Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


Gradinita

MIJLOACELE DIDACTICE SI SUPORTURILE TEHNICE DE INSTRUIRE: ROL, FUNCTII, VALENTE FORMATIVE, LIMITE

didactica pedagogie

+ Font mai mare | - Font mai micMIJLOACELE DIDACTICE SI SUPORTURILE TEHNICE DE INSTRUIRE:  ROL, FUNCTII, VALENTE FORMATIVE, LIMITERevolutionarea tehnologiei didactice a adus imbunatatiri continutului invatamantului, programelor si mijloacelor didactice, modalitatilor de evaluare si control, a schimbat substantial comunicarea didactica si relatia educationala, a facilitat calitativ si cantitativ invatarea.

Calitatea unui act de instruire si educatie latura procesuala a invatamantului.

In sens restrans, mijloacele de invatamant pot fi definite drept ansamblu de instrumente, materiale, produse, adaptate si selectionate in mod intentionat pentru a servi nevoilor organizarii si desfasurarii procesului instructiv educativ din scoala, sau, ansamblu de procedee: mecanice, optice, electrice si electronice, de inregistrare, pastrare si transmitere a informatiei.

O alta alternativa este prezentata de M.Ionescu siV.Preda

(1983) care considera ca „ mijloacele tehnice de instruire sunt constituite din ansamblul aparatelor, instalatiilor, a procedurilor si cerintelor pedagogice de utilizare a lor la care profesorul si elevii recurg in scopul de a usura perceperea, intelegerea, fixarea si consolidarea cunostintelor, consolidarea abilitatilor practice”. De aici si functiile pe care aceste mijloace le indeplinesc.:

Functia de comunicare este specifica acestor mijloace tehnice pentru ca ele insele reprezinta instrumente de comunicare care faciliteaza receptarea, accelereaza insusirea cunostintelor, scurteaza timpii de acumulare cantitativa, creste densitatea informationala

Functia demonstrativa asigura depasirea constrangerilor de la nivelul structural si de transmitere a informatiilor prin recurgerea la substituirea unor obiecte si fenomene reale cu altele mai accesibile si apelul la imagistica - foto, planse, tablouri, grafice, compunerea si decomprimarea temporala si ritmica a evenimentelor instructionale, faciliteaza vizualizarea fenomenelor ce nu pot fi observate direct.

Functia de motivare a invatarii si orientare a intereselor profesionale ale elevilor se bazeaza pe posibilitatea de a starni interesul, dorinta de actiona datorita manierei interesante de prezentare si a climatului afectiv creat prin intermediul lor.

Functia de evaluare a randamentului elevilor prin utilizarea dispozitivelor electrice si electronice, mecanice care inlatura factorii perturbatori din notare si amplifica calitatile diagnostice si prognostice ale notarii.

Functia formativa si estetica se exercita prin rigurozitatea in sistematizarea materiei astfel incat , mijlocul didactic sa fie intr-adevar util, prin implicarea acestora in analiza comparativa, discriminatorie si nu in perceperea si evaluarea elementelor estetice

Functia de scolarizare substitutiva, de realizare a invatamantului deschis si la /de la distanta cu ajutorul televiziunii, retelei computerizate nationale si internationale.

In 1977, Schramm distinge patru generatii de mijloace de invatamant care reprezinta de fapt si stadii in inovarea instructiei.

 • prima generatie este reprezentata de: tabla, manuscrise, obiecte de muzeu,
 • a doua generatie este constituita din „vehicule de cunostinte” gata elaborate manuale, texte imprimate,
 • a treia generatie este generatia suporturilor pentru predare – fotografia, diapozitivul, inregistrarile sonore (filmul, televiziunea) = mijloace audio-vizuale,
 • iar a patra generatie are ca suport metodologic dialogul direct dintre elev si masina - masinile de instruire, laboratoarele lingvistice etc.

Acum putem vorbi de generatia a cincia constituita din calculatoarele electronice.

Printre caracteristicile care confera valoare pedagogica mijloacelor de instruire se pot enumera:

polifunctionalitatea,

accesibilitatea,

paralelismul sau posibilitatea utilizarii simultane a aceluiasi mijloc fara a neglija flexibilitatea sau adaptabilitatea,

fiabilitatea

siguranta in functionare

O clasificare a mijloacelor de instruire poate fi facuta in functie de:

 • analizatorii solicitati
  • mijloace tehnice vizuale,
  • audio si audio-vizuale

functia pedagogica indeplinita –

  • mijloace informativ –demonstrative (cu mesaj informational),
  • mijloace de exersare si formare,
  • mijloace de rationalizare a timpului in orele de curs
  • mijloace de evaluare a rezultatelor invatarii,
  • siguranta in functionare

instruirea asistata de calculator.

Ca mijloace tehnice vizuale diferentiem:

o       aparate si

o       materiale pentru protectia aparatelor video.

Ca aparatura:

o       pentru materiale pentru suport opac –epiproiectorul,

o       pentru materiale pentru suport transparent

diascolul ( diapozitive, diafilme),

aspectomatul (proiectie semiautomata si automata a diapozitivelor),

aspectarul ( proiectie),

retroproiectorul ( proiectie folii celuloid),proiectorul pentru film ( cineproiectoru) (8mm si 16mm),

documatorul ( proiector microfilme)

camera de luat vederi,

instalatia video pentru imagini pe monitor TV a filmelor didactice),

o       pentru epiproiectii si diaproiectii, epidiascopul.

Materialele pentru proiectie cu aparate video cele mai uzitate sunt impartite in cinci categorii  :

 • diafilmele, diapozitivele, filme pe 8 si 16 mm, microfilmele, foliile celuloid,
 • fise de lucru, fragmente din lucrari elaborate de elevi,
 • corpuri - roci, metale, imprimari in ceara si argila,
 • documente rare - manuscrise, stampe, efigii, pergamente, monede
 • documente scrise sau tiparite, desene, ilustratii, reviste

Ca mijloace tehnice audio distingem :

radioul,

casetofonul,

reportofonul,

magnetofonul,

picupul,

instalatiile de radioficare scolara.

Ca mijloace tehnice audio-vizuale  ne referim la

video-player,

televiziunea cu circuit inchis (televiziunea scolara),

aparatul de proiectie cinematografica,

camera video,

video-discul

instalatiile complexe de instruire.

MIJLOACELE INFORMATIV DEMONSTRATIVE ( CU MESAJ INFORMATIONAL) se subdivid in:

MIJLOACE LOGICO-INTUITIVE din care fac parte:

obiectele naturale ( reale sau originale) obtinute din mediul inconjurator –colectii de minerale, de insecte, incluziuni de plante, preparate, conservate sau prevalate, solutii chimice, preparate microscopice, diorame, obiecte sau sisteme tehnice autentice - aparate, unelte, masini, instrumente.

obiecte elaborate sau confectionate special ce reprezinta originalul si ofera elevului „trairea prin substitute a unei experiente care ramane totusi directa” (J .S. Bruner)- reproduceri spatiale sau copiile tridimensionale - modele fizice, machete, corpuri geometrice, truse de piese,modele in sectiune, cu elemente detasabile, instalatii, fabrici etc.

substituenti imagistici picturali sau iconici ce pot fi reprezentari figurative –(fotografii, imagini, desene explicative, harti, planse, tabele, scheme, planse, atlase) – reprezentari grafice, reprezentari vizuale sau vizual-auditive, proiectabile pe ecran – (diapozitive, folii transparente, filme, emisiuni de TV, imagini stereoscopice, video discuri, video benzi) reprezentari audio – benzi de magnetofon, emisiuni radio-scolare, inregistrari discuri

MIJLOACE LOGICO – RATIONALE din care fac parte simboluri si complexe, reprezentari grafice, ale simbolurilor verbale (comunicari scrise, orale) al formulelor si numerelor matematice, fizice, chimice, complexe de simboluri vizuale - (manuale, carti, crestomatii, culegeri de probleme si exercitii, culegeri de texte).

MIJLOACE DE EXERSARE SI FORMARE din care fac parte:

aparate, instrumente, accesorii si instalatii de laborator, echipamente tehnice de atelier, truse de scule, instalatii, masini –unelte, aparate sportive, instrumente muzicale, jocuri didactice,de constructii, tehnice,truse de piese demontabile, piese de construit aparate, dispozitive sau masini de instruit, masini electronice de calcul, instalatii de antrenament, simulatoare didactice, trenajoare, sisteme tehnice

MIJLOACE DE RATIONALIZARE A TIMPULUI IN ORELE DE CURS reprezentate prin sabloane, stampile, harti de contur, masini de multiplicat

MIJLOACE DE EVALUARE A REZULTATELOR INSTRUIRII ce cuprind masini de examinare – testare, calculatoare, seturi de teste, aparate si instalatii de verificarea cunostintelor -Verifix si Vericon

Utilizarea mijloacelor de instruire faciliteaza receptarea, intelegerea si asimilarea mai rapida si de durata a informatiilor. Cele audio-vizuale de exemplu, mediaza observarea si intelegerea unor fenomene mai putin accesibile, estompeaza sau inving barierele spatiale si temporale, condenseaza sau fluidizeaza timpul redand miscarea dinamica existentiala.

Prin design, sunet, culoare, succesiune se adreseaza si mintii si inimii incercand un echilibru evident intre ele. Starnind curiozitatea, interesul, ele capteaza mai usor atentia.

Importanta este:

  • dozarea acestora,
  • selectia cantitativa si calitativa a acestora in functie de:
   • scopuri si obiective,
   • continuturi,
   • materialul uman,
   • combinatorica
   • ineditul lor

pentru ca din lectia spectacol sa nu ramana numai spectacolul ci sa se transforme in cea mai eficienta maniera de a oferi hrana pentru minte si suflet.Eficienta mijloacelor tehnice de invatamant depind in mare masura de pregatirea materialului, de modul in care profesorul stapaneste materialul si focalizeaza atentia elevilor, cum ii implica in prelucrarea si interpretarea informatiilor, clarifica aspectele insuficient lamurite, ofera acestora posibilitatea de investigare independenta si la nevoie sprijinul necesar.

Slide-urile

Erau folosite pana nu demult pe hartie/folie si prezentate prin intermediul unui retroproiector. Odata cu aparitia calculatoarelor personale, au aparut diverse programe/aplicatii care permit realizarea unor prezentari mult mai simple si in plus pot beneficia de elemente interactive (sunet, animatii, etc.). Folosite initial doar in mediul de afaceri sau pentru unele prezentari ale firmelor, acum slidurile sunt intalnite foarte des si in mediul academic.

Ce sunt slide-urile?

Ideea de slide-uri si de aplicatii in care se pot realiza slide-uri (PowerPoint, Hyper-Studio) a aparut pentru a ajuta pe cei ce tin prezentari. Slide-urile sunt mijloace de a scrie ideile principale, pentru ca:

o       audienta sa poata urmari usor,

o       pentru ca sa se stie intotdeauna unde esti intr-un anumit moment al prezentarii,

o       pentru a nu pierde firul ideilor si nici interesul publicului

o       pentru a mentine atentia si interesul audientei, prin folosirea de efecte speciale, de animatie, de sunet.

o       pentru a arata anumite demonstratii si exemplificari

Nu sunt foarte raspandite in domeniul educational, datorita lipsei :

o       de fonduri

o       de resurse hardware,

o       de calculatoare,

o       proiectoare pe care sa se poate prezenta

Unii realizatori inteleg in mod gresit rostul lor si plaseaza intregul continut informational in ele si le prezinta auditoriului, in timp ce, cei carora le sunt prezentate considera ca nu mai este necesar sa studieze cursul sau materialele informationale destinate a fi lecturate iar efectul este comprehensiunea incompleta sau eronata a materialului informational.

O prezentare bine realizata presupune o serie de beneficii sau avantaje :

fac continutul unei lecturi sa devina vizual

prezinta continutul informational intr-un mod total diferit, prin folosirea de elemente grafice, tabele, animatii si chiar sunete sau imagini video.

ajuta elevii/studentii sa inteleaga anumite concepte

se evita astfel desenarea pe tabla a unor diagrame complexe ce

necesita mult timp.

se pot crea si animatii prin prezentarea fiecarui pas din proces pe un

slide diferit, pentru ca apoi acestea sa fie prezentate succesiv.

slide-urile pot fi de asemenea fi folosite pentru a administra o

prezentare bogata in elemente media, ce poate fi non-liniara.

se pot folosi programe precum PowerPoint pentru crearea de link-uri

in cadrul unei prezentari catre alte documente,  catre aplicatii sau

Internet.

un grad marit de interactivitate, prin faptul ca se pot intercala

diferite intrebari sau probleme de-a lungul unui curs.

se pot oferi ilustratii adaptate publicului.

se pot aborda subiecte specifice sau procese ce prezinta dificultati in

explicare

pot fi folosite in timpul unui laborator sau a oricarei alte sesiuni de

lucru,

efortul fizic depus de cel care prezinta e mult mai mic

usurinta cu care pot fi puse la dispozitia elevilor – fie date pe unitati

de stocare – CD- uri, USB memory stick-uri, fie puse pe un site pe

internet, eventual pe site-ul scolii respective, de unde sa poata fi

download-ate, trimise ca atasament pe e-mail   etc.

pot fi vizionate acasa si se pot pregati intrebari de acasa,pot scoate slide-urile la imprimanta pentru a scrie anumite observatii

si explicatii pe ele

sunt refolosibile ( pot fi utilizate de la an la an sau pentru pregatirea

unor prelegeri sau cursuri urmatoare )

ajuta la captarea si mentinerea atentiei studentilor prin utilizarea

unui stimul vizual – un slide cu titlul (splash screen) a ceea ce se va

discuta – sau prin gesturi, ridicarea tonului.

eficiente in introducerea unei anumite stari, ton pentru activitate.

ajuta la clarificarea obiectivelor lectiei; cand obiectivele sunt clare in

mintea elevului, acestuia ii este mai usor sa inteleaga o anumita

parte a lectiei, pentru ca stie la ce va  folosi in continuare, stie unde

se incadreaza in cadrul lectiei, performantele se vor imbunatati.

fac corelarea cu ceea ce s-a invatat anterior mai simpla

ajuta la retinerea informatiilor pe termen lung – datorita regulilor de

realizare, posibilitatii de a reveni la unele slide-uri pe parcursul

prezentarii sau la sfarsitul lectiei pentru a readuce in atentia elevilor/studentilor ideile respective, scrierii un slide intr-un nou format pentru a vedea daca acestia recunosc informatia

pot aduce un plus de interactiune din partea studentilor

posibilitatea inserarii de demo-uri si aplicatii, exemplificari sau

quizuri (teste) in curs se pot folosi slide-uri numai pentru o parte a

cursului, in care sa se explice un anumit fenomen, un anumit

proces, utilizand o prezentare scurta, cu animatii sau pentru a da

un scurt test, cronometrat.

permit prezentatorului sa vorbeasca cu fata la audienta.

Dezavantaje:

nerelifarea informatiei esentiale din cauza utilizarii excesive a animatiei

lipsa de comunicare.

implicarea profesorului scade, ceea ce duce si la scaderea interesului studentului.

atenuare corespunzatoare a receptivitatii studentilor (mai ales dupa stingerea luminii).

pentru ca elevii studentii considera ca pot citi aceste slide-uri si acasa nu mai vin la cursuri

pot deveni dupa un timp foarte plictisitoare daca profesorul nu combina activitatea de predare de pe slide-uri cu predarea interactiva ( intrebari adresate clasei, dialogul cu  clasa, etc ) si cu predatul clasic ( adica scris pe tabla )

pierderea atentiei auditoriului din primele 10 minute daca se utilizeaza numai slide-uri

favorizeaza invatarea pasiva.

este costisitoare din punct de vedere financiar

este necesara existenta unui perete sau ecran proiector pe care se poate realiza proiectarea

unii profesori nu sunt pregatiti pentru utilizarea slide-urilor si din aceasta cauza randamentul lor in cadrul unei ore scade

aparatura se poate oricand defecta – de aceea trebuie avut intotdeauna un demers instructional de rezerva

dexteritatea si experienta in operarea calculatorului sunt necesare daca prezentatorul doreste sa se abata de la secventa planificata de slide-uri, cat si la crearea acestora

se pot intampina dificultati tehnice la rularea prezentarii ce duc la pierderi de timp instructional


Politica de confidentialitateDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 5398
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2022 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site