CATEGORII DOCUMENTE |
SORT TO<fis.dbf>ON<camp1>[/A][/D][/C]
[,<camp2>[/A][/D][/C][DESCENDING/ASCENDING]
[<domeniu>][FOR <cond>][WHILE <cond>]
Comanda rearanjeaza fizic articolele bazei de date active, depunandu-le intr-o alta baza de date indicata in comanda prin clauza TO. Criteriul de ordonare poate fi unul sau mai multe campuri ale bazei de date.
Pentru fiecare cheie se specifica sensul ordonarii. /A=ascending (crescator) /D=descending (descrescator) /C=se foloseste pentru campuri de tip sir de caractere pentru a face compararea valorilor acestor campuri insensibila la tipul literei (majuscula sau minuscula).
Clauzele ASCENDING/DESCENDING se folosesc atunci cand toate cheile de sortare au acelasi sens, fie crescator, fie descrescator.
Daca odata cu clauzele locale de indicare a sensului asupra unei chei apar si cele globale, primele au prioritate. Operatia de rearanjare a articolelor se poate face nu pe intreaga baza de date (optiune implicita) ci pe o parte a acesteia, parte fixata prin cauzele de selectie <domeniu>, FOR, WHILE.
Aranjarea articolelor atunci cand sunt mai multe chei de sortare se face in modul urmator: pentru aceleasi valori ale primei chei se aranjeaza articolele dupa valorile celei de a doua chei. Daca si acum sunt valori egale, se trece la verificarea relatiei date de a treia cheie, s.a.m.d.
Cheile de sortare nu pot fi campuri logice sau tip memo.
Exemplu: se ordoneaza baza de date Mijloacef.dbf, cheia de ordonare fiind codul mijlocului fix, iar ordinea crescatoare. Noua baya de date se va numi Mfixe_s.dbf.
USE mijloacef
LIST
SORT TO mfixe_s ON cod / AC
USE mfixe_s
LIST
USE
Sa se obtina din aceeasi baza de date, lista tuturor mijloacelor fixe care nu sunt in folosinta, in ordinea inversa a valorii, la valori egale ordinea fiind data de data instalarii, a punerii in functiune.
USE mijloacef
LIST
SORT TO mfixe_s ON valoare / D, data_inst ASCENDING
FOR stare = . F .
USE mfixe_s
LIST
USE
Sunt cateva particularitati FoxPro legate de sortare.
1. Comanda SORT are o clauza in plus si anume FIELDS <list-campuri> prin care se poate descrie structura bazei de date rezultate.
2. O alta particularitate este posibilitatea sortarii tablourilor prin functia ASORT:
ASORT (<tablou>[, <poz>[, <nr>[, <sens>]]])
Se sorteaza elementele tabloului in ordine crescatoare (daca <sens>=0 sau lipseste) sau in ordine descrescatoare (daca <sens>≠0). Pentru a se putea sorta, toate elementele trebuie sa fie de acelasi tip.
Daca masivul este unidimensional, atunci se vor sorta elementele acestuia incepand cu elementul de pe pozitia <poz>. Parametrul <nr> da numarul elementelor care vor fi supuse operatiei de sortare. Daca acesta lipseste, se vor sorta toate elementele.
Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare |
Vizualizari: 1323
Importanta:
Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved