Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AccessAdobe photoshopAlgoritmiAutocadBaze de dateCC sharp
CalculatoareCorel drawDot netExcelFox proFrontpageHardware
HtmlInternetJavaLinuxMatlabMs dosPascal
PhpPower pointRetele calculatoareSqlTutorialsWebdesignWindows
WordXml


Conectoare USB

hardware



+ Font mai mare | - Font mai mic



Conectoare USB

Pentru standardul USB sunt definite patru stiluri principale de conectoare, denumite conectoare de serie A, de serie B, Mini-A si Mini-B. Conectoarele A sunt utilizate pentru conexiunile ascendente intre un dispozitiv si gazda sau un distribuitor. Porturile USB de pe placile de baza si distribuitoare sunt de obicei conectoare de serie A. Conectoarele de serie B sunt destinate conexiunii descendente la un dispozitiv care are cabluri detasabile. in toate cazurile, conectoarele mini sunt simple versiuni mai mici ale conectoarelor mai mari, realizate intr-un format fizic mai mic pentru dispozitive mai mici.



Conectoarele fizice USB sunt mici (in special conectoarele mini) si, spre deosebire de un cablu serial sau paralel obisnuit, nu sunt fixate cu suruburi. Nu exista pini care sa se indoaie sau sa se rupa, ceea ce face ca dispozitivele USB sa fie foarte usor de instalat si scos. Conectorul USB prezentat in figura 17.4 se fixeaza in conectorul USB de pe PC.

Un soclu Mini-A/B este un soclu dual care poate accepta fie fise Mini-A, fie fise Mini-B. Noile fise si socluri mini au in interiorul conectoarelor portiuni de plastic care trebuie sa fie colorate conform codului de culori.

Magistrala USB respecta specificatia Plug-and-Play (PnP) elaborata de Intel, inclusiv atasarea la cald (hot plugging), ceea ce inseamna ca dispozitivele pot fi conectate dinamic, fara oprirea sau reinitializarea sistemului. Conectati pur si simplu dispozitivul; controllerul USB din PC il detecteaza, iar apoi determina si aloca automat resursele si driverele necesare. Microsoft a dezvoltat drivere USB si le-a inclus automat in Windows 98 si in versiunile urmatoare.

Windows 95B si 95C includ suport foarte limitat pentru standardul USB 1.1; driverele necesare nu exista in sistemul original Windows 95 sau 95A. in Windows 95B, driverele USB nu sunt incluse automat; ele sunt furnizate separat, dar exista si o versiune mai noua de Windows 95 - Windows 95C - care include suport pentru USB. Exista multe dispozitive USB care nu vor functiona cu nici o versiune de Windows 95, nici macar cu cele care includ fisierele de suport pentru standardul USB.

Figura 17,4 Conectoarele si prizele (soclurile) USB de serie A si serie B.

Windows 98 si versiunile ulterioare incorporeaza suport pentru standardul USB 1.1; cu toate acestea, pentru USB 2.0 sau o versiune mai noua sunt necesare drivere suplimentare. in majoritatea cazurilor, aceste drivere pot fi descarcate de pe situl Microsoft folosind functia Windows Update.

Suportul USB trebuie sa existe si in BIOS pentru dispozitive cum ar fi mouse-ul si tastatura. Acest suport este inclus in toate sistemele mai noi, care incorporeaza porturi USB. Exista pe piata placi PCI si PC Card care permit adaugarea portului USB la sistemele care nu il au incorporat ca standard pe placa de baza. intre echipamentele periferice USB se numara imprimante, unitati de CD-ROM, modemuri, scannere, telefoane, joystick-uri, tastaturi si dispozitive de indicare, ca mouse-uri si trackball-uri.

O caracteristica interesanta a magistralei USB este faptul ca, in anumite limite, va alimenta toate dispozitivele atasate. Caracteristica PnP a magistralei USB permite sistemului sa interogheze perifericele atasate despre cerintele lor de alimentare si sa genereze un semnal de atentionare in cazul in care nivelurile de energie electrica disponibila au fost depasite. Este un aspect foarte important atunci cand magistrala USB este folosita in sisteme portabile, deoarece puterea bateriei alocata perifericelor externe poate fi limitata.


Un alt avantaj adus de specificatia USB este identificarea automata a echipamentelor periferice, o caracteristica ce ar trebui sa simplifice mult instalarile, deoarece nu trebuie sa mai stabiliti numere de identificare unice sau identificatoare pentru fiecare periferic - magistrala USB o va face automat in locul dumneavoastra. De asemenea, dispozitivele USB pot fi conectate sau deconectate "la cald', ceea ce inseamna ca nu mai este necesara oprirea calculatorului sau reinitializarea lui de fiecare data cand vreti sa conectati sau sa deconectati un periferic.



Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare



DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1498
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved