Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AccessAdobe photoshopAlgoritmiAutocadBaze de dateCC sharp
CalculatoareCorel drawDot netExcelFox proFrontpageHardware
HtmlInternetJavaLinuxMatlabMs dosPascal
PhpPower pointRetele calculatoareSqlTutorialsWebdesignWindows
WordXml


RETELE INFORMATIONALE

retele calculatoare



+ Font mai mare | - Font mai mic



RETELE INFORMATIONALE

Reteaua de calculatoare = ansamblu de calculatoare conectate intre ele. Calculatoarele pot face schimb de date si pot folosi in comun resurse, dar isi pastreaza independenta.



Transportul in retea reprezinta un set de tehnici folosite pentru transmisia si receptia datelor de-a lungul mediului de transmisie. Mediile de transmisie pot fi: cablu coaxial, fibra optica, linie telefonica, unde (radio sau microunde).

Protocolul de comunicatie = set de reguli prin care se asigura schimbul de date si de mesaje intre doua calculatoare intre care s-a stabilit o legatura fizica. El trebuie sa asigure:

  • controlul transferului de date
  • detectarea si inlaturarea erorilor
  • optimizarea utilizarii liniei de comunicatie
  • independenta fata de modul de transmisie

In retea, informatia circula sub forma de pachete. Fiecare pachet are un expeditor si un destinatar. Mesajul sau datele care trebuie transmise intre doua calculatoare sunt descompuse in unitati de date care sunt impachetate. Pachetul este format din informatia propriu-zisa si informatiile de control care pot contine adresa destinatarului si adresa expeditorului. Informatia de control este memorata in antetul pachetului. Anumite calculatoare, numite comutatoare de pachete, dirijeaza pachetul catre destinatar, pe un anumit traseu. Ultimul comutator livreaza pachetul destinatarului. Dupa ce toate pachetele unui mesaj ajung la destinatie, ele sunt reasamblate pentru a se reface integritatea datelor transmise.

Retele pot fi clasificate in functie de mai multe criterii.

CLASIFICAREA IN FUNCTIE DE CONFIGURATIA RETELEI

Configuratia retelei este determinata de topologia retelei. Exista doua tipuri de topologii:

topologia fizica = modul in care sunt legate fizic calculatoarele

topologia logica = modul in care sunt transferate datele intre calculatoare

Retele liniare sau magistrale (bus topology)

Toate calculatoarele sunt conectate la un singur mediu de comunicatie, care are capetele libere. Mesajul trece prin fiecare calculator plasat fizic intre expeditor si destinatar. Fiecare calculator citeste adresa dinantetul mesajului. In cazul in care recunoaste adresa, calculatorul respectiv preia mesajul; altfel il trimite mai departe.

Retele inel (ring topology)

Toate calculatoarele sunt conectate la un singur mediu de comunicatie care are capetele legate. Calculatoarele retelei devin componente ale mediului de comunicare, iar informatia trece prin fiecare calculator. Defectarea unui calculator inseamna intreruperea canalului de comunicatie.

Retele stea (star topology)

Exista un calculator central (distribuitor sau dispecer) la care sunt conectate celelalte calculatoare din retea. Toate mesajele sunt schimbate prin intermediul dispecerului. Acesta citeste adresa si apoi distribuie mesajul calculatorului destinatar.

Retele arborescente sau ierarhizate

Sunt realizate prin combinarea mai multor retele stea. Se realizeaza prin legarea la un calculator central (dispecer central) a mai multor calculatoare, care pot fi independente sau dispeceri intr-o retea de tip stea.

Retele mixte

Se obtin prin combinarea unei retele inel cu retele stea. Se conecteaza circular (in inel) mai multe calculatoare dispecer care gestioneaza cate o retea stea.

CLASIFICAREA IN FUNCTIE DE ARIA DE RASPANDIRE

Retele locale -LAN (Local Area Network)

Conecteaza calculatoare apropiate geografic (sala, cladire) - maxim 2 km. Conectarea se face prin cablu sau unde radio.

Retele metropolitane - MAN (Metropolitan Area Network)

Acopera o aglomeratie urbana. Se foloseste de obicei fibra optica. Vitezele de transfer sunt asemanatoare cu cele de la retelele locale.

Retele globale - WAN (Wide Area Network)

Retele cu raspandire geografica foarte mare. Conecteaza calculatoare situate la distante mari (tari, continente) pe linii telefonice, canale radio, satelit. Vitezele de transfer sunt mai mici decat in cazul retelelor locale.

CLASIFICAREA IN FUNCTIE DE STRATEGIA DE FUNCTIONARE

Retele de la egal la egal (peer-to-peer)

Intre calculatoarele din retea este stabilita o relatie de egalitate. Dezavantaje: viteze de lucru foarte mici, nu se poate asigura securitatea si integritatea datelor (pentru ca un utilizator poate controla o parte a retelei), permite maxim 25 de calculatoare.

Retele cu server de fisiere (file server)

Se mai numesc si retele client/server. Sunt formate din:

un calculator pe care ruleaza software-ul de retea, numit server de fisiere si care furnizeaza diferite servicii altor calculatoare (clientii).

mai multe calculatoare care pot avea acces la resursele retelei, numite statii de lucru (workstations) sau clienti. De la statia de lucru lucreaza utilizatorul (user); el are anumite drepturi in retea si un cont (account) atribuite de catre administratorul de retea. Accesul la contul unui utilizator poate fi protejat prin folosirea parolei.

CLASIFICAREA IN FUNCTIE DE ACCESUL LA RETEA

Retele private

Sunt retelele care apartin unor organizatii; sunt raspandite pe suprafete geografice mari.

Retele publice

Sunt retele globale, raspandite pe suprafete geografice foarte mari. Sunt construite si intretinute de companii specializate in acest gen de servicii.

INTRANET SI EXTRANET

Intranet-ul este o platforma de colaborare intre membrii unui grup (constituit la nivel de departament, intreprindere sau organizatie), care se bazeaza pe:

infrastructura unei retele locale de calculatoare sau a mai multor retele locale adiacente, interconectate

principii si metode de lucru caracteristice Internet-ului

Intranet-ul este o retea privata care permite utilizarea in regim de retea a informatiilor organizatiei respective. Intranet-ul este o retea apta sa se conecteze la Internet, dar protejata total de posibile atacuri din Internet prin bariere soft si hard specifice (firewalls).

Extranet-ul este o extensie a unei retele Intranet, orientata indeosebi pe serviciul www, extensie care permite comunicarea intre anumite institutii si diferitele posturi de lucru din reteaua Extranet, ceea ce in practica inseamna un acces limitat la reteaua Intranet extinsa.

INTERNET-ul

Internet-ul este o retea globala de calculatoare legate cu ajutorul liniilor de comunicatie. Importanta retelei consta in volumul imens de informatie si posibilitatea comunicarii intre participanti. Reteaua este formata dintr-un numar mare de servere de Internet, legate intre ele, la fiecare server fiind conectate un numar de statii sau un numar de alte retele.

Structura este in permanenta expansiune, atat din punct de vedere teritorial, cat si din punct de vedere numeric. Astfel, Internet-ul interconecteaza guverne, institutii publice, institutii administrative, universitati, companii, alte retele, utilizatori individuali.

Reteaua Internet pune la dispozitia utilizatorilor mai multe tipuri de servicii:

serviciul de posta electronica (mesaje e-mail): corespondenta este rapida, usoara, permite transmiterea unor fisiere atasate precum si trimiterea simultana la mai multi destinatari.

serviciul de grupuri de informare (Usernet): receptionarea si emiterea mesajelor referitoare la subiecte din grupuri de informare (discutii).

serviciul de transferari de fisiere (FTP = File Transfer Protocol): serviciu pentru transferul fisierelor inInternet. Este considerat cel mai sigur si cel mai eficient mod de a efectua transferuri de fisiere intre utilizatori diferiti din Internet.

serviciul de acces la calculatoare server (Telnet): permite utilizatorului sa se conecteze la un calculator aflat la distanta, propriul calculator fiind un terminal obisnuit al calculatorului indepartat.

serviciul de conversatii, cu suport Internet (IRC = Internet Relay Chat): conversatie intre mai multi utilizatori, in timp real, cu suport Internet, prin intermediul unor schimburi de texte, introduse interactiv de la tastatura si receptionate de catre toti participantii la conversatie.

serviciul WWW (World Wide Web = panza de paianjen care inconjoara lumea) sau WEB : este sectiunea multimedia a retelei. Consta in milioane de pagini care se pot afisa pe ecarnul utilizatorului. Aceste pagini, numite pagini Web, pot contine texte, imagini, animatii, fisiere audio si video precum si hyperlink-uri (legaturi la alte pagini Web). WWW este doar unul din serviciile oferite de Internet, dar este serviciul folosit cel mai des.

Posta electronica (e-mail)

Posta electronica a devenit unul dintre instrumentele indispensabile in rezolvarea problemelor de comunicare intre indivizi (institutii) situati (situate) aproape in orice punct al planetei.

Avantaje oferite de serviciul de posta electronica:

cost scazut

viteza de transmitere mare

flexibilitate

distribuire a mesajelor

evidenta persoanelor

gestiunea mesajelor

Comertul electronic (e-commerce)

Aplicatiile de comert electronic ofera posibilitatea realizarii de tranzactii comerciale (cumparari sau vanzari de bunuri si servicii), folosind suportul oferit de Internet sau de alte retele.

Comandarea unui produs folosind o aplicatie de tip e-commerce presupune completarea unui formular in care se specifica datele de identificare a cumparatorului (nume, prenume, adresa, numarul de telefon etc.). cumparatorul va indica, de asemenea, produsele pe care le doreste, dupa ce si le-a ales dintr-un catalog pe care il are la dispozitie in format electronic. In cazul in care se respecta si protocolul privind achitarea contravalorii produsului, in conditiile indicate de aplicatia de tip e-commerce, cumparatorul va primi produsul dorit prin posta. Daca produsul nu da satisfactie din punct de vedere calitativ exigentelor clientului, acesta poate uza de o procedura de returnare a produsului.



Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare



DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1385
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved