Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
ArhitecturaAutoCasa gradinaConstructiiInstalatiiPomiculturaSilvicultura


Zgarie-nori

Constructii



+ Font mai mare | - Font mai mic



Zgarie-nori

Desi nu exista o definitie propriu-zisa pentru un zgarie-nori, se considera ca orice cladire mai inalta de 150 metri, respectiv una care are cel putin 30 de etaje, este un zgarie-nori. Conform unei alte interpretari, orice cladire pentru care, in faza proiectarii sale, importanta studiului rezistentei opuse de miscarile aerului are o pondere similara sau mai mare decat studiul greutatii propriu-zise a cladirii, este in aceasta categorie.



Pana in secolul al 19-lea cladirile cu mai mult de 5-6 etaje erau extrem de rare pentru ca structurile in sine ridicau probleme tehnice greu de surmontat. La acest fapt se adaugau existenta unor scari lungi si greu de urcat precum si problema presiunii apei, de cele mai multe ori insuficienta pentru a asigura apa curenta la inaltimi mai mari de 15 metri. Dar premizele construirii unor edificii tot mai inalte au inceput inca din 1854, cand americanul Elisha Otis a perfectionat liftul.

Oricum, in ciuda acestor multiple insuficiente si incoveniente, realizarea de constructii relativ inalte dateaza inca de la inceputul secolului al IX-lea, in Occidentul medieval, dupa porunca lui Ludovic al II-lea ca populatia sa traiasca si pe timp de pace in targuri fortificate,
Definirea structurala a unui zgarie nori, a fost facuta mai tarziu de catre istoricii arhitecturii, considerand dezvoltarea ingineriei structurilor constructiilor de la sfasitul anilor 1880. Astfel, scheletele metalice, care au aparut tot atunci, folosite in locul zidariei 'clasice', care trebuia sa fie progresiv mai groasa pe masura ce cladirea era mai inalta, au determinat o adevarata revolutie a constructiilor, care au putut fi ridicate dintr-o data, cel putin aparent, 'la infinit'.

Primul zgarie nori modern a fost cladirea de zece etaje Home Insurance Building din Chicago, Illinois, construita intre 1884 - 1885.  Desi cladirea nu este deloc impresionanta azi ca inaltime, este importanta in istoria arhitecturii pentru ca arhitectul acesteia, William Le Baron Jenney, a creat primul schelet metalic structural capabil de a suporta intreaga greutate a cladirii. Pentru prima data, scheletul metalic al cladirii a fost astfel conceput incat zidurile nu trebuiau sa suporte nimic din masa cladirii, aceasta fiind integral suportata de structura scheletului metalic.

Proiectul unei super-structuri, The Illinois, un zgarie-nori de o mila inaltime, proiect a lui Frank Lloyd Wright niciodata adus in discutie.



Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare



DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1218
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2025 . All rights reserved