Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AccessAdobe photoshopAlgoritmiAutocadBaze de dateCC sharp
CalculatoareCorel drawDot netExcelFox proFrontpageHardware
HtmlInternetJavaLinuxMatlabMs dosPascal
PhpPower pointRetele calculatoareSqlTutorialsWebdesignWindows
WordXml


WINDOWS 9X

retele calculatoare



+ Font mai mare | - Font mai mic



WINDOWS  9X

CONTINUT:



1. Windows 9x. Descriere

2. Elementele interfetei grafice Windows 9x

Rezumat:

Sistemele Microsoft Windows, dezvoltate de catre celebra firma Microsoft sunt pachete de programe care au fost create din dorinta de a oferi utilizatorilor o interfata prietenoasa cu calculatorul ('user-friendly interface'), prin intermediul unor instrumente grafice sugestive: ferestre, icoane, meniuri grafice etc.

Obiective:

In aceasta tema vei invata urmatoarele notiuni:

Ce este sistemul de operare Windows 9x;

Prin ce se caracterizeaza sistemul de operare Windows 9x;

Elementele interfetei grafice Windows 9x

Windows 9x. Descriere.

Windows 9x simbolizeaza versiunile Windows'95 si Windows'98

In cele ce urmeaza, vom prezenta elemente specifice sistemelor din familia Windows 9x. Trebuie sa remarcam insa faptul ca interfata cu utilizatorul oferita de catre Windows NT este foarte asemanatoare cu cea oferita de produsele familiei Windows 9x. Prin urmare, consideratiile care urmeaza sunt, in marea lor majoritate, valabile si in cazul statiilor Windows NT:

este un sistem de operare multitasking (are capacitatea de a executa simultan mai multe programe)

ofera utilizatorului o interfata grafica, intuitiva si prietenoasa

gestionare mai buna a memoriei si stabilitate sporita

posibilitatea folosirii unor nume de fisiere mai mari (MS-DOS- 8 caractere; Windows 95 - 255 de caractere)

echipamentele periferice de tip Plug and Play sunt in mod automat recunoscute de catre MS Windows 95, caracteristicile fizice ale acestora fiind detectate de sistemul de operare, fara a necesita interventia utilizatorului

prezinta o serie de aplicatii (WordPad-procesor de texte, Paint-editor grafic, etc.)

este livrat cu servicii retea: clienti, protocoale, posibilitatea conectarii la distanta (Dial-Up Networking), aplicatie pentru mesagerie electronica (MS Exchange), posibilitatea conectarii la Internet (Internet Explorer)

protectia informatiilor la stergerea accidentala cu ajutorul aplicatiei Recycle Bin (cos de gunoi). Aceste date sunt patrate in Recycle Bin, putand fi recuperate.

definirea de comenzi rapide sau shortcuts (apelarea directa a unui fisier fara a a mai parcurge structura arborescenta)

clipboard: este o zona de memorie RAM unde se pot stoca temporar diverse obiecte, in vederea utilizarii lor ulterioare.

asistenta Soft, etc.

Elementele interfetei grafice Windows 9x

A.     Desktop (suprafata de lucru)

Desktop-ul se refera la intreaga suprafata care se afiseaza odata cu initializarea sistemului. Practic, desktop-ul este intregul ecran. Acesta poate fi configurat dupa preferintele utilizatorului, adaugandu-i noi elemente sau modificandu-i culoarea si modul de afisare. Pentru a realiza aceste actiuni, utilizatorul va realiza un clic dreapta de mouse pe desktop, intr-o zona libera a acestuia, si va selecta optiunea Properties din meniul care se afiseaza.

B.     Bara de task-uri (Taskbar)

In partea inferioara a desktop-ului se afla bara de task-uri (taskbar). Ea contine butonul meniului Start, precum si butoane pentru toate ferestrele deschise.

Atunci cand utilizatorul deschide un nou program, un document sau o fereastra pe desktop, un buton corespunzator apare pe taskbar. Toate aceste butoane pot fi utilizate pentru a realiza comutarea rapida intre aplicatiile deschise la un moment dat.

Pozitia pe desktop a barei de task-uri poate fi modificata astfel incat aceasta sa ocupe una dintre laturile ecranului. Pentru a realiza mutarea taskbar-ului, se va realiza un clic cu mouse-ul pe o zona neocupata a acestuia si se va glisa mouse-ul spre latura unde se doreste a fi mutata bara de task-uri. Se va elibera apoi butonul stanga de mouse. Daca utilizatorul doreste ca taskbar-ul sa nu mai fie afisat, va glisa marginea interioara a acestuia peste marginea sa exterioara.

C. Ferestre

Ferestrele sunt cele mai importante obiecte Windows, ele generand si denumirea sistemului. Windows 9x pune la dispozitia utilizatorilor patru tipuri de ferestre:

  • ferestre de navigare - permit navigarea printre resursele proprii ale calculatorului (unitati de disc, imprimante etc.) sau in retea. Exemple: ferestrele My Computer si Network Neighborhood;
  • ferestre de aplicatie - contin aplicatiile care se executa la un moment dat;
  • ferestre document - ferestre care apar in interiorul ferestrelor de aplicatie si contin documente;
  • ferestre (casete) de dialog - ferestre care permit realizarea unui dialog cu utilizatorul prin preluarea de informatii referitoare la modul de realizare a unor actiuni.

D. Meniuri

Un meniu este alcatuit dintr-o succesiune de optiuni prin intermediul carora pot fi lansate in executie comenzi referitoare la aplicatia careia ii apartine meniul. Tipul orizontal sau vertical al unui meniu va fi dat de modul de dispunere a optiunilor sale (orizontal sau vertical).

Meniurile verticale se mai numesc 'pull-down'; de obicei, aplicatiile Windows prezinta o linie principala de meniuri (Menu Bar) care contine mai multe submeniuri verticale.

Meniurile pot fi activate in mai multe moduri, utilizand fie tastatura, fie mouse-ul:

activand tasta ALT si utilizand apoi tastele sageti laterale (stanga si dreapta) pentru a selecta meniul dorit. Apasarea tastei ENTER va conduce la deschiderea meniului respectiv si afisarea optiunilor acestuia;

avand tasta ALT apasata, se activeaza tasta corespunzatoare literei subliniate din numele meniului (ex. in cazul meniului File se va apasa combinatia de taste ALT+F);

efectuand un clic cu mouse-ul pe numele meniului respectiv.

Odata ce meniul dorit s-a deschis, se pot utiliza tastele sageti verticale (sus si jos) pentru a alege optiunea dorita, sau se poate efectua un clic cu mouse-ul pe respectiva optiune. Unele optiuni au cate o combinatie de taste atasata, combinatie prin intermediul careia se lanseaza direct in executie comanda corespunzatoare optiunii respective. Aceste combinatii de taste se vizualizeaza in dreptul numelui optiunii. Pentru a anula selectarea unui meniu se apasa tasta ESC sau se efectueaza un clic cu mouse-ul in exteriorul zonei meniului.

O categorie speciala de meniuri o reprezinta meniurile contextuale, cele care depind de contextul in care sunt activate.Activarea unui meniu contextual se realizeaza prin efectuarea unui clic dreapta cu mouse-ul pe obiectul caruia acesta ii este atasat. Un meniu contextual contine optiuni specifice obiectului corespunzator. Astfel, un meniu contextual corespunzator unei icoane este diferit de meniul contextual corespunzator desktop-ului, chiar daca unele optiuni poarta acelasi nume.

Exista mai multe tipuri de optiuni care se regasesc in meniurile Windows:

  • optiune urmata de . : selectarea ei conduce la deschiderea unei ferestre de dialog (de exemplu Zoom);
  • optiune urmata de sageata la dreapta : selectarea ei conduce la activarea unui submeniu vertical (de exemplu Toolbars );

Tipuri de optiuni :

  • optiune precedata de semnul de bifare : optiune de tip comutator (de exemplu Ruler );
  • optiune estompata : optiune care nu este valida in contextul curent (de exemplu Footnotes );
  • optiune simpla : revine la lansarea directa in executie a comenzii asociate (de exemplu Header and Footer ).

Pe langa aceste tipuri de optiuni, exista si liste de optiuni, dintre care, in orice moment, doar poate fi activa. In exemplul anterior este vorba de lista formata din primele cinci optiuni ale meniului View, optiunea selectata fiind Page Layout

E. Icoane

O icoana / pictograma este o reprezentare grafica asociata unui element al sistemului Windows. Ea este alcatuita dintr-un desen insotit de o secventa de text care sugereaza numele elementului caruia i-a fost asociata. In functie de tipul acestui element icoana poate fi:

  • Icoana de aplicatie - se obtine in urma minimizarii unei ferestre de aplicatie si ocupa o anumita pozitie in bara de task-uri, in functie de momentul lansarii in executie a aplicatiei. Realizarea unui clic cu mouse-ul pe o astfel de icoana conduce la redeschiderea ferestrei care fusese in prealabil minimizata si predarea controlului catre aplicatia corespunzatoare;
  • Icoana de document - se obtine in urma minimizarii unei ferestre de document si se poate dispune oriunde in spatiul de lucru al aplicatiei. Realizarea unui dublu clic cu mouse-ul pe o astfel de pictograma conduce la redeschiderea ferestrei document care fusese in prealabil minimizata;
  • Icoana de grup (Folder) - realizarea unui dublu clic cu mouse-ul pe o icoana de grup conduce la deschiderea unei ferestre de document care contine o serie de alte icoane. Pictograma My Computer este o astfel de icoana de grup;
  • Icoana de program (Shortcut) - este asociata unei aplicatii care poate fi lansata in executie de pe desktop. Lansarea in executie se realizeaza prin intermediul unui dublu clic cu mouse-ul pe respectiva icoana. De exemplu, pictograma Microsoft Word este o astfel de icoana de program.

Daca icoanele de aplicatie si cele de document se creeaza (dispar) odata cu deschiderea (inchiderea) aplicatiei sau documentului asociat, icoanele de grup si cele de program pot fi create si manipulate de catre utilizator. Pentru crearea unei noi icoane de program se va efectua un clic dreapta cu mouse-ul intr-o zona libera a desktop-ului si se va selecta optiunea New - Shortcut a meniului contextual. Se va indica apoi calea spre fisierul executabil asociat programului respectiv, precum si textul de identificare a icoanei. In cazul crearii unei icoane de grup, se va utiliza optiunea New - Folder a aceluiasi meniu contextual.

Mutarea pe desktop a unei icoane se poate realiza prin efectuarea unui clic cu mouse-ul pe respectiva icoana si glisarea mouse-ului pana la noua pozitie. Celelate operatii de manipulare a icoanelor (stergere, redenumire, copiere etc) pot fi executate prin alegerea optiunii corespunzatoare din meniul contextual al icoanei.

  1. Cursorul mouse-ului

Conventii de utilizare a mouse-uluiPentru inceput, precizam urmatoarele conventii de semnificatie pentru cativa termeni specifici lucrului cu mouse-ul, termeni ce vor fi utilizati in prezentarea care urmeaza:

  • clic cu mouse-ul (sau clic de mouse) = apasarea butonului din stanga al mouse-ului si eliberarea sa imediata;
  • dublu clic cu mouse-ul (sau dublu clic de mouse) = realizarea a doua clicuri cu mouse-ul intr-o succesiune foarte rapida;
  • clic dreapta cu mouse-ul (sau clic dreapta de mouse) = apasarea butonului din dreapta al mouse-ului si eliberarea sa imediata;

glisarea mouse-ului ('drag') = deplasarea mouse-ului in orice directie cu butonul din stanga apasat. Pentru deplasarea unui obiect prin glisarea si apoi eliberarea mouse-ului se mai foloseste sintagma imprumutata din limba engleza 'drag and drop'.

Formele cursorului

Cele mai uzuale forme pe care le poate lua cursorul sunt prezentate in urmatorul tabel:,

Forma

Semnificatie

Forma

Semnificatie

Cursor normal pentru selectie

Dimensionare orizontala

UCP ocupat

Dimensionare pe diagonala

Functia nu poate fi indeplinita

Deplasare obiecte

 

Dimensionare verticala

Cursor pentru introducere text

G.    Butonul START

Butonul START este un meniu care poate fi utilizat in scopul lansarii rapide in executie a unor programe (optiunile Run sau Programs), precum si in scopul gasirii unor fisiere sau a unor calculatoare din retea - daca este cazul - (Find). De asemenea, meniul Start pune la dispozitia utilizatorilor cea mai rapida metoda de a obtine informatii referitoare la modul de functionare a sistemului Windows (Help). Atunci cand utilizatorul doreste sa isi configureze anumite caracteristici ale sistemului (data si ora, tastatura, mouse-ul, imprimantele, setarile de retea etc) va utiliza optiunea Settings - Control Panel a meniului Start. De asemenea, oprirea fizica a functionarii calculatorului, prin apasarea butonului Power, se va realiza doar dupa ce sistemul Windows a fost in prealabil oprit (optiunea Shut Down a meniului Start).

Test de autoevaluare nr. 11:

Timp estimat:

30 minute

 
Enumerati cel putin patru caracteristici specifice sistemelor Windows. (1,5 pct.)

Ce intelegeti prin notiunea de "desktop" (0,5 pct.)

Ce este un task (0,5 pct.)

Ce se afla pe bara de taskuri (1 pct.)

Cum pot fi accesate ferestrele minimizate din taskbar (0,5pct.)

Cate tipuri de ferestre  cunoasteti Specificati rolul fiecarui tip de fereastra. (1,5 pct.)

Ce reprezinta meniurile si cum pot fi activate (1 pct.)

Ce reprezinta icon-urile (0,5 pct.)

Total puncte: 7 Puncte obtinute...



Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare



DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 953
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2025 . All rights reserved