Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
ArhitecturaAutoCasa gradinaConstructiiInstalatiiPomiculturaSilvicultura


BETOANE RUTIERE

Constructii



+ Font mai mare | - Font mai mic



BETOANE RUTIERE

Betonul de ciment poate fi utilizat ca imbracainte rutiera la autostrazi, drumuri si strazi de oice tip, platforme de parcare, piste de aerodromuri etc. De asemenea, betonul de ciment mai poate fi folosit si la fundatiile acestor constructii, imbracamintile fiind realizate din mixturi asfaltice. Folosirea imbracamintilor din beton de ciment (sisteme rutiere rigide), necesita investitii initiale mai mari la drumuri fata de imbracamintile asfaltice. Avantajul acestor imbracaminti din beton de ciment consta in cheltuirea unor sume mai reduse pentru intretinerea si reparatia lor curenta. In plus, perioada normata de serviciu a sistemelor rutiere rigide este mult mai mare in comparatie cu sistemele rutiere nerigide.



Imbracamintile rutiere rigide pot fi realizate intr-unul sau mai multe straturi, stratul superior fiind de uzura iar celelalte straturi de rezistenta (uneori imbracamintile pot fi constituite dintr-un singur strat - acesta avand obligatoriu caractersticile unui strat de uzura).

Betonul utilizat pentru imbracamintile rutiere rigide trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii:

prepararea cu cimenturi unitare sau cu adaosuri avand rezistenta minima 32,5 N/mm2 (tip 2A-S 32,5, 2A-M 32,5 si altele);

rapoartele A/C vor fi sub 0,45;

se vor utiliza numai agregate avand curba granulometrica continua;

se recomanda utilizarea aditivilor micsti dispersanti si antrenori de aer, astfel incat continutul de aer oclus din masa betonului sa nu depaseasca 5%;

cimentul va contine aluminat tricalcic (C3A) maximum 6% si feroaluminat tetracalcic (C4AF) minimum 18%.

Realizarea imbracamintilor rutiere rigide se poate face in sistemul clasic, prin care cele doua straturi de beton sunt puse in lucrare prin turnare in cofraje alcatuite din longrine metalice fixe, inlaturate numai dupa intarirea betonului. Acest procedeu are dezavantajul unei productivitati reduse si unui consum mare de manopera.

O metoda de realizare cu mare randament si economie de manopera o constituie tehnologia de executare a imbracamintilor rutiere rigide cu ajutorul cofrajelor glisante. In acest caz utilajul pune in lucrare betonul intr-un singur strat, realizand concomitent operatiunile de asternere, compactare si finisare a betonului.

Utilajele moderne pot asigura intr-o singura trecere straturi de beton pana la 350 mm grosime, pe latimi de 4 - 5 m, cu un randament pana la 1000 m/zi de imbracaminte.

O influenta pozitiva asupra caracteristicilor fizico-mecanice ale betoanelor, o constituie revibrarea betonului la mijlocul perioadei de priza a acestuia. Prin efectul de revibrare se imbunatatesc toate proprietatile betoanelor de ciment (rezistente mecanice, reducerea deformatilor elastice, limitarea microfisurarii initiale si altele) marind durabilitatea acestora.

Tehnologia revibrarii se poate aplica cel mai usor la realizarea imbracamintilor rutiere si a pistelor de aviatie, deoarece nu perturba tehnologia de executie.

Inainte de punerea in lucrare a betonului, suprafata fundatiei se acopera cu un strat de nisip de rau de 20 mm, iar deasupra nisipului se aseaza o folie de polietilena cu rolul de separare a stratului de imbracaminte, de fundatie si impiedicarea deformatiei din contractia betonului.

Compactarea betonului se realizeaza cu ajutorul vibrofinisoarelor sau cu placi ori grinzi vibratoare.

Betonul pus in lucrare se va proteja dupa zvantare prin unul din urmatoarele procedee:

acoperirea cu o folie de polietilena, timp de 10 zile;

prevederea unei pelicule de emulsie de parafina;

prevederea unei pelicule de bitum taiat si nisip;

prevederea unei pelicule de emulsie cationica si nisip;

prevederea unui strat de nisip de 30 mm grosime, mentinut umed timp de 10 zile.

O problema frecventa la realizarea imbracamintilor rutiere rigide, o constiuie rosturile longitudinale si transversale care pot fi:

rosturi de contact, pe toata grosimea imbracamintii, rezultand intre benzile de beton (longitudinale) sau la intreruperea betonarii (transversale);

rosturi de dilatatie, pe toata grosimea imbracamintii, la distanta maxima de 100 m. Aceste rosturi se realizeaza prin pozitionarea unei scanduri, PAL, PFL sau banda polimerica in straturi de rezistenta si prin taierea stratului de uzura;

rosturi de contractie-incovoiere, pe grosimea stratului de uzura sau pe1/3-1/4 din grosimea stratului, cand imbracamintea este realizata dintr-un singur strat. Aceste rosturi se realizeaza la distante de 4-6 m, prin taierea betonului dupa 12-24 ore de la punerea in lucrare a acestuia sau prin introducerea in betonul proaspat a unei foi de carton asfaltat sau folie de polietilena.

Sistemele moderne sunt constituite din imbracaminti rutiere de beton armat sau precomprimat, solutii care conduc la obtinerea unor straturi rutiere relativ suple, fara rosturi transversale (exceptand rosturile de turnare) si cu economii de beton de pana la 30%.



Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare



DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1606
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved