Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
Gradinita

Resursele tehnice

didactica pedagogie



+ Font mai mare | - Font mai mic



Resursele tehnice

Resursele tehnice contribuie la crearea situatiilor de invatare, la favorizarea unei invatari rapide, constiente, accesibile, sistematice si temeinice. Mijloacele de invatamant constituie una din componentele procesului de invatamant. Constituie un subsistem cu functionalitate precisa, al caror potential pedagogic este valorificat in functie de metodele si procedeele de instruire, pentru realizarea eficienta a sarcinilor proiectate la nivelul activitatii de predare-invatare-evaluare.



Dupa natura si functionalitatea lor, distingem mai multe categorii de mijloace de invatamant:

Mijloacele de invatamant reale, ca mijloace naturale, sunt: obiecte, plante, animale, roci, substante chimice, caiete didactice pentru exercitii. Toate materialele didactice folosite trebuie sa fie de buna calitate, reprezentative, sugestive, bine executate, cu un design corespunzator. Materialele sa se foloseasca cand si cum trebuie. Sa se faca un instructaj corect pentru observarea si pentru folosirea lor.

Mijloacele de substitutie sunt modele obiectuale, grafice, schematice

Mijloace obiectuale: mulaje, corpuri geometrice, machete, steme, peceti etc;

Mijloace iconice (figurative): fotografii, desene didactice, scheme, diagrame, planse, harti, panouri etc. Materialele didactice sa fie corect realizate, sa aiba un aspect estetic; sa se foloseasca la momentul potrivit; sa se explice si sa se demonstreze prin intermediul lor.

Mijloace ideative - conceptele, rationamentele, teoriile. Ele devin suporturi mintale de cooperare pentru insusirea altor cunostinte. Invatarea interdisciplinara obliga la deplasarea invatarii in planuri diferite de cunoastere. Teoriile dintr-un domeniu devin elemente de sprijin pentru teorii din alte domenii. Transferurile cognitive fac posibile colaborarile interdisciplinare. In procesul didactic trebuie sa se elaboreze, sa se construiasca notiunile, conceptele, teoriile; sa se dezvaluie, pe plan mintal, continutul si sfera lor; ulterior numai se definesc si se clasifica (daca este cazul).

Mijloace actionale: modele experimentale, de organizare a experientelor; modele de concepere si realizare a lucrarilor de laborator, atelier, de proiectare, practica in productie; modele pentru simulatoare; modele informatice - calculatoarele. Conceperea si calitatea realizarii lor contribuie la insusirea cunostintelor, formarea priceperilor si deprinderilor si, mai cu seama, la formarea atitudinilor de cunoastere. Principalele conditii de eficacitate sunt: sa se selecteze modelele de actiune in concordanta cu specificul disciplinelor, varsta si nivelul de pregatire al elevilor; sa fie relevante pentru fe nomenele studiate; sa se asigure invatarea dirijata a modelelor actionale; sa se formeze si sa se consolideze atitudini pozitive de cunoastere.

Mijloacele "Gutenberg" - cartile, cursurile, indrumatoarele, culegerile de texte, culegerile de exercitii si probleme, revistele de specialitate. Se recomanda pentru: formarea deprinderilor de lectura, de studiu individual; formarea sentimentului de respect fata de carti; formarea deprinderilor de folosire a sistemului biblioteconomic, pentru o receptare rapida a informatiilor.

Mijloacele informatice. Calculatoarele. Mijloacele informatice sunt absolut necesare invatamantului. Sunt folosite pentru: instruirea asistata de calculator necesara pentru insusirea cunostintelor, formarea priceperilor si deprinderilor; exersarea asistata de calculator: pentru fixarea cunostintelor; verificarea asistata de calculator; se realizeaza cu ajutorul programelor pentru testarea nivelului de invatare si pentru evaluarea raspunsurilor pe baza algoritmilor. Calculatorul, cu toate avantajele incontestabile, ramane un mijloc de invatamant integrat sistemului uman de invatare, ramane un auxiliar pretios.

Mijloace de evaluare: modele de evaluare orala - chestionarea individuala si de grup; modele de evaluare scrisa - lucrari de control, teze, teste de cunostinte; modele de evaluare practica - de apreciere si notare a obiectelor sau a activitatilor desfasurate; modele de evaluare informatizata - cu ajutorul calculatorului.

Mijloace tehnice audiovizuale: auditive: discuri, benzi, imprimari radio, casete, compact-discuri, vizuale: folii transparente, diapozitive, diafilme; audiovizuale: filme si montaje de televiziune si prin sateliti, videocasete. Mijloacele auditive se realizeaza cu picup, magnetofon, emitator radio, radio casetofon, casetofon. Mijloacele vizuale se realizeaza prin proiectii fixe: Mijloacele audiovizuale se realizeaza prin priectiile cinematografice si prin emisiunile de televiziune.

Valentele psihologice ale mijloacelor de invatamant

Unii psihologi si pedagogi (Skinner, Galton) contesta utilizarea imaginii audio-vizuale in stadiul conceptualizarii, al elaborarii notiunilor, ideilor; ei vad in utilizarea de imagini si mai ales in abuzul de imagini (imagism) un impediment in calea abstractizarii.

Pedagogia tehnologiei mijloacelor de invatamant recomanda integrarea lor in activitatea didactica pentru valoarea demonstrativa si intuitiva a acestor surse de informare, pentru actualizarea informatiei, pentru avantajul transmiterii unui volum mare de informatie, pentru valoarea lor formativ-educativa.

Exigente pedagogice pentru folosirea si integrarea mijloacelor de invatamant in activitatea didactica. La intrebarea daca mijloacele audiovizuale si mijloacele informatizate, cu toate avantajele reale pe care le prezinta, pot inlocui profesorul si cartea, raspunsul este nu. De ce? Pentru ca dincolo de volum informational, in cadrul relatiei didactice se comunica atitudini si convingeri, se creeaza o ambianta formativa, educativa. Rolul profesorului nu se rezuma la combinarea informatiei care poate fi preluata si executata mult mai bine, mai complet, mai organizat, mai sistematic de catre mijloacele tehnice. Rolul esential al profesorului este acela de a stimula si indruma maturizarea intelectuala si psihosociala a elevului si studentului, de a dezvolta interese, de a forma convingeri. Pentru a nu se  compromite intentia de a asigura un eficient invatamant prin folosirea acestor mijloace, se impun anumite exigente. Materialul pedagogic sa fie de buna calitate - accesibil, relevant, convingator, estetic prezentat. Aparatele utilizate sa fie intr-o stare de perfecta functionare: defectiunile lor produc

ilaritatea si neincrederea in tehnica. Este necesar ca elevii sa se pregateasca pentru receptarea informatiilor, sa stabileasca multe corelatii cu ceea ce s-a invatat anterior, sa se mijloceasca transferurile de cunostinte dintr-un domeniu in altul, sa se mijloceasca studiul interdisciplinar.



Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare



DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 2622
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved