CATEGORII DOCUMENTE |
COMPONENTA SOFTWARE
CONTINUT:
1.Componenta software. Descriere
2.Software-ul de baza al unui sistem de calcul
3.Software -ul utilitar (sistem de programare utilitare)
3.Software-ul de aplicatie
Rezumat:
Software-ul reprezinta ansamblul de programe care fac posibila realizarea functiei sistemului de calcul, de prelucrare a informatiilor, si care constituie suportul logic de functionare a unui sistem de calcul
Software-ul de baza reprezinta totalitatea programelor care fac posibila functionarea si utilizarea unui sistem de calcul. El include programe ierarhizate dupa natura problemelor pe care le rezolva si dupa importanta lor.
Software-ului utilitar reprezinta programele care permit exploatarea componentelor hardware ale sistemelor de calcul in conditii optime, mediile de prelucrare complexa a datelor, suprafetele de.
Software-ul de aplicatie este construit din programe ale utilizatorilor care rezolva probleme cu un nivel redus de generalizare si care permite utilizarea sistemului de calcul in cele mai diverse domenii: economice, industriale, sociale, medicale etc. Executia programelor dintr-o anumita categorie se sprijina pe serviciile oferite de categoriile precedente.
Obiective:
In aceasta tema vei invata urmatoarele notiuni:
Software: definitie, categorii;
Software-ul de baza: definitie, caracteristici;
Software-ului utilitar: definitie, caracteristici;
Software-ul de aplicatie: definitie, caracteristici.
1. Componenta software. Descriere
Un sistem de calcul constituie un ansamblu functional destinat prelucrarii automate a informatiilor. Pentru realizarea acestui obiectiv sistemul de calcul are nevoie atat de resurse hardware cat si de un set de programe care determina prelucrarile care se fac asupra informatiilor prin intermediul componentelor fizice ale sistemului de calcul.
Software-ul reprezinta ansamblul de programe care fac posibila realizarea functiei sistemului de calcul, de prelucrare a informatiilor, si care constituie suportul logic de functionare a unui sistem de calcul
Componenta software a unui sistem de calcul cuprinde la randul ei programe grupate in mai multe categorii, dupa natura problemelor pe care le rezolva. Aceste categorii sunt:
a) Software -ul de baza, care este alcatuit din programele care asigura serviciile generale si care se adreseaza tuturor utilizatorilor sistemului de calcul;
b) Software -ul utilitar (sistem de programare utilitare), care include programe cu grad mare de generalitate, puse la dispozitia utilizatorilor pentru a realiza anumite prelucrari specifice asupra informatiilor, prelucrari comune tuturor utilizatorilor.
c) Software-ul de aplicatie, constituit din programe ale utilizatorilor, care rezolva probleme cu un nivel redus de generalitate, specifice fiecarui utilizator.
Software-ul de baza al unui sistem de calcul
Software-ul de baza reprezinta totalitatea programelor care fac posibila functionarea si utilizarea unui sistem de calcul. El include programe ierarhizate dupa natura problemelor pe care le rezolva si dupa importanta lor. In acest sens avem:
A. CMOS Setup
La pornirea calculatorului se incarca BIOS-ul (Basic Input Output System), adica ansamblul de cod program si date. BIOS-ul este inscris intr-un circuit integrat pe placa de baza a calculatorului si in mod uzual utilizatorul nu are acces la programele stocate in memoria ROM.
La pornirea calculatorului programele din BIOS preiau controlul asupra componentelor hardware, pregatindu-l pentru incarcarea sistemului de operare.
Prin intermediul programului CMOS Setup utilizatorul poate optimiza anumite caracteristici hardware (tip HDD, etc.) si anumite optiuni (mod de citire a datelor, parole, etc.)
B. Sistemul de operare
Sistemul de operare actioneaza ca o interfata intre sistemul de calcul si utilizator. Sistemul de operare are rolul de a coordona si supraveghea functionarea sistemului de calcul si de a realiza comunicarea intre utilizator si sistemul de calcul, jucand rol de translator intre limbajul masina si limbajul uman. El dispune de un set de comenzi pe care utilizatorul le cunoaste si le foloseste.
C. Sistemul de programare
Sistemul de programare cuprinde componentele software, care permit utilizatorului sa realizeze programe executabile pentru sistemul de calcul respectiv. Sistemul de programe cuprinde pachete de programe dedicate specifice fiecarui limbaj de programare folosit de utilizator. Spre exemplu:
programele editoare folosesc pentru introducerea si modificarea interactiva a instructiunilor;
programe translatoare specifice pentru fiecare limbaj de programare, sunt acele aplicatii care transforma "programele sursa" scrise intr-un limbaj de programare in "programe-obiect", scrise in limbaj-masina;
programe editoare de legaturi, adica aplicatiile care transforma programele din format obiect in programe executabile, realizand, daca este cazul, integrarea mai multor module-obiect intr-un singur program executabil;
programe de depanare, interactive sau nu, care permit monitorizarea erorilor;
aplicatii complexe numite medii de programare, care includ toate functiile componentelor prezentate anterior, cu scopul de a genera un program executabil intr-un mediu integrat.
Programele editoare de texte (programe interactive, destinate introducerii, modificarii, formatarii si tiparirii textelor).
3. Software -ul utilitar (sistem de programare utilitare)
In categoria software-ului utilitar intra:
Programele care permit exploatarea componentelor hardware ale sistemelor de calcul in conditii optime. Aceste programe pot utiliza verificarea starii de functionare a echipamentelor hardware, configurarea parametrilor de functionare, optimizarea modului de utilizare a componentelor hardware ale sistemelor de calcul.
Medii de prelucrare complexa a datelor, organizate sub forma de text, imagine, sunet sau sub forma de tabele. Aceste instrumente software pot fi folosite direct de utilizatori neprofesionisti pentru dezvoltarea unor aplicatii sau pot fi folosite de proiectantii de software ca instrumente de mare productivitate.
Suprafete de operare - sunt aplicatii specifice sistemelor interactive, care inlocuiesc dialogul utilizatorului cu sistemul prin intermediul limbajului de comanda al sistemului de operare cu interfete de lucru "prietenoase".
4. Software-ul de aplicatie
Software-ul de aplicatie este construit din programe ale utilizatorilor care rezolva probleme cu un nivel redus de generalizare si care permite utilizarea sistemului de calcul in cele mai diverse domenii: economice, industriale, sociale, medicale etc. Executia programelor dintr-o anumita categorie se sprijina pe serviciile oferite de categoriile precedente. Astfel software-ul de aplicatie este dependent de tipul software-ului de baza pentru care a fost proiectat. La nivelul utilizatorilor, aceasta dependenta creeaza deseori multe probleme. Din aceasta cauza, o trasatura importanta a software-ului de aplicatie este portabilitatea, adica acea caracteristica ce permite rularea software-ului de aplicatie fara transformari pe diverse sisteme de operare.
Software -ul de baza, in special componenta sistemului de operare, vine si ea in intampinarea acestei probleme, realizand emulari ale functiunilor sistemelor de operare anterioare in noile sisteme de operare.
Software -ul de aplicatie are foarte multe categorii in care poate fi clasificat, parerile referitoare la clasificare fiind impartite. Una din clasificari permite impartirea software -ului de aplicatie astfel:
software cu destinatie stiintifica.
software cu destinatie economica.
software de proces (software pentru urmarirea proceselor industriale)
software de gestiune (care vizeaza functiunile financiare, contabile si de conducere ale intreprinderii).
In ultimul timp se constata o deplasare a ponderii de interes de la componentele financiar-contabile spre componentele de conducere. Au aparut in aceasta categorie asa-numitele sisteme informatice pentru sprijinirea deciziei, sisteme informatice pentru conducere.
Test de autoevaluare nr. 8:
Ce reprezinta componenta software? (0,5 pct.)
Enumerati categoriile software.(1,5 pct.)
Timp estimat: 30 minute
Ce intelegeti prin software de
baza? (1 pct.)
Ce este si care sunt caracteristicile sistemului de operare (1,5 pct.)
Ce este si care sunt caracteristicile sistemului de programare? (1,5 pct.)
Ce este si care sunt caracteristicile software-ului utilitar? (1,5 pct.)
Ce este si care sunt caracteristicile software-ului de aplicatie? (1,5 pct.)
Total puncte: 9 Puncte obtinute...
Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare |
Vizualizari: 3243
Importanta:
Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2025 . All rights reserved