Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
ArhitecturaAutoCasa gradinaConstructiiInstalatiiPomiculturaSilvicultura


Structuri Metalice

Constructii



+ Font mai mare | - Font mai mic



Referat



ATOMIUM

Proiectat de inginerul Andre Waterkeyn pentru expozitia internationala de la Bruxelles, care a avut loc aici in 1958 la picioarele monumetnului, Atomium e o structura care se afla la interferenta sculpturii si arhitecturii. Simbolizeaza o molecula de cristal, din fier la scara atomica, amplificat de 165 de miliarede de ori.

Cadrul metalic

Tubul central are diametru de 3.30m si 10m lungime si e facut din elemente din otel de 12mm grosime pana la o inaltime de 6m, si de 6mm grosime restul pana la varf. Placile de otel sunt arcuite si sudate, intarite din interior.

Masa catargului central e de aproximativ 1.81 tone in prima jumatate si de 1.35 de la mijlocul sferei in sus. Celelalte tuburi de legatura dintre sfere difera strcutural de la catargul din centru spre noduri. Toate tuburile ce fac legatura intre sfere sunt de 3m diametru in timp ce tuburile ce leaga sfera din centru cu elelalte este de 3.25m diametru. Motivul pentru aceasta diferenta este rezultatul intre estetica si rezistenta.

Sferele

Fiecare sfera are doua nivele importante si un nivel pentru servicii in partea de jos. In principiu, structura Atomium-ului este formata din elemente mari si grele, care reprezinta forta de sustinere a structurii. De exemplu, pilonii care suporta sferele inferioare ce cantaresc fiecare 110 tone. Ele au fost asamblate la sol si dupa au fost puse ca si o singura piesa, ridicata de doua macarale. Sferele sunt si o necesitate pentru rezistenta. Fiecare sfera are 12 arcuri din care sase au o rezistenta ridicata.

Sunt 6 astfel de sfere accesibile publicului:

sfera de la baza;

cele trei sfere de jos; sustinute de piloni;

sfera centrala;

sfera de sus.

Pilonii

Fiecare din cei trei piloni cantaresc peste 100 tone si sunt construiti din doua enorme volume triunghiulare, bine sudate avand o lungime de 36.5m fiecare si cantarind 39 tone. Cele doua bucati sunt asamblate la pamant prin articulari boltite. O bara foarte rigida undeste cele doua bucati.

Lucrarea a inceput in Martie 1956. Facuta in intregime din otel imbracat in aluminiu, structura domina platoul Heysel. Asezata intr-o pozitie speciala, cea a unui cub pe varf cu diagonala interioara verticala si sferele asezate in colturile cubului. Aceasta pozitie a fost necesara pt a da stabilitate structurii. Cele 9 sfere mari, unite de niste tuburi ce cuprind Atomiumul, sunt aranjate in configuratia unui sistem cubic central.

Atomium-ul are o inaltime de 102m, sferele avand un diametru de 18m, si o greutate de 2400tone. Distanta dintre sfere reprezinta distanta dintre fetele cubului in care este incadrata structura, masurand 29m. Diametrul tuburilor este de 3m. Tubul diagonal are 23m lungime si 33m diametru. Diametrul pavilionului sferei de la baza masoara 26m.

PODUL REGELE CAROL I

In anul 1885, ca de obicei, cand era vorba de mari lucrari ingineresti publice, guvernul roman a organizat un concurs international pentru proiectul unui pod de cale ferata peste Dunare, la Cernavoda. Nemultumita de ofertele prezentate de firme straine, atat Comisia de adjudecare a ofertelor, alcatuita din specialisti romani si straini, cat si Directia generala a Cailor Ferate Romane iau decizia de a incredinta dificila lucrare inginerului roman Anghel Saligny si colaboratorilor sai.

Astfel, la 21 octombrie 1890, in prezenta regelui Carol I, era marcata inceperea lucrarilor pentru noul pod. La numai cinci ani de la inceperea lucrarilor, in ziua de 14 septembrie 1895, in prezenta regelui si a unei numeroase si entuziaste asistente, era inaugurat sistemul de poduri de cale ferata ce traverseaza Dunarea intre Fetesti si Cernavoda, proiectat si construit sub coordonarea lui Anghel Saligny si purtand numele regelui Carol I.

Asa cum o dovedeste insasi implinirea unui secol (1895 - 1995) de functionare neintrerupta, sistemul de poduri de la Cernavoda este o adevarata opera de arta inginererasca, cea mai grandioasa de acest fel din Europa continentala la ora construirii sale si inca multa vreme dupa aceea.

Sistemul cuprinde doua poduri principale, cu deschideri intre 140 si 190 metri si cu o inaltime libera de 30 de metri, precum si o serie de alte lucrari. Dintre numeroasele solutii absolut originale care au fost aplicate cu succes la realizarea podului de la Cernavoda, vom aminti aici numai una: folosirea, in premiera mondiala la astfel de lucrari, a otelului moale - fapt ce a contribuit la durabilitatea acestei lucrari, dovedita timp de 100 de ani.

Complexul originar de poduri de la Cernavoda se compunea dintr-un pod peste bratul Borcea (unul dintre bratele Dunarii), unul peste Dunare si un viaduct peste balta Iezerului, desfiintat in 1969, in urma desecarii acestei balti, si inlocuit cu un terasament de rambleu. Podul de la Cernavoda a fost, la acea vreme, cel mai lung pod din Europa si unul dintre principalele poduri metalice cu deschidere mare din lume avand o deschidere de 4.088 m intre malul stang si cel drept al vaii Dunarii.

Podul de la Cernavoda, dublat astazi de un sistem de poduri combinate, construit, evident, tot de ingineri romani, ramane cel mai important simbol al ingineriei romanesti din perioada de inceput, examenul sau de maturitate, trecut cu stralucirea data de implinirea secolului de existenta si functionare non-stop.

Turnu Eiffel

Turnul Eiffel e o imensa structura din elemente de fier ce a fost ridicata pentru Expozitia de la Paris din 1889. Ceremonia de deschidere a fost oficializata de printul Wales. Din cele 700 de propuneri prezentate intr-un concurs de design, unul a fost ales in unanimitate, o creatie radicala de la inginerul structurist francez Alexandre Gustave Eiffel (n. Dec. 15, 1832, d. Dec. 28, 1923). Co-arhitecti Turnului Eiffel sunt Emile Nouguier, Maurice Koechlin si Stephen Sauvestre.

Structura de metal cantareste 7300 de tone in timp ce intreaga structura non-metal, inclusiv componentele, este de aproximativ 10000 de tone. In functie de temperatura mediului ambiant, partea de sus se inalta cu pana la 18 cm, din cauza expansiunii termice a metalului de pe partea cu care se confrunta ziua la soare. De asemenea turnul se balanseaza 6-7 cm in vant.

Ca demonstratie a economiei de proiectare , daca cele 7300 de tone de metal din structura, daca ar fi topite, ar umple 125 metri cubi, presupunand ca densitatea metalului ar fi de 7.8 tone pe metru cub. Turnul are o masa mai mica decat masa de aer continute intr-un cilindru de aceleasi dimensiuni, care este de 324 de metri inaltime si de 88.3 metri in raza. Greutatea a turnului este de 10100 de tone, fata de 10265 de tone de aer

Inclusind si antena de 24m, structura are 324 m inaltime este echivalent cu aproximativ 81 niveluri conventionale intr-o cladire.

Cand turnul a fost finalizat in 1889 a fost cel mai inalt turn din lume - un titlu ce este pastrat pana la 1930, cand New York City's Chrysler Building (319m inaltime) a fost finalizat.Turnul este acum a cincea structura ca inaltime din Franta si cea mai inalta structura din Paris.

Intretinerea turnului include aplicarea de la 50 la 60 de tone de vopsea la fiecare sapte ani, pentru a fi protejat de rugina. Pentru a mentine un aspect uniform pentru un observator de pe teren, se folosesc trei nuante de vopsea. La fiecare ocazie, culoarea turnului se schimba. Momentan turnul e vopsit in gri-maroniu. La primul etaj e o consola ce gazduiste culoarea pentru urmatoarea sesiunde de vopsire.

Cu toate acestea, ridicarea turnului a creat o serie de controverese si reactii puternice, chiar si o petitie de 300 de semnaturi protestand impotriva constructiei sale. Iubitorii de natura s-au gandit ca s-ar interfera cu zborul pasarilor.

Dar Turnul Eiffel a fost admirat de Rousseau, Utrillo, Chagall, si Delaunay. A fost aproape "doborat" in 1909 la expirarea celor 20 de ani de inchiriere, insa a fost salvat fiind folosit ca si antena pentru telegrafia de la acea data. Incepand cu 1910 a devenit parte a International Time Service. Radiol francez ( din 1918) cat si Televiziunea franceza ( din 1957) s-au folosit de statura sa. In anii 1960 a fost subiectul unui interesant studiu de seismologie.

Eiffel a fost lider european de autoritate de aerodinamica de mare incadrare. In constructia Trunului Eiffel, curbele pilonilor de la baza au fost calculate precise asa incat fortele de frecare si indoire cu vantul au fost progresiv transformate in forte de compresiune care fac turnul mult mai rezistent si mai eficient.

Date despre Turnul Eiffel:

300 lucratori in otel, si 2 ani (1887-1889) de munca.

15000 bucati de fier (exclusiv nituri).

2.5 milioane nituri.

40 de tone de vopsea.

Distanta de balans de la vant: 12 cm

Distanta maxima de balans cauzata de dilatarea metalului: 18 cm

Inaltimea totala in 1889: 300.5m

Inaltimea totala cu antena de televiziune: 324m

Inaltimea variaza pana la 15cm in functie de temperatura.

Dimensiunea suprafetei de la baza: 10281.96 mp

Greutatea de fundatiei: 277,602 kg

Greutatea fierului: 7.34 milioane kg

Greutatea sistemelor de elevatie: 946000 kg

Greutate Totala: 8.56 milioane kg

Presiunea la fundatie: 4.1 la 4.5 kg pe centimetru patrat.

Perioada de constructie: 26 ianuarie 1887 - 31 martie 1889.

Costul de constructie: 7.8 milioane de franci

Numarul total de vizitatori la expozitia din 1889: 1.968.287.

Numarul total de vizitatori in cursul anului 2007: 6.822.000.

BIBLIOGRAFIE:

1 - Internet



Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare



DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 3521
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2025 . All rights reserved