Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AgriculturaAsigurariComertConfectiiContabilitateContracteEconomie
TransporturiTurismZootehnie


REGISTRELE DE CONTABILITATE

Contabilitate



+ Font mai mare | - Font mai mic



REGISTRELE DE CONTABILITATE



Registrele reprezinta formulare cu ajutorul carora se realizeaza inregistrarea operatilor economice in conturi. Pe aceasta baza ele furnizaza informatii privind situatia si miscarea valorilor economice si a capitalului.

Registrele contabile sunt in nrumar de trei:

1. Registrul Jurnal

2. Registrul Cartea mare

3. Registrul Inventar

Registrul Jurnal este un document contabil obligatoriu in care se inregistreaza operatii patrimoniale prin respectarea succesiunii documentelor, dupa data de intocmire sau intrare a acestora in unitate. Operatiile de aceeasi natura privind acelasi loc de activitate, pot fi recapitulate intr-un document centralizator care sta la baza inregistrarii in Registrul Jurnal.

Registrul Jurnal poate fi prezentat sub forma unui Registru Jurnal General sau sub forma unor Registre Jurnal Auxiliare pentru operatiuni de aceeasi natura.

Principalele Registre Jurnale Auxiliare care pot fi utilizate sunt cele ptivind aprovizionarile, vanzarile, operatiunile de trezorerie sau operatiunile diverse, in functie de necesitatile unitatii patrimoniale.

Lunar totalurile Registrelor Jurnal Auxiliare se centralizeaza in Registrul Jurnal General. Inregistrarile operatiunilor patrimoniale in Registrul Jurnal cuprind elemente cu privire la: felul, numarul si data documentului justificativ, sume partiale si totale, explicatiile, conturile debitoare si creditoare corespunzatoare operatiilor efectuate.

Nr.

Crt.

Data inregistrarii

Documentul

(fel, numar, data)

Explicatii

Simbol conturi

Sume

Debitoare

Creditoare

Debitoare

Creditoare

87

24.04.2008

Factura+OP+EC

Receptie marfuri si plata factura

371 "Marfuri"

(+A)

5121"Conturi la banci in lei" (+A)

10.000

10.000

Exemplu de Registru Jurnal:

Registrul Cartea mare este un document contabil obligatoriu in care se inscriu lunar, direct sau prin regrupare de conturi corespondente, inregistrarile efectuate in Registrul Jurnal, stabilindu-se situatia fiecarui cont, respectiv, sontul initial, rulajele debitoare si creditoare, TSD si TSC, soldurile finale. Registrul Cartea mare sta la baza intocmirii balantei de verificare. Indiferent de natura, gradul de detaiere, registrul de cotabilitate se utilizeaza in stricta concordanta cu destinatia acestora. Ele se prezinta in mod ordonat, fiind completate astfel incat sa permita, in orice moment, identificarea si controlul operatiilor patrimoniale efectuate.

Exemplu:

Cartea mare    Simbol cont Debit Pag.

(sah)

Credit

Denumirea contului

........

........

Numarul din Registrul Jurnal

Data operatiunii

Conturi corespondente

Regisrul inventar este un document contabil obligatoriu in care se inregistreaza toate elementele patrimoniale de activ si pasiv, grupate in functie de natura lor, fiind inventariate potrivit normelor legale. Elementele patrimoniale inscrise in Registrul Inventar, au ca baza de pornire, listele de inventariere, sau alte documente care justifica continutul fiecarui post din bilant.

Fluxul contabil de prelucrare a datelor in contabilitate



Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare



DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1839
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved