Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AccessAdobe photoshopAlgoritmiAutocadBaze de dateCC sharp
CalculatoareCorel drawDot netExcelFox proFrontpageHardware
HtmlInternetJavaLinuxMatlabMs dosPascal
PhpPower pointRetele calculatoareSqlTutorialsWebdesignWindows
WordXml


Dezvoltarea Web

html



+ Font mai mare | - Font mai mic



Dezvoltarea    Web

Unul dintre cele mai importante si de succes servicii ale Internetului, World-Wide Web-ul (mai pe scurt Web sau spatiul WWW), a fost instituit la CERN (Centre Europen pour la Recherche Nuclaire - Centrul European de Cercetari Nucleare de la Geneva) in anul 1989, gratie viziunii lui Sir Tim Berners-Lee.



Acesta, impreuna cu Robert Caillau si o echipa de specialisti, a propus un sistem informatic distribuit, scopul principal urmarit fiind facilitarea accesului rapid la informatiile tehnice cuprinse in manualele de utilizare a calculatoarelor.

In contextul aparitiei Web-ului, trebuie mentionate doua mari directii precursoare: dezvoltarea hipertextului (sau a procesarii computerizate a documentelor electronice complexe) precum si dezvoltarea protocoalelor Internet care au facut posibila comunicarea globala dintre retelele de calculatoare. Dupa unii autori, data de 12 noiembrie 1990 este considerata ziua de nastere oficiala a Web-ului.

Web-ul reprezinta un sistem de distributie locala sau globala a informatiilor hypermedia. Din punct de vedere tehnic, spatiul Web pune la dispozitie un sistem global si standardizat de comunicare multimedia, informatiile fiind organizate asociativ si distribuite in functie de cererile utilizatorilor, functionand conform modelului client/server. Putem vedea Web-ul ca fiind un spatiu informational compus din elemente de interes, denumite resurse, identificate in mod unic de identificatori globali denumiti URI (Uniform Resource Identifiers).

Scopurile originare principale ale spatiului WWW au fost acelea de a oferi o modalitate de comunicare inter-umana prin partajarea cunostintelor si posibilitatea exploatarii in maniera distribuita a puterii de calcul a computerelor conectate la Internet. Una dintre prioritatile Consortiului Web (W3C) - organism care coordoneaza si contribuie la standardizarea tehnologiilor Web - este aceea de a pune la dispozitia utilizatorilor o modalitate, bazata pe XML - Extensible Markup Language, de prelucrare de catre calculator a informatiilor.

Ideea fundamentala ce sta la baza acestei tehnologii este aceea ca spatiul Web-ului sa reprezinte o panza consistenta de relatii stabilite intre obiecte identificabile (in prezent prin identificatori uniformi de resurse, iar ulterior prin nume stabilite de utilizatori), dezvoltarea viitoare a Web-ului fiind focalizata asupra masinilor, nu numai asupra oamenilor.

Perioada de dezvoltare a Web-ului, cuprinsa intre 1990-2004, a fost numita retroactiv (in 2005) Web 1.0.

Termenul Web 2.0 se refera la faza a doua a dezvoltarii Web-ului, si a fost popularizat incepand cu octombrie 2004 de Dale Dougherty si John Battelle prin intermediul unor serii de conferinte. Web 2.0 nu este o tehnologie sau o multime de tehnologii, ci, mai degraba, o noua viziune asupra Web-ului, acesta fiind considerat o platforma dinamica si interactiva, ce ofera utilizatorilor posibilitatea de a colabora si de a schimba informatii online. Acest concept se imbogateste permanent cu noi semnificatii, proces determinat de evolutia continua a Web-ului.

Noua imagine a Web-ului are doua componente. In primul rand, spatiul World Wide Web este vazut ca o platforma in care utilizatorul isi controleaza propriile date. Astfel, site-ul Web se transforma dintr-o sursa de informatii in sursa de servicii pentru utilizatori. In al doilea rand, continutul Web-ului si distribuirea acestuia sunt democratizate. Aceasta componenta inseamna descentralizare, comunicare libera si control sporit exercitat de utilizator, continutul Web-ului iesind de sub monopolul proiectantilor sai. Astfel, Web-ul se apropie de ideea originara a lui Tim Berners-Lee, conform careia acesta trebuie sa reprezinte un mediu democratic si personal de comunicare.



Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare



DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 837
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved