CATEGORII DOCUMENTE |
Dupa cum am specificat in introducerea acestei lucrari, aplicatia noastra se doreste a fi o platforma de dezvoltare, care sa cuprinda uneltele si functiile necesare unui programator pentru constructia paginilor web dinamice.
Ne dorim sa construim un program care sa contina functionalitati de baza pentru o pagina web dinamica si sa poata fi folosit ca si schelet pentru alte module. Un astfel de sistem se numeste in literatura de specialitate CMS, abrevierea numelui de Content Management System - sistem de management al continutului.
O astfel de aplicatie ajuta beneficiarul sa manipuleze continutul paginii sale web, avand un suport de date (de obicei o baza de date), un panou de administrare si bineiniteles, o platforma de afisare.
Exista diverse implementari ale unor astfel de sisteme (cea mai populara fiind PHPNuke). Testarea celor mai importante dintre ele m-a dus la concluzia ca niciuna nu poate fi folosita in industria de software web-oriented, fiecare avand diverse neajunsuri sau limitari:
erori de compatibilitate cu diverse servere (exista aplicatii dezvoltate intr-o maniera care nu permite portarea lor pe o alta masina decat cea pentru care au fost construite)
functionalitate prea restransa (exista sisteme foarte bune, dar care nu permit adaugare de continut multilanguage, de exemplu)
prea mare generalizare (dezvoltatorul a luat in calcul foarte multe aspecte, incercand sa construiasca o aplicatie care sa faca de toate, tributul platit fiind greutatea de utilizare si administrare, traficul foarte mare si puterea de calcul necesara uriasa)
instabilitate generata de erori de programare
conditii de licentiere (majoritatea CMS-urilor de pe piata sunt dezvoltate sub regim GNU - GPL (General Public License) si licenta nu permite folosirea lor de catre firme)
preturi foarte mari (am gasit o aplicatie CMS care satisfacea nevoile mele de baza, dar avea un pret care nu permite clientilor obisnuiti sa beneficieze de ea)
Cu aceasta ocazie am descoperit ca exista o aplicatie a caror licenta nu permite folosirea ei de catre firme din Romania
Toate aceste inconveniente m-au dus la concluzia ca este imperioasa dezvoltarea unei solutii software proprii, care sa ne scape atat de problemele legislative, cat si de munca inutila de programare necesara adaptarii unui CMS dezvoltat de altcineva la nevoile clientilor.
Pentru a satisface nevoile dezvoltatorului, aplicatia trebuie sa tina cont de cateva detalii si sa indeplineasca niste criterii de baza:
- simplitate (codul trebuie sa fie scris folosind algoritmi simpli, care sa nu necesite putere mare de procesare si sa nu presupuna eforturi de intelegere prea mari din partea programatorilor care o vor utiliza);
- modularitate (sa permita adaugarea facila de module aditionale);
Pentru a satisface exigentele clientului, trebuie sa tinem cont de cateva aspecte:
- usurinta de utilizare;
- securitate (sa permita accesarea datelor confidentiale pe baza de drepturi setate in mod explicit);
- portabilitate (clientul nu trebuie sa faca eforturi pentru a gasi o masina care sa execute aplicatia);
-accesibilitate (un CMS bun poate construi pagini web multi-language, astfel incat informatia sa fie disponibila unui procent cat mai mare din publicul tinta).
Revenind la aplicatia dezvoltata de mine, functionalitatea sa principala este aceea de a ajuta programatorul sa dezvolte pagini web dinamice al caror continut sa fie administrat direct de catre client.
Platforma contine doua parti distincte, construite pe aceeasi baza de date:
panoul de administrare a datelor;
platforma de afisare a datelor.
Panoul de control este construit astfel incat sa raspunda nevoii de baza a clientilor: administrarea paginii web. Varianta dezvoltata de mine contine:
un modul de login, bazat pe grupuri de utilizatori;
posibilitatea de management a limbiilor in care este disponibil site-ul;
posibilitatea de a adauga articole (pagini web);
posibilitatea de a adauga categorii de articole (practic meniul site-ului).
Platforma de afisare a datelor este organizata astfel incat sa permita transformarea articolelor din baza de date, in pagini web folosind un set de sabloane predefinite de catre programator.
Baza de date este conceputa astfel incat sa permita adaugarea de module la aplicatie si publicarea rapida pe alte sisteme. Toate informatiile necesare pentru publicarea unui site (inclusiv sabloanele HTML) se afla in baza de date.
Functionalitatea celor doua parti ale CMS-ului meu va fi dezvoltata in subcapitolele urmatoare.
Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare |
Vizualizari: 2910
Importanta:
Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2025 . All rights reserved