Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


AgriculturaAsigurariComertConfectiiContabilitateContracteEconomie
TransporturiTurismZootehnie


MICUL GHID AL CUMPARATORULUI

Comert

+ Font mai mare | - Font mai micMICUL GHID AL CUMPARATORULUI

 

In cazul in care ati luat hotarea de a cumpara un imobil inainte de a porni in cautarea acestuia trebuie urmarite cateva aspecte esentiale : • De ce suma dispun pentru cumparare?
 • Care sunt preturile pe piata imobiliara?
 • Ce tip de imobil doresc sa cumpar, ma incadrez in limitele de pret?
 • Care sunt conditiile mele de plata?
 • Ce alte cheltuieli mai comporta achizitionarea imobilului?
 • Cui ma adresez in vederea cumpararii?

 

In momentul in care ati luat decizia cumpararii unui imobil se presupune ca, in prealabil, ati discutat cu specialistii in domeniu pentru a va informa cu privire la evolutia si preturile de pe piata imobiliara. Acesta ar fi asadar primul pas in momentul in care va hotarati sa cumparati : INFORMAREA.
Dupa ce v-ati informat cu privire la preturi si v-ati calculat disponibilitatile financiare, incercati sa va trasati ce fel de imobil doriti sa cumparati in ceea ce priveste : numarul de camere, zona, tipul de constructie, nivelul de finisaj, suma maxima pe care o oferiti. In cazul in care o parte din suma provine dintr-un credit ar fi bine sa vizitati cateva banci si sa le studiati oferta.Dupa ce ati ales cea mai buna oferta solicitati o discutie cu ofiterul de credit, o discutie pe baza adeverintelor de venit ca sa vedeti exact la ce categorie de suma va incadrati, care sunt costurile acordarii creditului, ce demersuri legale trebuie sa faceti.
O data ce ati definit aceste aspecte, sfatul nostru este ca ar trebui sa va adresati specialistilor in domeniu. Alegeti cel putin cateva agentii imobiliare pe care sa le contactati si cereti cate o oferta.Nu uitati sa tineti cont si de recomandarile prietenilor si cunoscutilor care au trecut printr-o experienta similara.Sigur va vor da sugestii interesante si poate va recomanda pe cineva. Dupa ce ati primit ofertele solicitate, dumneavoastra sunteti cel care alegeti ce imobile veti viziona si cu cine.
Chiar daca v-a placut deja unul dintre imobile si ati dori sa il cumparati sfatul nostru este ca trebuie sa vizionati toate imobilele inscrise pe lista de vizionare.De ce ? Pentru ca orice hotarare trebuie luata in cunostinta de cauza si sa existe convingerea ca ati facut cea mai buna alegere. Mare atentie la vizionarea fiecarui imobil, in ceea ce priveste dotarile, amplasamentul acestuia ca si puncte cardinale, vecinatati etc.Daca ati vizionat imobilul dupa lasarea intunericului, ar fi bine sa reveniti pentru  o noua vizionare in cursul zilei urmatoare, pentru ca s-ar putea sa nu va placa zona, vecinatatile etc.
O data ce v-ati ales deja ceea ce doriti sa cumparati, cereti-i agentului dumneavoastra imobiliar sa va fixeze o intalnire cu vanzatorul imobilului in care sa discutati in detaliu pret, modalitati de plata, termen de predare a imobilului, ce mai intra in pretul de vanzare-cumparare (eventual garaj, mobilier etc). Nu in ultimul rand, discutati despre actele care atesta titlul de proprietar al vanzatorului .In mod normal, la o astfel de discutie, vanzatorul se prezinta cu un contract de vanzare-cumpare, eventual un extras de carte funciara.Ar fi bine ca orice intelegere intre potentialul cumparator si vanzator sa se faca in prezenta unui avocat, la fel cum nu trebuie avansate nici un fel de sume de bani vanzatorului fara a fi fost verificate in prealabil actele pe care acesta le detine. Daca toate aceste aspecte au fost indeplinite se poate incheia antecontractul de vanzare-cumparare care exprima vointa ferma a vanzatorului de a vinde prin acceptarea avansului, respectiv vointa ferma a cumparatorului de a cumpara prin plata avansului catre vanzator. Ar trebui sa aveti in vedere deja, la acest moment, ce alte cheltuieli mai aveti de facut: notar, comisioane bancare, comisioane de agentie imobiliara. O data cu incheierea antecontractului de vanzare-cumparare, trebuie stabilite cu exactitate toate clauzele si termenii contractuali.Alegeti-va un notar cu care doriti sa colaborati si atentie la actele necesare semnarii contractului in forma autentica. Daca ati urmat acesti pasi, inseamna ca tranzactia a decurs normal si va felicitam pentru alegerea facuta, dorindu-va succes.MICUL GHID AL VANZATORULUI

Ce ar trebui sa stiu daca vand un imobil? Este intrebarea pe care ne-o punem fiecare dintre noi in momentul in care ne incolteste in minte ideea unei vanzari, indiferent ca este vorba despre o garsoniera sau de o vila cu foarte multe incaperi.
Prima regula, esentiala de altfel, este:
 SA NE PREGATIM CASA PENTRU VANZARE!
 Nimic mai simplu de spus, dar cum o facem? Inainte de a anunta un imobil ca fiind de vanzare, verificati inca o data toate actele imobilului respectiv, asezati-le in ordine, eventual pregatiti cateva seturi de copii dupa schita imobilului si cartea funciara a acestuia care atesta ca dumneavoastra sunteti proprietarul si aveti toate drepturile sa dispuneti de acesta, inclusiv in sensul vanzarii. Apoi urmeaza partea estetica! Asa cum ati auzit, nu este o gluma.In Occident exista niste reguli devenite deja cutume despre cum se vinde un imobil. Ganditi-va, mai intai, cum ati dori dumneavoastra sa arate imobilul pe care il vizionati in ideea unei achizitionari. Sigur ca nu va propunem acum investitii majore, ci ne gandim la improspatarea zugravelii, eventual verificarea tamplariei si improspatarea acesteia cu un strat nou de vopsea.Asezati cateva plante in imobil si o sa vedeti ca dintr-o data casa arata altfel. Puneti in valoare avantajele casei dumneavoastra! Desi suntem convinsi ca dumneavoastra estimati corect valoarea locuintei inainte de a o pune in vanzare ar fi bine sa consultati minim 2 specialisti pentru stabilirea pretului corect.In acest scop adresati-va la cateva agentii imobiliare pe care le -ati ales dupa criterii bine definite. Si nu in ultimul rand, asteptati potentialii cumparatori zambind : este asa de bine sa intri intr-o casa si sa vezi fete vesele. Si noi, in calitate de vanzatori suntem nervosi pentru ca nu stim ce reactie va avea cel care ne viziteaza casa sau cat de serioase sunt intentiile sale de a cumpara un imobil, dar trebuie sa fiti convinsi ca si potentialul cumparator este in aceeasi situatie ( nu gaseste ceea ce isi doreste, este la limita cu partea financiara, trebuie sa se mute urgent etc). Asa ca, daca am avut o zi mai putin buna ( nu am primit marire de salariu, lucrarile la noua locuinta nu merg in ritmul dorit, copilul a primit nota mica etc), mai bine amanam intalnirea cu potentialii cumparatori pentru ziua urmatoare cand vom fi pregatiti sa-i primim.Nu uitati ca si dumneavoastra suntei potentiali cumparatori intr-o alta tranzactie si ganditi-va cum v-ar placea sa fiti tratati!

ACTE NECESARE VANZARII

 • Actul de dobandire al imobilului care poate fi : contract de vanzare-cumparare, titlu de proprietate + contract de construire, contract de schimb imobiliar, certificat de mostenitor, contract de donatie, sentinta judecatoreasca.
 • Cartea funciara a imobilului care se solicita de la Biroul de carte funciara in momentul in care aveti o oferta care corespunde cererii dumneavoastra prin intermediul Biroului Notarului Public unde urmeaza a se incheia contractul autentic.Atentie in momentul in care ati solicitat cartea funciara a imobilului pentru instrainarea acestuia, aceasta va fi blocata pe o perioada de 5 zile, ceea ce inseamna ca in acest interval nu veti putea solicita alte operatiuni.
 • Adeverintele intocmite de Asociatia de Locatari si care atesta faptul ca nu aveti datorii fata de aceasta din urma. Acestea se intocmesc in trei exemplare originale din care unul se pastreaza la Primarie, unul constituie anexa la contract, iar cel de al treilea se intoarce cu viza Primariei la Asociatia de Locatari. Adeverintele au termen de valabilitate de 30 de zile.
 • Certificatul fiscal  eliberat de Directia de Taxe si Impozite din cadrul Primariei, care trebuie sa poarte si stampila Finantelor Publice, astfel atestandu-se ca nu exista nici un fel de datorii care ar putea afecta imobilul supus procesului de vanzare. Pentru eliberarea certificatului fiscal este necesar sa se achite impozitul pe imobil la zi, iar termenul de valabilitate este de 30 de zile.
 • Adeverinta Renel prin care se atesta ca imobilul respectiv nu are datorii fata de societatea de electricitate.Exista formular tipizat care se completeaza la sediul Renel si se elibereaza dupa achitarea la zi a facturilor de electricitate.
 • Actele de identitate, respectiv carte/ buletin de identitate valabile sau pasaport ori permis de conducere in cazul cetatenilor romani sau pasaport in cazul cetatenilor straini.
 • Certificatul de casatorie in cazul in care imobilul este coproprietatea sotilor.

 O data pregatite aceste documente va puteti prezenta in fata Notarului Public pentru semnarea contractului autentic.

Ar mai trebui sa va informam cu privire la cateva aspecte

 • In cazul in care actul de dobandire este contract de vanzare-cumparare intocmit de fostele societati gen Urbana, numarul de carte funciara ar trebui sa il gasiti pe spatele contractului in vanzare-cumparare in interiorul stampilei dreptunghiulare aplicata de Judecatorie.In cazul in care nici unul din exemplarele dumneavoastra de contract nu poarta aceasta stampila, adresati-va fie avocatului dumneavoastra, fie unui notar public in vederea intabularii imobilului.
 • Daca imobilul proprietatea dumneavoastra a fost dobandit prin intermediul unui credit, pe care l-ati achitat ulterior, trebuie sa pastrati si dovada rambursarii imprumutului materializata de obicei intr-o chitanta si o adresa din partea societatii creditoare prin care se solicita radierea ipotecii si a interdictiei de instrainare si grevare a imobilului.
 • Mare atentie la actele de identitate: aveti grija ca acestea sa fie in interiorul termenului de valabilitate la momentul instrainarii imobilului, sa nu fie deteriorate ( seria actului, codul numeric personal, numele, data eliberarii sunt perfect lizibile).

Daca aveti asupra dumneavoastra toate actele pe care vi le-am enumerat mai sus, nu ne ramane decat sa va dorim "Vant bun la pupa!" pentru ca totul este in regula si va asteptam sa ne cereti parerea de specialisti.

Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1771
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved