CATEGORII DOCUMENTE |
Astronomie | Biofizica | Biologie | Botanica | Carti | Chimie | Copii |
Educatie civica | Fabule ghicitori | Fizica | Gramatica | Joc | Literatura romana | Logica |
Matematica | Poezii | Psihologie psihiatrie | Sociologie |
Antropologia generala este o stiinta caracterizata prin complexitatea fenomenelor pe care le abordeaza.Scoala Americana considera antropologia generala o cercetare comparative si multidimensionala a umanitatii.
Stiinta inter,pluri si cros disciplinara care se ocupa cu studiul omului sub toate aspectele adica origine,evolutie si variatii biologice in stransa corelatie cu conditiile naturale si social-culturale.Rezulta din faptul ca practic orice activitate umana si orice aspect care poate influenta omul intra in sfera de preocupari a antropologiei careia ii poate schimba radical punctul de vedere de baza.
ANTROPOLOGIA GENERALA cuprinde:
Discipline biologice
Discipline umaniste
Discipline exacte
Discipline tehnice
Discipline de granita
Antropologia vizeaza toate domeniile a caror problematica are tangenta cu dimensiunile umane ale tuturor oameniilor din toate epocile ceea ce ii confera character de stiinta holistica.
RAMURILE ANTROPOLOGIEI GENERALE
Fondatorul antropologiei moderne Franz Boas American de origine germana care a influentat dezvoltarea antropologiei ,toate stiintele antropologice americane bazandu-se pe opera lui .
ANTROPOLOGIA GENERALA
Antropologia arheologica :arheologia clasica ,arheologia industriala,arheologia protectionista.
Antropologia lingvistica: lingvistica istorica ,lingvistica descriptiva.
Antropolgia aplicata
Antropolgia culturala:antropologia medicala,etnografia ,antropologia urbana,antropologia dezvoltarii.
Antropologia fizica:primatologia,paleontologia umana,antropologia legala,genetica populatiilor.
In Romania cel care a pus bazele antropologiei a fost Francisc Rainer.
Antropologia generala are 4 ramuri :
a. istorica
b. biologica (fizica)
c. social culturala
d. aplicata
ANTROPOLOGIA ISTORICA studiaza antropogeneza ,structura,evolutia,
obiceiurile si cultura popoarelor vechi.
ANTROPOLOGIA BIOLOGICA studiaza corpul uman,respective constitutia fizica,tipologiile umane,modificarile adaptative,aspectele fiziologicesi biochimice precum si evolutia acestora.
ANTROPOLOGIA SOCIAL-CULTURALA studiaza populatia umana din punct de vedere social,psihologic,fiziologic,lingvistic,religios,etnografic etc.Exista peste 20 de subramuri :medicala,genetica;
Antropologia biologica(fizica) reprezinta obiectivul principal.
Principalele subramuri sunt antropologia medicala,fiziologica,
genetica,demografica,auxologica,ecologica,etologica.
Antropolgia medicala se ocupa cu studiul factorilor biologicisi culturali in relatie cu starile de vindecare,sanatate si boala.Studiaza factorii care influenteaza starea de sanatate,dimensiunea sociala a bolii,relatiile dintre terapeut-pacient.
Antropologia fiziologica studiaza functiile oraganismului ,parametrii biochimici si capacitatea adaptativa a individului la mediu de viata pentru diverse populatii.
Antropologia genetica studiaza omul din perspective codului genetic evidentiind diferentele si asemanarile genetice dintre indivizi si populatie.
Antropologia demografica studiza dinamica populatiei umane din punct de vedere al marimii,structurii,si distributiei precum si modul care se modifica in timp prin natalitate,mortalitate,casatorie,imbatranire,migratie.
Antropolgia auxologica studiaza relatiile dinamice dintre fiintele umane si factorii mediului inconjurator,adaptarea omului la mediu dar si modificarile realizate de om asupra mediului.
Antropologia etologica studiaza comportamentul uman,determinat mai degraba genetic decat psihic sau cultural.
KINANTROPOLOGIA subramura a ANTROPOLOGIEI APLICATE care rezolva complet probleme determinate in principal de antropologia medicala,fiziologica si auxologica.
BIOMETRIA reprezinta totalitatea metodelor de masurare si condensare statica a marimilor anatomice ale unor organisme sau segmente corporale,pe baza acestor masuratori se apreciaza dezvoltarea,normalitatea si abaterile de la normalitate.
Antropometria reprezinta biometria aplicata la om,consta in efectuarea de masuratori fizice si functionale ale oraganismului uman,stabilirea exacta si interpretarea dimensiunilor si indicilor specifici in functie de sex,varsta si rasa.
Biometria s-a extins si asupra determinarii unor tipologii umane prin evaluarea unor parametrii biosomatici si comportamentali.
S-au stabilit valori medii standard pentru inaltime si greutate,dare le trebuie refacute in cadrul biometriei se diferentiaza 2 concepte : somatometria si fiziometria.
SOMATOMETRIA studiaza dimensiunile corpului uman in ansamblu si pe segmente ,se realizeaza apoi prin relatii intre marimile obtinute pe baza carora se calculeaza niste indici specifici in scopul evaluarii nivelului de crestere si dezvoltare fizica si a nivelului nutritional al individului. Se efectueaza cand corpul se afla in stare statica sau dinamica.
Fiziometria studiaza functia aparatelor si sistemelor organismului.
Aplicatiile antropometriei :
CRIMINALISTICA pentru identificarea criminalilor si recidivistilor pe baza unor caracteristici :
fizice( dimensiuni,forme ale corpului si segmentelor,amprente digitale,harta retinei sau a irisului)
fizice comportamentale( mers, voce,semnatura)
Aceste caracteristici sunt greu sau imposibil de falsificat.
Industrie pt ca Francis Golton a utilizat pt prima oara statistica in studierea masuratorilor comportamentale in vederea stabilirii unor standarde.Masuratori utilizate apoi in ateliere de confectie.Masuratorile importante pt creatorii de produse.
MEDICINA
a. clinica - asigura : - evaluare starii nutritionale
-monotorizarea cresterii si dezvoltarii fizice
-diagnosticul clinic in afectiunile aparatelor si sistemelor organismului
-planificarea tratamentului si monotorizarea evolutiei sub tratament
-profilaxia obezitatii
-reducerea riscului de aparitie ale unor boli grave
b.imagistica prin masuratori in dinamica se apreciaza dimensiunea organelor interne prin ecografie
-dimensiunea diverselor zone anatomice prin sectiune -tomografie sau tomografie computerizata
-previziunea cresterii in inaltime prin masuratori realizate la nivelul pumnului copilului
-RMN si tomografie computerizata
-dimensiunea unor imagini patologice -ecografie CT si RMN
c. astronautica pe baza proportilor corpului se stabileste potential fizic,energetic si dinamic in stabilirea nivelului de sanatate si al performantei fizice necesare astronautilor.
d. chirurgia plastica si reparatorie
e. ortopedie si traumatologie
atat d . cat si e. apreciaza gradul repararii anatomice ,nivelul de reconstructie al formelor ,nivelul restantului functional.
PSIHOLOGIE - fiziognomie reprezinta caracteristicile individului prin infatisarea lor exterioara.Se coreleaza cu aspecte de fiziognomie ,datele sunt prelucrate statistic prin programe pe computer se pot recunoaste sau confirma aptitudinile individului in cadrul unei testari psihologice amanuntite.
SPORT
- aprecierea varstei fiziologice in raport cu gradul dezvoltarii fizice
-selectia si orientarea copiilor spre sporturile sau probele pt care poseda aptitudini
-monitorizarea dezvoltarii fizice sub influenta practicarii sistematice a exercitiului fizic
-aprecierea nivelului de performanta fizica si a starii de sanatate
-depistarea deficientelor fizice
-organizarea spatiilor de antrenament sau concurs
-confectionarea echipamentelor sportive
-dezvoltarea tehnologiilor utilizate in concurs(telemetrie)
BIOMECANICA
-masuratori speciale,tehnologii moderne
-goniometria interna a aparatului locomotor care ne ofera date in legatura cu alcatuirea articulatiilor,axele de miscare,parghiile,lungimea muschiilor
-repartizarea geometrica a masei corporale sau segmentare (determinare centrului principal de greutate al corpului si a celor secundare)
-parametrii miscarii( cinemetrie) reprezentati de distanta,viteza ,acceleratie
ARHEOLOGIE
Pe baza analizei materialelor biologice de origine animala (oase,par,tesuturi)se determina stadiul de dezvoltare al oameniilor care au trait intr-un anumit teritoriu ,intr-o anumita perioada.La masuratorile antropometrice se sistematizeaza in masuratori antropometrice fizice(somatometrie)si masuratori antropometrice functionale(fiziometrie).Somatometria se realizeaza pe baza unor elemente anatomice,stricat cutanate ,proiectii pe piele ale unor elemente scheletale.
Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare |
Vizualizari: 1468
Importanta:
Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2025 . All rights reserved