CATEGORII DOCUMENTE |
INTERNETUL
Ce este Internetul ?
Intr-o definitie foarte succinta am considera Internetul ca fiind o retea in continua crestere de retele de calculatoare ( retele locale - LAN - Local Area Network si retele pe arii extinse WAN - Wide Area Network)
Ce poti faci cu Internetul ?
In principiu exista 2 mari domenii in care acesta este folosit :
1. Comunicare
a) Posta electronica ( e-mail ) prin care se pot transmite si primi mesaje
b) Liste de discutii ( discussion lists ) care permit participarea la discutii si schimburi de informatii in grupuri profesionale
c) Grupuri de stiri ( Newsgroups) care permit consultarea sau participarea in grupuri de stiri publice
2. Informare prin accesul la distanta si la surse de informatii
a) World Wide Web ( WWW - sau mai pe scurt web-ul ) prin care se poate accesa si naviga prin paginile web care contin informatii de larga circulatie si la resurse cu ajutorul instrumentelor de cautare si a hyper legaturilor ( hyperlinks ) inserate in documente
b) FTP ( File Transfer Protocol ) care permite transmiterea si primirea d informatii la si de la distanta
c) Telnet care ofera posibilitatea de accesare a unor calculatoare situate la distanta
Cit de mare este Internetul ?
Raspunsul cel mai cinstit este : nu stim !! Numarul de calculatoare care se conecteaza la Internet creste in fiecare minut astfel incit ar fi greu sa se dea un numar exact. Insa estimari ale acestora se gasesc pe Internet si va vom ajuta ca sa le gasiti singuri !
Cit de scump este internetul ?
Contrar unei opinii generale costurile legate de accesul lnternet de acasa nu sunt deloc mari ( e adevarat ca in principiu ele pot fi si mai mici ). De fapt acestea sunt mult mai mici decit cele cerute de un telefon mobil de exemplu. Pentru a avea acces la Internet de acasa pe o conexiune dial-up va trebuie :
- un calculator dotat cu modem ( preturile la acestea difera foarte mult - minimum pentru un acces la Internet ar fi un calculator cu un procesor 486 )
- acces la o linie telefonica obisnuita ( veti plati la ROMTELECOM plata unei convorbiri locale - de obicei - preturile fiind foarte mici in intervalul 22 00 - 7 00 . De asemenea majoritatea furnizorilor de servicii Internet au incheiat contracte cu ROMTELECOM prin care accesul la Internet intre orele 7 00 - 22 00 este taxat la jumatate din tarifele obisnuite Romtelecom )
- abonament la un Furnizor de Servicii Internet ( numit si ISP - Internet Service Provider ). Acesta depinde de furnizor, perioada de timp pe care puteti s-o petreceti pe luna pe Internet, facilitati oferite putind varia intre 0-20 $ pe luna.
Astfel pentru un acces internet de acasa, in conditiile in care aveti un calculator, pretul poate sa nu depaseasca 100 000 - 200 000 de lei / luna in situatia unei utilizari rationale a serviciilor.
Cum imi aleg un Furnizor de Servicii Internet ( ISP )? ( ISP – Internet Service Provider )
Furnizorii de servicii Internet sunt niste companii zonale, care ofera acces la propria retea, iar aceasta, la randul ei, va conecteaza la Internet. In fiecare resedinta de judet si in majoritatea oraselor din tara, sunt una sau mai multe societati comerciale care ofera asemenea servicii si care la randul lor sunt conectate la companiile zonale.
Principalele avantaje ale conectarii printr-un ISP sunt urmatoarele :
Viteza Conexiunile sunt mai rapide decat in cazul serviciilor on-line. Acest lucru se datoreste faptului ca atat PC dvs. cat si serverul ISP sunt aproape (in marea majoritate chiar in aceiasi localitate).
Flexibilitatea Puteti folosi orice programe client doriti. Daca nu va place unul, il puteti schimba oricand cu altul.
Siguranta Se creiaza o legatura directa la Internet (datorita softului) singura diferenta este ca utilizand o conexiune PPP viteza de lucru este limitata (in special de viteza modemurilor) iar conexiunea temporara.
Furnizorii de Servicii Internet pot oferi variante de conectare la Internet prin :
1. conexiune dial-up
2. linie inchiriata
3. CATV
4. Modem radio
5. altele
Cum de obicei variantele 2-5 sunt destinate firmelor, sumele lunare care ar trebui platite fiind de obicei minimum 50-75$ / luna in functie de tipul de abonament ales. o sa ne fereim numai la conexiunea dial-up.
Variante de abonament
Tipul si valoarea abonamentului este unul din principalele criterii de alegere a unui ISP. Este bine sa va interesati la mai multi furnizori de servicii internet din localitatea dvs. de domiciliu (sau in localitatea unde este conectat telefonul dvs.) ce servicii ofera si la ce pret, modalitatea de plata, etc.
Analizati cu mare atentie aceste oferte .Exista foarte multe variante de servicii pe care le pot oferii ISP, ca si o mare varietate de abonamente (orar, lunar, combinat ,acces noaptea, acces nelimitat, etc.). Va dam un exemplu : Exista abonament de tipul 5 ore/lunar care costa 5 USD si tot ce depaeste durata de 5 ore, se plateste cu 1 USD/ora. Exista abonamente de tipul 15 ore/lunar care costa 10 USD si tot ce depaeste acesta durata, se plateste cu 0.75 USD/ora. Dvs, va trebui sa analizati pentru care varianta optati, functie de numarul de ore utilizate pentru conectarea la Internet. Daca veti utiliza contul numai pentru posta electronnica, atunci puteti opta pentru prima varianta, in cazul cand veti utiliza acest cont si pentru navigare pe Internet, puteti opta pentru varianta a doua.
Mai multi furnizori de servicii internet ofera si card-uri sau citeva ore de acces Internet gratuit pentru a putea testa serviciile oferite. Nu ezitati să intrebati daca au si acest serviciu !!
Ce date tehnice trebuie sa intrebati
Un alt principal criteriu de alegere a unui ISP este cel al serviciilor oferite. Informativa la furnizori (recomandam in mod direct si nu prin telefon), comparati rezultatele si alegeti.
Daca un furnizor nu poate sau nu vrea sa va raspunda, treceti imediat la altul !
Iata care sunt intrebarile :
Care este viteza conexiunii Dial_up asigurata de ISP Ea trebuie sa fie de minim 33.6 Kb/s .Mai intrebati daca intentioneaza sa introduca suport pentru modemurile de 56 Kb/s si pentru ISDN. Optati pentru cel care ofera o marja de crestere a vitezei de conectare.
Cat de rapida este conexiunea la Internet Ea trebuie sa fie de tip T1 sau T3 (in banda radio UKW sau prin cablu cu fibra optica). Daca spune ceva de 56 K – renuntati !
Ce servicii de pagina Web oferiti Daca doriti a va deschide o pagina proprie, asigurativa ca furnizorul va asigura accesul la programele specifice si in ce conditii.
Cate modemuri si cati utilizatori aveti Este o intrebare cheie ! Impartiti numarul utilizatorilor la numarul modemurilor si daca va da un rezultat mai mic sau egal cu 10 utilizatori pentru un modem, inseamna ca este o configuratie rezonabila. In caz ca sunt mai multi utilizatori la un modem, inseamna ca veti auzi frecvent tonul de ocupat !
Oferiti asistenta 24 ore din 24 Asigurati-va ca furnizorul va fi disponibil oricand veti avea nevoie de el. In special noaptea, in week-end, duminica si la sarbatori.
Oferiti suport pentru Windows 9x Marea majoritate a furnizorilor asigura acest suport.
Oferiti suport pentru PAP (Protocol de Autentificare a Parolei – PAP). Marea majoritate a furnizorilor asigura acest suport. In caz de raspuns negativ, intrebati-l daca furnizeaza un script pentru programul de conectare la retea prin apel telefonic, in caz de raspuns negativ, renuntati !
Ce atle servicii mai oferiti Intrebati si daca a obtinut aprobarea RomTelecom pentru taxarea cu 50% reducere a legaturilor la Internet efectuate intre orele 07 si 22 : cate numerele de telefon pentru conectare sunt si daca sunt conectate in hunting, etc.
Datele contului dvs.
Abia dupa o analiza atenta a datelor tehnice si financiare, acceptati sa semnati contractul.
Ati ales un ISP, ati semnat contractul si ati achitat taxa de abonament. Furnizorul va va configura contul si va va oferii informatiile necesare pentru realizarea conexiunii .
Furnizorul va trebui sa va ofere urmatoarele date :
Numarul de telefon pentru conectare
Numarul de telefon pe care il va apela calculatorul dvs. pentru conectarea la serverul furnizorului.
Numarul de telefon pentru asistenta Numarul de telefon la care puteti obtine asistenta non-stop in caz de necesitate.
Numele de utilizator si parola PPP/SLIP Numele de utilizator si parola pe care le folositi pentru a deschide o sesiune de lucru pe serverul furnizorului.
Numele contului de posta electronica si parola Numele contului si parola necesare pentru a deschide o sesiune de lucru in contul de posta electronica si a citi mesajele primite .Acestea vor fi, de obicei. identice cu numele si parola PPP.
Numele de domeniu Acesta este numele sub care este recunoscut serverul furnizorului in Internet.
Adresa dvs. de e-mail Adresa pe care veti putea primii mesaje e-mail (acesta va fi de obicei, o combinatie intre numele contului de posta electronica si numele de domeniu al furnizorului).
Adresa IP atasata si masca de subretea Adresa IP atasata permanent si va permite conectarea altor utilizatori la calculatorul dvs. cand sunteti conectat la Internet.
Va recomandam, a va nota aceste date si a le pastra cu mare atentie !
Un furnizor care se respecta, va configura contul dvs. in cateva ore si va trimite un specialist la domiciliul dvs. pentru configurarea PC si pentru o minima instruire privind modul de conectare la Internet sau se va face o instruire la sediul firmei.
Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare |
Vizualizari: 164
Importanta:
Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved