Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AgriculturaAsigurariComertConfectiiContabilitateContracteEconomie
TransporturiTurismZootehnie


DEPOZITELE BANCARE

Contabilitate



+ Font mai mare | - Font mai mic



DEPOZITELE BANCARE

1. Clasificarea depozitelor

Clientela poate depune sume de bani in vederea fructificarii acestora sau in scopuri de garantare a unor obligatii contractuale. Aceste depuneri au la baza contractul de depozit care reprezinta conventia dintre banca si clientul acesteia pentru constituirea depozitului bancar si efectuarea operatiunilor cu disponibilul acestui cont, in sensul diminuarii depozitului initial, banca avand dreptul de a dispune de aceste fonduri in propriul sau interes, dar si obligatia de a le restitui la cererea deponentului.



In functie de durata pentru care au fost constituite depozitele bancare se clasifica in:

a)      depozite la vedere - constituite pentru o durata initiala de cel mult o zi lucratoare. Soldul contului este creditor si poate fi retras in orice moment, fara preaviz. In lipsa unei scadente definitive, durata constituirii depozitului la vedere depinde de nevoile si bunul plac al titularului. Aceste depozite sunt purtatoare de dobanda la vedere.

b)      depozite la termen - constituite pentru un termen fix pentru care durata initiala este mai mare decat o zi lucratoare. Depozitul la termen este remunerat la un nivel mai ridicat, care sa compenseze imobilizarea fondurilor depuse. Nivelul dobanzii se stabileste prin negociere in functie de marimea sumei depuse si de scadenta. De regula nivelul ratei dobanzii este apropiat de cel al ratei dobanzii pe piata monetara, pentru o perioada asemanatoare. Aceste depozit ii da bancii posibilitatea de a dispune liber de suma depusa pana la scadenta, cand va trebui sa ramburseze aceasta suma, majorata cu dobanda. Retragerea exceptionala inainte de scadenta se sanctioneaza printr-o pierdere de dobanda, depozitul fiind remunerat in acest caz cu dobanda la vedere..

O categorie aparte o constituie depozitele colaterale care se constituie drept garantii in vederea obtinerii unor imprumuturi sau pentru efectuarea unor plati ulterioare determinate.

2. Dobanda la conturile de depozit

Dobanda poate fi privita ca un pret platit de debitor creditorului sau pentru permisiunea acestuia de a-i utiliza resursele. Utilizarea este temporara si este insotita de promisiunea de rambursare.

Pentru depozitele constituite pe perioade de cel putin o luna, bancile acorda o dobanda mai mare datorila perioadei indelungate in care pot dispune de bani.

Modalitatea de reinnoire este prevazuta in contractul de depozit prin formula "depozit cu/fara capitalizare".

In cazul unui depozit fara capitalizare, bancile reinnoiesc la expirarea termenului depozitul, pentru suma initial depusa spre fructificare. Acest tip de depozit este insotit de deschiderea unui cont curent in care, la scadenta se inscrie dobanda calculata functie de rata dobanzii stabilita in contract, potrivit formulei dobanzii simple (vezi seminar).

Depozitul cu capitalizare, presupune din partea depozitarului la expirarea termenului, reinnoirea depozitului pentru suma initiala plus dobanda produsa in perioada expirata. Pentru acest tip de depozit dobanda se calculeaza functie de de rata dobanzii stabilita in contract, potrivit formulei dobanzii compuse (vezi seminar).

In cazul unui cont curent, determinarea dobanzii intampina anumite greutati. Principala dificultate este legata de faptul ca un astfel de cont poate inregistra zilnic intrari sau iesiri de sume, ceea ce implica un nivel al soldului fluctuant. In plus, avand in vedere caracterul sau bifunctional, este posibil ca titularul sa aiba in aceeasi perioada de platit si de incasat o dobanda.

Pentru a putea calcula si urmari dobanda la contul curent se pot folosi urmatoarele metode:

a)      Metoda directa

Aceasta metoda inregistreaza operatiunile in partida dubla, in ordine cronologica. Fiecare operatiune va genera un numar (N) determinat ca produs intre suma operatiunii si numarul de zile de la data operatiunii si pana la data cand se inchide contul (epoca). La scadenta se determina totalul numerelor debitoare si totalul numerelor creditoare, totaluri ce vor fi utilizate la calculul separat al dobanzilor debitoare si creditoare:

N total x rata dobanzii

D = ----- ----- --------- ----- -------

360 X 100

In final, se stabileste soldul dobanzii:

D = D creditoare - D debitoare

b)      Metoda in scari

Se deosebeste de metoda directa prin faptul ca inregistrarea operatiumilor se face in partida simpla, in ordine cronologica. Dupa fiecare operatiune se calculeaza numerele la soldul contului pentru perioada in care acest sold nu s-a modificat.

3. Contabilitatea depozitelor bancare

Din punct de vedere al gestionarii resurselor atrase de la clientela sub forma de depozite la nivelul evidentei contabile s-a impus o delimitare intre depozitele clasice (care au la baza numai contractul de depozit) si variantele mai noi concretizate in inscrisuri la purtator care atesta proprietatea asupra sumelor depuse (certificatele de depozit, libretele de economii, etc)

Evidenta contabila a depozitelor se realizeaza cu ajutorul contului sintetic de gradul I 253 "Conturi de depozit", care se dezvolta pe conturi sintetice de gradul II, astfel:

Ø      2531 "Depozite la vedere"

Ø      2532 "Depozite la termen"

Ø      2533 "Depozite colaterale"

Ø      2537 "Datorii atasate"

Primele trei conturi sintetice de gradul al II-lea au fuctia contabila de pasiv, care reflecta resursele atrase de la clientela nefinanciara sub forma depozitelor bancare. Ele se crediteaza cu valoarea depozitelor constituite de clientela, cu dobanzile capitalizate constituite pentru depozitele respective si eventual cu sumele incasate in contul clientilor. Se debiteaza cu diminuarile sau lichidarile acestor depozite. Soldurile reprezinta sumele detinute de banca sub forma de depozite la vedere, la termen sau colaterale constituite de clientela.

Contul 2537 "Datorii atasate" este un cont de pasiv care reflecta dobanzile calculate si neajunse la scadenta aferente depozitelor constituite de clientela. Contul se crediteaza cu datoriile din dobanzi calculate si neajunse la scadenta, se debiteaza cu dobanzile platite la depozitele constituite de clientela. Soldul contului reprezinta datorii din dobanzi calculate si neajunse la scadenta aferente depozitelor clientelei.

Inregistrari contabile

a)      constituirea depozitului la termen:

sau 101 = 2532 valoare depozit

b)      inregistrarea dobanzii:

= 2537 valoare dobanda

c)      plata dobanzii lunare, prin virament bancar:

= 2511 valoare dobanda

d)      plata dobanzii lunare, in numerar:

= % valoare dobanda

101 diferenta

7029 valoare comision

e)      lichidarea depozitului:

= % valoare depozit

101 diferenta

7029 valoare comision



Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare



DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 3384
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved