Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AeronauticaComunicatiiElectronica electricitateMerceologieTehnica mecanica


Motoare unipolare

Electronica electricitate



+ Font mai mare | - Font mai mic



Motoare unipolare


Motoarele pas-cu-pas unipolare si hibride, ambele cu magnet permanent, cu 5 sau 6 fire sunt bobinate in mod obisnuit cum se arata schematic in figura 8.2, cu o priza centrala pe fiecare din cele doua infasurari.



In mod normal, priza centrala a infasurarilor se conecteaza la borna pozitiva a sursei de alimentare iar cele doua sfarsituri ale fiecarei infasurari se alimenteaza alternativ, pentru a reversa directia campului produs de acea infasurare.

Circuitul de comanda al motorului pas-cu-pas uni-polar din figura 8.2 este reprezentat in figura 8.3.

Sectiunea transversala a motorului prezentat in figura 8.2 este aceea a unui motor cu magnet permanent sau hibrid cu 300 pe pas (diferenta dintre aceste doua tipuri nu este relevanta pentru aceasta prezentare).

Infasurarea numarul 1 a motorului este distribuita intre polii statorici de sus si de jos, in timp ce infasurarea numarul 2 este distribuita intre polii din stanga si dreapta motorului. Rotorul este un magnet permanent cu 6 poli (3N si 3S) aranjati pe circumferinta.

Pentru rezolutii unghiulare mai mari, rotorul trebuie sa aiba proportional mai multi poli. Motorul cu 300 pe pas, din figura, este unul din cele mai uzuale constructii de motor cu magnet permanent, desi sunt in mare masura disponibile motoare de 150 si de 7,50 pe pas. S-au realizat motoare cu magnet permanent cu 1,80 pe pas si se gasesc motoare hibride construite uzual cu 3,60 si 1,80 pe pas si chiar 0,720 pe pas.

Dupa cum s-a aratat in figura, curentul care circula de la priza mediana 1 la borna "a" produce polul statoric de sus care ar fi un pol N, in timp ce polul statoric de jos este un pol S. Acesta atrage rotorul in pozitia figurata. Daca infasurarea 1 nu mai este alimentata si se alimenteaza infasurarea 2, rotorul se roteste cu 300 sau cu un pas.

Pentru a roti in continuare trebuie sa alimentam cate doua infasurari in secvente. Presupunand logica pozitiva, unde un 1 inseamna ca curentul strabate o infasurare a motorului, urmatoarele doua secvente de comanda vor roti motorul, prezentat in figura 8.2, in sens orar cu 24 pasi sau 4 rotatii:

Infasurarea

1a

1b

2a

2b

Timp    à

Infasurarea

1a

1b

2a

2b

Timp    à

De observat ca cele doua jumatati ale fiecarei infasurari nu se alimenteaza niciodata in acelasi timp. Ambele secvente aratate mai sus vor roti un motor cu magnet permanent, cu un pas. Prima secventa alimenteaza intr-un moment numai o infasurare, cum este ilustrat in figura 8.2.; astfel ca utilizeaza o putere mai mica. A doua secventa implica alimentarea a doua infasurari in acelasi timp si in general produce un cuplu de cca. 1,4 ori mai mare decat prima secventa, in timp ce puterea folosita este de doua ori mai mare.

Pozitiile de pas produse de cele doua secvente de mai sus nu sunt aceleasi; drept urmare, combinatia celor doua secvente permite injumatatirea pasirii, cu oprirea motorului alternativ la pozitiile indicate de o secventa sau cealalta.

Secventa combinata este urmatoarea:

Infasurarea

1a

1b

2a

2b

Timp    à



Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare



DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1168
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved