Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
DemografieEcologie mediuGeologieHidrologieMeteorologie

Elemente favorabile si nefavorabile pentru dezvoltarea teritoriului

geografie+ Font mai mare | - Font mai micElemente favorabile si nefavorabile pentru dezvoltarea teritoriului

Comuna Herasti este o straveche asezare a tarii noastre, situata in sud-estul judetului Giurgiu, la o distanta de 35km de municipiul Bucuresti, pe drumul judetean 401 care porneste la km 31 al soselei nationale Bucuresti- Oltenita.In buletinul monumentelor istorice anul X ( nr.4/ 1971, pag 56) se arata ca in anul 1644 la porunca principesei Elina, sotia domnitorului Matei Basarab, si cu sprijinul fratilor sai Cazan si Udriste Nasturel a fost ridicata Biserica Sfintii Mihail si Gavril si Sfanta Treime, care se gaseste in partea de nord-vest a Casei de Piatra(construita de familia Nasturel in 1642).

Pana in urma cu doi ani Herasti-ul a fost sat component al comunei Hotarele, in urma votului locuitorilor din cadrul sau, devenind comuna.

1.Elemente ale cadrului natural

1.1) Din punct de vedere geologic, comuna Herasti face parte din unitatea majora a Platformei Valahe, o perioada geologica semnificativa pentru aceasta comuna fiind cuaternarul prin dezvoltarea depozitelor aluvionare => depozite de pamanturi loessoide.

1.2) Caracteristicile reliefului : - terasa 6-10m altitudini relative (fata de lunca) care se dezvolta pe partea de nord a Argesului(aici sunt asezate vetrele comunei Heresti si satului Milosesti, intre cele doua exista o balta de cca 50ha - acoperita in mare parte cu stuf) .

- podul de campie al Vlasiei, la nord de Arges, pe care exista numai culturi.

1.3) Apartinanad sectorului cu clima continentala, regimul climatic general se caracterizeaza prin veri foarte calde, cu cantitati medii de precipitatii, nu prea importante, care cad adesea sub forma de averse si prin ierni relative reci. Influenta apelor se simte in lunile decembrie-ianuarie prin aparitia cetii.

Vanturile dominante sunt cele NE si E, vitezele medii mai mari avandu-le cele NE (Crivatul), tot ele au si frecventa cea mai mare.

Raul Arges este principala retea hidrografica a comunei, a carui albie minora variaza intre 40-200m, inundatiile raului nu afecteaza niciodata vetrele satelor.

Nivelul apelor subterane pe terasa Argesului sunt la 6-10m, iar pe podul de camoie la aproximativ 40m.

Din datele preluate de la Directia Arges - Vedea Pitesti S.G.A Giurgiu(Gradinari) orizonturile acvifere existente in aceasta zona sunt:

orizont acvifer freatic , cartonat intr-un complex de bolovanisuri cu pietrisuri, nisipuri,de varsta holocen inferior, grosimea acviferului este de 8-10m.

complex acvifer cu posibilitati medii de exploatare, alcatuit din pietrisuri de Colentina si nisipuri de Mostistea, grosimea acviferului este de 25m.

orizont acvifer de adancime (50m), cartonat in stratele de Fratesti, cu grosimea de 30m.

Din punct de vedere hidrochimic apa din stratele acvifere este potabila, conform STAS 1342/1991.

1.5) Ne aflam intr-o zona de silvostepa, iar din punct de vedere al vegetatiei o pondere semnificativa o are spatiul forestier (Padurea Herasti).

In structura acestei paduri predomina speciile de stejar, carora li se adauga teiul, carpenul, marul paduret, parul paduresc, plopul, artarul tataresc, etc.

Stratul arbustiv este alcatuit din: maces, ghimpe, lemn cainesc, soc, porumbar, etc.

Printre arbori si arbusti se dezvolta plante agatatoare, cum ar fi: iedera alba curpen, vita salbatica, etc.

Ierburile se dezvolta mai mult in poieni sau la marginea drumului, mai putin la umbra copacilor. Dintre speciile intaknite aici amintim: viorele, micsunele, brandusa galbena, ghocei etc.

Vegetatia baltii este alcatuita din plante plutitoare : matasea broastei, lintita, etc.

Vegetatia de stepa este intalnita in zona islazurilor.

Fauna spontana apartine domeniului forestier, mai reprezentativ dintre speciile de padure fiind caprioara,iar de stepa: iepure, vulpe, harciog, popandau etc.

fauna acvatica este reprezentata prin: crap, caras, biban, stuca, precum si: melci, scoici, lipitori, serpi si broaste.

In stuff si pe malurile baltii poposesc: tiganusi, rate si gaste salbatice, etc.

Zonificarea din punct de vedere al costruibilitatii terenurilor si al modului de amenajare si utilizare a delimitat pentru comuna Herasti zona cu terenuri sensibile la umezire (loessuri).

Fundarea constructiilor se face pe teren natural sau consolidate, solutiile de imbunatatire fiind alesein functie de caracteristicile constructive ale obiectivului si grosimea pachetului de loess.

Pentru perimetrul extravilan, ce se doreste a fi introdus in intravilanul localitatilor, nu sunt prevazute restrictii suplimentare din acest punct de vedere.

2. Factori sociali si culturali

Situatia numarului de locuitori al comunei Herasti il avem la nivelul anului 1992: 2129 de persoane.

Din punct de vedere al structurii populatiei si al ocupatiei acesteia datele pe care le detin nu se refera strict la comuna Herasti, ci sunt la nivelul comunei Hotarele (perioada in care Herasti-ul era un sat din componenta acesteia). Astfel vom avea:

numarul si structura populatiei pe grupe de sexe

Comuna

Numar locuitori

Din care

Barbati

Femei

Hotarele

La nivelul anului 2000 se poate observa o scadere semnificativa a numarului de locuitori, reprezentata atat in cazul femeilor cat si in cazul barbatilor.

Structura populatiei pe grupe de varsta la nivelul anului 2000

Comuna

Numar total locuitori

Grupe de varsta

0-4

18-59

>=60

Hotarele

Din tabelul precedent se poate observa o imbatranire faptul ca grupa de varsta predominanta la nivelul anului 2000 este cea adulta si implicit cea active, cu toate acestea se poate sesiza foarte usor imbatranirea populatiei intr-un viitor apropiat, datorita valorii foarte scazute a grupelor de varsta dintre 0-17 ani.

Miscarea populatiei

2.3.1 Miscarea naturala

Natura miscarii populatiei

Anii de referinta

Natalitate

Mortalitate

Spor natural

Mortalitate infantila

Desi mortalitatea infantile a fost practice inexistenta, factorii natalitate si mortalitate au dus la un bilant natural negativ destul de mare. Acest fapt se datoreaza atat numarului scazut de noi nascuti, cat si mortalitatii crescute a populatiei imbatranite.

2.3.2 Miscarea migratorie

Natura miscarii populatiei

Anii de referinta

Plecari

Venire

Spor migratoriu

In perioada 1996-1999 se observa un spor migratoriu al populatiei , fata de 1992-1994 unde avem unul negativ.

2.4) Resurse de munca si populatia activa

Anul

Persoane  active

Barbati

Femei

Se poate vedea in table, scaderea populatiei active in anul 2000 fata de anul1998, datorata si factorilor din miscarea naturala si cea migratorie.

Dezechilibrul in structura pe varste determinat de scaderea natalitatii si de fenomenul de migratie al populatiei tinere are influente sociale majore determinand intr-o oarecare masura schimbarea raportului dintre numarul persoanelor active ocupate si cele intretinute si inactive.

Principalele sectoare de ocupare a populatiei active, in functie de numarul populatiei ocupate in sectorul respectiv, la recensamantul din 1992 sunt :

1.agricultura si silvicultura

2.industrie

3.constructii

4.comert si alimentatie publica

5.transporturi si telecomunicatii

6.invatamant si sanatate

2.5) Dotari publice

2.5.1 Invatamantul - din acest punct de vedere indicatorii care subliniaza aceasta situatie, prezinta comuna Herasti pe o pozitie foarte buna comparative cu alte zone din judet.

Comparative cu alti ani, numarul persoanelor care isi continua studiile si in nivelul universitar a crescut. Cu toate acestea, exista si elevi care sunt nevoiti sa renunte la scoala inca din clasele gimnaziale pentru a-si ajuta familia la munca.

2.5.2 Asistenta sanitara- nu se poate spune ca in aceasta comuna acest sistem este foarte bine dezvoltat, cu toate acestea in comuna exista un dispensar, avand o asistenta si o doctora care se ocupa de toti locuitorii. Farmacii nu exista.

2.6) Cultura - unitatile culturale ale comunei Herasti sunt biblioteca si muzeul, cladiri care necesita lucrari de reabilitare/ restaurare.

2.7) Din punct de vedere religios, majoritatea populaiei este ortodoxa, in Herasti existand o biserica ortodoxa la care vin si locuitorii din satul Milosesti.

2.8) Financiar- bancar - actual nu exista nici o unitate, in urma cu 3 ani s-a inchis Banca Agricola din aceasta localitate, locatia acesteia fiind preluata de actuala primarie.

2.9) Administrativ : primaria - 10 angajati

politia - 3 angajati

3. Factori economici

Activitatile economice din comuna Herasti se bazeaza in special pe potentialul natural al solului, agricultura reprezentand principala ocupatie economica.

Functiuni economice :

3.1)Agricultura

Functiunea de baza a comunei Herasti se exprima prin activitatea agricola, materializata prin urmatoarele productii specifice :

- materie vegetala

-materie animaliera

Suport de baza al agriculturii, solul este elementul determinant in diversificarea functiei agricole.

Solurile comunei Herasti se pot imparti in doua categorii :

soluri brun roscate de padure cu fertilitatea naturala ridicata,

soluri de cerniozom, puternic levigabile, favorabile culturilor cerealiere, necesitand totusi irigatii si ingrasaminte.

3.1.1 Materia vegetala - se cultiva o paleta larga de plante alimentare, plante furajere, plante perene, legume, etc.

Principalele culturi agricole, in ordinea cultivarii lor, sunt:

- grau si secara

-porumb

-floarea-soarelui

-legume

-capsune

-cartofi

-rapita

-vii

-sfecla de zahar si altele

Un rol important in realizarea cantitativa si calitativa a productiei vegetale il are gradul de mecanizare a lucrarilor agricole. Aceasta se exprima prin incarcatura de suprafata cultivata pe tractor fizic si utilaj agricol, indicator avand la baza numarul de tractoare si alte utilaje agricole pe care le detin producatorii.

3.1.2 Materia animaliera - avantajele oferite de productia vegetala au dus la crearea conditiilor bune pentru creterea si exploatarea animalelor si pasarilor domestice.

3.2) Silvicultura

Cum am precizat anterior, pe teritoriul comunei Herasti se gaseste padurea cu acelasi nume., reprezentata in mare masura prin foioase.

3.3) Piscicultura

Nu se practica intens, ci mai mult pentru recreere.

3.4 Industria

In comuna Herasti functioneaza urmatoarele unitati:

-S.C. VASCOM S.R.L. -abator

-ALCEDO

-ECOCHIM

3.5) Constructii

In zona raului Arges, isi desfasoara activitatea balastiere care exploateaza agregate pentru constructii.

De asemenea, se exploateaza lemn din padure pentru producerea unor materiale de constructii.

3.6) Comert si servicii

In comuna Herasti functioneaza 20 de societati comerciale si 2 familiale, care au in total 108 angajati.

3.7) Turismul

Potentialul turistic si de agrement al comunei Herasti este constituit din :

Padurea Herasti,

Cursul Argesului si zonele sale adiacente,

Monumentele istorice din comuna

Din cauza starii infrastructurii rutiere si a lipsei amenajarilor corespunzatoare care sa puna in valoare potentialul turistic si de agrement, aceasta activitate este foarte putin valorificata, aportul la bugetul local fiind nesemnificativ.

4. Activitati existente

Cum am precizat anterior majoritatea populatiei comunei se ocupa in domeniul agriculturii, o alta parte , in general tinerii, lucreaza in municipiul Bucuresti.

5. Zone functionale si distributia lor spatiala (tabelul preluat din P.U.G comuna Hotarele)

6.Planuri si proiecte aplicate la nivelul localitatii :

In urma trecerii de la sat la comuna s-a amenajat un post de politie , corp comun cu noua cladire a primariei.

De asemenea, s-au renovat scoala si gradinita din localitate .

7. Probleme specifice ale teritoriului(sol, mediu,etc.)

7.1)Pericolele naturale - acele elemente ale mediului inconjurator daunatoare omului si provocate de forte exterioare.

7.1.1 Riscuri geologice(teren dificil de fundare)- pe terasa Argesului(depozite loessoide sau orizonturi tinere slab consolidate)

7.1.2 Riscuri hidrogeologice(apele subterane) - stratele acvifere freatice se dezvolta in baza orizonturilor coezive, din suprafata si sunt aliniamente prin infiltratia directa a precipitatiilor atmosferice si prin comunicarea directa cu Argesul, fiind astfel expuse poluarii. De asemenea un risc de poluare a apelor subterane il reprezinta asezarea haznalelor, acoperisurilor pentru animale etc. in apropierea puturilor/ fantanilor.

7.1.3 Riscuri de natura geofizica (seisme) - situarea comunei Herasti intr-o zona seismica de grad VIII, corelat cu terenul dificil de fundare poate genera accidente majore in exploatarea in timp a constructiilor, fiind necesare masuri speciale in proiectarea si executarea acestora. 7.2) Nivelul fonic

- principala sursa de zgomot o constituie traficul rutier, in special autovehiculele grele

- activitatea economica (industria, comertul, servicii) este responsabila in buna masura pentru poluarea sonora directa (mai ales activitatile serviciilor agricole).

O alta problema de mediu importanta este, din punctul meu de vedere, asezarea firmelor de ambalare pesticide (ECOCHIM, ALCEDO) in apropierea comunei Herasti.

8. Solutii pentru imbunatatirea nivelului localitatii si prezentarea situatiei actuale din acest punct de vedere

8.1) Alimentarea cu apa

situatia actuala : Comuna Herasti nu beneficiaza de un sistem centralizat de alimentare cu apa. Au existat 2 foraje, un rezervor de inmagazinare de 10 m³ si retea de apa ce alimenta blocurile din centrul comunei.

In restul comunei locuitorii isi satisfac necesarul de apa potabila cu ajutorul puturilor sapate de tip rural care capteaza apa freatica in conditii necorespunzatoare din punct de vedere al protectiei sanitare.

8.2)Canalizarea

situatia actuala : Neavand un sistem centralizat de alimentare cu apa, nu dispune nici de sistem de canalizare menajera.

Blocurile din centru, deverseaza apele uzate menajere intr-un put absorbant situat in Lunca Argesului, prin intermediul unui colector din tuburi de beton.

In restul localitatii evacuarea se face prin intermediul latrinelor individuale cu pereti necaptusiti.

8.3) Alimentarea cu gaze naturale

situatia actuala : Comuna nu dispune de surse de gaze naturale si nici de retea de alimentare si distributie gaze, locuitorii incalzindu-si locuintele cu sobe functionand pe combustibil solid lemn si carbuni.

8.4) Imbunatatirea infrastructurii rutiere

situatia actuala : Soseaua principala a comunei este asfaltata si este intr-o conditie destul de buna, cu toate astea ulitele sunt nici asfaltate, nici pietruite, au pur si simplu pamant. Problemele si mai grave vin in momentul in care dorim sa mergem in alta localitate. Drumul catre municipiul Bucuresti se afla intr-o stare de degradare totala, de o perioada buna se tot promite ca va fi refacut, dar nu apare nici o schimbare. Pe alta parte, drumul dintre Herasti si comuna Valea Dragului are aceeasi stare ca cea spre oras. Singura cale de comunicatii rutiera care arata la ora actuala asa cum ar trebui este podul nou facut peste Arges, care face legatura comunei Herasti cu Hotarele.

8.5) Imbunatatirea sistemului sanitar

situatia actuala : In comuna nu exista nici o farmacie, exista un singur dispensar al carei program cu siguranta nu te poate ajuta de fiecare data cand ai nevoie, mai ales pentru ca doctora locuieste in Bucuresti.

8.6) Amenajarea unor locuri speciale pentru depozitarea gunoiului si a deseurilor menajere

situatie actuala : fiecare arunca gunoiul pe unde apuca, desi exista cateva restrictivitati. Vina oamenilor nu este la fel de mare ca a conducerii localitatii, deoarece nu au amenajat un loc in care toti satenii sa-si duca deseurile.

8.7) Recuperarea terenurilor agricole degradate prin realizarea de lucrari specifice ameliorarii.

8.8)Organizarea de spatii verzi si terenuri de agrement

situatie actuala : padurea este principalul astfel de spatiu, urmata apoi de islazul comunei si de terenul de fotbal.

9. Spatii in care se aplica restrictii

Conform Legii nr.5/2000 privind aprobarea PATN - sectiunea aIIIa - zone protejate, pe teritoriul comunei Hotarele (implicit Herasti in acea perioada) nu este mentionata existenta unor zone protejate.

Monumente istorice pe teritoriul comunei Herasti sunt :

1.CASA DE PIATRA 'UDRISTE NASTUREL' - monument istoric de valoare nationala, in prezent muzeu de etnografie si folclor,

2. BISERICA ' SF. MIHAIL SI GAVRIL',

3. MONUMENT FUNERAR AL FAMILIEI NASTREL HERESCU - aflat in curtea bisericii,

4. MORMANTUL LUI MILA OBRANOVICI - aflat tot in curtea bisericii.

Corespondenta cu planul de amenajare a teritoriului national :

Conform Regulamentului de urbanism aferent PUG Herasti, proiectele ce se afla in derulare sau urmeaza a fii implementate sunt in corespondenta cu PATN.

11. Bibliografie :

*PUG Hotarele

*Regulamentul local de urbanism - comuna Hotarele, jud GiurgiuPolitica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 2206
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved