Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AstronomieBiofizicaBiologieBotanicaCartiChimieCopii
Educatie civicaFabule ghicitoriFizicaGramaticaJocLiteratura romanaLogica
MatematicaPoeziiPsihologie psihiatrieSociologie


Calciu

Chimie



+ Font mai mare | - Font mai mic



Calciu

Simbol: Ca

Z: 20



Valenta: 2

Masa atomica: 40

Densitate: 1,55

Pct. de topire: 845 C

Punct fierbere: 1240 C

Numele de calciu provine de la latinescul calcis: var(oxid de calciu). Acesta era cunoscut din antichiyaye fiind utilizat in constructie, ca ingrasamant agricol si in medicina prin calcinarea calcarului. Compozitia sa chimica a ramas pana tarziu necunoscuta. De pilda Stahl(1730) considera ca din combinarea varului cu apa rezulta o sare, prin unirea unui element pamantos cu un element apos, separand sarea prin evaporare.El numeste crusta care se formeaza la suprafata apei de calciu ,,crema de calciu" si presupune ca trebuie sa contina acid vitriolic unit cu apa. Lavoisier(1790) stabileste ca varul este un oxid

Iar Davy (1808) il descompune in cele doua elemente(Ca + O), determinandu-I exact compozitia chimica.

Bodart si Jobin(1858) reusesc sa prepare calciul prin reducerea iodurii de calciu anhidra cu sodiu metalic folosind un exces de sodiu ca dizolvant pentru calciu, pe masura ce acesta se formeaza. Dupa racire sodiul era dizolvat in alcool etilic absolut cu formarea de etilat de sodiu, iar calciul ramane ca o pulbere cristalina lucioasa. Procedeul acesta este perfectionat de Moissan(1898),. xm188e7449bmmv

In prezent calciul se prepara pe scara industriala prin electroliza clorurri de calciu cu

1-2% fluorura de calciu la 7200 C, cu anod format din grafit si cu catod din fier.

Starea naturala:

Calciul este foarte raspandit in natura sub forma de compusi:fluorura de calciu,carbonat de calciu care formeaza zacaminte mari in scoarta pamantului sub forma de calcar,creta si marmura;sulfatul de claciu raspandit sub forma de gips;fosfatul de calciu intra in compozitia fosforitiilor si a apatitului.Calciul se mai gaseste in oase,in cojile de oua.Nu se gaseste liber in natura din cauza reacticitatii chimice mari.Calciul se prepara prin electroliza topiturii de clorura de calciu in amestec cu florura de calciu.

Calciu este un nutrient essential de care corpul omului are nevoie in fiecare zi. De retinut este ca ajuta la formarea si mentinerea dintilor sanatosi si a oaselor. Calciu ajuta la mentinerea batailor inimii constante, la circulatia sanatoasa a sangelui si la mentinerea nervilor si muschilor intr-o forma buna.

Calciu este "cheia" pastrarii corpului intr-o stare foarte buna. Din cauza ca oasele sint facute din calciu, daca nu acumulezi destul din dieta zilnica, corpul tau va lua calciul dedicat oaselor ca sa faca diferenta.In timp acest lucru poate reduce duritatea oaselor si poate aparea osteoporosis, o boala a oaselor subtiri si fragile.

Nevoia pentru calciu incepe inca de la nastere si se extinde de-a lungul vietii. Cu toate acestea majoritatea oamenilor astazi consuma putine produse si legume bogate in calciu.

Proprietati chimice:

Calciul are character metallic pronuntat,cedand cu usurinta cei doi electroni de pe stratul patru pentru a ajunge la configuratia electonica a argonului:Ca-2e=Ca.In seria de activitati a metalelro ocupa pozitia a doua dupa potasiu.Calciul are valenta 2 si numarul de oxidare(in combinatii) +2.

In aer la tempertura obisnuita calciul se acopera repede cu un strat de oxid.de aceea se pastreaza in tuburi inchise,fara aer sau in glicerina;incalzit,arde cu flacara rosiatica,vie si se transforma in oxid:

Ca + O = CaO

Reactineza cu apa la temp obisnuita cu formare de hidroxid de calciu si degajare de hidrogen:

Ca + H O = Ca(OH) + H

Se combina usor cu halogenii rezultand halogenuriile de calciu:

Ca + Cl = CaCl

Cu sulfura da la cald sulfura de calciu:

Ca + S = CaS

Cu azotul la temperature inalte da azotura de calciu:

Ca + N = Ca N

Reactia calciului cu acizii este foarte energica si duce la formarea sarurilor de calciu si la degajare de hidrogen:

Ca + HCl = CaCl + H

Proprietati fizice:

Este un metal alb-argintiu,maleabil,cu densitatea 1,55 g/cm si punct de topire 850 C.Raza atomica este mai mica decat a potasiului dar mai mare decat a celorlalte elemente din perioada a patra.Raza ionica Raza ionica este mai mare decat a potasiului dar mai mica decat a nemetalelor din perioada a patra.Energia de ionizare este mica,avand un caraceter metallic pronuntat.

Compusi importanti ai calciului:

Varul nestins(CaO)-folosit in constructii, la fabricarea clorurii de var,a carbidului,la purificarea sucului zaharat in fabricile de zahar.

Hidrozidul de calciu,Ca(OH) ,numit si var stins este folosit la preparare mortarelor in cinstructii,la identificarea diozidului de carbon.

Carbonatul de calciu,CaCO ,este raspindit in natura atat in stare cristalizata cat si amorfa.Variatatiile cristalizate de carbonat de calciu sunt:calcitul,aragonitul(folosit la confectionarea obiectelor de birou) si a altor obiecte decorative si marmura folosita in constructii la confectionarea statuilor etc.Varietatiile amorfe de carbonat de calciu sunt:calcarul ordinar(piatra de var), o roca f raspandita formand uneori munti intregi(Bucegi,Ceahlau),creta.

Sulfatul de calciu-se gaseste sub forma de anhidrit( CaSo ) sau gips.



Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare



DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1682
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved