Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AstronomieBiofizicaBiologieBotanicaCartiChimieCopii
Educatie civicaFabule ghicitoriFizicaGramaticaJocLiteratura romanaLogica
MatematicaPoeziiPsihologie psihiatrieSociologie


CLORUL

Chimie



+ Font mai mare | - Font mai mic



CLORUL

Simbolul Cl

Numarul atomic Z=17



Masa atomica A=35,453

Configuratia electronica 1s2 s2 p6 s2 p5

Valenta I, III, (IV) V, (VI) VII

STARE NATURALÃ

In natura, clorul se gaseste numai sub forma de compusi. Cea mai raspandita cmbinatie a clorului este clorura de sodiu. Alti compusi continand clor sunt: KCl, MgCl2, KCl, 6H2O. Sub forma de ioni de clorura, clorul se gaseste in apa de mare alatiri de ionii Na+, Mg+, K. Continutul de clor in scoarta Pamantului este de circa 0,02%.

PREPARARE

In laborator, prepararea clorului se bazeaza pe oxidarea acidului clorhidric cu diversi oxidanti, dintre care cei mai intrebuintati sunt dioxidul de mangan, cloratul de potasiu, clorura de var, premanganatul de potasiu.

In industrie clorul se fabrica prin urmatoarele metode:

--prin electroliza clorurei de sodiu in solutie apoasa concentrata. Pentru producerea, prin electroliza a clorului si a hidroxidului de sodiu, se folosesc doua procedee: procedeul cu diafragma si procedeul cu catod de mercur.

--prin oxidarea acidului clorhidric cu aer la 400 de grade sau prin oxidarea acidului clorhidric cu oxigen.

PROPRIETATI FIZICE

Clorul este un gaz de culoare galben-verzuie, cu miros caracteristic sufocant si iritant; in proportie mai mare decat 0,04% ataca caile respiratorii. Este mai greu decat aerul, densitatea clorului gazos e 2,4885; de aceea poate fi cules in vase tinute cu gura in sus. Se lichefiaza usor la temperatura obisnuita si la presiunea de 6 atmosfer; la presiunea obisnuita, clorul gazos se lichefieaza la temperatura de -33,9 grade, obtinandu-se un lichid uleio verde. Clorul gazos se dizolva usor in apa la temperatura de 10 grade formand apa de clor, instabila la lumina. Prin racirea apei de clor la 0 grade se separa un hidrant cu compozitiza Cl2 * 8H2O, cristalizat, de culoare galbuie.

PROPRIETÃTI CHIMICE

Dupa fluor, clorul este cel mai rectiv dintre elemnte; afinitatea clorului pentru electron este de 85 Kcal/mol, mai mica decat a fluorului; din aceasta cauza, caracteristicile lui nemetalice sunt mai putin accentuate decat ale fluorului. Molecula de clor este diatomica, atomii fiind uniti intre ei prin legaturi covalente. In molecula de Cl2, pe langa legatura simpla de doi electroni se mai formeaza legaturi p, prin intrepatrunderea unui orbital d, vacant de la unul din atomi, cu un orbital, p ocupat de 2 electroni, de la al 2 atom. La o temperatura de peste 1200 de grade, molecula Cl2 disociaza in ioni. Clorul se combina direct cu majoritatea elemntelor. In combinatile cu hidrogenul si metale, clorul este monovalent. Sulful arde in clor cu formare de protoclorura de sulf, S2Cl2. Fosforul, arsenul, stibiul, staniul in foi subtiri se aprind in atmosfera de clor. Hidrocarburile ard in clor cu formare de acid clorhidric. Clorul descompune apa formand acid clorhidric si acid hipocloros. Solutia proaspat preparata de apa de clor este galbena; la lumina se decoloreaza datorita descompunerii acidului hipocloros. Clorul rectioneaza cu hidroxizii la rece, formand un amestec de cloruri si hipocloriti, iar la cald, cu formare de cloruri si clorati.

a.          Combinatiile clorului cu oxigenul

Combinatiile clorului cu oxigenul sunt: oxizii, oxiacizii.

Clorul poate forma urmatorii oxizi:

Cl2O --- monoxidul de clor

ClO2 --- dioxidul de clor

ClO6 --- hexoxidul de clor

Cl2O7 -- heptoxidul de clor

PRPRIETÃTI BIOLOGICE

Clorul este un gaz daunator sanatatii.

Acizii oxigenati ai clorului

--acidul percloric - HclO4 -

--acidul iodic - HIO3 -

--acidul ortoperiodic - H5IO6 -



Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare



DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1355
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved