Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  

AdministratieDrept

LEGISLATIE TAHOGRAF DIGITAL

legislatie

+ Font mai mare | - Font mai mic
LEGISLATIE TAHOGRAF DIGITAL

    Comisia Europeana a emis in 24 septembrie 1998 Norma Europeana nr. 2135 prin care s-a decis introducerea tahografului digital. Specificatiile tehnice ale tahografului digital s-au definit prin Norma Europeana nr. 1360 din 13 Iunie 2002, Anexa 1B. Tot prin aceasta anexa s-au definit si cartelele tahografului digital.
Dar Normele Europene nu au putut fi aplicate la timp. Conform acestora, toate vehiculele care intrau pe piata dupa 5 august 2004 ar fi trebuit sa fie echipate cu tahografe digitale. Pana la acea data nici un producator nu a putut sa aduca pe piata un tahograf care sa corespunda specificatiilor impuse. Comisia Europeana a amanat punerea in aplicare pana in august 2005. Nici aceasta data nu a putut fi respectata. In luna ianuarie 2006 s-a decis ca tahografele digitale sa fie obligatorii din mai 2006. La 15 martie 2006 in Comunitatea Europeana a fost promulgat Regulamentul CE 561/ 2006 care inlocuieste Regulamentul CE 3820/85 si modifica Regulamentul CE 3821/85. Data intrarii in vigoare a Regulamentului CE 561/2006 este 11 aprilie 2007, cu exceptia articolelor 10 (5), 26 (3) si (4) si 27 care au intrat in vigoare la data de 1 mai 2006.
In Romania, tahografele digitale sunt obligatorii de la data aderarii la Uniunea Europeana, adica 1 ianuarie 2007. Autoritatea Rutiera Romana a emis un document prin care se pun in aplicare, pe teritoriul Romaniei, unele articole ale Regulamentului European 561/2006. Ce trebuie retinut din acest document emis de ARR este obligativitatea calibrarii tahografelor digitale la un atelier autorizat dintr-un stat membru in CE, daca acesta nu este calibrat din fabricatia vehiculului, si obligativitatea conducatorilor auto de a imprima rapoarte la inceputul si sfarsitul activitatii de conducere al unui autovehicul dotat cu tahograf digital. Aceste doua reguli se datoreaza indisponibilitatii cardurilor in Romania si influenteaza atat activitatea de calibrare a tahografelor executate de firmele specializate, cat si activitatea conducatorilor auto si transportatorilor. Recomandam studierea acestui nou regulament deoarece prin acesta s-au schimbat si timpii de conducere, odihna si pauze. Intregul Regulament 561/2006 nu se gaseste transpus intr-o lege organica in Romania. Sunt sperante ca acest Regulament 561/ 2006 sa apara in cel mai scurt timp sub forma unei ordonante de urgenta.
Autovehiculele afectate de aceste Norme Europene
Vehiculele care vor trebui sa respecte legislatia privind tahograful digital sunt exact aceleasi care sunt dotate cu tahograf analog, regasite in Norma Europeana 3821/85. Este vorba de majoritatea autovehiculelor care depasesc 3,5 tone cat si de cele de transport persoane cu capacitate de 8+1 locuri care trebuie sa fie dotate cu tahograf digital. Aceasta regula se aplica la toate autovehiculele noi care se afla la prima inmatriculare in Romania sau dintr-un stat membru CE. Atentie! Tahograful digital nu este obligatoriu la autovehiculele second hand care au fost deja inmatriculate in UE si care se inmatriculeaza pentru prima data in Romania, cu conditia ca ele sa fi fost inmatriculate intr-un stat membru inainte de luna mai 2006.
Vor trebui inlocuite tahografele analoage ale vehiculelor mai vechi?
In legislatie nu se impune inlocuirea tahografelor analoage, cu toate ca anumite vehicule inregistrate dupa 1 ianuarie 1996 vor trebui sa aiba tahograf digital in dotare, daca cel analog va trebui inlocuit sub orice forma. Aceasta se aplica vehiculelor de transport persoane cu mai mult de noua locuri (inclusiv al soferului) si vehiculelor cu o sarcina utila maxima de peste zece tone, precum si vehiculelor de transport marfa de peste 12 tone sarcina utila maxima.
Indatoriri
Conform legislatiei in vigoare, o intreprindere de transport care foloseste vehicule echipate cu tahografe digitale are urmatoarele indatoriri:
a. descarcarea tuturor datelor din tahograf si cardul conducatorului auto in mod regulat;
b. pastrarea tuturor datelor descarcate atat din tahograf, cat si din cardul conducatorului auto pe o perioada de cel putin 12 luni de la descarcare si punerea lor la dispozitia inspectorilor, la solicitarea acestora;
c. ramane in vigoare obligativitatea agentului economic de a verifica si prelucra cel putin 20% din inregistrarile conducatorilor auto (diagrame sau date de pe card), astfel incat saptamanal sa fie controlati toti conducatorii auto. Aceste verificari trebuie puse la dispozitia autoritatilor la cererea acestora.
Cardurile tahografului digital
Exista patru tipuri de carduri. Cardurile au culori diferite si sunt clasificate in functie de utilizatori: card conducator auto, card de companie, card autoritate control si card service. Aceasta clasificare rezulta din drepturile si obligatiile fiecarei categorii de utilizatori. Aceste drepturi conferite si modurile de operare ale tahografului:
Operational - cu card conducator auto introdus
Companie - cu card de companie introdus
Control - cu card autoritate control introdus
Calibrare - cu card de service introdus.
Prezentarea cardurilor si responsabilitatile aferente:
Card conducator auto:
- culoare alba;
- cu o valabilitate de 5 ani, este proprietatea conducatorului auto si nu este transmisibil;
- pastreaza date pentru 28 zile de activitate;
- responsabilitati: procurare card conducator auto; utilizarea si pastrarea in conditii de siguranta a cardului; tipariri conform instructiunilor; cunoasterea si utilizarea corecta a tahografului digital.

Card de companie:
- culoare galbena
- valabilitate de 5 ani,
- permite descarcarea sau interzicerea accesului la datelor specifice operatorului de transport
- responsabilitati: instruire conducatori auto, controlul respectarii regulamentelor in vigoare de catre conducatorii auto; procurare card de companie; asigurarea ca toti conducatorii auto au obtinut carduri; salvarea datelor, periodic, de pe cardul conducatorului auto si de pe tahograful digital. Card autoritate control:
-culoare albastra,
-valabilitate doi ani;
- se elibereaza pentru autoritati si pentru persoanele abilitate pentru control,
- permite citirea datelor din tahograful digital.
- responsabilitati: autoritatile trebuie sa obtina card pentru fiecare persoana care va efectua control, cardul sa fie folosit doar de persoana indreptatita;
- descarcarea si verificarea datelor de pe tahograf sau datelor descarcate de pe cardurile service; efectuarea de inspectii ale tahografelor.
Cardul service:
- culoare rosie,
- valabilitate un an;
- un singur card pentru specialist;
- se utilizeaza numai de specialistul care monteaza, poate fi utilizat pentru activare, verificare, montare si salvarea datelor.
Toate cardurile prezentate mai sus, vor fi emise de Autoritatea Rutiera Romana prin filialele judetene. Tahografele digitale omologate in UE
In prezent, exista trei producatori de tahografe digitale: Stoneridge Electronics, Siemens VDO si Actia, iar anul acesta exista posibilitatea ca un al patrulea producator sa intre pe piata.
Diferentele dintre cele trei modele nu sunt semnificative. Ele apar doar in structura meniului, modul de utilizare si la afisaj. Indiferent de model, pentru un conducator auto, rezultatul final este identic, inregistrarea activitatilor acestuia si tiparirile zilnice. Principala diferenta dintre tahografele analoage si cele digitale apare la modul de inregistrare. In timp de tahografele analoage inregistraza, activitatile conducatorului auto pe diagrame pe o perioada de 24 de ore, iar tahografele digitale inregistreaza activitatile conducatorului auto in memoria tahografului, timp de 365 de zile. Viteza este inregistrata in memoria tahografului pentru ultimele 24 de ore de conducere.
Utilizarea tahografului
Sistemul tahografului digital prezinta patru elemente componente. Fiecare componenta isi are rolul foarte bine definit in acest sistem.
Tahograful
Contine imprimanta, afisaj, taste si doua orificii pentru introducerea cardurilor. Informatiile stocate contin parametrii autovehiculului, activitatile conducatorului auto, informatii despre evenimente si defectiuni ale sistemului, informatii privind viteza, cat si distanta parcursa.
Cardul conducator auto
Este utilizat atunci cand autovehiculul este condus de catre conducatorul auto cu datele de pe card. Este obligatorie introducerea cardului in tahograf inainte de plecarea in cursa.
Impulsorul
Este unul de generatie noua. Acesta furnizeaza tahografului semnalul de viteza de la cutia de viteze a autovehicolului, semnalul este incriptat ca sa se asigure integritatea. Astfel, orice anomalie va fi detectata si inregistrata. Este pereche cu tahograful, ele functionand impreuna.
Prelucrare date
In mod obisnuit este un grup de instrumente cu ajutorul carora se pot citi informatiile de pe card si tahograf. Aceste informatii sunt transformate in fisiere, ulterior aceste fisiere se pot deschide cu ajutorul unor softuri specializate - asa cum este softul TachoScan - si interpretate.
Prezentarea tahografelor digitale
Odata urcat la volanul unui autovehicul cu tahograf digital, veti observa anumite diferente fata de cele analoage. In primul rand, afisajul acestora a 'migrat' in partea stanga, au aparut doua orificii/sertare pentru introducerea cardurilor si avem mai multe taste, iar in dreapta avem imprimanta. Inainte de a incepe prezentarea tahografelor, trebuie mentionat si faptul ca aceste tahografe au ca si timp de referinta ora UTC (Universal Time Coordinated).
Ce este UTC?
UTC inlocuieste GMT inca din 1986 si este standard international pentru timp.
UTC nu se schimba, indiferent de sezon. De exemplu nu exista conceptul de 'Ora de vara'. Ora locala este valabila doar pentru a fi vizualizat pe afisajul tahografului. Ora UTC va aparea intotdeauna pe tiparirile care se vor scoate. Toate activitatile conducatorului auto, evenimentele si defectiunile, viteza, se vor raporta ca timp la ora UTC.
Ce alte informatii ne poate de tahograful digital fata de tahografele analoage?
Avem de-a face cu un sistem de memorarea a informatiei. Astfel avem posibilitatea de a introduce informatii pe care ulterior le putem analiza electronic. Astfel, vom putea introduce activitati care se desfasoara in afara zonei de aplicare a reglementarilor - Out of scope - sau putem introduce activitati desfasurate anterior activitatii de conducere pe un automobil cu tahograf digital.
'Out of scope/ferry' - este o optiune pe care o poate alege conducatorul auto. Alegand aceasta optiune el transmite tahografului ca se afla pe un drum care nu se afla sub incidenta reglementarilor, pe feribot sau tren.
Introducerea manuala a activitatilor - este o optiune noua prin care conducatorii auto care au desfasurat activitati pe autovehicule care nu necesita tahografe, pot introduce aceste activitati in memoria tahografului digital. Introducerea activitatilor se poate face la introducerea cardului conducatorului auto in tahograf.


Activitatile se pot introduce ca si o continuare a activitatii zilnice sau de la extragerea cardului pana la sfarsitul zilei si de la inceputul zilei pana la introducerea cardului. Aceste activitati se vor cumula cu cele inregistrate de tahograf.
Lista tuturor evenimentelor si defectiunilor sistemului tahografului digital - este un raport imprimat din imprimanta tahografului in care sunt prezentate toate erorile care s-au memorat de la instalarea tahografului
Lista depasiri de viteza - este un raport imprimat din imprimanta tahografului in care sunt prezentate cele mai importante depasiri ale vitezei maxime setate prin limitatorul de viteza al vehiculului.
Toate aceste informatii se pot vizualiza din meniul dedicat fiecarei operatiuni.
Introducerea si scoaterea unui card din tahograf
Cardul conducator auto care se afla la volan se va introduce intotdeauna in orificiul 1. Daca se lucreaza in echipaj atunci se va introduce card conducator auto si in orificiul 2.
Cardul se introduce intotdeauna cu chip-ul in sus. La tahograful Stoneridge, se deschide sertarul, se introduce cardul in sertar dupa care se inchide sertarul. La celelalte doua modele, cardul este introdus in orificiu pana cand acesta este 'tras' de catre tahograf. Pentru a scoate cardul din tahograf se apasa pe tastele corespunzatoare: la Stoneridge si Actia lung pe butonul 1 sau 2, iar la VDO se apasa pe butonul cu sageata, corespunzator sertarului.
Tastele tahografului digital
Fata de tahografele analoage, tahografele digitale prezinta o serie de taste. Astfel avem tastele Enter si Cancel, tastele de navigare si tastele corespunzatoare sertarelor. In functie de model, aceste taste sunt separate - Stoneridge, Actia - sau incluse intr-un singur buton - VDO. Functiile tastelor:
Indiferent de model, functiile tastelor tahografului digital sunt identice. Cu tasta 'Cancel' (X, sageata inapoi sau sageti duble) ne vom intoarce intotdeauna intr-un meniu inferior sau prin apasare repetata in meniul de baza. Cu tasta 'Enter' (sau OK) vom intra intr-un meniu ales sau vom valida valori sau optiuni alese. Tastele 'Sus' sau 'Jos' permit navigarea prin meniul tahografului cat si marirea sau micsorarea unor valori.
Apasand tastele '1' sau '2' vom schimba activitatea conducatorului auto in timpul stationarii autovehiculului.
Meniul tahografului digital
Meniul unui tahograf digital ajuta la gasirea si selectarea optiunii dorite, la vizualizarea anumitor perioade de activitate ale conducatorului auto, la realizarea de setari si pentru a efectua tipariri. Meniurile sunt realizate astfel incat sa poata fi usor de parcurs si pe intelesul soferilor. Meniurile tahografelor digitale au doua parti distincte. Prima parte a meniului poate fi accesata in timpul mersului vehiculului. Se pot vizualiza anumite informatii referitoare la ora, viteza, kilometraj si anumite sumare de activitate ale conducatorului auto. Partea a doua a meniului se poate accesa doar in timpul stationarii iar aici se pot realiza anumite setari si tiparirile necesare. Aceste meniuri prezinta la randul lor alte submeniuri care se vor accesa apasand butonul 'Enter'. Pentru a iesi dintr-un meniu sau submeniu si pentru a ajunge in meniul principal se va apasa 'Cancel' pana cand este necesar. Atentie: Tahograful digital va trece imediat la meniul principal in cazul in care autovehicului se pune in miscare.
Afisajul tahografului digital
In timpul in care autovehiculul se afla in miscare, tahograful digital are un afisaj standard in care sunt prezentate anumite elemente ale desfasurarii activitatii cat si ora si kilometrajul. Se observa diferentele in functie de model.
Stoneridge: afisajul prezinta doua linii separate, fiecare linie corespunde unui conducator auto.
Linia 1: activitate curenta si durata, durata cumulata a pauzelor si modul de operare al tahografului.
Linia 2: activitate curenta si durata, ora locala in format de 24-ore.
Modificarea acestui meniu se poate face apasand sageata sus sau jos pentru a rula cele 5 nivele ale meniului (vezi prezentare meniu) VDO: afisajul prezinta doua linii separate.
Linia 1: ora locala in format de 24-ore, mod de operare si viteza de rulare
Linia 2: activitate curenta conducator 1, kilometraj si activitate curenta conducator 2. Modificarea acestui meniu se poate face apasand sageata sus sau jos pentru vizualiza doar un alt nivel al meniului. In cazul opririi se mai pot vizualiza alte 4 nivele ale acestui meniu.
Actia: afisajul prezinta doua linii separate.
Linia 1: O activitate curenta si durata, durata cumulata a pauzelor si modul de operare al tahografului.
Linia 2: Kilometrajul, ora locala in format de 24 ore Modificarea acestui meniu se poate face apasand sageata sus sau jos pentru a rula cele 7 nivele ale meniului (vezi prezentare meniu) Pe afisajul tahografelor digitale vor apare intotdeauna toate mesajele pe care acestea le transmit conducatorului auto. Aceste mesaje sunt de atentionare (exemplu: depasirea vitezei, depasirea timpilor de conducere continua) sau de evenimente sau defectiuni in sistemul tahografului. Toate aceste mesaje se sterg de pe afisaj apasand de doua ori 'Enter', odata pentru confirmarea citirii mesajului si odata pentru stergerea acestuia de pe afisaj. Introducerea rolei de hartie in tahograf Asa cum s-a prezentat in prima parte, tahografele digitale au o imprimanta cu ajutorul careia se pot tiparii toate cele sase rapoarte pe care un tahograf digital le poate tiparii. Hartia tahografului digital este o hartie omologata cu care trebuie 'alimentat' tahograful. Existenta hartiei in tahograf este foarte importanta, mai ales in aceasta perioada de tranzitie pana cand ARR va emite cardurile. Conducatorul trebuie sa aiba hartie in tahograful digital in cazul unui control. Hartia de tahograf digital HAUG comercializata de societatea Fomco este omologata si se poate folosi la toate modelele de tahografe digitale.

De notat:
- Tahograful Stoneridge este singurul din care se poate scoate caseta de hartie.
- La tahograful VDO se apasa pe butonul corespunzator dupa care se rabateaza sertarul.
- La tahograful Actia se trage de capacul casetei de hartie, care prezinta o fanta. Dupa rabatarea capacului se trage de o banda de plastic care va ajuta in scoaterea rolei terminate.
Tiparirile si evaluarile acestora
La tahografele analoage, informatia este oferita pe diagrame. Activitatea conducatorului auto era transpusa pe o diagrama care ulterior era interpretata manual sau cu ajutorul unor softuri de evaluare specializate.
La tahografele digitale informatia va fi prezentata sub forma unor tipariri. Tiparirile, sase la numar, sunt mult mai simplu de citit si interpretat. Fiecarui element de pe diagrama, ii corespunde o linie sau o parte dintr-un raport. Exemplu: numele conducatorului auto care este completat pe diagrama va aparea trecut pe raport impreuna cu seria cardului acestuia. Activitatile zilnice vor aparea cronologic, iar la sfarsit va fi un sumar zilnic foarte usor de citit. Kilometrii de plecare, sosire si diferenta, pe care conducatorul auto ii completa, vor aparea in raport ca si valoarea kilometrajului la introducerea si scoaterea cardului. Toate informatiile memorate, de pe carduri cat si de pe tahograf, pot fi descarcate in softuri de evaluare specializate pentru interpretare. In Romania, pana la inceperea emiterii cardurilor, conducatorii auto au obligatia de a realiza doua imprimari zilnice, una la inceputul activitatii si una la sfarsitul acesteia. Cele doua tipariri vor tine loc de diagrama. Ele trebuie prezentate atat in cazul unui control in trafic cat si arhivate la sediul societatii de transport. Inainte de a vedea toate raoartele ce pot fi tiparite, trebuie prezentate pictogramele si combinatiile dintre ele, care vor ajuta la intelegerea rapoartelor. Aceste pictograme sunt identice indiferent de tipul de tahograf digital. Tipurile de rapoarte se refera la informatiile de pe cardul conducatorului auto (raport zilnic si raport evenimente si nereguli), la cele de pe tahograf (raport zilnic si raport evenimente si nereguli), sI la date tehnice si raport depasiri viteza. Cum se tipareste un raport? Prima regula pentru realizarea unui raport este ca autovehicolul sa stationeze si sa existe cheia de contact in bord cu becurile aprinse. Fiecare model de tahograf digital are unul sau mai multemeniuri dedicate rapoartelor. De exemplu la tahograful Stoneridge:
1. Din ecranul de baza apasam 'Enter' si intram in linia a doua de meniu.
2. Apasam sagetile (sus sau jos) pana cand ajungem in meniul 'Print'. Apasam 'Enter'.
3. Alegem raportul pe care dorim sa-l tiparim prin navigarea cu sageti. Daca alegem unul din rapoartele referitoare la activitate, tahograful va va cere si data pentru care doriti sa scoateti acest raport.
4. Se aleg anul, luna si ziua. Modificarea datei se face tot cu ajutorul sagetilor, iar confirmarea se face apasand 'Enter'.
5. Ultima informatie pe care trebuie sa o dam tahografului este formatul raportului. Acesta se poate tiparii, pe hartie sau pe afisajul tahografului, doar pentru a fi vizualizat. Alegem optiunea de tiparire pe hartie si tahograful va incepe printarea raportului.
Am obtinut rapoartele necesare. Urmeaza interpretarea acestora.
Fiecare raport este alcatuit din trei zone diferite, delimitate clar astfel incat citirea sa fie simpla. Vom avea o zona de prezentare, zona raportului propriuzis si zona de semnaturi.
Alaturat este prezentat un raport zilnic de activitate din memoria tahografului. Acesta este raportul pe care conducatorul auto trebuie sa-l tipareasca in fiecare zi pana in momentul in care se vor emite cardurile in Romania. Veti gasi de asemenea si o evaluarea a acestui raport.
Celelalte cinci rapoarte au o structura asemanatoare
Raport de evenimente si defectiuni - prezinta toate problemele care au aparut in sistemul tahografului digital si care s-au inregistrat atat pe card cat si pe tahograf. Raport date tehnice - prezinta toate datele autovehiculului, tahografului, senzorului, datele de calibrare ale tahografului si societatea care le-a efectuat si viteza setata la limitatorul de viteza.
Raport depasiri de viteza - prezinta cele mai importante depasiri ale vitezei setate in ultimele 365 de zile si in ultimele 10 zile. Firmele de transport si tahografele digitale, service si intretinere
Pasii principali in inceperea activitatii cu tahografele digitale vor fi:
a. Clarificarea parcului de autovehicule care sunt echipate cu tahografe digitale;
b. Determinarea numarului de carduri de companie necesar societatii dvs.;
c. Achizitionarea acestor carduri prin depunerea in timp a cererii catre ARR;
d. Definirea modului de salvare a datelor de pe carduri si inceperea procesului de achizitionare de echipamente necesare; e. scolarizarea conducatorilor auto pentru a putea utiliza tahograful digital.
Cine poate obtine un card?
Cardul se poate obtine de orice manager sau operator de transport care are nevoie de card datorita activitatii pe care o desfasoara. O societate poate achizitiona mai multe carduri, numarul acestora fiind limitat doar de catre emitentul acestora. Validitatea cardului de companie este de 5 ani (autoritatea emitenta poate modifica aceasta perioada). Datele care se vor memora pe card sunt: serie card, tara si organul emitent, valabilitatea cardului, numele si adresa societatii.
Ce operatii se pot face cu un card de companie?
Cu cardul de companie va puteti identifica ca un angajat al acelei companii. Odata cardul introdus in tahograf, puteti bloca cu acesta, toate datele referitoare la societatea dumneavoastra. De asemenea, se mai mai pot vizualiza date, tiparire rapoarte si descarcare date din memoria tahografului, tiparire rapoarte si descarcare date de pe cardul conducatorului auto, debloca tahograful.

Blocarea datelor societatii este necesara pentru a nu permite persoanelor neautorizate sa extraga date din tahograf. Se pot bloca totodata datele in cazul vinderii autovehiculului pentru ca noul proprietar sa nu va poata citi activitatea.
Indatoririle managerului de transport
Sa indeplineasca procedurile de blocare/deblocare ale tahografului, descarcarea regulata a datelor de pe cardurile conducatorilor auto si din memoria tahografului, arhivarea datelor descarcate pentru o perioada de doi ani in concordanta cu normele europene, sa trimita autovehiculele la calibrat intr-un service autorizat la fiecare doi ani, sa se asigure ca toti conducatorii auto care folosesc tahografele digitale au fost scolarizati si sa efectueze o descarcare completa a tahografului in cazul vanzarii autovehiculului.
Se recomanda intocmirea unor tabele cu cardurile de companie emise si utilizatorii acestora, precum si cu toate cardurile pierdute si deteriorate. O societate de transport care utilizeaza tahografe digitale va avea si avantaje. Printre acestea: o verificare mai usoara a datelor, evidenta clara a activitatii conducatorilor auto, intocmirea mult mai usoara a documentelor referitoare la activitatea conducatorilor auto, infrastructura necesara lucrului cu tahograful digital este mai usor asimilata de catre societate.
Procesul de blocare cu cardul de companie
Procesul de blocare va incepe in momentul in care se introduce cardul de companie in sertarul/orificiul 1.
Dupa introducerea cardului va apare pe ecran seria cardului de companie si modul de operare.
Daca este prima introducere, cardul va realiza blocarea tahografului. Se continua citirea cardului, iar la sfarsit va aparea afisajul standard, dar cu modul de operare companie. Descarcarea datelor din tahografele digitale Se vor descarca date din memoria tahografului digital in urmatoarele cazuri: vanzarea sau casarea autovehiculului, inlocuirea tahografului digital ireparabil si periodic in concordanta cu legislatia. Citirea de date se face cu ajutorul unor cititoare de date proiectate special pentru aceste operatiuni. Astfel se poate opta pentru cititorul de date Stoneridge OPTAC, cititor comercializat de societatea FOMCO. Pentru a realiza citirea tahografului, trebuie introdus un card de companie. Cu cardul de companie introdus, veti avea acces la memoria tahografului. Descarcarea propriu-zisa va fi compusa din urmatorii pasi:
1. Conectarea cititorului la tahograf cu ajutorul unui cablu de descarcare date
2. Transferul datelor in cititor prin apasarea butonului corespunzator;
3. Conectarea cititorului la calculator;
4. Transferul datelor in calculator;
Datele transferate trebuie copiate si pe un CD si arhivate la fel ca si diagramele. In cazul unui control, societatea trebuie sa prezinte aceste fisiere organului de control.
In cazul in care in tahograf introducem un card conducator auto in sertarul/orificiul 1 si un card companie in sertarul/orificiul 2 avem acces si la datele de pe card ale conducatorului auto.
Descarcarea datelor de pe carduri
Procedura este similara. Se introduce cardul in cititor, se apasa pe butonul corespunzator si datele se transfera in cititor. Urmeaza transferul datelor din cititor in calculator.
Ce date putem descarca?
De pe cardul conducatorului auto, ultimele 28 de zile de activitate. Din memoria tahografului, ultimele 365 de zile de activitate, viteza autovehiculului pe ultimele 24 ore de activitate, evenimente si defectiuni.
Atentie: viteza nu este memorata si pe card. Datorita acestui fapt se recomanda descarcarea tahografelor la intervale bine stabilite si notarea tuturor descarcarilor intr-un tabel pentru o evidenta clara.
Ce facem cu datele descarcate?
Fisierele rezultate din descarcarea datelor se pot evalua. Programul TachoScan comercializat de societatea Fomco poate evalua aceste fisiere. Acest program poate, de asemenea, sa prelucreze si sa evalueze atat diagrame cat si citirile de pe carduri sau tahografe. Cu toate aceste date analizate si cu rapoartele corespunzatoare intocmite, puteti evita eventualele amenzi pentru nerespectarea timpilor de lucru si odihna ale conducatorilor auto. Se pot realiza rapoarte pentru activitatea conducatorilor auto, autovehiculelor si rapoartele necesare autoritatilor. Urmare a acestor rapoarte se pot optimiza activitatile conducatorilor auto, a vehiculelor si se pot vizualiza evenimentele si defectiunile din sistemul tahografului digital.
Ce face conducatorul auto in cazul pierderii, deteriorarii sau furtului unui card?
In cazul furtului, se va raporta la postul de politie cel mai apropiat , se va informa compania si, la intoarcerea din cursa, se va depune o cerere pentru un nou card. In cazul pierderii sau defectarii se va informa compania si se va depune o cerere pentru un nou card. Se preda cardul defect autoritatii emitente. In ambele cazuri, compania va trimite un fax conducatorului auto prin care confirma pierderea cardului. Acest document trebuie prezentat in cazul unui control.
Service si intretinere Toate interventiile asupra tahografului digital trebuie efectuate de catre un service autorizat! Celelalte operatii de intretinere se pot efectua de catre conducatorii auto.
Curatire.
curatirea tahografului este interzisa folosirea de detergenti care contin solventi sau diluant. Se recomanda curatirea cu o laveta umezita intr-o solutie slaba cu detergent.
Inlocuirea hartiei in tahograf
Conducatorul auto va avea intotdeauna asupra lui o rola de tahograf digital in afara celei din tahograf. In perioada in care nu sunt disponibile carduri si este necesara realizarea a doua rapoarte zilnic, se recomanda ca soferul sa aiba chiar mai multe role. Odata ce rola de hartie se termina, de-a lungul acesteia va aparea o zona de o alta culoare care indica acest fapt. Schimbarea hatiei este o operatie simpla, prezentata pe larg la capitolul 'Introducerea rolei de hartie in tahograf'. Este posibil ca uneori hartia sa se prinda in imprimanta. In aceste cazuri, trebuie deschis sertarul, scoasa hartia distrusa, reintrodusa corect hartia si inchis sertarului. Asigurati-va ca ati inchis sertarul corect. Aceasta prindere a hartiei se poate datora si acestui fapt. Daca raportul nu s-a tiparit corect puteti reincepe tiparirea acestuia.
Mesaje de eroare pe afisajul tahografului - toate mesajele de eroare care au in componenta simbolul 'X' trebuie luate in considerare de catre conducatorul auto. La repetarea acestora, care sunt notate si prezentate managerului de transport, se va trimite autovehiculul in service. Aceste mesaje de eroare se sterg de pe afisajul tahografului apasand de doua ori butonul 'Enter', o data pentru confirmare, a doua oara pentru anulare si reaparitia afisajului de baza. Recalibrarea tahografelor digitale
Operatorul de transport va trimite vehiculul cu tahograf digital la un service autorizat in urmatoarele cazuri: la trecerea a doi ani de la ultima calibrare, ora UTC a tahografului este inexacta cu mai mult de 20 de minute, schimbarea numarului de inmatriculare, schimbarea anvelopelor la o alta marime, dupa orice desigilare a unui element component, dupa orice reparare in sistemul tahografului digital si in cazul in care apare o defectiune repetata pe afisajul tahografului.
Atentie:
Conform cerintelor de securitate referitoare la tahografele digitale, nu exista parti care se pot repara in tahografele digitale. Tahografele defecte trebuie dezafectate. Acest lucru consta in demontarea tahografului de pe autovehicul si descarcate datelor din memoria acestuia. Datele descarcate trebuie stocate pe o perioada de un an. Service-ul trebuie sa informeze proprietarul autovehiculului ca detine date care apartin acestuia. Daca descarcarea datelor este imposibila, se intocmeste un certificat, iar o copie a acestui certificat se arhiveaza tip de un an.
Simularea unei activitati de conducere
Primul pas este introducerea cardului in tahograf. Dupa citirea cardului si prezentarea numelui conducatorului auto pe afisaj, tahograful va 'intreba' daca se doreste efectuarea unei introduceri manuale de activitati. Daca nu avem activitati de introdus, alegem optiunea No si confirmam. Urmatoarea 'intrebare' a tahografului va fi locul de plecare - tara - si se vor alege initialale tarii in care se incepe activitatea (exemplu: pentru transportatorii interni vom alege intotdeauna RO). Dupa ce s-a raspuns la aceste 'intrebari' se poate porni in cursa. Tahograful va inregistra toate activitatile pe care conducatorul auto le va desfasura. La terminarea activitatii de conducere, se va scoate cardul. Va trebui introdusa locatia de sosire - tara - dupa care tahograful va permite scoaterea cardului.
Atentie:
in cazul in care avem conducere in echipaj, cardul trebuie schimbat ori de cate ori conducatorii auto se schimba la volan.
Politica de confidentialitateDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 7800
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2021 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site