Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AgriculturaAsigurariComertConfectiiContabilitateContracte
EconomieTransporturiTurismZootehnie

HANUL MOTILOR -plan de afaceri

afaceri+ Font mai mare | - Font mai micUniversitatea Babes-Bolyai,Facultatea de Stiinte Economice 2006

HANUL MOTILOR

-plan de afaceri-Cuprins:

1.Motivele alegerii domeniului si scopul proiectului:

2.Cuprinsul planului (sumar):

3.Descrierea proiectului :

3.1. Modul de organizare,alegerea formei de organizare a societatii,cheltuielile cu constituirea si autorizatiile;

3.2.Tipul de activitate:

3.3.Descrierea produselor obtinute

3.4.Descrierea procesului tehnologic de producere a acestora:

4. Piata produsului

4.1. Cine sunt clientii,descrierea nevoilor,gradul de satisfacere a consumatorilor pe piata actuala,aspecte demografice si de comportament,localizarea geogarfica a pietei tinta

4.2.Concurenta

4.3. Volumul pietei actuale si estimarea evolutiei viitoare pe o perioada de 3 ani

4.4. Cadrul legislativ al sectorului,autorizatii 

5. Infrasructura cadru a proiectului

5.1. Amplasarea afacerii,locatia si dotarea,estimare costuri amenajare

5.2. Echipamente necesare pentru desfasurarea activitatii,costuri de cumparare si instalare

5.3. Descrierea principalelor materii prime necesare,identificarea furnizorilor si intermediarilor,estimare costuri pentru stocul initial de materii prime

5.4. Descrierea principalelor operatii de productie,estimare costuri fixe la materiale,consumabile

5.5. Stabilirea capacitatii de productie 

6. Resursa umana

7. Marketing

7.1.Stabilirea strategiei de vanzare:clienti si pret 

7.2. Costul produsului,niveluri de pret,stabilirea marjei brute de profit si estimarea pragului de rentabilitate 

7.3. Stabilirea metodei de promovare pentru lansarea produsului

7.4. Strategia de distributie 

8.Date financiare

8.1 Estimarea bugetului de cheltuieli pentru lansarea afacerii

8.2.Estimarea bugetului de operare: -salarii muncitori (3 luni)-1 800 RON;

8.3. Previziuni financiare a costurilor 

S.C. Hanul Motilor S.R.L

1.Motivele alegerii domeniului si scopul proiectului:

Intocmim planul de afaceri in scopul evaluarii unei noi afaceri privind obtinerea si comercializarea vinului.Am ales acest domeniu deoarece este un domeniu cu traditie in Romania (mai ales in zona in care e plasata afacerea) si se afla intr-o continua dezvoltare si crestere,mai ales in perioada sarbatorilor

2.Cuprinsul planului (sumar):

S.C. Hanul Motilor S.R.L. este o societate de productie.Activitatea societatii se va axa pe producerea vinului si comercializarea acestuia in supermarketuri din zona Ardealului.

Vinul va fi produs si imbuteliat in asa fel incat sa-si pastreze gustul si calitatea pana la consumator.Vor exista mai multe feluri de vin,clientul avand posibilitatea sa-l cumpere imbuteliat in sticle de 750ml,la un pret accesibil de 9.5 RON.Preturile vor fi mai mici sau egale cu cele de pe piata,insa calitatea va fi superioara avand in vedere ca va fi un produs 100% natural.

Investitia necesara este de 15 000 RON.Aceasta va fi folosita pentru procurarea utilajelor de productie(teasc,zdrobitoare) si a materiilor prime necesare(struguri).In primul an societatea intentioneaza sa vanda 1000 de litri de vin,doua soiuri(Riesling-demisec si Feteasca Regala-sec).In urmatorii ani se planifica marirea volumului de vanzari si ridicarea gradului de utilizare a capacitatii de productie.

Societatea dispune de un beci pentru depozitarea butoaielor si o platforma pentru desfasurarea activitatilor de productie.Datorita activitatii sezoniere societatea va avea un numar redus de angajati.Personalul va fi compus din director,vice-director de productie si 4 muncitori.

Conform studiilor intreprinse,piata pe care va activa societatea este in crestere mai ales in perioada sarbatorilor,iar cumparatorii vor fi in special persoanele cu varsta peste 18 ani.

3.Descrierea proiectului :

3.1. Modul de organizare,alegerea formei de organizare a societatii,cheltuielile cu constituirea si autorizatiile;

DATE DE IDENTIFICARE

Denumire firma: S.C. Hanul Motilor S.R.L.;

Adresajuridica: str.Motilor,nr.101,Cluj-Napoca,jud.CLUJ

Numar de telefon:

Fax:

Director: Marin Eugenia;

Tel. de contact:

Data intocmirii planului: 01 iunie 2006.

Planul contine informatii confidentiale care nu pot fi reproduse distribuite sau utilizate fara consimtamantul conducerii.

Forma juridica si data inregistrarii: Societatea s-a infiintat ca societate comerciala cu raspundere limitata, cu capital integral privat, in septembrie 2005, avand numar unic de inregistrare la Registrul Comertului: J35/ 19563 /2005

Capitalul social si conducerea societatii: Valoarea capitalului social al societatii este de 20 000 RON, proprietate privata 100%, divizat in 100 parti sociale, fiecare in valoare de 200 RON. Partile sociale sunt detinute de cei doi asociati administratori ai societati:MARIN EUGENIA si COSMA IOANA astfel:

REPARTIZAREA CAPITALULUI SOCIAL INTRE ASOCIATI

Asociat

Felul aportului

Suma

Cota

Marin Eugenia

Natura+Numerar

9 000 RON

Cosma Ioana

Numerar

6 000 RON

Total

15 000 RON

3.2.Tipul de activitate:

Obiectul principal de activitate:Scopul activitatii societatii este comercializarea vinului in supermarketuri pentru realizarea intereselor sociale si economice ale membrilor asociati pe baza beneficiilor obtinute.

Pentru realizarea scopurilor propuse societatea va practica urmatoarele genuri de activitati:

  • aprovizionarea;
  • prelucrarea materiilor prime;
  • imbuteliere.

3.3.Descrierea produselor obtinute

Din antichitate si pana astazi,vita-de-vie a imbratisat neintrerupt dealurile molcome ale zonei Clujului profitand din plin de particularitatile acesteia.Podgoriile sunt rodul unei stravechi indeletniciri viti-vinicole.Vinificatia se face separat pentru fiecare soi in parte imbinand traditia zonei cu cele mai adecvate tehnologii pentru a obtine cele mai naturale vinuri.

S.C. HANUL MOTILOR S.R.L. intentioneaza ca in primul an de activitate sa obtina doua tipuri de vin avand gusturi diferite:Riesling si Feteasca Regala..

Rieslingul-este un vin alb de culoare galben-verzuie,dar care poate ajunge prin invechire la galben-pai.Prospetimea si fructuozitatea vinului de Riesling a contribuit la cresterea reputatiei zonei viticole cu denumirea de origine Cluj-Napoca.

Feteasca Regala-este un vin alb sec care isi pastreaza mult timp nuanta galben-verzuie.Moderat alcoolic,vinul atrage atentia prin aciditatea sa neagresiva.In general,si mai ales in anii de mare favorabilitate viticola,vinul lasa o senzatie post-gustativa placuta si persistenta.

Vinurile pe care le obtinem contin alcool intre 10,5 % si 12,5 %.

3.4.Descrierea procesului tehnologic de producere a acestora:

Pentru practicile oenologice folosite la producerea vinurilor se respecta urmatoarele conditii:

desciorchinarea strugurilor care se realizeaza cu ajutorul zdrobitorei;

presarea strugurilor cu ajutorul teascului;

randamentul maxim in must:72% din cantitatea de struguri;

dirijarea temperaturii de fermentare a mustului.

4. Piata produsului

4.1. Cine sunt clientii,descrierea nevoilor,gradul de satisfacere a consumatorilor pe piata actuala,aspecte demografice si de comportament,localizarea geogarfica a pietei tinta

Clientii vor fi cunoscatorii de vinuri dar si consumatorul de rand.Produsul fabricat si oferit de firma este un produs final si este orientat spre persoanele cu varste de peste 18 ani,in general persoanele de sex masculin,fiind un vin sec.Datorita gustului rafinat al cunoscatorilor si consumatorilor de vinuri,dorinta noastra de a satisface aceasta nevoie este mare si presupune o calitate ridicata a produsului oferit, de asemenea pentru a putea patrunde pe piata si a ne mentine printre principalii concurenti.

Momentan exista piete de producere si desfacere a vinului in toata tara,mai ales in zonele cu renume ale produsului,dar piata pe care ne propunem sa intram(cea din zona Clujului) e o piata in crestere fara concurenti tari si mai ales produse ca cele pe care dorim sa le comercializam.

Aspecte demografice si de comportament:populatie urbana si rurala,venituri mediifata de alte regiuni ale Romaniei.Este o zona viticola cu renume si traditie,ceea ce indeamna la o calitate superioara a produsului oferit de societatea noastra spre comercializare.

Localizarea geografica a pietei tinta:zona Municipiului Cluj-Napoca.

4.2.Concurenta

Piata produsului este caracterizata printr-o concurenta acerba si se afla intr-o continua dezvoltare.

In raza municipiului Cluj-Napoca mai exista trei producatori de vinuri:

Casa de vinuri Popescu;

Casa de vinuri Stirbei;

Casa de vinuri Roviti.

Casa de vinuri Popescu produce intr-adevar o gama variata de vinuri,insa foloseste o serie de substante chimice pentru a obtine diferite arome si culori.

Casa de vinuri Stirbei practica preturi foarte mari, neaccesibile tuturor categoriilor sociale;cu toate acestea este un concurent puternic avand o cota ridicata pe piata.Punctele tari ale acestei societati sunt:popularitate si retea comerciala dezvoltata.

Casa Roviti nu dispune de cele mai noi tehnologii de productie,utilajele invechite fiind unul dintre punctele slabe,iar punctele tari sunt experienta si atractivitatea pretului.

Pentru pastrarea si largirea pozitiei pe piata intreprinderea va adopta o strategie indreptata spre:

  • ridicarea calitatii produsului;
  • largirea asortimentului produsului;
  • ridicarea nivelului de deservire post-vanzare;
  • stabilirea unui pret convenabil pentru toate paturile sociale.

Fiind un vin de Cluj, nu va fi greu sa patrundem si pe alte piete decat cele din zona Ardealului.

O alta strategie de atragere a clientilor consta in numele folosit "HANUL MOTILOR",hanul fiind locul in care se consuma bauturi alcoolice.Intentia este de a-l transpune pe consumator intr-un cadru rustic, locul propice de a depana amintiri cu prietenii.

4.3. Volumul pietei actuale si estimarea evolutiei viitoare pe o perioada de 3 ani

Pentru inceput societatea va activa in municipiul Cluj-Napoca, urmand ca afacerea sa se extinda spre orase precum Tg-Mures,Bihor unde veniturile locuitorilor sunt mai mari In urmatorii 3 ani dorim o extindere la nivel national pe piata pe care activam si o triplare a capacitatii de productie,tinand cont ca volumul pietei actuale este in crestere si continua dezvoltare.

4.4. Cadrul legislativ al sectorului,autorizatii

In temeiul art. 107 din Constitutie si al art. 63 din Legea viei si vinului in sistemul organizarii comune a pietei vitivinicole nr. 244/2002.

5. Infrastructura cadru a proiectului

5.1. Amplasarea afacerii,locatia si dotarea,estimare costuri amenajare

Societatea S.C. Hanul Motilor S.R.L. are sediul de producere si imbuteliere a vinului la marginea orasului.Sediul dispune de infrastructura (beci si platforma) si utilitati necesare desfasurarii activitatii(alimentare cu apa-fantana proprie,drum de acces,cheltuieli cu energia electrica) ,locatia apartinand unuia dintre asociati,deci nu se va plati chirie.

Biroul in care asociatii isi desfasoara activitatea de management a societatii este situat in centrul orasului.Biroul este dotat cu mobilier si 2 calculatoare si un laptop.De asemenea incaperea este dotata cu baie,canalizare,energie electrica si energie termica.Mobilierul este format din 3 birouri ,5 scaune de birou,2 dulapuri si cuier.

Costuri de amenajare pentru birou:1 500 RON(birouri),250RON(scaune),200RON(dulapuri),

50 RON(cuier),2 500 RON(laptop),4 000 RON(calculatoare). Chiria pentru birou este de 350 RON/luna.Cheltuielile cu utilitatile sunt in jur de 200 RON/luna .

5.2. Echipamente necesare pentru desfasurarea activitatii,costuri de cumparare si instalare

Echipamentele necesare pentru desfasurarea activitatii societatii sunt:

-teasc (2500 RON);

-zdrobitoare (1000 RON);

-2 butoaie a 50 de vedre (200 RON /butoi);

-sticle de 750 ml(0.5 RON/sticla);

-dopuri din pluta(0.15/buc) ;

-etichete (0.15/buc).

5.3. Descrierea principalelor materii prime necesare,identificarea furnizorilor si intermediarilor,estimare costuri pentru stocul initial de materii prime

Materia prima folosita o reprezinta strugurii(cramposie,feteasca,tamaioasa). Vinul pe care il obtinem este un produs 100% natural obtinand calitatea dorita prin respectarea timpului de fermentatie si a temperaturii necesare.

Furnizorii sunt producatorii autohtoni.

Stocul initial de materii prime pentru producerea unei cantitati de 1000 l vin este de cca. 1 500 kg struguri.

5.4. Descrierea principalelor operatii de productie,estimare costuri fixe la  materiale,consumabile

Principalele operatii de productie consta in:

-desciorchinarea strugurilor;

-zdrobirea boabelor cu ajutorul zdrobitoarei;

-obtinerea mustului prin fermentatie si mai apoi a vinului prin pastrarea acestuia la o temperatura corespunzatoare in butoaie;

-vinul este pus in sticle de 750 ml cu dopuri de pluta;

-pastrarea vinului in locuri special amenajate(beciuri).

Costurile pentru materialele si consumabilele folosite in procesul de productie sunt urmatoarele:

bucati

RON

teasc

zdrobitoare

butoaie

sticle

etichete

dopuri

Ambalaj carton

struguri

1 430 kg

5.5. Stabilirea capacitatii de productie

In primul an se doreste producerea unei cantitati de 1000 l pe an si in functie de evolutia pe piata se vor stabili obiective de crestere a productiei.Produsele vor fi imbuteliate in sticle de 750 ml avand dopuri de pluta pentru pastrarea gustului si depozitate la temperaturi optime.

6. Resursa umana

Firma va fi condusa de cei doi asociati in dependenta de cota fiecaruia la capitalul social al intreprinderii. Asociatii vor coordona intreaga activitate, se vor ocupa direct de problemele de aprovizionare, productie si desfacere, de asemenea vor angaja si controla personalul Personalul implicat in activitatea societatii va fi in numar de sase : un contabil,secretara si 4 angajati.Programul de munca,fiind o activitate sezoniera,este relativ flexibil pana la inceperea culesului.Contabilul are un program part-time iar secretara lucreaza 8 ore/zi. Societatea plateste cei 4 angajati doar in sezonul obtinerii mustului si la imbutelierea vinului.Societatea a previzionat o valoare a cheltuielilor cu salariile personalului astfel :

-costurile salariale cu cei 4 muncitori sunt de 1 600 RON(pe cele 3 luni);

-costurile salariale reprezentate de salariul contabilului 200 RON/luna;

-costurile salariale reprezentate de salariul secretarei 400 RON/luna.

Structura organizatorica a societatii este prezentata prin organigrama de mai jos:

7. Marketing

7.1.Stabilirea strategiei de vanzare:clienti si pret

Preturile vor fi mai mici ca ale concurentilor principali,un pret minim de 9.5 RON/produs la vanzare pentru a putea patrunde cu usurinta pe piata.Clientii vor fi atrasi atat de preturile mai mici cat si de calitatea produselor oferite.

7.2. Costul produsului,niveluri de pret,stabilirea marjei brute de profit si estimarea pragului de rentabilitate

-pretul de vanzare:9.5 RON

- costul unitar al produsului(pt o sticla de vin)=1.87 RON:

1.07 kg struguri=1.07 RON;

1 buc sticla=0.5 RON;

1 dop=0.15 RON;

1 eticheta=0.15 RON.

-marja bruta de profit=9.5 RON-1.87 RON=7.63 RON.

-pragul de rentabilitate: Q= 12 461.9/7.63;Q=1 633,27.

7.3. Stabilirea metodei de promovare pentru lansarea produsului

Promovarea produsului oferit pe piata va fi facuta prin intermediul televiziunii si prin comercializarea produsului in super-marketuri si restaurante.Costul publicitatii la televiziunea locala va fi de 100 RON/luna.

7.4. Strategia de distributie produsul va fi distribuit in market-uri si restaurante iar primirea platii se va efectua la un interval de 3 luni din partea comerciantilor.Depozitarea se va face in beciuri iar pentru distributia produsului vom folosi cutii de carton de cate 20 sticle fiecare.

8.Date financiare

8.1 Estimarea bugetului de cheltuieli pentru lansarea afacerii

Beci-natura

Teasc

2 500 RON

Zdrobitoare

1 000 RON

Butoaie

400 RON

Sticle

666.5 RON

Etichete

199.95 RON

Dopuri

199.95 RON

Ambalaj carton

67 RON

Struguri

1 430 RON

Laptop

2 500 RON

Calculatoare

4 000 RON

Birouri

1 500 RON

Scaune

250 RON

Dulapuri

200 RON

Cuier

50 RON

Telefon birou+fax

200 RON

TOTAL BUGET LANSARE: 15 163.4 RON

8.2.Estimarea bugetului de operare: -salarii muncitori (3 luni)-1 800 RON

Chirie birou

350 RON/luna

Utilitati

200 RON/luna

Factura telefon+fax

200 RON/luna

Salarii(fara salarii muncitori)

600 RON/luna

Publicitate

100 RON/luna

Total

1 450 RON/luna

8.3. Previziuni financiare a costurilor : cu personalul,cu materii prime si materiale si veniturilor obtinute(1 an lunar ,al-2-lea an trimestrial,al-3-lea an anual):

Primul an(luna)

Al doilea an(trimestru)

Al treilea an(anual)

Chelt. cu personalul

1 200 RON/luna

3 600 RON

14 400 RON

Chelt. cu mat.prime si materiale

620.98 RON

1 862.94 RON

7 451.76 RON

Venituri

2 536.5 RON

10 146 RON

40 584 RON

Cheltuieli cu amortizarea: (3 500+400)/36=108.3 RON/luna;

Cheltuieli cu materii prime si materiale:2 563.4 RON(pt 5 luni)+108.3/luna=620.98 RON/luna;

Ne propunem sa vindem o cantitate de 1 000l de vin in 5 luni:

Luna: (200.000 ml/luna : 750 ml)*9.5 RON=2 536.5 RON

Trimestrial: 2 536.5*3=7 609.5 RON;

Anual: 7 609.5*4=30 438 RON.Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 6420
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved