Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AccessAdobe photoshopAlgoritmiAutocadBaze de dateCC sharp
CalculatoareCorel drawDot netExcelFox proFrontpageHardware
HtmlInternetJavaLinuxMatlabMs dosPascal
PhpPower pointRetele calculatoareSqlTutorialsWebdesignWindows
WordXml


Fisiere XML in aplicatii cu obiecte

Xml+ Font mai mare | - Font mai micFisiere XML in aplicatii cu obiecte

    

XML este o modalitate standardizata de a reprezenta date intr-un mod independent de sistem (de o platforma) si a cunoscut o larga utilizare in ultimii ani.Limbajul XML ("Extensible Markup Language") este un limbaj cu marcaje ("tag" va fi tradus aici prin "marcaj") si extensibil, in sensul ca multimea de marcaje folosite poate fi definita in functie de tipul aplicatiei si nu este fixata dinainte (ca in HTML).

Marcajele au rolul de a descrie datele incadrate de marcaje, deci semnificatia sau modul de interpretare a acestor date (si nu modul de prezentare, ca in HTML).

Un fisier XML este un fisier text care contine marcaje; un marcaj este un sir intre paranteze unghiulare ('<' si '>').

Un prim exemplu este un mic fragment dintr-un fisier XML lista de preturi:

<priceList>

<computer>

<name> CDC </name>

<price> 540 </price>

</ computer >

<computer>

<name> SDS </name>

<price> 495 </price>

</ computer >

</priceList>

Un element este fragmentul cuprins intre un marcaj de inceput si un marcaj de sfarsit, dar pot exista si elemente definite printr-un singur marcaj si cu atribute. Un document XML are o structura ierahica, arborescenta, in care un element poate contine alte elemente, care la randul lor pot contine alte elemente s.a.m.d. Elementele care nu mai include alte elemente contin intre marcaje date, dar si elementele complexe pot contine date sub forma de atribute. Exemplu de element cu un atribut:

<computer type ="desktop"> . . . </ computer >

Multimea marcajelor folosite intr-un document XML este definita intr-un fisier "schema" XML, folosit la validarea fisierelor care folosesc aceste marcaje. Se folosesc doua tipuri de fisiere schema: fisiere DTD (Document Type Definition) si fisiere XSD (XML Schema Definition). Exemplu de fisier DTD pentru lista de preturi

<!ELEMENT priceList (computer)+>

<!ELEMENT computer (name, price) >

<!ELEMENT name (#PCDATA) >

<!ELEMENT price (#PCDATA) >

Fisierul XSD este un fisier XML care foloseste marcaje predefinite . Exemplu:

<schema>

<element name='pricelist'>

<complexType>

<element ref='computer' minOccurs='1' maxOccurs='unbounded'/>

</complexType>

</element>

<element name='computer'>

<complexType>

<element ref='name'/>

<element ref='price'/>

</complexType>

</element>

<element name='name' type='string'/>

<element name='price' type='string'/>

</schema>

Pentru a permite utilizarea de marcaje cu acelasi nume in scheme diferite s-a introdus si in XML conceptul "spatiu de nume": un spatiu de nume contine marcaje distincte si este declarat la inceputul unui fisier schema. Daca intr-un acelasi fisier XML se folosesc marcaje din mai multe spatii de nume, atunci numele de marcaje trebuie prefixate de un simbol asociat spatiului de nume.

Mentionam cateva dintre utilizarile documentelor XML in aplicatii OO : pentru serializare continut obiecte si apeluri de proceduri la distanta, pentru mesaje transmise intre calculatoare (mesaje SOAP), pentru fisiere de configurare, fisiere descriptor de componente Java ("deployment descriptor"), fisiere "build" folosite de programul "ant" pentru construire si instalare de aplicatii, s.a.

Multe navigatoare Web si medii integrate de dezvoltare Java (sau pentru alte limbaje OO) includ editoare si parsere XML, permitand si validarea de fisiere XML.

Un parser este un analizor de documente XML care poate crea un obiect cu structura si continutul fisierului XML (parser DOM), sau poate apela anumite functii la detectarea de elemente semnificative in fisierul XML (parser SAX).Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 3344
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved