Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AnimaleArta culturaDivertismentFilmJurnalismMuzicaPescuit
PicturaVersuri


Babusca primavera

Pescuit



+ Font mai mare | - Font mai mic



Babusca primavera

Pestele meu favorit, la inceput de primavara este babusca. De multi ani a devenit pentru mine aproape o traditie partida (sau partidele) de pescuit cu lanseta cu pluta la babusca. Imediat dupa dezghet acest peste incepe sa umble in cautarea hranei iar noi trebuie sa incepem pregatirea lansetei.
      In general apele se dezgheata intai in zonele de curgere, aici apa fiind mai oxigenata si este mai multa lumina, aici patrunzand razele soarelui. Aici este locul in care trebuie cautate bancurile de babusti.
      Echipamentul trebuie sa fie foarte fin si foarte bine echilibrat, o lanseta de match (sheffield) de 3,9 - 4,5 m, fina, cu actiune moderata pentru a va ajuta la scoaterea unui peste mai mare fara riscul de rupere a firului (un bun exemplu este Viking Super Match de la Goldstar) si o mulineta bine echilibrata cu aceasta lanseta. Nu cautati mulinete mici, acestea nu se echilibreaza bine pe o lanseta lunga si nu recupereaza prea mult fir ci cautati o mulineta cu un tambur mai mare. Exista mulinete cu tambur special pentru fir subtire si un raport de transmisie de minim 5:1 (va recomand un Banax Saint 700, tocmai l-am testat si este spelndid). O mai spun o data, cheia succesului este finetea asa ca nu va aventurati la fire groase pentru ca un fir de 0,12 pe mulineta, forfac de 0,10 sau 0,08 la carlig este suficient.
      1.Chiar daca va veni un peste mai mare, dupa iarna care a trecut, nu are prea mare putere sa lupte asa ca nu va faceti probleme ca va rupe firul (nu uitati ca aveti si frana la mulineta).
     2. Folositi un fir de calitate si o sa aveti numai bucurii, un fir bun facand toti banii, de el depinzand daca pestele ajunge sau nu in minciog. Un bun exemplu este firul Venturieri Protect de 0,10 care rezista la kg, adica suficient pentru a scoate un peste de 2-3 kg.
     In functie de adancimea apei si lungimea lansetei alegeti plutele. O pluta fixa va fi mai sensibila decat una culisanta dar se va lansa mai greu. Daca apa are pana la 2-3 m adancime puteti folosi o pluta fixa dar daca adancimea e mai mare de 4 m atunci trebuie sa folositi una culisanta. Indiferent de tipul plutei portanta acesteia ar trebui sa se incadreze in 1-4 grame. Desigur la 1 g va fi un pescuit foarte fin, de precizie, mai aproape de mal iar la 4 g unul la adancime mare, mai departe de mal si in conditii grele (vant, curent). Este bine sa folositi o pluta cu portanta minima posibila, adica daca se poate pescui undeva cu una de 2 g nu puneti de 3g numai pentru a va fi mai usor deoarece veti pierde din sensibilitate. Eu prefer plutele lungi si subtiri in forma de picatura foarte alungita.
      Carligele sunt cele clasice pentru babusca, 18-20, preferabil cu tija lunga, rosii sau black nikel.
    Momeala nr.1 este larva de chironomus, binecunoscuta larva rosie numita uneori si libelula. Aceasta poate fi combinata cu viermusi albi sau galbeni sau cu diferite paste. Combinatia mea preferata este un viermus + doua larve de chironomus. Am mai prins bine si cu pasta de paine in combinatie cu un concentrat de larve uscate (de la Sensas) + doua, trei larve.
     Nada trebuie sa fie foarte putina si cu o concentratie mare de componente atractante. Ca sugestie, incercati doua parti praf fin de biscuiti , doua parti floarea soarelui macinata fin, o parte faina de canepa coapta, putina scortisoara, aditiv pentru babusca (Sensas sau Van den Eynde) si concentrat de larva de chironomus (Sensas Fouillix) din ultimele doua cate o lingura la un kilogram de nada. Nadirea trebuie facuta in cantitati mici si dese. Daca frecventa pestilor nu este mare, nu exagerati cu nadirea.
     La pescuitul babustilor mari va recomand, in primul rand, liniste si discretie, primavara apa fiind mai limpede decat in anotimpul cald asa ca sunteti mai expusi vederii pestilor decat de obicei. Nu va inghesuiti cu alti pescari care "au dat de banc" pentru ca babustile mari nu stau in locuri cu galagie si agitatie. Alegeti-va un loc linistit, naditi-l si pescuiti intr-o liniste deplina. Daca pescuiti pe o balta nu uitati sa cautati un loc unde curge apa (eventual un deversor).
     Si inca ceva, dimensiunea minima este de 12 cm.





Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare



DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1679
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved