Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
ArhitecturaAutoCasa gradinaConstructiiInstalatiiPomiculturaSilvicultura


SCHELETUL PREFABRICAT

Constructii



+ Font mai mare | - Font mai mic



SCHELETUL PREFABRICAT

In principiu, ideea de a prefabrica piese liniare (stalpi, grinzi, elemente de planseu) pare simpla; apare insa problema imbinarilor si a stabilitatii constructiei - indeosebi in cazul constructiilor etajate. Stabilitatea constructiilor cu schelet prefabricat poate fi asigurata prin modul de realizare a nodului (rigid) sau folosind un sistem auxiliar de rigidizare.



In timp, numeroase brevete au parcurs un drum lung incercand sa dezvolte un schelet spatial stabil prin el insusi, cu noduri rigide realizate prin asocierea armaturilor si betonare, sau cu suduri intre piese

metalice. Astfel de sisteme nu au incetat sa fie folosite; mecanismele de stabilire a continuitatii sunt insa

complicate. Cu aceasta tehnica au fost realizate numeroase dintre constructiile care ne inconjoara astazi, indeosebi in Europa centrala.

O alta solutie este transformarea scheletului intrun sistem discontinuu de elemente simplu rezemate (sistem trilitic) - care, in cazul constructiilor multietajate, face necesar un al doilea sistem structural de stabilizare a ansamblului.

Plecand de la tehnicile de simpla rezemare, s-au dezvoltat marile solutii de prefabricare a constructiilor cu schelet pentru hale parter si parter-etaj.

Constructiile de tip 'hala' cu imbinari simplu rezemate

Sistemele pentru hale concepute de Angelo Mangiarotti in anii '60 constituie un exemplu stralucit. Conceptia se baza pe un sistem de imbinari simplu rezemate, constructia desfasurandu-se in inaltime pe un singur nivel (si fiind stabilizata prin propria greutate + incastrarea stalpilor in fundatie).

A.M. aduce insa doua elemente noi foarte importante:

1. O noua scara a constructiilor prefabricate: b.a. prefabricat in piese liniare precomprimate a facut sa creasca considerabil deschiderile, permitand hale cu grinzi de dimensiuni pana atunci posibile numai din otel.

2. Piese cu profil variabil si sectiuni complexe, capabile sa rezolve cu eleganta rezemarile, sa incorporeze sisteme de colectare a apei de ploaie, goluri pentru instalatii etc - astfel incat, prin conceptia prefabricatelor, betonul recupereaza lipsa de 'flexibilitate' asociata rationalizarii cofrajului.

Prefabricarea integrala a constructiilor de tip hala, cu deschideri mari si regim mic de inaltime (P, P+1), se bazeaza pe sisteme de piese produse industrial: stalpi, fundatii, grinzi, elemente de suprafata, elemente de inchidere (prefabricare deschisa). Piesele prefabricate (elemente de catalog) au dimensiuni modulare.

Stalpii Au in general sectiuni rectangulare, fiind de regula dispusi cu axa lunga pe directia deschiderii mari a traveii; au lacasuri sau console de rezemare.

Fundatiile Stalpii sunt incastrati in fundatii prefabricate tip 'pahar'.

Grinzile - Au sectiunea transversala curenta conformata in raport cu solicitarile din incovoiere; au extremitati conformate in raport cu cerintele de rezemare; pot fi orizontale sau cu profil longitudinal variabil.

Elementele de suprafata:

- Chesoane - plane sau curbe

- Fasii cu goluri

- Elemente tip T,TT, TTY, TTT s.a.

- Placi curbate

Elementele de inchidere (Fatade autoportante)

- Fasii cu goluri - Fasii cu goluri dispuse orizontal

- Fasii cu goluri dispuse vertical

- Fasii de b.c.a.

- Placi b.a. - 15-20 cm grosime; lungimi pana la 13 m

- Placi plane si nervurate din b.a.

- Panouri din b.a. pentru fatade neportante, autoportante, portante; posibil cofraj pierdut

Scheme constructive

Variantele de rezolvari sunt determinate de dimensiunile (deschiderea) elementelor de suprafata.

Sistem MACON Hale P, P+1, realizate integral din prefabricate de beton. Travei: 24 x 6 m; 21 x 6 m; 18 x 15 m; 18 x 12 m; 18 x 9 m; 18 x 6 m; 15 x 12 m; 15 x 9 m; 15 x 6 m; 12 x 12 m; 12 x 9 m; 12 x 6 m.

Elemente de planseu: fasii cu goluri inaltime: 200, 265, 320, 400 mm; latime: 120 cm; lungime: max 18 m

Dale pretensionate: grosime placa baza: 8 cm; inaltime nervuri: 14, 16, 18 cm; latime: 120 cm; lungime: max 9 m.



Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare



DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1341
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2025 . All rights reserved