CATEGORII DOCUMENTE |
Arhitectura | Auto | Casa gradina | Constructii | Instalatii | Pomicultura | Silvicultura |
Finalizare contract
1. Receptia finala
Executantul garanteaza ca la data receptiei lucrarea executata:
Ø va avea calitatile declarate de catre acesta in contract,
Ø va corespunde reglementarilor tehnice in vigoare si
Ø nu va fi afectata de vicii care ar diminua sau ar anula valoarea ori posibilitatea de utilizare, conform conditiilor normale de folosire sau celor specificate in contract.
Nota: La lucrarile la care se fac incercari calitatea probei se considera realizata daca rezultatele se inscriu in tolerantele admise prin reglementarile tehnice in vigoare.
Atentie! Executantul este responsabil pentru mentinerea in buna stare a lucrarilor, materialelor, echipamentelor si instalatiilor care urmeaza sa fie puse in opera de la data primirii ordinului de incepere a lucrarii pana la data semnarii procesului-verbal de receptie a acesteia.
Executantul raspunde, potrivit obligatiilor care ii revin, pentru viciile ascunse ale constructiei, ivite intr-un interval de timp stabilit prin contract de la receptia lucrarii si dupa implinirea acestui termen, pe toata durata de existenta a constructiei, pentru viciile structurii de rezistenta, ca urmare a nerespectarii proiectelor si detaliilor de executie aferente executiei lucrarii.
Atentie! Materialele trebuie sa fie de calitatea prevazuta in documentatia de executie.
Verificarile si testarile materialelor folosite la executia lucrarilor, precum si conditiile de trecere a receptiei provizorii si a receptiei finale (calitative) vor fi descrise in anexa/anexele la contract.
Ø La finalizarea lucrarilor executantul are obligatia de a notifica in scris achizitorului ca sunt indeplinite conditiile de receptie, solicitand acestuia convocarea comisiei de receptie.
Ø Pe baza situatiilor de lucrari executate confirmate si a constatarilor efectuate pe teren achizitorul va aprecia daca sunt intrunite conditiile pentru a convoca comisia de receptie.
Ø In cazul in care se constata ca sunt lipsuri sau deficiente acestea vor fi notificate executantului, stabilindu-se si termenele pentru remediere si finalizare.
Ø Dupa constatarea remedierii tuturor lipsurilor si deficientelor, la o noua solicitare a executantului, achizitorul va convoca comisia de receptie.
Comisia de receptie are obligatia de a constata stadiul indeplinirii contractului prin corelarea prevederilor acestuia cu documentatia de executie si cu reglementarile in vigoare.
Ø In functie de constatarile facute achizitorul are dreptul de a aproba sau de a respinge receptia.
Nota: Receptia se poate face si pentru parti din lucrare, distincte din punct de vedere fizic si functional.
Perioada de garantie acordata lucrarilor
Ø Perioada de garantie decurge de la data receptiei la terminarea lucrarilor, pe ansamblu sau pe parti din lucrare distincte din punct de vedere fizic si functional, pana la receptia finala.
Ø In perioada de garantie executantul are obligatia, in urma dispozitiei date de achizitor, de a executa toate lucrarile de modificare, reconstructie si remediere a viciilor, contractiilor si altor defecte a caror cauza este nerespectarea clauzelor contractuale.
Atentie! Contractul nu va fi considerat terminat pana cand procesul-verbal de receptie finala nu va fi semnat de comisia de receptie.
Ø Procesele-verbale de receptie finala pot fi intocmite si pentru parti din lucrare, daca acestea sunt distincte din punct de vedere fizic si functional.
Ø Receptia finala va fi efectuata conform prevederilor legale, dupa expirarea perioadei de garantie.
Ø Plata ultimelor sume datorate executantului pentru lucrarile executate nu va fi conditionata de eliberarea certificatului de receptie finala.
SERVICII - Receptie si verificari
Ø Achizitorul are dreptul de a verifica modul de prestare a serviciilor pentru a stabili conformitatea lor cu prevederile din propunerea tehnica si din Caietul de sarcini.
Ø Verificarile vor fi efectuate in conformitate cu prevederile din contract.
Ø Achizitorul are obligatia de a notifica in scris prestatorului identitatea reprezentantilor sai imputerniciti pentru acest scop.
PRODUSE - Receptie, inspectii si teste
Ø Achizitorul sau reprezentantul sau are dreptul de a inspecta si/sau de a testa produsele pentru a verifica conformitatea lor cu specificatiile din anexa/anexele la contract.
Nota: Inspectiile si testarile la care vor fi supuse produsele, precum si conditiile de trecere a receptiei provizorii si a receptiei finale (calitative) vor fi descrise in anexa/anexele la contract.
Ø Achizitorul are obligatia de a notifica in scris furnizorului identitatea reprezentantilor sai imputerniciti pentru efectuarea receptiei, testelor si inspectiilor.
Ø Inspectiile si testele din cadrul receptiei provizorii si receptiei finale (calitative) se vor face la destinatia finala a produselor.
Atentie! Daca vreunul dintre produsele inspectate sau testate nu corespunde specificatiilor, achizitorul are dreptul sa il respinga, iar furnizorul are obligatia, fara a modifica pretul contractului:
Ø de a inlocui produsele refuzate; sau
Ø de a face toate modificarile necesare pentru ca produsele sa corespunda specificatiilor lor tehnice.
Nota: Dreptul achizitorului de a inspecta, de a testa si, daca este necesar, de a respinge nu va fi limitat sau amanat datorita faptului ca produsele au fost inspectate si testate de furnizor, cu sau fara participarea unui reprezentant al achizitorului, anterior livrarii acestora la destinatia finala.
Ø Certificarea de catre achizitor a faptului ca produsele au fost livrate partial sau total se face dupa instalare si dupa receptie, prin semnarea de primire de catre reprezentantul autorizat al acestuia, pe documentele emise de furnizor pentru livrare.
2.Eliberarea garantiei de buna executie
Ø Restituirea garantiei de buna executie :
è Se efectueaza potrivit clauzelor contractuale si daca nu s-au ridicat pretentii asupra ei.
Ø In cazul contractului de furnizare :
in cel mult 14 zile de la data intocmirii procesului-verbal de receptie a produselor care fac obiectul contractului si/sau de la plata facturii finale.
Ø In cazul contractului de furnizare pe baza de leasing:
in cel mult 14 zile de la data intocmirii procesului-verbal de receptie a produselor care fac obiectul contractului si/sau de la plata facturii finale.
Ø In cazul contractului de servicii :
in cel mult 14 zile de la data indeplinirii de catre contractant a obligatiilor asumate prin contract.
Ø In cazul contractelor de servicii de proiectare :
valoarea garantiei de buna executie aferenta studiilor de prefezebilitate si/sau fezabilitate, in termen de 14 zile de la data predarii si aprobarii documentatiei respective ;
valoarea garantiei de buna executie aferenta proiectului tehnic si/sau detaliilor de executie, in termen de 14 zile de la data incheierii procesului-verbal de receptie la terminarea lucrarilor executate in baza proiectului respectiv.
Ø In cazul contractelor de lucrari:
70% din valoarea garantiei, in termen de 14 zile de la data incheierii procesului-verbal de receptie la terminarea lucrarilor, iar riscul pentru vicii ascunse este minim;
restul de 30% din valoarea garantiei, la expirarea perioadei de garantie a lucrarilor executate, pe baza procesului-verbal de receptie finala.
Atentie ! La incheierea contractelor care s-au derulat corespunzator, in momentul returnarii scrisorii originale de garantie bancara de buna executie, asigurati-va ca ati oprit o copie a scrisorii de garantie, pentru a putea face dovada existentei acesteia fiind anexa la contract.
Cand se retine garantia de buna executie ?
Ø Autoritatea contractanta are dreptul de a emite pretentii asupra garantiei de buna executie, in limita prejudiciului creat, daca contractantul nu isi indeplineste obligatiile asumate prin contract, cu obligatia de a notifica pretentia precizand obligatiile ce nu au fost respectate.
Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare |
Vizualizari: 1071
Importanta:
Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved