CATEGORII DOCUMENTE |
Demografie | Ecologie mediu | Geologie | Hidrologie | Meteorologie |
NORVEGIA
Diferentierile regionale ale Norvegiei rezulta din specificul si ponderea unor activitati, a unor elemente de functionalitate, a gradului de umanizare si antropizare.
1. Regiunea Sud-Estica. Dominata de orasul Oslo, importanta regiune urbana cu o economie complexa. Oslo antreneaza o serie de centre (Drammen, Skien, Honevoss, Sarosborg, Tonsberg, Lillehammer, Frederikstad) creand o retea functionala din punct de vedere industrial (mari santiere navale, industria chimica, a celulozei si hartiei, constructiilor de masini), comercial (nod de comunicatii feroviare si rutiere), cultural-administrativ.
Agricultura, are in vedere cresterea animalelor pentru carne si lapte si apoi cultura cerealelor (orezului) si plantelor furajere.
2. Regiunea Vestica (inclusiv platforma continentala a Marii Nordului). Cuprinde orase importante ale tarii: Bergen, Stavanger, Trondheim centre de mare influenta. Este o regiune dotata din punct de vedre al resurselor naturale: zacaminte de petrol si gaze cu rol deosebit in viata economica a tarii prin valorificare dar si export; minereuri de fier, cupru, zinc; potential hidroenergetic minutios valorificat; agricultura litorala, cultura unor plante in Campia Jaeren (orz, orez, plante de nutret, cartofi), cresterea animalelor (cornutele mari), pescuit; turism (ghetari, cascade, fjorduri).
3. Regiunea Nordica (Regiunea Laponiei in principal. Aproximativ la nord de orasul Narvik (dincolo de Cercul Polar).
O slaba concentrare a populatiei. Activitatile principale sunt: pescuitul, inclusiv prelucrarea pestelui (Trømso, Harstad, Narvik, Bodø) exploatarea si prelucrarea cuprului (Sulitjelma), valorificarea lemnului (Trømso).
Principalele orase sunt insa fara indoiala, Oslo, Bergen si Stavanger. Rolul pe care il detin nu se datoreaza exclusiv importantei economice ci si particularitatilor culturale care fac din aceste orase atribute ale spatiului nordic.
Oslo - capitala Norvegiei si cel mai important oras. Populatia orasului este de 544073, iar impreuna cu imprejurimile in jur de 850000. Centrul orasului este situat in capatul fiordului Oslo, dezvoltindu-se catre sud si nord pe ambele maluri. Aria metropolitana (Greater Oslo) are o populatie de 1300000 locuitori iar intreaga regiune a fiordului in jur de 1700000 locuitori.
In 1624 un puternic incendiu a distrus o mare parte din orasului medieval, fiind necesara relocatia in apropierea fortaretei Akershus
Rolul de centru politic, administrativ si economic al orasului Oslo, reprezinta o permanenta sursa de controverse. Acestea se datoreaza faputlui ca extinderea rapida a ariei metropolitane, contribuie decisiv la cresterea presiunii asupra zonelor inconjuratoare si, in special a celor cu caracter rural. Reprezinta principala cauza a depopularii masive, fapt pentru care orice incercare de impunere a peisajului urban, modern se loveste de o puternica opozitie, care nu de multe ori a contribuit la stoparea proiectelor. Un exemplu in acest sens il constituie atitudinea locuitorilor si nu numai in ceea ce priveste constructia de blocuri inalte in zona centrala, actiune privita cu mult scepticism. Varietatea arhitecturala a orasului insa are suficiente resurse pentru a propune secvente cu adevarat uimitoare. Spre exemplu, Oslo este singura capitala europeana despre ai carei locuitori se spune ca "traiesc cu salbaticia in curtea din spate". Existenta metroului - liniilor suburbane, face ca in capitala norvegiana sa te urci pur si simplu in acesta si sa ajungi intr-o locatie unde sa practici ski-ul sau alpinismul.
Catedrala din Oslo
Muzeul vaselor vikinge
Parcul Vigeland - una dintre cele mai mari expozitii de sculptura, in aer liber din Europa
Palatul Regal
Statuia lui Karl Johan, rege al uniunii dintre Suedia si Norvegia (1814-1844), pe numele sau Jean Baptiste-Bernadotte, fost maresal al lui Napoleon, este cel care practic a initiat modernizarea celor doua regate nordice si intrarea acestora in circuitul economic, politic si cultural european.
Trambulina Hollmenkolen
Bergen - situat in provincia Hordaland, este al doilea oras ca, marime al Norvegiei. Populatia este de 243219 locuitori, iar aglomerarea urbana in jur de 303000 locuitori.Centrul sau este situat in interiorul unei regiuni cunoscute sub denumirea de syv fjell (cei sapte munti).Cea mai veche parte a orasului este Bryggen in cadrul careia se gasesc case vechi de lemn, reconstruite dupa incendiul din 1702. Ca mai veche constructie este biserica Mariakirke, datata din 1130. La aceasta se adauga vechea fortareata, Bergenhus cu o arhitectura de inspiratie medievala, aici gasindu-se Haakon Hall si turnul Rosenkrantz, acesta din urma construit in jurul unei fortificatii medievale.
Fortareata Berghus
Turnul Rosenkrantz
Incepind cu secolul XIII Bergen-Brygge a fost unul dintre cele patru porturi importante ale Ligii Hanseatice, avind statutul de Kontor, sau enclave economica, aici avindu-si sediul comerciantii germani. Odata cu acestia au sosit si mestesugarii care au pus bazele unei "industrii locale".
Muzeul Hanseatic, fostul sediu administrative al Ligii hanseatice
Vagen reprezinta inima orasului Bergen, fiind aspectul care a stat la baza crearii conceptului 'World Heritage Bergen - the Historic Town Centre', pentru ca detine acele elemente, spatii care au avut legatura cu Vagen sau au fost conectate la acesta din punct de vedere al formei, structurii urbane sau al economiei. Trebuie tinut cont de faptul ca Vagen a fost portul in jurul caruia mai tirziu s-a dezvoltat orasul propriu-zis. Cartierele cu case si strazi de lemn ramin si astazi o amprenta si in acelasi timp o legatura cu trecutul acestei foste capitale a Norvegiei.
Casele din lemn si aleile pavate cu scindura sunt specific orasului vechi, constituind nota de specificitate a orasului Bergen.
Capitala coastei de vest a Norvegiei are o lunga istorie, colorata de comertul si transporturile internationale. Fara indoiala culturile diverse care s-au intilnit in cadrul orasului si-au pus amprenta asupra acestuia dar si a locuitorilor sai. Din perioada Hansei si pina in prezent, in perioada festivalurilor internationale, numeroase, Bergen a fost o capitala a explorarii culutrale. Datorita acestor atu-uri Bergen a fost ales in 2000 drept una dintre cele trei capitale ale Europei (alaturi de Helsinki si Rejkjavik).
Stavanger - capitala provinciei Rogaland. Este a treia conurbatie a Norvegiei, aria metropolitana avind o populatie de aprox. 300000 locuitori, iar orasul propriu-zis de 115157 locuitori. Orasul reprezinta un amestec de vechi si nou, evolutia sa fiind influentata de situarea in imediata sa apropiere a unei baze NATO si de descoperirea zacamintelor de petrol din Marea Norvegiei. Succesul sau ca centru economic a facut ca in 112 sa devina sediu Episcopal. Odata cu Reforma, 1536, importanta sa ca centru religios scade treptat. In secolul XIX, bancurile de heringi au constituit factorul de revigorare a economiei. Descoperirea petrolului a impus un nou ritm de dezvoltare, Stavanger fiind principalul exportator de petrol al Norvegiei. Rolul pe care l-a jucat de-a lungul timpului a facut ca Stavanger sa fie ale drept capitala culturala in 2008. Viziunea anului 2008 este aceea a unui port deschis atit in sens strict dar mai ales in sens norvegian, ceea ce inseamna o poarta deschisa catre cunoastere dar si o deschidere a propriilor locuitori catre cultura europeana.
Domkirke
Stavanger - vagen in 1926 (stinga) si in prezent (dreapta)
Breiavatnet
In prezent, in conditiile cresterii presiunii asupra modelelor culturale, in Norvegia se pune accentul pe conservarea siturilor care pastreaza legatura cu traditia sau reflecta secvente importante din dezvoltarea regatului.
Principalul scop al protejarii mediilor culturale (peisajelor culturale) este acela de a le mentine unitatea si de a pastra caracterul regiunii. Un peisaj cultural poate contine un ansamblu de elemente sau elemente disparate, care sa reflecte stadii in dezvoltarea istorica a regiunii respective. In ceea ce priveste Norvegia exista sase medii culturale introduse in programe de protectie si conservare, incercindu-se astfel revigorarea elementului traditional.
complexul de ferme Havra - Hordaland
imprejurimile abatiei Utstein - Rogaland
asezarile rasaritene saami din Neiden - Finmark
minele de argint din Kingsberg - Buskerud, deschise in 1623
asezarile costiere din Sogndalstrand - Rogaland
parcul Birkelunden - Oslo
Skjaervaer - sta traditional din regiunea costiera Sogndalstrand-Rogaland
Complexul de ferme Havra - Hordaland
Intrarea in minele de la Kongsberg
Birkelunden - marcheaza perioada de dezvoltare industriala a orasului Oslo, prin urbanizarea unei zone agricole
Abatia Utstein - reprezinta cel mai bine conservat lacas religios din Norvegia, ilustrind totodata urme ale popularii incepind din Epoca Pietrei (utilizarea terenurilor etc.). trebuie remarcat rolul de principal centru politic al civilizatiei vikinge.
Neiden - Finmark - initial "resedinta" de vara a populatiei saami, a devenit locatie cu caracter permanent datorita trasarii granitei dintre Rusia si Norvegia in sec- XIX.
Neiden - Finmark
Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare |
Vizualizari: 2716
Importanta:
Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2025 . All rights reserved