CATEGORII DOCUMENTE |
Pentru a raspunde la intrebarea "de ce au aparut retelele de calculatoare?" este mai simplu sa facem distintie intre obiectivele si necesitatile intreprinderilor pe de o parte si cele ale persoanelor fizice pe de alta parte.
Retelele pentru intreprinderi au aparut pentru a realiza urmatoarele obiective majore, rezultate din exploatarea individuala a calculatoarelor.
Impartirea si gestionarea mai buna a resurselor de culegere, stocare si prelucrare a informatiilor. Este mult mai economic ca diferite servicii ale unei intreprinderi sa foloseasca un singur fisier (ex. Fisierul nomenclator de produse) decat acelasi fisier sa fie multiplicat si stocat pentru fiecare serviciu.
Cresterea fiabilitatii procesului de stocare, culegere si prelucrare a informatiei. Este foarte importanta fiabilitatea in diverse domenii ca: militar, bancar, traficul aerian, nuclear etc.
Scalabilitatea sistemului de calcul. Odata cu cresterea volumului de munca poate creste treptat performata sistemului prin adaugarea de noi procesoare sau alte echipamente, lucru mult mai usor de realizat intr-o retea decat pentru un calculator individual.
Reteaua de calculatoare creeaza un mediu de comunicatie puternic intre angajati, ceea ce, s-a constatat, ajuta la dezvoltarea intreprinderii.
Micsoreaza costurile informatizarii intreprinderii. In acest scop a aparut si s-a dezvoltat modelul client-server. Intr-un asemenea model fiecare calculator al unui utilizator numit client este conectat la un calculator numit server. Sistemul functioneaza prin intrebari si raspunsuri. Clientul adreseaza o comanda catre server (o intrebare). Serverul transmite un raspuns. Intreaga aplicatie trebuie organizata sub forma de intrebari si raspunsuri pentru a putea utiliza tehnologia client-server.
Retelele pentru oameni au aparut pentru a realiza urmatoarele servicii pentru oameni:
Accesul la informatie la distanta. Este un serviciu care nu se poate realiza numai cu calculatorul individual. Cu ajutorul retelelor se pot realiza: centre de documentare la distanta, biblioteci, utilizarea conturilor bancare etc.
Comunicatii interpersonale prin posta electronica, videoconferinte etc.
Divertisment interactiv. Acest domeniu furnizeaza clientilor: filme la cerere, filme interactive, scenarii diverse etc.
Prin utilizarea retelelor de catre persoanele fizice private au aparut o serie de probleme de ordin social cum ar fi:
Conflicte cu operatorii de retea. Unii oameni au deschis procese operatorilor acuzandu-i de responsabilitate fata de informatia care circula pe retea, exact ca in cazul ziarelor si revistelor. O retea este ca un oficiu postal sau ca o companie de telefonie si nu poate controla ceea ce discuta sau scriu utilizatorii.
Conflicte intre angajati si patron privind drepturile angajatilor versus drepturile patronilor.
Conflictele pot fi generate si de asa numitele mesaje anonime care apar mai ales in cazul comportamentului ilegal al profesorilor, ofiterilor, politicienilor sau a directorilor.
Subiecte delicate mai ales pe teme politice, religioase sau de sex.
Retelele permit cetateanului obisnuit sa-si lanseze opiniile catre audiente diferite fata de cele de pana acum. Aceasta libertate noua aduce cu ea probleme de ordin social nerezolvate, probleme de ordin moral si politic de asemenea nerezolvate.
Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare |
Vizualizari: 868
Importanta:
Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved