CATEGORII DOCUMENTE |
Stilurile
stiluri 'insumeaza' o serie de comenzi referitoare la formatarea textului si a paragrafului, iar in utilizare ofera cel putin trei avantaje majore:
reduc la minimum posibil numarul de operatiuni necesare pentru a formata textul (dimensiune, tip de font, spatiere, aliniere etc.) pentru ca o data introduse in sabloanele de stiluri (Add to Template) ramin permanent in memoria calculatorului
ofera unitate in redactarea materialelor fara a face vreun efort deosebit = ca forma, aranjare etc. toate titlurile de capitole vor arata la fel, toate titlurile cubcapitolelor vor fi identice s.a.m.d
utilizarea lor este OBLIGATORIE pentru a putea genera automat cuprinsul si pentru a gestiona unitar si integral documente de mari dimensiuni
Format - Style (sau Styles and Formatting)
Ne apare o lista de stiluri predefinite: Heading 1, Heading 2.. Heading 7
Editorul Style contine toate tipuri de formatari:
cele referitoare la paragraf (pe care le gasiti in Format - Paragraph)
cele referitoare la caracter (pe care le gasiti in Format - Font)
cele referitoare la Bullets and Numbering = liste numerotate
cele referitoare la Borders and Shading = chenare si fundaluri
Pentru a putea aplica un stil unui cuvint / propozitii / fraze / paragraf / document trebuie mai intii sa-l selectam. (CTRL+A sau cu mouse-ul) Apoi ii aplicam stilul dorit. Pasajul selectat va capata toate caracteristicile stulului ales.
Pe linga stilurile deja existente putem crea si noi alte stiluri:
New Style
Aici avem de facut urmatoarele operatiuni:
sa denumim noul stil
sa alegem tipul de stil; (pentru paragraf, tabel etc.)
putem alege cel mai asemnator tip de stil existent in lista templates pe care vrem sa-l modificam astfel incit sa nu facem prea multe selexctii. (Styles based on)
sa stabilim caror tipuri de date i sa fi aplicat noulstil: numai la antet, numai la semnatura, numai la liste, numai la corpul de text etc.
alegem apoi fontul, dimensiunea, caracteristicile de genul Bold, Italic, underline (subliniat), culoarea
alegem alinierea textului pe orizontala (), apoi spatirea dintre rinduri, apoi distanta pe care sa o aiba paragrafele fata de cele de dinainte si de dupa, iar apoi indent-ul (cit de 'inauntru' sa fie textul in raport cu alinierea stinga)
Modificarile pe care le faceti sint vizualizate in fereastra pe care o are caseta.
Din butonul Format aveti acces la toate setarile de mai sus plus la altele suplimentare: chenare, numerotare automata, limba etc.
Dupa ce ati terminat de setat formatarile de care aveti nevoie aveti 3 optiuni:
Add to template - noul stilul va fi adaugat in sabloanele de stiluri - si va ramine permanent acolo, inclusiv dupa ce inchideti calculatorul
Automaticaly update - stilul va fi aplicat automat paragrafului selectat. Daca va intoarceti si mai faceti modificari in stilul ales, acestea vor aparea imediat si in documentul vostru. Stilul nu va ramine in memoria calculatorului decit pentru documentul cu care lucrati.
Daca apasati simplu OK, (fara a selecta nicuna dintre cele doua optiuni de mai sus) atunci stilul va ramine in memoria calculatorului doar pina cind inchideti fisierul in care lucrati.
Cu ajutorul butonului Modify - puteti modifica oricare dintre stilurile existente in lista. Cu ajutorul acestui buton veti selecta un stil care are stabilite toate atributele, iar voi veti face mai putini pasi pentru a-l modifica, restul setarilor raminind valabile. Exemplu schimbati doar culoarea sau culoarea si marimea sau ii schimbati doar denumirea. Desigur, el poate fi schimbat si integral, insa in acest caz e mai simplu sa o luati de la zero.
Oricind, actionind tasta DELETE puteti sterge stilurile existente in lista voastra.
Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare |
Vizualizari: 1193
Importanta:
Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved