Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AccessAdobe photoshopAlgoritmiAutocadBaze de dateCC sharp
CalculatoareCorel drawDot netExcelFox proFrontpageHardware
HtmlInternetJavaLinuxMatlabMs dosPascal
PhpPower pointRetele calculatoareSqlTutorialsWebdesignWindows
WordXml


STRUCTURAREA RETELEI

retele calculatoare



+ Font mai mare | - Font mai mic



STRUCTURAREA RETELEI

Proiectarea retelelor inseamna intotdeauna mai mult decat conectarea a doua sau mai multe calculatoare intre ele. Prima etapa a oricarui astfel de proiect consta in stabilirea unor obiective, specifice fiecarei organizatii in parte. Chiar daca avem in vedere specificul firmei, cand proiectam o retea, se au in vedere:



  • Functionalitate : reteaua trebuie sa functioneze optim.
  • Scalabilitate : reteaua trebuie sa ofere posibilitati de dezvoltare ulterioara.
  • Adaptabilitate : reteaua trebuie dezvoltata astfel incat sa nu includa elemente care ii restrictiona dezvoltarile ulterioare.
  • Gestionare : reteaua trebuie dezvoltata astfel incat sa permita monitorizarea.

In realizarea procesului de proiectare trebuie tinut cont in primul rand de punctul de vedere al utilizatorului care isi doresc o retea fara intarzieri, fara constrangeri legate de protocoale sau medii de transmisie, fara erori, cat mai portabila si usor de realizat. In realitate limitarile tehnologice existente, bugetul de care dispune firma, aplictiile care ruleaza in firma sunt obstacolele pe care un proiectant trebuie sa le treaca.

In literatura de specialitate  este recomandata proiectarea retelei pe trei nivele ierarhice:

Nivelul central

Nivelul distributie

Nivelul acces

Nivelul central reprezinta coloana vertebrala a viitoarei retele. Acest nivel

trebuie sa fie nivelul cu capacitatea cea mai rapida de adaptare la schimbari si sa detina componente redundante. Viteza de comutare a pachetelor la acest nivel este critica( pe routerele instalate aici nu se vor face filtrari de pachete). Latenta trebuie sa fie cat mai mica. Pentru firmele care doresc conexiuni la filiale, agentii prin intermediul Internetului acest nivel trebuie sa includa, in mod obligatoriu, una sau mai multe legaturi spre exterior.

2. Nivelul distributie are rolul de a controla accesul la resurse (securitatea retelei), traficul retelei si domeniile de broadcast. In cazul in care se apeleaza la solutia VLAN-urilor, acest nivel va realiza rutarea intre retelele virtuale.

Fig.4.1 Modelul ierarhic de proiectare al retelei

Pentru a creste performantele protocoalelor de rutare, pe routerele din cadrul acestui nivel pot fi introduse rutele de la nivelul acces sau daca este nevoie rute implicite catre nivelul acces.

3. Nivelul acces este cel care ofera utilizatorilor acces la segmentul local de retea.

Pana acum cativa ani, cand se punea problema proiectarii unei retele, se spunea ca trebuie respectata regula 80-20: 80 % din traficul retelei este intern si doar 20 % trebuie rutat catre exterior. In prezent aceasta regula nu se respecta, datorita in principal aplicatiilor folosite de firma.



Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare



DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 974
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved