Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
DemografieEcologie mediuGeologieHidrologieMeteorologie

Islanda - Forme de turism

geografie+ Font mai mare | - Font mai micIslanda: constituie cel mai nordic stat de pe glob si cel mai vestic din Europa, fiind situat in sectorul septetrional al Oceanului Atlantic si are o suprafata de 103000kmp. Limba oficiala este islandeza.

"Tara Focului si a Ghetii ", insula este formata dintr-un platou de lave bazaltice, gros de 1000m si de ghetari, cei mai extinsi din Europa (11800kmp- 11,5% din suprafata tarii). Cele mai vulcanice insule (peste 130 de vulcani activi ascunsi sub carapacea ghetii) ii sunt proprii si izvoarele fierbinti "geyseri", marele Geyser- inconjurat de alti vreo 50 mici, aruncand la 70m inaltime o coloana de apa fierbinte (76-85C), aceste izvoare au fost captate si folosite industrial si casnic.Clima este temperat-oceanica, cu ierni blande. Putinele paduri, existente odata, au fost defrisate rimanand intinse terenuri stincoase.

Populatia redusa (260 de mii locuitori), din care 90% urbana, se ocupa cu pescuitul heringilor si vanatoarea de balene, care constituie principala sursa de venituri ale tarii. Capitala este Reykjavik (cca. 100de mii locuitori), majoritatea (93%) protestanti.

Islanda etaleaza cele mai pitoresti si constante aspecte peisagistice legate de stancariile bazaltice, geyseri, ghetari, coastele litorale. Vatnajokull este cel mai mare ghetar din insula si de pe continent (142km lung si 1000m gros), iar Hekla cel mai cunoscut vulcan de aici, a carui ultima eruptie a avut loc in 1990. O mare atractivitate turistica o exercita Depresiunea Thingvellir, inconjurat de un peisaj vulcanic impresionant si pe fundul careia se afla in lac, reprezinta locul de care se leaga istoria Islandei.

Reykjavik: capitala tarii, este asezat in amfiteatru, pe tarmul golfului omonim si denunmit asa de vikingul Ingolfur Arnarsson. Orasul portuar nu etaleaza veleitati arhitecturale datorita lipsei materialelor de constructii, doar coloritul divers invioreaza uniformitatea betoanelor, materialului dominant al constructiilor.

Forme de turism: de circulatie cu valente culturale, odihna, recreere, turism de tranzit.Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 2626
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved