Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AccessAdobe photoshopAlgoritmiAutocadBaze de dateC
C sharpCalculatoareCorel drawDot netExcelFox pro
FrontpageHardwareHtmlInternetJavaLinux
MatlabMs dosPascalPhpPower pointRetele calculatoare
SqlTutorialsWebdesignWindowsWordXml

Curs Internet

calculatoare



+ Font mai mare | - Font mai mic



Curs Internet

Istoric.

1969 - reteaua americana ARPA - Pentagon (Advanced Research Project Agency)



1980 - s-au conectat universitati, muzee, biblioteci, instit. Guvernamentale

NSFNET - retea proprie a agentiei NSF (National Science Foundation)

1983- dezvoltarea LAN si conectare masiva la NSFNET

1987 - contract NSF + Merit Network Inc. + IBM viteza liniilor telefonice ^20 ori

1985 - sustinere financiara a VBNS (Very High Speed Backbone Network Service)

obiective: testareasi promovarea de noi tehnologii fluxuri de pachete multicasting pt multimedia in retea (1 emitator, mai multi receptori)

Internet:

cea mai mare retea mondiala de calculatoare eterogene

este in peste 100 tari

peste 3 milioane retele

Administrare:

1989 - RIPE - Coordonarea in Europa

deficiente - reteaua de comunicatii (telefonica) - 9600 biti/sec

reteaua EBONE - 6 noduri pp - Paris, Londra, Bonn, Geneva Stocholm

23 retele de tip IP

conectare cu Eu, SUA (2 Mbps), Japonia (512 kbps)

dpdv administrativ:

- ISOC (Internet Society) - asociatie de voluntari, 1992

discuta noile tehnologii + definesc strategii

anual Consiliu - studiu pe TL privind arhitectura Internet

dpdv tehnic

IETF (Internet Engineering and Task Force)

Secretariat permanent

Grupuri de lucru pe diverse probleme

Realizeaza alocarea adreselor

Principalele servicii ;

posta electronica

transferul de fisiere

conectarea la distanta

difuzarea stirilor

discutii de grup

cautarea de fisiere

WWW

Prezentarea generala a retelei internet

In perioada anilor 60 Departamentul de Aparare a Statelor Unite avea nevoie de o retea de comunicare in cazul unui atac nuclear. RAND, o corporatie militara a propus centralizarea comunicatiilor intr-o retea. Aceasta retea continea noduri capabile sa transmita si sa primeasca mesaje. Fiecare nod isi avea propria adresa astfel incit mesajul putea transmis un anumit nod. Departamentul apararii pentru proiecte avansate (The Defense Department's Advanced Research Projects Agency), cunoscut sub numele de ARPA sau DARPA a decis sa extinda aceasta retea.

In 1969 primul 'Interface Message Processor', predecesorul router-ului de azi a fost instalat la University of California din Los Angeles, incit ARPANET a inceput sa se extinda. Reteaua ARPANET includea citeva servicii care sint si azi foarte importante in Internet, cum ar fi FTP (File Transfer Protocol), remote login (TELNET) si E-mail (electronic mail).

In timp ce ARPANET incepea sa se dezvolte, companii din domeniul IT au dezvoltat tehnologia retelelor locale (LAN = Local Area Network). Reteaua cu cel mai mult impact a fost Ethernet, retea ce permitea conectarea mai multor calculatoare impreuna. Prima versiune avea o rata de transfer de 3 Mbps, ce a crescut mai tarziu pana la 10 Mbps. Cercetatorii de la ARPANET au considerat o directie de evolutie majora dezvoltarea unei retele cu grad mai mare de cuprindere, prin conectarea retelelor LAN la ARPANET.

In acest scop au fost dezvoltate protocoale de comunicatie intre retele (TCP = Transmission Control Protocol si IP = Internet Protocol), ce permiteau conectarea diferitelor tipuri de echipamente, tinand cont ca retelele erau eterogene. In 1983 cresterea Internetului a fost impulsionata de aparitia versiunii 4.2 BSD de UNIX care continea si protocolul TCP/IP.

Reteaua Internet s-a extins la nivel planetar, fiind conectate la aceasta guverne, universitati, firme, sau persoana particulare din peste 100 de tari, ajungandu-se la ora actuala la sute de milioane de utilizatori.

INTERNETUL si piata informationala mondiala

In Romania dotarea cu computere a firmelor se apropie de nivelul atins in Uniunea Europeana, dar procentul celor care au conexiune la internet este sensibil mai mic decat cel inregistrat la nivel european.

Conform unui raport realizat de PricewaterhouseCoopers, rata cresterii numarului de utilizatori de Internet din Romania este de un milion pe an.

Cresterea numarului de utilizatori Internet in Romania

Anul

Numar utilizatori

(milioane)

In urma unui studiu realizat de Consiliul National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR) in 2005, pe un esantion reprezentativ de 1.399 de IMM-uri ce activeaza in intreaga economie, din toate cele opt regiuni de dezvoltare ale tarii, s-a ajuns la urmatoarele rezultate:

81,90% dintre firmele autohtone au in dotare computere, 64,16% acceseaza internetul iar 56,51% utilizeaza e-mail-ul.

27,97% dintre IMM-uri detin site-uri proprii si 7,51% din intreprinderi recurg la vanzarile/cumparaturile on-line.

un procent destul de ridicat de IMM-uri (15,52%) nu detin computere/site propriu si nu utilizeaza internetul, e-mail-ul si vanzarile/cumparaturile on-line, in vreme ce 0,79% dintre firme folosesc alte componente IT, cum ar fi telefonia IP, programe de proiectare asistata sau intranetul.

Un sondaj realizat la nivel european pe 7.662 de IMM-uri, a evidentiat urmatoarele aspecte:

85,3% dintre microfirme, 91% din firmele mici si 95% dintre firmele mijlocii au in dotare computere;

73% dintre microintreprinderile investigate au conexiune la internet, comparativ cu numai 54,59% dintre microfirmele romanesti.

68% dintre microfirmele europene si de 53,11% din cele romanesti utilizeaza in mod curent e-mailul

Numar de utilizatori Internet in unele tari ale lumii

Tara

Utilizatori Internet

(milioane)

Utilizatori Internet

(% din total populatie adulta)

SUA

Japonia

Germania

Coreea de Sud

Marea Britanie

Franta

Canada

Date cu privire la utilizatorii Internet din Statele Unite ale Americii:

circa 65% dintre familiile americane au acces Internet la domiciliu. La sfarsitul anului 2005, 38% dintre familiile americane si 51% dintre familiile canadiene dispuneau de acces Internet rapid (broadband), la domiciliu;

in anul 2003, 65 de milioane de americani (30% din populatia adulta a SUA) au folosit Internet pentru obtinerea de informatii/ planificarea calatoriilor/vacantelor;

valoarea produselor si a serviciilor achizitionate prin reteaua Internet, in SUA, au fost in anul 2004 de circa 100 miliarde de dolari;

in anul 2003 valoarea ranjamentelor de calatorie achizitionate prin reteaua Internet, in SUA, a fost de aproximativ 41 miliarde dolari SUA;

42,5 milioane de americani au facut, in anul 2003, rezervari si au achizitionat aranjamente de calatorie prin Internet;

circa 19 milioane de americani au facut toate aranjamentele de calatorie prin Internet;

valoarea medie a aranjamentelor de calatorie achizitionate de americani, prin Internet, a fost in anul 2003 de 2600 $ SUA/ utilizator Internet;

folosirea Internet pentru obtinerea de informatii si perfectarea de aranjamente de calatorie a cunoscut o crestere constanta, ajungand in anul 2004 la 24% din aranjamentele de calatorie ale americanilor, iar in anul 2005 la o valoare de 29% din total.

americanii folosesc in medie 70 de minute pe zi pentru comunicare si obtinere de informatii prin reteaua Internet (cifra include comunicare prin e-mail). In SUA, Internet ocupa locul al treilea in randul celor mai frecvent utilizate medii pentru informare si divertisment, dupa televiziune si radio.

Aproximativ 35 de milioane de americani sunt abonati la buletine informative, transmise prin e-mail, cu privire la oferte de turism si calatorii. Peste 10 milioane de americani au luat decizia sa calatoreasca/ achizitioneze anumite aranjamente de calatorie in urma primirii de buletine informative si oferte prin e-mail.

Date cu privire la utilizatorii Internet din Europa

Numar de utilizatori Internet in Europa, la sfarsitul anului 2003

Indicator

Numar utilizatori Internet

(milioane)

Total

Europa de Vest

Europa Centrala / de Est

73% dintre utilizatorii Internet din Europa apeleaza la site-uri care ofera informatii despre produsele sau serviciile pe care doresc sa le achizitioneze;

peste 50% dintre utilizatorii Internet din Europa au vizitat site-uri care furnizeaza informatii pentru turism si calatorii;

8% dintre utilizatorii Internet din Europa au achizitionat servicii prin Internet;

valoarea aranjamentelor de calatorie, tranzactionate prin Internet, in Europa, a fost in anul 2003 de 11,2 miliarde Euro. 60% din volumul tranzactiilor - Internet - pentru aranjamente de calatoriede calatorie - a fost realizat de calatori si turisti din Marea Britanie (39%) si Germania (21%);

biletele de avion sunt aranjamentele de calatorie tranzactionate cel mai frecvent prin Internet (56,7% din totalul tranzactiilor in Europa, urmate de rezervarile pentru camere de hotel (15,8%) si tururi/ pachete turistice (13,3%);

13,8 milioane de britanici au folosit Internet pentru achizitionare de produse si servicii, iar 5,5 milioane dintre acestia au cumparat bilete de avion prin Internet;

Principalele motive care ii determina pe europeni sa foloseasca Internet pentru obtinerea de informatii de calatorie si pentru a achizitiona servicii prin Internet sunt:

posibilitatea gasirii celor mai bune preturi sau tarife (50%);

acces facil si convenabil (29%);

posibilitati de informare si comparare a ofertelor existente (26%).

Repartizarea utilizatorilor Internet pe tari/ continente

Continent

% din total mondial

utilizatori Internet

America de Nord

Europa

Asia

Oceania, America de Sud, Africa

Adresarea in INTERNET

Fiecare calculator din Internet are atribuita o adresa IP. Versiunea cea mai raspandinta la ora actuala a protocolului IP este IPv4. In IPv4 adresa unui calculator este un sir de 32 de biti, reprezentati simbolic pe 4 octeti, separati prin cate un punct Exista si versiunea IPv6 care foloseste 128 de biti.

O adresa in Internet se reprezinta pe 32 de biti si presupune atribuirea unui sir de patru valori de tipul aaaa.bbbb.cccc.dddd calculatorului care va fi conectat la retea.

Adresa_IP_calculator = Adresa_retea + Adresa_host

Primele doua valori aaaa.bbbb reprezinta adresa retelei, iar ultimele doua valori, ccc.dddd reprezinta adresa calculatorului gazda (host). Deoarece este o reprezentare binara, vor fi alocati cate 8 biti pentru fiecare din cele patru valori, cu valori cuprinse intre 0 si 255.

De exemplu, adresa unui calculator exprimata in format zecimal 192.168.254.3 este echivalenta in format binar cu 11000000.10101000.11111101.00000011.

Au fost definite mai multe clase de adrese, dupa cum urmeaza:

  clasa A

  clasa B

Host 8 biti

 

Retea 23 biti

 

 

  clasa C

  clasa D

  clasa E

Dimensiunile retelelor sunt influentate de numarul de biti pe care sunt codificate adresele de retea, respectiv adresele calculatoarelor din acele retele (hosturi).

Clasa A este destianta retelelor de dimensiuni foarte mari, valoarea maxima ce poate fi codificata fiind 224 hosturi, echivalent 16,777,216 hosturi (de exemplu reteaua IBM).

Clasa B este destianta retelelor de dimensiuni medii, valoarea maxima ce paote fi codificata fiind 216 hosturi, echivalent 65,536 hosturi (de exemplu retelele universitatilor sau centrelor de cercetare).

Clasa C este destianta retelelor de dimensiuni mici, valoarea maxima ce paote fi codificata fiind 28 hosturi, echivalent 256 hosturi (de exemplu retele de firma).

Clasele D si E se utilizeaza pentru a exprima adresele de hosturi prin adrese multistatie pe 28 de biti.

Adresele Internet sunt de doua tipuri: dinamice si statice. Adresele dinamice sunt atribuite de server de fiecare data cand un utilizator se conecteaza la un server. Adresele dinamice pot fi diferite la fiecare conectare la server a aceluiasi calculator. Adresele statice sunt adrese fixe, setate de utilizator, fiind aceleasi de fiecare data cand se stabileste o legatura la server.

Adresele IP sunt dificil de memorat in format numeric. De aceea s-a introdus o metoda de a le atasa nume simbolice prin sistemul de denumire a domeniilor DNS (Domain Name Service = serviciul de nume al domeniului). DNS reprezinta un serviciu care realizeaza corespondenta intre nume si adresa.. Practic DNS reprezinta o modalitate de a denumi simbolic calculatoarele (reale sau virtuale) dintr-o retea bazata pe TCP/IP (deci de tip Internet) folosind o schema ierarhica. Ca urmare se permite exprimarea adreselor hosturilor, tinand cont de structura ierarhizata a domeniilor Internet.

Tinand cont de a structura ierarhizata a Internetului, o adresa a unui host poate fi exprimata sub forma:

Adresa_host = nume_host . nume_subdomeniu . nume_domeniu

De exemplu adresa fin.ase.ro reprezinta adresa hostului Facutatii de Finante, asigurari , banci si burse de valori din cadrul Academiei de Studii Economice (ASE) din Bucuresti.

Conectarea la reteaua Internet poate fi facuta utilizand diferite canale de comunicatie. Principalele medii de transmisie in Internet sunt cele sunt cele utilizate si in telecomunicatii, capacitatile de transmisie corespunzatoare sunt prezentate in tabelul 1.3:

Mediul

Viteza

Cablu torsadat

300 bps - 10 Mbps

Cablu coaxial

56 kbps - 200Mbps

Cablu cu fibra optica

500kbps - 1000 Mbps

Microundele

256kbps - 100 Mbps

Satelit

256kbps - 100 Mbps

Protocoale de comunicatie pemtru Internet

Protocolul reprezinta un set de reguli care asigura comunicarea intre componentele unei retele de comunicatii. Fiecare dispozitiv al retelei trebuie sa fie capabil sa interpreteze protocoalele celorlalte dispozitive.

Principalele functii ale unui protol de comunicatii sunt:

identificarea fiecarui dispozitiv din calea de comunicare;

asigurarea atentiei altui dispozitiv;

verificarea receptionarii corecte a mesajului transmis;

verificarea necesitatii retransmisiei unui mesaj;

regasirea informatiei in situatia in care apar erori.

Tipuri de protocoale de comunicatie utilizate:

TCP/IP- Transmission Control Protocol / Internet Protocol - este cel mai utilizat protocol, permitand comunicarea intre orice tipui de retele conectate.

SNA - System Network Arhitecture, elaborat de IBM, a devenit standard al transmisiei datelor intr-retea controlata de un calculator gazda de tip mainframe .

SERVICIILE INTERNET

Posta electronica ( e-mail)

Posta electronica (e-mail) reprezinta cel mai raspandit si mai vechi serviciu pe Internet, ce permite comunicatia intre utilziatori, prin primirea si transmiterea de mesaje de la / catre o persoana care detine un cont de e-mail.

Formatul adresei de e-mail este:

nume_utilizator@nume_host

exemplu: radu_mihai@yahoo.com

Pentru a transmite un e-mail e necesar pe de o parte, cunoastarea adresei de e-mail a destinatarului, iar pe de alta parte, trebuie sa existe un program de transmitere e-mail. Acest program poate fi Mail, Elm, Pine, daca se foloseste sistemul de operare Unix sau Internet Mail, Netsacape Mail, Microsoft Outlook Express, daca se utilizeaza sistemul de operare Windows.

Un mesaj de e-mail e format din trei parti:

antetul mesajului, care contine informatiile necesare pentru ca mesajul sa ajunga la destinatie;

continutul, care reprezinta mesajul ce va fi transmis destinatarului;

semnatura, care asigura identificarea in mod unic a expeditorului mesajului.

Antetul presupune completarea urmatoarelor campuri:

To: adresa de e-mail a destinatarului;

From: completat automat de program cu adresa celui care trimite mesajul;

CC: Copy Carbon, reprezinta adresele la care se va trimite e-mailul simultan cu destinatarul principal, adrese vizibile pentru destinatarul principal, dar si pentreu ceilati destinatari din CC;

BCC: Blind Copy Carbon, reprezinta adresele la care se va trimite e-mailul simultan cu destinatarul principal, dar nu sunt vizibile si pentru ceilalti destinatari;

Subject: contine o scurta informare despre mesaj facuta de expeditor;

Transferul postei electronice se face utilizand trei tipuri de protocoale:

SMTP (Simple Mail Transfer Protocol), este un protocol des utilizat in realizarea transferului de informatie intre calculatoare conectate la Internet. Protocolul presupune stabiliea unei legaturi intre calculatorul sursa si calculatorul destinatie al mesajului, legatura stabilita in urma unui proces de autentificare. Dupa stabilirea legaturii, se desfasoara procesul de transfer propriu-zis. In setarile unui program de e-mail specializat, de tipul Outlook Express, trebuie specificat numele serverului SMTP, nume furnizat de providerul ISP;

POP3 (Post Office Protocol, versiunea 3) este un protocol uzual pentru transferul electronic. Dupa fiecare conectare a calculatorului la serverul de POP3, conectare ce presupune un user si o parola, se deruleaza doua procese: mesajele salvate in outbox de client sunt trimise spre server, iar mesajele noi de pe server sunt trimise spre calculator, putand fi deschise si prelucrate de catre client;

IMAP (Internet Message Access Protocol) este un protocol ce permite accesarea serverului de e-mail de pe mai multe calculatoare. Caracteristic este faptul ca nu se livreaza e-mailurile la punctul de acces, dar se copiaza local pentru a fi citite. Se poate soicita livrarea e-mailurilor in functie de diferite atribute.

E-mailul poate fi creat in una din urmatoarele forme:

- in pachetul de de servicii oferit de un provider Internet (IAP) intra si un numar de conturi de e-mail, cu o capacitate intre 5 Mb si 100 Mb, in functie de facilitatile din abonament. Chiar daca prezinta o capacitate limitata de stocare a mesajelor, e-mailul oferit de ISP prezinta un grad de securitate ridicat;

- serviciul de e-mail este oferit gratuit de catre anumite companii sau organizatii cunoscute pentru popularitatea site-urilor pe Internet. Un exemplu este site-ul www.yahoo.com care ofera serviciul de e-mail gratuit si cu o capacitate de stocare a mesajelor de pana la 1 Gbit. Avantaje ale acestor servicii il reprezinta posibilitatea de a citi si transmite mesajele proprii de pe orice calculator conectat la Internet, dar si scanarea antivirus a fiecarui mail sau fisier atasat inainte de transmisie sau de download.

- serviciul de e-mail oferit pe serverul de mail al unei retele intranet apartinand unei organizatii;

Cele mai cunoscute programe de e-mail sunt:

Microsoft Outlook Express- este printre cele mai folosite utilitare de e-mail, oferind posibilitatea de a administra conturi de e-mail multiple, facilitati de securitate, optiunea de a filtra mesajele primate, posibilitati de a accesa si grupuri de discutii. Cu ajutorul protocolului numit LDAP Outlook Express permite cautarea rapida prin serviciile directoare de pe Internet.

Netscape Messenger- este un program complet de e-mail care pastreaza atat mesajele personale cat si cele de la grupurile de discutii intr-un set de directoare ierarhizate. Ofera facilitati extinse de securitate a postei si o optiune de confirmare a primirii.

Cele mai importante facilitati oferite de aceste programe sunt:

Serviciul FTP (File Transfer Protocol)

Serviciul FTP (File Transfer Protocol) este o metoda rapida si simpla pentru transferul fisierelor intre doua calculatoare aflate in aceeasi retea sau in retele diferite, indiferent de tipul si dimensiunea fisierelor, prin intermediul Internetului. Pentru organizarea datelor, se utilizeaza o arhitectura de tip Client-Server.

Transferul de fisiere prin e-mail prezinta o serie de inconveniente:

control redus asupra duratei in care destinatarul primeste fisierul;

limitare drastica a marimii fisierelor atasate;

imposibilitatea reluarii transmisiei unui fisier din punctul de unde a fost intrerupta la un moment dat

Aceste inconveniente se diminueaza prin utilizarea FTP.

Situatiile in care se foloseste serviciul FTP sunt diverse, cel mai adesea se apeleaza la acest seviciu atunci cand :

se transfera (upload) pentru prima data fisierele unui site la o gazda web;

se inlocuieste un fisier sau o imagine;

se incarca (download) fisiere de pe un alt computer;

se permite accesul unei alte persoane pentru a incarca un fisier dintr-un anumit site;

se doreste accesarea unei documentatii sau unui anumit program care exista pe un host pe Internet si care pune informatia respectiva la dispozitie;

se doreste stocarea datelor pe un alt calculator.

Pentru utilizarea serviciului FTP trebuie utilizat un program specializat, numit client FTP (browser FTP). Aceste programe sunt de doua tipuri: cu interfata grafica sau in mod text, cu linie de comanda.

Clientii FTP cu interfata grafica ruleaza aceste aplicatii sub Windows, avand facilitati evidente de lucru, toate operatiile decurgand analog cu cele folosite pentru transferul de fisiere pe acelasi calculator, dintr-un director in altul.

Utilizatorii in mod text folosesc comenzi standard, gen DOS sau Unix.

Conectarea la o locatie FTP se poate face fie tastand direct ftp urmat de numele locatiei sau codul IP al acesteia, fie tastand doar ftp apoi dand comanda de conectare open urmata de numele sau codul IP al locatiei (open nume_server, de exemplu open ftp.microsoft.com). Serverul va raspunde cu un mesaj de identificare ce contine denumirea si tipul sistemului de operare pe care ruleaza. Apoi serverul cere utilizatorului sa introduca un nume de utilizator (user) si o parola. Daca serverul este unul public va permite accesul folosind ca nume de utilizator anonymous iar ca parola adresa de e-mail. In continuare se vor folosi comenzi asemanatoare cu cele DOS sau Unix, depinzand de sistemul de operare al serverului.

Deconectarea de la o locatie FTP se poate realiza folosind comanda close sau disconect,oprirea programului FTP putand fi realizata prin folosirea uneia dintre comenzile bye sau quit.

Preluarea unui fisier de la locatia FTP de la distanta se poate realiza cu una din comenzile recv sau get.

Transferul unui fisier la distanta se realizeaza cu comenzile put sau send.In cazul in care se doreste preluarea/transmiterea mai multor fisiere se vor utiliza comenzile mget sau mput. Transferul fisierelor se poate realiza in mod binar sau in Ascii, existand in acest scop comenzile binary sau ascii.

TELNET (Terminal Emulation)

Serviciul TELNET (Terminal Emulation) este un serviciu care permite conectarea utilizatorului la un alt calculator, in scopul transmiterii sau receptionarii unor mesaje. In esenta, Telnet este un emulator de terminal ce permite conexiunea la un calculator aflat in reteaua internet, pe baza unui cont si a unei parole, putandu-se astfel folosi resursele acelui calculator.

Dupa conectarea la celalalt calculator, statia de lucru proprie poate rula in modul de lucru Command mode, ceea ce inseaman ca se deruleaza o sesiune interactiva normala, cu posibilitatea conectarii la sistem, introducerea si executarea de comenzi si deconectarea de la sistem, sau poate rula in modul de lucru Input mode, cea ce insemna posibilitatea utilizarii servicilor pe care acel calculator le pune la dispozitie terminalelor conectate.

Sub Windows, Telnet se poate utiliza sub forma:

- din meniul butonului Start,se selecteaza optiunea Run, dupa care in caseta de text Open se tasteaza: telnet adresa_server (pentru Facutlatea de Contabilitate si Informatica de Gestiune, A.S.E. Bucuresti, comanda este telnet mailcig.ase.ro).

- utilizatorul va introduce userul si parola (varianta uzuala folosita in A.S.E. este user: student, password: parola).

Word Wide Web (WWW sau Web)

Serviciul cel mai cunoscut al Internetului il reprezinta World Wide Web (WWW), prescurtat Web. Este un serviciu de informare pe Internet, cuprinzand o larga colectie de documente multimedia, intr-o extindere permanenta, care imbina textul, sunetul, imaginea, la care se adauga retele de calculatoare omogene sau eterogene.

Web reprezinta un sistem urias de informatii legate intre ele, situate pe calculatoare aflate in intreaga lume (situri web).

WWW este un serviciu ce se bazeaza pe conceptul/arhitectura client/server: Clientul (calculatorul client) cere informatia, iar Serverul (calculatorul server) o ofera. Client/server este si principiul care sta la baza Internet-ului. Pentru a obtine o informatie, Clientul se adreseaza unui Server, conform unui protocol, serverul raspunde si trimite informatia ceruta. Protocolul folosit de WWW este HTTP( HyperText Transfer Protocol). Browserele utilizeaza si alte protocoale in afara de HTTP. De exemplu se poate folosi un browser pentru accesarea unui server FTP. Pentru a face acest lucru trebuie specificat browserului sa foloseasca protocolul FTP atunci cand se conecteaza la server.

Componentele principale ale WWW sunt:

- URL (Universal Resource Locator) reprezinta identificatorul resurselor Internetului, care permite recuperarea tipurilor de informatie din orice punct din Internet;

- HTTP (HyperText Transfer Protocol)reprezinta protocolul de transfer hipertext, cu rol de a asigura comunicarea intre server si host;

- HTML (HyperText Markup Language) reprezinta limbajul de realizare a hipertextelor, ccea ce permite crearea de documente de tip hipertext.

Hypertextul reprezinta o metoda de organizare a informatiei in care anumite cuvinte, marcate sunt legate de alte documente care contin informatii aditionale despre ele. Hypermedia permite realizarea de legaturi similare catre grafice, imagini, animatie, etc. .Selectionarea unui astfel de cuvant sau imagine va avea ca efect afisarea documentului legat de cuvantul respectiv. Informatia poate fi accesata  privind paginile web care contin legaturi hypertext catre alte pagini web.

La baza conceptului de hypertext sta limbajul HTML (HyperText Markup Language), care descrie mosdalitatea in care trebuie sa fie structurata informatia pentru a fi publicata. Informatia astfel grupata formeaza documentele sau paginile de Web, din gruparea carora, intr-un sistem ierarhic, rezulta site-urile sau colectiile de informatii specifice unei organizatii. Paginile Web pot fi accesate folosind un software special numit Browser care are misiunea de a aduce informatia specificata si de a o afisa pe ecranul calculatorului.

Cele mai cunoscute browsere pe piata sunt: Internet Explorer, Netscape Navigator, Opera.

Alte tipuri de servicii Internet

Serviciul Chat

Internet Relay Chat (IRC) este un sistem de servere (numite servere IRC) la care se conecteaza participantii, pentru a purta discutii in timp real . Pentru a beneficia de acest serviciu este nevoie de un client IRC. Microsoft Chat este unul dintre cele mai bine realizate programe independente de discutii ce pot fi folosite pe Internet. Specific acestui program este faptul ca pe langa discutiile in mod text, se poate urmari modul cum se deruleaza conversatia sub forma de benzi desenate .Programul este disponibil odata cu Internet Explorer.

Cel mai cunoscut client IRC pentru Windows este mIRC. IRC-ul este impartit pe domenii axate pe subiecte specifice, numite canale. In general programele mIRC nu sunt gratuite, ci cel mult shareware si trebuie descarcate si instalate inainte de a fi folosite.

Serviciul Newsgroups

Este un sistem de difuzare a mesajelor trimise de o persoana catre toti cei care sunt abonati la newsgroup-ul catre care s-a transmis mesajul. Serviciul functioneaza astfel: cineva transmite un e-mail catre un serverul care gazduieste unul sau mai multe newsgroup-uri si specifica cui ii este adresat; serverul va trimite mesajul mai departe celor care sunt abonati la serviciu, dar il si publica pentru a fi citit si de alti utilizatori.Unele grupuri pot fi asistate de un moderator pe la care trec toate mesajele inainte de a fi publicate.

Servicii audio/video pe Internet

Sunt aplicatii care permit realizarea unor legaturi audio sau video intre doi sau mai multi utilizatori. Acet lucru presupune ca utilzatorii sa dispuna de echipament hardware si software adecvat, insa costurile de comunicatire vor fi mai reduse, in comparatie cu celelalte mijloace de transmitere pentru astfel de comunicatii. Cel ami raspandit este serviciul de telefonie prin Internet, care presupune ca echipament hardware un microfon conectat la calculator si software specific Skype. Costurile sunt reduse la costul conexiunii intre utilizator si ISP. Atunci cand se plateste un abonament pentru trafic foarte mare sau nelimitat pe o linie dedicata, costurile de telefonie utilizand Skype se reduc practic la zero.

Instrumente de cautare pe Web

Combinatia dintre paginile Web existente si cele care apar in fiecare zi face din Web o gigantica biblioteca. Indiferent daca dorim sa cautam un document, o informatie,sau o tema mai larga, cautarea prin zeci de miliooane de pagini poate deveni o operatie imposibil de realizat.De accea s-au creat programe care realizeaza indexarea paginilor de Web pentr a ajuta la gasirea paginilor care intereseaza.

Principiul de lucru cu aceste instrumente de cautare este urmatorul: utilizatorul formuleaza o interogare compusa din cuvinte si expresii iar instrumentul de cautare interogheaza baza de date cu documente de pe Internet.Dupa parcurgerea acesteia, programul( sau ,motorul de cautare') va reurna o lista cu rezultatele cautarii care corespund interogarii.

Cele mai cunoscute motoare de cautare a paginilor de Web sunt:, google, yahoo.



Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare



DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 2029
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved