Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  

 
CATEGORII DOCUMENTE
Alimentatie nutritieAsistenta socialaCosmetica frumuseteLogopedieRetete culinareSport

CANCERUL LARINGIAN

sanatate



+ Font mai mare | - Font mai mic



DOCUMENTE SIMILARE

INTOXICATIE CU ARSENIC - TRATAMENT

HEMOCROMATOZA

PREECLAMPSIA - afectiune vasculara sistemica in sarcina

TEHNICA MASAJULUI GENUNCHIULUI

SCHIZOFRENIA

CHISTUL OVARIAN

GRUPE DE ALIMENTE

COLONOSTOMII - CECOSTOMIA, COLOSTOMIA ILIACA STANGA

GINGIVITA - ASPECTE CLINICE ALE GINGIVITEI

Ocluzologie

CANCERUL LARINGIAN

EPIDEMIOLOGIE

Frecventa relativa a cancerului de laringe, raportata la frecventa tuturor organelor este relative mica. Incidenta de tumori maligne ale organelor

pe ioo.ooo de persoane, desfasurata de Third National Cancer Survey, denota proportia de tumori ale aparatului respirator de , al doilea organ afectat dupa tubul digestiv, iar populatia masculina este afectata in proportie de .

Persoanele mai in virsta ce au fost expuse ani tuturor noxelor ocupa o mare parte din populatie, incidenta cancerului la intreaga populatie aparind corespunzator sporita. La populatia tinara incidenta reala a cancerului va ramine necunoscuta conform statisticelor generale.

Cancere de laringe au fost observate la toate rasele lumii inclusiv la bastinasii din Australia si Papua- Noua Guinee. Prescriptiile religioase ce interzic fumatul si alcoolul determina o incidenta deosebit de scazuta a cancerului de laringe. Indienii sud americani nu cunosc aceste afectiuni iar cazurile sunt extreme de rare. In urma unui studiu la New- York s-a inregistrat mortalitatea cea mai scazuta datorita cancerului, la evreii din clasa cu venituri mari, la protestanti mortalitate scazuta iar la catolicii saraci si negri mortalitatea cea mai ridicata.

In anumite regiuni geografice exista deosebiri importante ale frecventei neoplasmului de coarda vocala in comparatie cu frecventa neopalsmului supraglotic. In Suedia din totalul cancerelor constatate doar din cancere au localizari supraglotice, in Finlanda frecventa e dubla iar in Germania numarul de cancere supraglotice este in jur de din totalul cancerelor laringiene.

ETIOPATOGENIE

-virsta si sexul- in majoritate cazurilor, carcinoamele laringelui sunt manifestate la barbati intre - ani iar la cei cu virsta - ani devin mai rare. La copii si tineri pot apare in primul deceniu de viata si se bazeaza pe observarea unor evolutii nefavorabile impresionante, neputind fi dovedit stiintific.Perspectivele de supravietuire scad cu cresterea virstei.

Frecventa relativa de imbolnavire a femeii ce dezvolta un cancer de laringe este diferita in functie de regiune. Astfel in Finlanda ,Norvegia ,Suedia ,Germania ,Croatia ,Islanda .

Raportul pacienti barbate: femei este diferit in functie de autor- : , : , - : . Disproportia dintre sexe pare sa diminueze in ultimul timp, datorita faptului ca din ce in ce mai multe femei devin fumatoare. La femei se dezvolta mai frecvent cancerul supraglotic decit la barbati, la virste mai tinere; se diagnostigheaza mai devreme, evolueaza lent si metastazeaza mai tirziu.

-fumatul- rapoartele OMS au inlaturat orice dubiu rational asupra dependentei cauzale intre consumul de tutun si carcinoamele cavitatii bucale, faringe, laringe plamin etc. Nicotina din tutun nu are efect cancerigen dar in gudroanele rezultate la ardrea tutunului au fost isolate pina in present hidrocarburi aromatice policiclice drept cancerigene. Reducerea acestor carcinogeni cu ajutorul fermentului acril-hidrocarbon hidroxilaza conduce la epoxizii cancerigeni propriu zisi. Cantitate si durata consumului de tutun sunt in relatie directa cu riscul de cancer laringian. Kahn a calculate ca fumatorii de mai mult de doua pachete de tigari pe zi prezinta o probabilitate de ori mai mare de a muri de cancer laringian decit nefumatorii. Riscul mortalitatii prin neoplasme ale laringelui este mai mare de - ori la fumatori decit la nefumatori. Efectele histologice sesizabile a fumului de tutun asupra laringelui constau in ;hiperplazia epiteliului plat, metaplazie a epiteliului cilindric, edeme submucoase si infiltrate, modificari ale populatiei de cellule in forma de cupa si in modificari ale stratului superficial al epiteliului plat in strat cornos.Aceste modificari sunt insa nespecifice si pot fi semnele unei laringite de fumator.In concluzie aceste studii demonstreaza: cancerele laringiene ar fi boli foarte rare daca nu s-ar fuma.

-factorii genetici si ereditari- cancerul laringian nu este numai un cancer exogen, in patogenia lui fiind implicate si factori endogeni. Ereditatea poate modifica susceptibilitatea la imbolnavire.

In present, un interes special se acorda enzimei acril-hidrocarbo hidroxilaza-AHH- ce reduce hidrocarburile aromatice la epoxizi. Formarea acestei enzyme pare sa fie condusa genetic-ospecie parind sa formeze AHH mai abundant iar alta mai putin. In acest caz, problema susceptibilitatii atit de diferite a persoanelor fata de factorii carcinogeni va deveni mai usor de rezolvat - rezolvarea problemei cauzelor imbolnavirilor familiale de cancer chiar reusirea decelarii persoanelor cu risc mare de cancer.

Investigatiile facute pacientilor cu cancer de laringe au indicat - , din rudele de singe fiind bolnavi de tumori maligne.

-factorii hormonali si vitamina A- s-a emis ipoteza, daca nu cumva cancerul de laringe ar putea fi dependent de hormone. Schimbarea vocii , tulburarile de vorbire in acromegalie, administarea steroizilor anabolici la femei, vocea castratilor, eunucilor permite evidentierea hormonilor sexuali asupra laringelui. Se pune problema, daca hormonii favorizeaza formarea cancerului laringian si daca la femei aceste cancere sunt rare deoarece ar exista o imunitate hormonala.Un alt argument cautat ar fi aparitia cancerelor de laringe la virste mai inaintate corespunzatoare incetarii vietii sexuale. In present nu exista date sigure ca hormonii ar favoriza sau frina dezvoltarea acestor cancere.

Carenta de vitamina A determina metaplazii ale epiteliului si ar putea avea legatura cu aparitia carcinoamelor. Experimental s-au introdus derivate ale vitaminei A pentru tratarea hiperplaziilor epiteliale dar fara rezultate semnificative.

-alcoolul- efectul carcinogen al alcoolului etilic nu a fost dovedit dar interactiunea alcool-tutun mareste considerabil riscul de cancer fata de cei ce consuma numai tutun. Deci alcoolul poate avea un rol co-carcinogen sau de factor favorizant. Se presupune ca alcoolul potenteaza efectul altor carcinogeni afectind in mod direct epiteliul, determinind o carenta de riboflavina, tulbura sinteza Ig A si prin efectul sau imunosupresiv poate favoriza sau accelera procesul de cancerizare.

-radiatiile- despre cancerele de laringe induse,cu probabilitate prin radiatii ionizante, exista observatii numeroase, primele comunicari fiind ale lui vonEicken si Soerensen. Au fost observate: sarcoame ale laringelui dupa iradierea glandei tiroidein scop therapeutic, neoplasme de laringe dupa iradierea pielii gitului pentru afectiuni dermatologice sau dupa iradierea ganglionilor limfatici tuberculosi si gitului.Dozele cancerigene se situeaza intre Gy - Gy.

-sindromul Paterson-Kelly si carcinomul posterocricoid- characteristic pentru aceasta boala este anemia esentiala sau ideopatica sideropriva. A.B.Kelly- a indicat primul, legatura dintre anemia sideropriva si carcinomul posterocricoid, mai tirziu dovedindu-se clar ca din femei si din barbatii cu neoplasm posterocricoidian prezentau sindromul Paterson Kelly.Neoplasmul poate apare chiar dupa decenii de la vindecarea anemiei sideroprive si numai antecedentele si evidentierea stenozelor de la gura esofagului amintesc de acest sindrom.

-noxele chimice si fizice- sunt cunoscute numeroase substante chimice considerate drept carcinogene, co-carcinogene sau favorizatoare de tumori. Intensitatea si durata de actiune, virsta la momentul expunerii sunt factor ice trebuiesc luati in considerare. Cele mai importante carcinogene profesionale trebuiesc considerate noxele chimice organice cum ar fi hidrocarburile aromatice policiclice si nitroaminele. Concentratii locale ridicate de substante carcinogene la locul de munca exista in special in ind. Carbunelui, fierului si cauciucului. Klayman a comunicat cazuri de neoplasme ale laringelui la pacientii ce imprastiau insecticide. Sub forma de solutie Fowler-arsenul- folosit in horticultura sub forma de insecticide duce la modificari ale mucoaselor in special la nivelul plaminului si laringelui.

Formaldehida, clorura de vinil, acidul sulfuric, vaporii de ulei izopropilic pot fi cauza unor neoplasme ale hipofaringelui sau laringelui. Substante alchilante ca iperita, pot produce laringite cronice ce ulterior se formeaza carcinoame. Azbestozele pot fi considerate factor causal la formarea carcinoamelor laringelui.

Radiatia termica la care sunt expusi muncitorii din turnatorii, fochistii,etc a fost citata drept cauza favorizanta secundara prntru cancerele laringelui. Actiunii noxelor se sumeaza aerului fierbinte si gaze, aburi,pulberi ce au putut fi identificate si considerate drept carcinogene.

Folosirea intense a vocii din motive profesionale, ce determina excitatia mecanica a laringelui nu a fost considerata favorizanta a cancerului.

-laringita cronica hiperplazica- s-a considerat, stare precanceroasa laringita cronica hipertrofica. In urma ex. Histopatologic, frecvent s-au gasit focare multicentrice de cancerizare in epiteliul hiperplazic. De aceea persoanele cu laringita cronica, din grupe de risc necesita o supraveghere permanenta si atenta, deoarece o mica parte din neoplasmele laringelui se formeaza pe terenul unei laringite cronice.

-edemul Reinke- s-a putut confirma ca la pacientii cu acest edem inductibilitatea AHH nu este ridicata

spre deosebire de cei cu laringita cronica.

-virusi si papiloame juvenile- titru ridicat de virus Epstein-Barr a fost gasit intimplator la carcinoame ale laringelui.

Reactii positive la virusul Herpex Simplex I au fost observate la pacienti cu carcinom laringian dar nu a adus dovada unei relatii cauzale. A fost pus in evidenta sub actiunea acestui virus un carcioembrionic - antigen-CEA- crescut ce determina o depresie celulara imuna putind predispune mai usor la cancer.

Pina in prezent nu s-a putut dovedi ca virusii papiloamelor juvenile ar fi in relatie cu carcinoamele laringelui. Dar aceste papiloame s-au cancerizat, asa numitele papiloame solitare ale adultului si pe care este posibil ca iradierea sa le fi malignizat.

In incheiere se poate mentiona ca toti pacientii la care papiloamele juvenile s-au cancerizat au fost fumatori.

.

DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 2160
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou



Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024. All rights reserved