CATEGORII DOCUMENTE |
Demografie | Ecologie mediu | Geologie | Hidrologie | Meteorologie |
Norvegia: denumita si "Tara Fiordurilor", "Tara Cascadelor", "Tara Aurorelor Boreale" etc., Norvegia ocupa o suprafata de 386318 kmp, in partea de V si NV a Peninsulei Scandinaviei. Deschiderea larga spre ocean (29189km) au favorizat dezvoltarea unor activitati specifice marii: pescuitul, transportul maritim si comertul.
Tarmul foarte dantelat, cu fiorduri, patrunde adanc in interior si expun catre Marea Norvegiei o platforma continentala dominate de numeroase insule stancoase. Muntii Scandinaviei (2472m) cu platouri inalte, circuri si vai glaciare, acoperiti cu paduri de conifere, sectoare reduse de campie litorala, conduc la o mare diversitate a peisajelor naturale norvegiene. Rauri scurte cu numeroase si spectaculoase cascade (Mardalsfssen - 297m caderea este cea mai inalta din Europa) si cu un imens potential hidroenergetic intregesc frumusetea peisajului natural.
Norvegia are o populatie de 4,5 milioane locuitori din care 75% urbana, capitala Oslo, limba oficiala fiind norvegiana iar majoritatea 88% sunt protestanti (luterani, evanhelisti). Este un regat ereditar, cu o economie bine dezvoltata.
Se diferentiaza 4 areale turistice si economice.
a. Norvegia sud- estica: puternic industrializata, are cea mai mare populatie cu numeroase orase mari si mijlocii. Ca centre turistice se remarca Oslo (500mii loc.)- capitala tarii, asezat intr-un pitoresc fiord de 100 km lungime, port cu peste 40 de cheiuri specializate. Este construit in amfiteatru cea ce ii da un farmec aparte cu o frumoasa panorama. De remarcat sunt obiectivele: Fortareata Akershus, Palatul Regal, Parlamentul, Institutul Nobel, Domul si numeroase muzee: Posteni, Folcloric si "Kon-Tiki" - construit in 1957 pe 2 niveluri, intr-un imens acvariu unde gazduieste celebra pluta a exploratorului Thor - Hezerdahl, cu mica ei coliba de tulpini, care pluteste pe o intindere de apa, iar pe fundal, harta cu drumul parcurs. De asemenea, orasul dispune de o serie de parcuri si gradini atractive.
b. Vestlandet: cuprinde fata atlantca a Norvegiei, unde se desfasoara o intensa activitate economica, cu numeroase orase mici industriale sau centre pescaresti, unde se practica o agricultura traditionala. Fiordurile, cascadele, ghetarii (Jstedalsbreen 855kmp- cel mai mare din Europa), peisajul insulelor din fata litoralului, orasele Bergen si Stavanger constituie interesante obiective turistice.
Stavanger: asezat intr-un fiord de mare frumusete naturala, are un farmec aparte prin simbioza arhitecturala si urbana, se remarca Catedrala- un frumos monument istoric si Biseica Medievala in stil anglo-normand.
Bergen: oras renumit prin pitorescul fiordului si al numeroselor monumente istorice (case din lemn- sec. XVIII.), muzee. Este renumit si prin Targul de Peste- unde se etaleaza pestii de cele mai diferite specii.
c. Trndelag: reprezinta sectorul central al Muntilor Scandinaviei, circumscris firodul Trndheim, cu altitudini mai reduse, favorabil agriculturii (cea mai nordica zona agricola de pe glob), mineritului, pescuitului si comunicatiilor. Trndheim este centrul polarizator al zonei, important port si centru urban intemeiat de regele viking Olaf in anul 997. Se remarca catedrala (stil gotic), cea mai mare din Scandinavia, si sute de casute mici din lemn, frumos colorate care reprezinta locuintele de vara sau refugiu la sfarsit de saptamana.
d. Norvegia de nord: este regiunea unde traiesc si peste 20 mii de laponi, cu o economie mai redusa, cu centre urbane in dezvoltare: Narvik, Tromso, Boldo.
Narvik: oras port, pitoresc prin asezarea sa intr-un fiord, renumit prin frumusetea aurorelor boreale si recunoscut ca rampa de lansare in lumea intreaga a fierului suedez de la Kiruna. Ny- Alesund cea mai nordica asezare de pe glob.
Forme de turism: de circulatie cu valente culturale, odihna, recreere.
Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare |
Vizualizari: 3464
Importanta:
Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2025 . All rights reserved