Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AnimaleArta culturaDivertismentFilmJurnalismMuzicaPescuit
PicturaVersuri

Chirurgie veterinara

Pelophylax lessonae

Animale+ Font mai mare | - Font mai micPelophylax lessonae

Cea mai mica broasca din cadrul complexului Rana esculenta , dimensiunile nedepasind 9 cm. Se deosebeste de Rana ridibunda      si Rana esculenta prin membrele posterioare foarte scurte, tuberculul metatarsal foarte dezvoltat si prin primul deget de la membrul posterior care este scurt.Dorsal coloritul este foarte variabil, variind intre verde si maro, frecvent cu pete negre. Uneori, pe centru, dorsal, este prezenta o dunga deschisa la culoare. Muchiile dorso-laterale sunt de asemenea colorate mai deschis. Pe partea inferioara sunt prezente pete mari galbene sau portocalii alternand cu maro sau negru.

Sacii vocali ai masculilor sunt colorati in alb.

Larvele sunt foarte asemanatoare cu cele de Rana esculenta.

Mai putin legata de mediul acvatic comparativ cu celelalte specii. Se ingroapa frecvent in pamant iar hibernarea are loc pe uscat. Tuberculul metatarsal dezvoltat ii permite sa se ingroape cu usurinta. Este diurna si poate fi frecvent observata stand pe mal, la soare. Se dezvolta repede, maturitatea sexuala fiind atinsa dupa primul an de viata.

Intalnite in balti temporare sau permanente, cu adancime mica, frecvent in jurul ochiurilor mici de apa, evitate de celelalte doua specii. Suporta mai bine uscaciunea si astfel poate trai in balti care sunt periodic secate.

Raspandita in cea mai mare parte a Europei, cu exceptia peninsulei Iberice, sudul peninsulei Balcanice si nordul Scandinaviei. In Rusia ajunge pana la bazinul Volgai.

Prezenta ei in Romania a fost abia recent confirmata. Este cunoscuta doar din cateva localitati, dar probabil este mult mai raspandita

- raraPolitica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1814
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved