabile hranei, apar in carduri mari decateva sute. Dupa un anume declin, acum numarul lor creste - estimandu-se 4.000 de perechi. Apare din aprilie pana in octombrie, cateodata se observa si iarna.
Pelican comun - Pelecanus onocrotalus . Cea mai mare populatie din Europa, de aproximativ 3.500 perechi se gaseste aici, in colonii mari.Pelicanii migreaza dintr-o zona in alta in cautare de hrana, si varacarduri de sute de pasari pot fi vazute zburand zilnic. Este oaspete din Aprilie pana in Octombrie.
Pelicanul cret - Pelecanus crispus . Dupa decenii de declin, aceasta specie a inceput sa -si mareasca numarul in Delta Dunarii. In prezent sunt mai putin de 150 de perechi imprastiate in colonii mici. Apare din aprilie pana in octombrie si razlet iarna.
Gasca cu gat rosu - Branta ruficollis . Cu toate ca 15.000 - 50.000 de perechi sunt o obisnuinta iarna, aceste gaste sunt foarte mobile si migreaza, asa incat observarea acestora este ingreunata. Apar la sfarsitul lui octombrie pana in martie in compania ratei.
Rata - Aythya nyroca . Delta Dunarii si tinuturile umede adiacente sunt locurile din Europa unde se poate observa aceasta specie in curs de disparitie. Intre 6.000 si 10.000 de perechi au fost esimate in Romania si majoritatea in delta. In august si septembrie, multe exemplare se aduna pe lacul Somova, la vest de Tulcea. Apare din martie pana in octombrie, cateodata si iarna.
Egreta mica - Egretta garzetta . Traieste in Delta, in balti cu vegetatie abundenta. Cuibareste in salcii joase, mai rar in stuf. Se hraneste cu diferite animale acvatice. Este o pasare migratoare, monument al naturii.

Pasari - monumente ale naturii - Legea protejeaza 10 specii - unele fiind declarate monumente ale naturii. Aceste specii protejate pot fii divizate astfel:
          - monumente albe - (cu penaj alb) - pelicanii comun si cret, lopatarul, egreta mare simica, lebada muta, lebada cantatoare.
          - monumente policrome - (cu penaj colorat in negru cu verde, galben, maro, albastru) - piciorongul,vulturul codalb, avozeta . sunt doar cateva.

PROGRAM 'PESCUIT'

Prin acest program turistul este invitat sa observe frumusetile naturale ale Deltei, precum si cele ale culturii si traditiei oamenilor ce o populeaza.
      .  Excursiile se fac cu barca cu rame in mod special pentru a putea patrunde in locuri putin umblate si pentru a putea fi astfel cunoscuta indeaproape salbaticia Deltei, sau cu barca cu motor pe trasee lungi pentru a putea vizita lacuri si canale mai indepartate intr-un timp mai scurt.
      .  Se organizeaza un tur al satelor, prin care le este prezentata turistilor in primul rand biserica, scoala, centrul comunei, cherhanalele, si locurile unde pescarii ies din balta si isi scot pestele din sculele de pescuit.
      .  Se organizeaza seri traditionale, la care participa muzicantii satului cu toba si faimoasa armosca ruseasca.


PENSIUNILE DIN DELTA DUNARII

PENSIUNI 2 MARGARETE

Aceste pensiuni ofera turistilor pe linga comfortul de calitate, o atmosfera familiala, precum si o participare activa a acestora la viata traditionala a satului. Aceste pensiuni sunt in gospodariile localnicilor, ce au transformat un corp de casa in spatii de cazare pentru turisti, precum si intreaga gospodariei este pusa la dispozia lor, acestia putindu-se simti ca la ei acasa. Toate pensiunile sunt clasificate si dispun de grup sanitar cu apa calda si rece in permanenta, T.V. in familie, bucatarie separata pentru turisti, frigider si congelator la dispozitia acestora. Se poate asigura pensiune completa, cu meniu traditional, stabilit de comun acord de gazda si turisti.

Localitatea Crisan - Bratul Sulina, acces pe apa (47 km de Tulcea), cu nave de pasageri si rapide sau curse charter
      Pensiunea Gheorghe Lina -Familia Gheorghe Lina (6 locuri) - Pensiunea ofera 3 camere - 2 cu 2 paturi simple si una cu 1 pat dublu.
      Pensiunea Cacencu Trifan - Familia Cacencu Trifan (8 locuri) - Pensiunea ofera 4 camere cu 2 paturi.
      Pensiunea Trofim Sorin - Familia Trofim Sorin (9 locuri) - Pensiunea ofera 5 camere - 4 cu 2 paturi simple si o camera cu un pat dublu.
      Pensiunea Pocora Valentina - Familia Pocora Valentina (6 locuri) - Pensiunea ofera 3 camere cu 2 paturi simple.
      Pensiunea Maria - Familia Vasiliu Petre (8 locuri) - Pensiunea ofera 3 camere - 1 cu 2 paturi simple si 2 camere cu 3 paturi.
      Pensiunea Delia - Familia Cerempei Vasile (66 locuri) - Pensiunea ofera 27 camere - 15 cu 2 paturi si 12 cu 3 paturi.Pensiunea are in dotare salupe, barci cu motor sau cu v a sle cu care se asigura transportul in cele mai indepartate zone ale Deltei.
      Pensiunea Florica (6 locuri) - Pensiunea ofera 3 camere cu c ate 2 paturi simple.

Localitatea Caraorman - acces pe apa (58 km de Tulcea)
     Pensiunea Purda - Familia Purda Nicoara - Pensiunea ofera 4 camere cu c ate 2 paturi simple.

Sfantu Gheorghe - Bratul Sf.Gheorghe, acces pe apa (120 km deTulcea), cu vapor de pasageri sau cursa charter
      Pensiunea Speranta - Fundatia Sperante (10 locuri) - Pensiunea ofera 5 camere duble, 2 cu grupuri sanitare proprii. Are in dotare barci cu v asle si cu motor care se pot inchiria si o salupa rapida ce poate strabate distante mari intr-un timp scurt.

           Lacul Razim - acces pe uscat (30 km de Tulcea)
     Pensiunea Calica - Familia Savin Corneliu (14 locuri) - Pensiunea ofera 7 camere - 1 camera cu un pat dublu si 6 camere cu 2 paturi simple, 4 sali de baie. Se pot inchiria barci cu v asle si cu motor, traseele putand fi alese la sugestia gazdelor.

           Mila 23 - acces pe apa
      Pensiunea Valodea (13 locuri)


          PENSIUNI DE 3 MARGARETE

Construite special pentru activitati turistice, aceste pensiuni aduc un plus de confort in spatiile de cazare dotate cu mobilier modern, televizor color, aer conditionat si bai proprii. De asemenea ele asigura pensiune completa cu specialitati din peste si v a nat, pui, vacuta, legume si fructe, toate naturale.

Localitatea Crisan - Bratul Sulina, acces pe apa (47 km de Tulcea), cu nave de pasageri si rapide sau curse charter
      Pensiunea Nufarul - Familia Silviu Gheorghe (18 locuri)

           Localitatile Dunavatu de Sus si Dunavatu de Jos - acces pe uscat (40 de km de la Tulcea)
     Pensiunea Casa Verde - Familia Mihaela Mierlea (12 locuri) Pensiunea ofera 6 camere cu paturi duble. Se poate ajunge cu autoturismul propriu care ram ane in siguranta in curtea gazdelor. Pentru excursiile din Delta Dunarii si partidele de pescuit turistii sunt insotiti de un ghid localnic care va va arata cel mai frumoase locuri si cele mai bune canale unde trage pestele.
      Pensiunea Bibanu - familia Bantoi Stefan (6 locuri) Pensiunea ofera 3 camere cu paturi duble. Pensiunea este situate pe drumul de acces de la sosea si se poate ajunge cu autoturismul propriu sau cu transfer asigurat de la Tulcea.

     
     Sfantu Gheorghe - Bratul Sf.Gheorghe , acces pe apa (120 km de Tulcea), cu vapor de pasageri sau cursa charter
      Pensiunea Mareea - familia Istrate Florin (20 locuri) - Pensiunea ofera 10 camere duble, dotate cu grupuri sanitare proprii. Pensiunea dispune de barci cu vasle si motor care se pot inchiria precum si o salupa rapida ce poate strabate distante mari intr-un timp scurt.

           Sulina - Bratul Sulina acces pe apa (70 km de Tulcea), cu nave de pasageri si rapide sau curse charter
      Pensiunea Coral - 3 margarete (15 locuri) - Pensiunea este situata in orasul Sulina, langa Dunare la 2 km departare de plaja Marii Negre. Dispune de 7 camere - 6 camere duble si o camera tripla, fiecare dotate cu aer conditionat si mobilier de foarte buna calitate, TV si radio. Are un restaurant dotat cu aer conditionat, bar si terasa, meniul fiind variat, bogat in sortimente traditionale pe baza de peste, dar si alte preparate la sugestia oaspetilor.
      Pensiunea Jean Bart - 2 margarete (25 locuri) Pensiunea este situate in orasul Sulina, langa Dunare la 2 km departare de plaja Marii Negre. Are 10 camere - 5 duble, 3 triple si 2 camere matrimoniale. Pensiunea are un restaurant cu aer conditionat, bar si terasa. Meniul este variat, bogat in sortimente traditionale pe baza de peste, dar si alte preparate la sugestia oaspetilor.

          
Uzlina - Bratul Sf. Gheorghe , acces pe apa (10 km) de la Murighiol (38 km de Tulcea)
      Pensiunea Cormoran (19 locuri) Turistii au posibilitatea sa-si lase masina in parcarea special amenajata din incinta benzinariei Cormoran, in Murighiol de unde vor fi transferati la pensiune, cu ambarcatiunile firmei. - Pensiunea face parte dintr-un omplex turistic, care mai cuprinde un hotel de 3*** si un ponton dormitor. Pensiunea include 5 camere duble si 3 camere triple si ofera spre inchiriere barci cu motor sau cu v asle; turistii pot opta pentru excursii organizate cu una din salupele pensiunii.
      Tamarin Pension ( 40 locuri) Pensiunea include 2 vile si 10 cabane din lemn.
Vilele au cate 5 camere duble fiecare, dotate la nivel occidental, cu aer conditionat Pensiunea este dotata cu barci cu rame sau cu motor si salupe rapide, care se pot inchiria.

HOTELURILE DIN DELTA DUNARII

Hotel TEO 3 *** (40 locuri)

     Situat pe malul drept al bratului Sf. Gheorghe, in localitatea Mahmudia la numai 29 km distanta de Tulcea, hotelul ofera turistilor urmatoarele servicii:
          - Cazare in camere duble si apartamente dotate la cel mai inalt standard, prevazute cu instalatie de aer conditionat, telvizor color, cablu TV, retea de telefonie interna si legaturi exterioare, centrala proprie de incalzire si apa calda, frigobar.
          - Sala de conferinte cu o capacitate de 25 de locuri, dotata cu minibar.
          - Restaurant pentru petrecerea unor seri agreabile, bar ultramodern dotat cu o gama variata de bauturi alcoolice si
racoritoare, terasa in aer liber cu priveliste spre Dunare.
     Pentru agrement se pot inchiria salupe rapide sau barci cu motor aflate in dotarea hotelului.

Hotel EGRETA 3 *** (44 locuri)

     Hotelul se afla in localitatea Dunavatu de Jos, comuna Murighiol (la 40 de km de Tulcea) si cuprinde 44 locuri de cazare, restaurant bar, toate dotate cu aer conditionat; posibilitati de organizare a conferintelor, seminariilor in sala multifunctionala de 50 de locuri, posibilitati de petrecerea timpului liber in sala de biliard, sala de fitness la sauna sau la piscina. Hotelul are in dotare barci cu motor si salupe rapide de agrement; este deschis circuitului turistic tot timpul anului.

HOTELURI PLUTITOARE      Pentru efectuarea croazierelor in Delta Dunarii cu pontoane dormitor pe traseele aprobate de ARBDD se vor stabili programe turistice care vor include: vizitarea unor canale, lacuri, sate pescaresti, centre de prezentare si informare privind fauna si vegetatia Deltei Dunarii. Pachetul de servicii este compus din cazare, transport si plimbari cu barci cu rame si cu motor.
      Hoteluri 3*** stele - au 16 locuri in 8 cabine duble, fiecare cu baie si grup sanitar propriu si aer conditionat in toate spatiile, sufragerie, televizor, restaurant cu 20 locuri, bar, terasa spatioasa pentru plaja si servitul mesei.
     Hoteluri 2** stele - dispun de 10 camere cu 2 paturi, 10 grupuri sanitare si 5 cabine de dus, restaurant, bar bucatarie si terasa pentru servitul mesei; aer conditionat.
     Hoteluri 1* stea - dispun de 8 camere cu 2 paturi, 2 cabine de dus cu apa calda si rece in permanenta si 4 grupuri sanitare, bucatarie, living, terasa.


AMBARCATIUNI

     Pentru excursiile scurte in Delta Dunarii, pentru a vizita frumusetile acesteia si a patrunde pe canale inguste si locuri inedite si pentru a te trezi in fiecare dimineata in alt loc al deltei, recomandam ambarcatiunile concepute special pentru tipul acesta de turism.
      .  Nave mici , de maximum 15 persoane, salupe cu un pescaj redus, ce confera la bordul lor posibilitatea de a pregati hrana, de a dormi si de a va plimba in acelasi timp. Acestea au grade de confort diferite, de la nave de lux p a na la nave standard ce confera un minimum de conditii: wc si dus cu apa calda si rece in permanenta, bucatarie cu frigider si aragaz.
     .  Nave rapide cu motoare de 50 sau 70 c.p. cu o capacitate de max. 5 persoane.
     .  Barci cu motor 8 c.p de maxim 4 locuri, se pot inchiria pentru agrement sau pentru transferul spre localitatile din delta, care efectueaza curse charter la cererea dvs.
     .  Lotci pescaresti cu o capacitate de maximum 5 persoane, pe care sa le conduceti singuri sau sa lasati un ghid localnic sa o faca in locul dvs.



Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare



DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 2701
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved