CATEGORII DOCUMENTE |
Modelul ierarhic
Primul model utilizat in bazele de date este modelul ierarhic, care are la baza o structura arborescenta, in care un nod parinte poate avea mai multe noduri fiu, in timp de un nod fiu nu poate avea decat un singur nod parinte. Schema ierarhiei are un singur nod radacina, iar pentru reprezentarea relatiilor de tipul m:n intr-o structura de baza de date ierarhica se admite duplicate pentru instantele inregistrarilor fiu.
Pentru a realiza reprezentarea acestui model se folosesc diagramele de structura care sunt formate din doua elemente principale: dreptunghiuri -pentru tipurile de inregistrari - si linii - pentru legaturi. Aceste diagrame se aseamana cu o structura arborescenta, locul liniilor fiind luat de tipurile de inregistrare.
Pentru a pune in evidenta legaturile care pot exista intre tipurile de inregistrari, se folosesc urmatoarele reprezentari grafice:
Ø relatia 1:1 - se considera tipurile de inregistrari CONTRIBUABIL si ROL. Intre aceste doua tipuri de inregistrari exista urmatoarea legatura: orice contribuabil aflat in evidenta administratiei financiare are deschis un singur rol, iar fiecare rol deschis la administratiei nu apartine decat unui singur contribuabil. Reprezentarea grafica a acestei legaturi este urmatoarea:
Ø relatia 1:n - se considera tipul de inregistrari COMANDA si CLIENT. Intre aceste tipuri de inregistrari exista urmatoarea legatura: un client emite mai multe comenzi, in timp ce o comanda este emisa de un singur client. Reprezentarea grafica a acestei legaturi este urmatoarea:
Ø relatia m:n - se considera tipul de inregistrari COMANDA si PRODUSE. Intre aceste tipuri de inregistrari exista urmatoarea legatura: o comanda poate contine mai multe produse, iar un produs poate fi inclus in mai multe comenzi. Reprezentarea grafica a acestei legaturi este urmatoarea:
O baza de date ierarhica este constituita dintr-un grup de inregistrari interconectate prin intermediul unor legaturi. O inregistrare reprezinta o colectie de campuri, fiecare camp continand o singura valoare, iar prin legatura se intelege o asociere intre cele doua campuri. Fiecare tip de inregistrare din diagrama de structura are asociat in baza de date un anumit numar de realizari, ceea ce inseamna ca pentru fiecare tip de inregistrare parinte pot exista nici una, una sau mai multe inregistrari ale tipului de inregistrare fiu. De exemplu, un anumit client nu a emis nici o comanda.
Exemplu: Se considera o baza de date cu informatii despre studentii si specializarile unei facultati. O specializare are mai multi studenti, in schimb, un student nu poate urma decat o singura specializare. Reprezentarea modelul ierarhic al exemplului este prezentata mai jos:
SPECIALIZARE |
Cod_spec |
Denumire |
STUDENTI |
Nr_matricol |
Nume_student |
Tip_bursa |
In acest exemplu, tipului de inregistrare parinte SPECIALIZARE ii corespund patru inregistrari: (CIG, Contabilitate), (FB, Finante), (MG, Management) si (MK, Marketing). Prima inregistrare, (CIG, Contabilitate) este parinte pentru (120, Popa Dan, Vaslui), care este o realizare a tipului de entitate STUDENTI, a doua inregistrare nu are inregistrari fiu, a treia inregistrare are doi fii (322, Radu Ioana, Arad) si (187, Vlad Andrei, Iasi), in timp ce ultima inregistrare are un singur fiu (562, Sima Ileana, Titu).
Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare |
Vizualizari: 1221
Importanta:
Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2025 . All rights reserved