Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AccessAdobe photoshopAlgoritmiAutocadBaze de dateCC sharp
CalculatoareCorel drawDot netExcelFox proFrontpageHardware
HtmlInternetJavaLinuxMatlabMs dosPascal
PhpPower pointRetele calculatoareSqlTutorialsWebdesignWindows
WordXml


Valori returnate

c



+ Font mai mare | - Font mai mic



Valori returnate

Toate functiile, cu exceptia celor daclarate a fi de tip void, returneaza o valoare. Aceasta valoare este fie explicit specificata prin return, fie este zero daca nu se utilizeaza instructiunea return. Daca o functie este declara ta ca fiind de tip void, aceasta poate fi folosita in orice expresie C.



O functie nu poate fi membrul stang intr-o expresie de atribuire. De exemplu, instructiunea: swap(x,y) = 100; este gresita.

Functiile care nu sunt de tip void se pot imparti in trei categorii:

1) Functii 'pure' sunt functiile care efectueaza operatii asupra argumentelor si returneaza o valoare de baza pe acea operatie. Exemplu: sqrt() si sin() returneaza respectiv radacina patrata si sinusul argumentului.

2) A doua categorie de functii sunt cele care manipuleaza informatii si intorc o valoare care arata reusita sau esecul acestei manipulari. Un exemplu este fwrite() folosita pentru a scrie informatii pe disk. Daca scrierea se face cu succes, fwrite() intoarce numarul de octeti inscrisi (ceruti sa se inscrie); orice alta valoare indica aparitia unei erori.

3) A treia categorie de functii sunt cele care nu trebuie sa intoarca o valoare explicita. De exemplu, functia printf() intoarce numarul de caractere tiparite, numar care, de obicei, nu are o utilizare ulterioara.

Daca pentru o functie care returneaza o valoare nu se specifica o operatie de atribuire, calculatorul va ignora valoarea returnata.

Exemplu: Consideram urmatorul program care utilizeaza functia mul():

# include <stdio.h>

mul();

void main (void)

mul(a,b) // Se defineste functia mul()

Linia a atribuie valoarea returnata de mul() lui z. In linia b, valoarea returnata nu este atribuita, dar aceasta este utilizata de printf(). In linia c valoarea returnata este pierduta, deoarece nu se atribuie nici unei variabile ce va fi utilizata in alta parte a programului.



Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare



DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 983
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2025 . All rights reserved