Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AstronomieBiofizicaBiologieBotanicaCartiChimieCopii
Educatie civicaFabule ghicitoriFizicaGramaticaJocLiteratura romanaLogica
MatematicaPoeziiPsihologie psihiatrieSociologie


MUSCATELE

Botanica



+ Font mai mare | - Font mai mic



PELARGONIUM

MUSCATELE

Una dintre cele mai raspandite si iubite flori, muscata este originara din Africa de Sud. Desi planta este apreciata pentru florile sale rosu aprins, exista si muscate care infloresc alb, portocaliu sau roz. Perioada de inflorire este mare, de la inceputul primaverii pana toamna tarziu.



Considerate plante de interior pentru faptul ca nu rezista afara in anotimpul rece, chiar daca in anumite situatii pot inflori si ioarna, numai vara cu zile lungi, calde si insorite le favorizeaza pe deplin inflorirea. Desi sunt plante bine adaptate, nepretentioase la conditiile de cultura, muiscatele nu sunt rezistente la frig, fapt pentru care trebuie scoase in gradina numai dupa ce vremea s-a stabilizat si nu mai exista pericolul zilelor reci. In gradina, ele pot fi plantate si pe soluri mai sarace, dar locul ales trebuie sa fie luminos si insorit. Nici in ceea ce priveste necesarul de apa nu sunt pretentioase, putand fi udate mai rar, umezeala in exces sau apa care balteste la radacinilelor provocandu-le putrezirea. Muscatele pot fi plantate in gradina cu radacinile direct in sol sau cu vasele in care se gasesc, ingropate si acoperite cu putin pamant, ori pot fi asezate pe terase, balcoane, curti, in diferite ghivece sau jardiniere.

La noi in tara se cultiva trei specii de muscate cu mai multe soiuri.

In gradina muscatele se sadesc intr-un pamant bine sadit si maruntit. Soiurile pitice si plantele tinere obtinute din butasi de primavara (varfurile tulpinilor inradacinate in nisip) se planteaza la distanta de 20 - 30 cm una de alta, iar cele inalte sau batrane, cu tulpina partial lemnoasa, la distante mai mari de 40 - 50 cm pentru a avea loc sa se dezvolte corespunzator. Trebuie avut grija ca atunci cand se scot plantele din vasele in care au stat (ghiveci, ladite) sa fia e cat mai mult pamant fixat de radacini, deoarece astfel se prind mai repede si sufera mai putin la transplantare. In acest scop, cu doua, trei ore inainte de sadire la locul stabilit, pamantul din ghiveci se uda putin. Plantarea se face seara sau dimineata, precum si in zilele noroase, niciodata pe arsita. Muscatele se multumesc si cu un sol mai sarac, dar daca exista posibilitatea, in apa de udare, la 2 - 3 saptamani, se dizolva un ingrasamant complex, 20 g la 10 l apa. Cu acest amestec se fertilizeaza pamantul numai dupa ce in prealabil a fost udat cu apa fara ingrasamant. Imediat dupa plantare se uda bine.

In cazul in care muscatele se sadesc in vase (ghiveci, jardiniera etc.) se face un amestec de pamant, alcatuit din doua parti pamant de telina, o parte mranita, o parte pamant de frunze sau turba fibroasa si o parte nisip. In lipsa este bun si pamantul de flori procurat de la florarii.

In timpul vegetatiei, lucrarile de ingrijire sunt cele obisnuite: se plivesc buruienile, se afaneaza solul cand s-a batatorit sau s-a format crusta (muscatele prefera un sol afanat, bine aerisit) si se uda moderat (seara sau dimineata) avand grija sa nu balteasca apa, deoarece muscatele pot putrezi usor. Este bine sa se evite pe cat se poate stropirea frunzelor, fiindca acestea au perisori care retin picaturile de apa si daca nu se evapora repede pot produce putrezirea lor. Periodic se indeparteaza florile trecute, cu codita cu tot, rupandu-le de la locul care sunt prinse de tulpina.

Toamna, inainte de caderea brumei, muscatele se scot din pamant si se planteaza in ghivece sau ladite. Si in acest caz este bine sa fie cat mai mult pamant prins la radacini, motiv pentru care in prealabil acesta se uda bine. se depoziteaza in incaperi mai reci, dar bine luminate si se uda numai cand pamantul din vas este foarte uscat.

Muscata romaneasca comuna

Muscata romaneasca comuna (Pelargonium zonale) este cea mai raspandita. Infloreste in tot timpul anului, iarna in incaperi bine luminate, ceva mai racoroase si in principal vara pana toamna tarziu. Exista varietati pitice, care cresc numai pana la 30 - 40 cm si inalte care pot ajunge pana la un metru, cu portul drept.

Aceste muscate sunt decorative atat prin florile simple sau batute, albe sau colorate in diferite nuante de rosu si violet, cat si prin frunzele verde inchis, pestritate cu alb, galben si diverse tonuri de verde. Formeaza tufe bogate, care acopera bine solul, si infloresc continuu toata vara. se recomanda in special pentru plantarea direct in pamant. Varietatile pitice se folosesc in mod deosebit la alcatuirea bordurilor sau a mozaicurilor, deoarece lastaresc bine si formeaza un frunzis bogat chiar de la baza tulpinii, acoperind bine solul. Varietatile inalte pot fi plantate in randuri sau in alte forme geometrice regulate sau nu, singure (solitare), grupate ori in amestec cu alte flori anuale sau perene.

Dupa cum stiti, muscatele sunt plante destul de rezistente la temperaturi scazute dar si la soare direct. Metodele de inmultire sunt cele prin butasi sau prin seminte. Inmultirea prin butasi este mai sigura si mai rapida iar planta tanara va pastra trasaturile plantei mame. Atunci cand folositi seminte (chiar gasiti pliculete cu cate 10 seminte de muscate in culori diverse) aveti grija sa nu le plantati intr-un vas adanc, pentru ca umezeala se va acumula si radacinile in formare vor fi afectate. In general semanaturile au nevoie de lumina, udare moderata si temperaturi de peste 22 gr. C. In mod normal, primele seminte vor incolti cam in 7 zile, dar pana vor rasari toate, vor trece cam 2-3 saptamani, in functie de adancimea la care le plantati (in general 1-2 cm).

Pentru ca semintele de muscate sunt mari, daca le plantati rar intr-o jardiniera putin inalta, atunci nu mai aveti nevoie de transplantare. In general aceasta se face cand plantele au 2 perechi de frunze. Daca aveti plante batrane ati observat probabil ca s-au degarnisit de frunze la baza si au tendinta sa creasca inalte si sa nu infloreasca. In aceasta situatie, este recomandat sa folositi vlastarii tineri din varf (sa-i rupeti si sa-i replantati in alt vas). Muscatei ii place solul cu pH in jur de 6-6,2 (pamant de florarie) dar si pamantul fertil de gradina. Nu e nevoie sa folositi ghivece mari, dar pentru ca solul de care va vorbeam este bine drenat si foarte usor, daca plantati muscata intr-un vas de plastic se va rasturna la primul vant. De aceea va recomand ghivecele de lut, pe care le puteti gasi in magazinele de specialiatate. Trebuie sa aveti mereu grija sa dati gauri la ghivece pentru scurgerea apei suplimentare.

Daca temperaturile sunt in jur de 20-250C, atunci udarea trebuie sa se faca de 2-3 ori pe saptamana. Daca vara este tinuta in soare direct mai multe ore, atunci frunzele din varf se vor vesteji temporar. Uneori vara trebuie udata chiar in fiecare zi. Cand frunzele sunt prafuite si nu exista posibilitatea sa fie spalate de ploaie, atunci puneti ghiveciul in cada din baie si stropiti frunzele cu apa. Cel mai bine este sa verificati daca apa este dura, pentru ca multe plante sunt afectate de aceasta. Puteti scapa de aceasta problema (mai ales daca stati la bloc) prin fierberea si racirea apei folosita la udarea/stropirea plantelor sau prin lasarea apei in sticle mai multe zile, la temperatura camerei. Insa, cea mai buna apa pentru udare este cea de ploaie. Cand afara sunt peste 150C, o puteti scoate linistiti in balcon. Probabil ca or sa-i cada cateva frunze din cauza socului termic, dar ii vor creste altele in scurt timp. Daca vreti sa-i stimulati cresterea si florile sa fie mai mari si mai stralucitoare, puteti folosi un ingrasamant pentru plante cu flori.

Exista mai multe combinatii de ingrasaminte, dar ele nu trebuiesc folosite prea des. Odata de doua ori pe luna, dupa masura recomandata pe eticheta ingrasamantului, este mai mult decat suficient. O sa vedeti ca dupa aceasta fertilizare, frunzele vor creste chiar de la baza si vor aparea vlastari noi. Muscata poate inflori in orice anotimp daca are indeplinite conditiile minime de lumina, apa si temperatura. Desi o sa para ciudat, ea prefera temperaturi de 15-18 gr. C pentru inflorire. Daca lumina este insuficienta, frunzisul va fi sarac si deschis/patat la culoare. Rugina care apare in mod frecvent pe frunze se intinde rapid, de aceea cand vedeti o frunza patata, rupeti-o, pentru a evita imbolnavirea altora.

Muscata cu frunze de iedera

Muscata cu frunze de iedera sau muscata pletoasa (Pelargonium peltatum) are o tulpina lunga de pana la un metru, bogat ramificata, care se intinde pe pamant sau atarna. Frunzele sunt pieloase si lucioase pe partea superioara, verde inchis cu cercuri brun-verzui. Datorita faptului ca are tulpini care atarna (pendente) este foarte potrivita pentru vasele suspendate pe terase, pe balcoane sau ferestre. Are flori frumoase, cu petale violet, rosii, roz sau in doua nuante si este simpla sau batuta. Plantate in ghivece mari, inalte, amplasate in gradina, pe peluze, singure sau in amestec cu alte flori in culori contrastante, cu tulpini pendente, ca petuniile cu flori mici, lobeliile, condurasii etc. , care imbraca bine vasul si rezista la soare, aceste plante sunt de un efect deosebit.

Muscata englezeasca

Muscata englezeasca sau muscata cu floare mare (Pelargonium grandiflorum) este cea mai frumoasa dintre toate, avand tulpini lungi, bogat ramificate, frunzis des si flori mari cu petale catifelate, pestritate sau bordate cu multe culori, fiind asemanatoare unor fluturi. Din pacate este si cea mai sensibila, necesitand conditii mai speciale. Nu rezista in gradina, in plin soare; se simte insa bine in locuri mai umbrite si ceva mai racoroase, pe terase sau balcoane, dar si in incaperi ferite de razele directe ale soarelui si racoroase, deoarece la temperaturi foarte ridicate nu mai infloreste.

PELARGONIUM

muscata cazatoare


Este originara din Africa de Sud. Majoritatea plantelor cultivate in casa sunt hibrizi. Sunt toate iubitoare de soare si sunt cultivate pentru o perioada lunga de inflorire, cu exceptia asa numitelor 'muscate parfumate', dorite pentru parfumul delicios al frunzelor (au flori nesemnificative din punct de vedere estetic).

Pelargoniile au aspect de tufe alcatuite din tulpini tinere si fragile, cu multe ramificatii.

Muscatele sunt cultivate si apreciate mai ales pentru florile abundente si viu colorate. Desi culoarea reprezentativa a acestei flori este rosul aprins, se gasesc intr-o mare varietate de culori, de la alb la portocaliu, roz sau nuante de lavanda. Muscata Platypetalum si Muscata Armenum sunt, cu siguranta, cele mai decorative.

Este bine de precizat ca numele corect este 'pelargonia', intrucat muscatele adevarate apartin unui alt gen, denumit Geranium.

Cultivare

Replantati-o anual, primavara, folosind un compost pe baza de pamant bun de gradina si asezati cioburi de teracota la baza ghiveciului, pentru a favoriza drenajul. Taiati varfurile plantelor tinere pentru a stimula ramificarea. 'Muscatele' trebuie curatate vara tarziu si toamna; taiati tulpinile la jumatate din lungime si scurtati radacinile prea lungi si dese, apoi replantati planta definitiv, folosind un compost proaspat. Indepartati florile si frunzele pe masura ce se ofilesc si taiati tulpinile la nivelul primei perechi de frunze, sub flori.

Temperatura, udare, fertilizare

Primavara si vara mentineti o temperatura a mediului de pana la 21-24 de grade, asezati plantele in plin soare si feriti-le de curentii de aer; udati-le pentru a umezi compostul si repetati operatiunea atunci cand acesta se usuca la suprafata. Din aprilie pana in septembrie, administrati un ingrasamant lichid o data la doua-trei saptamani.

Dupa terminarea perioadei de inflorire, muscatele trebuie pregatite pentru perioada de repaos din timpul iernii: udati doar pentru uscarea completa a compostului si opriti administrarea ingrasamintelor. Toamna si iarna, asigurati o temperatura de cel putin 7-10 grade, expunand plantele la multa lumina si soare, intr-un ambient uscat si aerisit, fara curenti de aer. Udati-le din cand in cand pentru a evita uscarea completa a compostului si indepartati florile vestejite si frunzele decolorate (daca apa este dura, utilizati-o pe cea de ploaie, sau folositi apa fiarta si apoi racita).

Reproducere

Vara prelevati butasi de 8-10 cm din tulpinile laterale sanatoase, efectuand taietura sub un nod; eliminati florile si frunzele bazale si tratati suprafata taiata cu hormoni rizogeni; plantati butasii intr-un amestec de turba si nisip grosier in parti egale; ingropati pana la frunzele cele mai de jos, avand grija sa mentineti compostul umed, la o temperatura de 16-18 grade si in penumbra. Cand radacinile au incoltit, dupa 6 saptamani, transferati fiecare plantuta intr-un ghiveci separat, continand pamant de gradina.

Pericole si precautii

Daca planta este lasata in umbra pentru mult timp, frunzele se decoloreaza, iar tulpinile se pot ingalbeni. Atentie la udarea excesiva, care provoaca putrezirea radacinilor, ce se poate extinde la baza tulpinii, innegrind-o; eliminati planta, deoarece, sub ea, se pot forma mucegaiuri periculoase. Parazitii cei mai obisnuiti sunt paduchii albi si cosenilele: eliminati petele albe cu un tampon de vata inmuiat in alcool.

********** - - - **********

Generalitati

Planta este mare iubitoare de soare si in sezonul cald este bine sa fie tinuta direct la soare. Este indicat sa se curete de frunzele si florile uscate si sa se taie imediat sub frunza unde s-a aflat floarea pentru a permite formarea de noi lastari si a unei ramificatii frumoase. Se poate pune si ingrasamant, administrat o data la doua saptamani. Toamna tarziu si pe toata perioada iernii este bine ca planta sa intre intr-o perioada de repaus. I se va asigura o temperatura de 5-7 grade C, se va uda rar.

Muscatele curgatoare sint mai sensibile decit cele rustice, atit la temperatura cit si la expunerea luminoasa. Ele rezista mai putin la expuneri solare puternice si temperaturi foarte scazute, comparativ cu rusticele. Astfel, curgatoarele rezista la temperaturi in jur de 12 grade, pe cind rusticele la 7-10 grade Celsius. Curgatoarele prefera expuneri estice si vestice, rusticele suporta si expunerile sudice.

Pentru inductia florala, la muscate, se recomanda cam 2 luni de temperaturi 'reci'. In plus, este benefica o diferenta de temperatura intre zi si noapte: minimele in jur de 12, maximele peste 20. La 15 - 18 grade Celsius se simt excelent.



Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare



DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 8790
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2025 . All rights reserved