Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AeronauticaComunicatiiElectronica electricitateMerceologieTehnica mecanica


Stereometrograful- Caracteristici - Descrierea aparatului de restitutie

Electronica electricitate



+ Font mai mare | - Font mai mic



Stereometrograful

Stereometrograful este un aparat de evaluare stereofotogrametrica. El serveste la restitutia grafica si numerica a imaginilor aeriene verticale.



Domeniul principal de folosire a aparatului este restitutia de modele izolate pentru realizarea de harti la scara mijlocie si mare.

Caracteristici:

Aparatul de restitutie: 18 x 18 cm.

Formatul imaginilor: 23 x 23 cm.

Elemente de orientare:

Ck- Constantele de camera

j - Inclinatia longitudinala

w - Inclinatia verticala

c - Rotire

bx- Componenta bazei

by- Componenta bazei

bz- Componenta bazei

Descrierea aparatului de restitutie:

Constructia mecanica:

Aparatul lucreaza dupa metoda restabilirii dispunerii imaginii micsorate la scara, strict spatiala, folosind paralelogramul spatial si anume fie prin aplicarea negativelor orignale fie prin introducerea dispozitivelor de contact in portimaginile camerelor de masurare.

Bazele de masurare corespunzatoare p'p punctul imaginii - punctul modelului, se realizeaza prin tije de racord mecanice care sunt fixate cardanic la caruciorul imaginii. Ele strapung centrele de proiectie fixe figurate ca niste cardane ale camerelor precum si cardanele spatial-mobile cu punct de model ale caruciorului de baza respectiv, ale caruciorului coordonatelor.

Ambele cardane corespunzatoare punctului model sunt fixate la carucioare z separate mecanic intre ele. Ghidajele necesare pentru miscarea z si contraghidajele respective sunt parti componente ale celor 2 carucioare x.

Doua tambure cu mers sincronic antreneaza prin 2 fusuri z cele 2 carucioare z . O rotire suplimentara a piulitei filetate a fusului din dreapta produce o miscare vericala suplimentara a punctului model din dreapta si corespunde astfel cu o deplasare bz.

Cele 2 carucioare x gliseaza pe un ghidaj principal comun x si pe un contraghidaj care nu este redat in figura. Caruciorul x este cuplat cu un ax filetat care este actionat de un tambur.Prin acesta se poate modifica distanta dintre cele doua carucioare x ceea ce corespunde cu o reglare a bazei bx.

Un carucior y care aluneca pe doua ghidaje y si in felul acesta face posibila miscarea pe coordonata y a punctelor de pe model. Actionarea se face printr-un tambur. Dispunerea acesteia asigura ghidajului un paralelism ireprosabil si totodata caruciorului y.

Tijele de racord se misca astfel de catre carucioarele x, y si z si comanda caruciorul imaginii si coordonatele punctului imaginii miscandu-se in planul de masurare propriu-zis al imaginii.

Carucioarele imaginii ruleaza in acest caz ghidaje dreptunghiulare (ghidajul x') si (ghidaje y).

Imaginile de masurare se afla paralel deasupra acestor planuri de ghidaj si sunt privite cu un sistem de vedere comandat de caruciorul imaginii care mareste de 8 ori.

Marcile de masurare se proiecteaza in traseul razelor prin prisme reflectate.

Planurile imaginii sunt deplasabile paralel intre ele prin axuri filetate de masurare si ghidajele actionate mecanic si cuplate in felul acesta constanta de camera se modifica continuu de la 98mm la 215mm.

Suporturile camerelor sunt dispuse cardanic in rame stabile si pot fi inclinate in jurul centrului repectiv de proiectie in directia j si w.

Axele j sunt axele primare , axele w sunt axele secundare. Dispozitive pentru inclinarea comuna nu exista. Actionarea inclinarilor camerelor se face pur mecanic.

Constructia optica:

Cuplul stereoscopic se priveste frontal de jos cu o marire constanta de 8 ori. Miscarile carucioarelor imaginii si inclinarile longitudinale si transversale ale camerelor au nevoie de ghidaje optice care indreapta mersul razelor catre un ocular dublu fix.

Imaginea masurata se afla cu partea de strat in jos pe placa marcata si este iluminata cu lampa printr-un filtru verde subtire si o saiba mata cu proiectie diescopica. Prin intermediul unei prisme partial argintata se introduce in traseul razelor marca de 0,04mm diametru si se uneste cu imaginea masurata. Un obiectiv care este legat rigid cu marca luminoasa si cu prisma care este montata pe caruciorul imaginii x' orienteaza razele paralel astfel incat devin posibile modificari de distanta intre cele doua obiective produse prin inclinarile camerelor, precum si deplasarile carucioarelor x' si y'.

Prismele si oglinzile conduc razele prin ocular spre observator. La camera este fixat capul articulat iar la placa frontala a aparatului este fixat capul articulat . Liniile a-a, b-b si c-c reprezinta axele de rotire ale capetelor articulate.

Oglinzile se rotesc cu ajutorul unor comenzi de paralelogram care lucreaza precis in asa fel incat normalele oglinzilor injumatatesc de fiecare data unghiul a si b.

Razele paralele strabat prisma , se unesc in obiectivul in planul ocularului si trec prin ocularul la ochiul observatorului. Prin rotirea in jurul axei d-d prisma se poate inlocui cu o prisma in forma de acoperis prin care se produce o rasturnare laterala a imaginii.



Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare



DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 924
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved