CATEGORII DOCUMENTE |
Demografie | Ecologie mediu | Geologie | Hidrologie | Meteorologie |
CALITATEA AERULUI
Aerul formeaza invelisul gazos al Pamantului.Este cunoscut sub numele de atmosfera (ocean de aer).Atmosfera inconjoara Pamantul, prezinta grosimi variabile, usor mai subtiri la poli si este sesizata din spatiul cosmic sub forma unui invelis de o culoare bleu diafan (albastru deschis).Grosimea atmosferei variaza de la 1000 km pana la 3000 km.
Fenomenele importante ce se desfasoara in atmosfera sunt variabile cu inaltimea (indepartarea de la suprafata solului), astfel se pot distige, pe inaltime, diferite componente ale atmosferei variabile din punct de vedere termic si al presiunii :
a) Troposfera (sfera schimbarilor) Se desfasoara, in medie, pana la 12 km altitudine (deasupra polilor are 8 km grosime, iar la Ecuator are 18 km grosime).Este cel mai important strat atmosferic.Aici se afla concentrata aproximativ 90% din toata cantitatea de aer (din cauza atractiei Pamantului), se formeaza precipitatiile, vanturile si se desfasoara viata si activitatea omului.
b) Stratosfera Contine patura de ozon care absoarbe cea mai mare parte a radiatiilor ultraviolete.Daca ar patrunde in totalitate pana la suprafata solului, aceste radiatii ar distruge viata de pe planeta.
c) Mezosfera Se desfasoara intre 50 km si 85 km, si este caracterizat printr-un aer extrem de rarefiat si prin scaderea rapida a temperaturii (to), care atinge pana la -90oC spre limita superioara numita mezopauza.
d) Termosfera Este invelisul exterior, care se extinde pana la 400 km - 800 km, si este caracterizat printr-o rarefiere extrema a aerului.Moleculele rare de gaze sunt disociate in atomi de radiatiile ultraviolete si ca urmade temperaturile cresc, ajungand pana la 1000oC spre partea superioara.
e) Exosfera Se afla la inaltimi mai mari de 750 km, aerul fiind extrem de rarefiat, prin ea se face treptat trecerea spre vidul interplanetar, in care mai sunt atomi de heliu si hidrogen.
I.Surse de poluare a aerului atmosferic
Poluarea aerului consta in emisii de substante care alterneaza proprietatile fizica, chimice si biologice ale aerului.
Poluantii sunt substante straine, compozitii normale ale aerului, care in anumite concentratii si printr-o actiune indelungata poate sa produca efecte negative asupra omului si mediului.
Aerul atmosferic, alaturi de alte componente ale mediului ambiant, are o insemnatate vitala foarte importanta pentru natura. Aerul este un amestec de azot si oxigen necesar activitatii vitale a organismelor aerobe, inclusiv a oamenilor. Acest amestec contine si o cantitate neinsemnata de alte gaze: neon, argon, heliu, cripton, xenon, radon, bioxid de carbon, hidrogen, vapori de apa si alte particule, care practic nu au nici o influenta asupra organismelor vii. Dar dezvoltarea societatii umane, spre regret, duce la crearea unui impact antropic si tehnogen negativ asupra calitatii aerului.
Poluarea aerului este generata in special de folosirea energiei si de activitatile de transportare. Urbanizarea, dezvoltarea industriei si a transportului provoaca emisii cu concentratii mari de substante poluante in atmosfera, emisii care duc la efecte nocive asupra naturii si a tuturor organismelor vii. Conform datelor Organizatiei Mondiale a Sanatatii, circa 70% din populatia urbana a lumii respira aer poluat si doar circa 10% din populatia lumii respira aer, calitatea caruia este in limitele acceptabilitatii.
Arderea combustibilului si desertizarea teritoriilor duc la cresterea nivelului emisiilor bioxidului de carbon care este principalul gaz de sera si care da o crestere anuala a temperaturii biosferei de circa + 0,3 oC. In asa mod starea climei pe planeta noastra se inrautateste din an in an.
Activitatea prioritara in domeniul ecologiei consta in studierea relatiilor organismelor vii cu mediul ambiant (ISO 6107/3-85). Ecologistii acorda o atentiei deosebita protectiei aerului atmosferic deoarece poluarea atmosferei cauzeaza la consecinte negative pe scara globala:
- distrugerea stratului de ozon;
- efectul de sera, legat de majorarea volumului emisiilor in atmosfera a bioxidului de carbon, protoxidului de azot si metanului;
- ridicarea temperaturii planetei;
- inrautatirea sanatatii oamenilor, impactul nociv asupra plantelor si animalelor.
Sursele de poluare a aerului atmosferic se impart in:
- naturale (eruptii vulcanice, furtuni de praf s. a.),
- de caracter antropogen, legate cu activitatea vitala a omului.
Sursele cele mai importante de poluare a atmosferei sunt: transportul, obiectele industriale, centralele termoelectrice. Aceste surse elimina cantitati mari de substante toxice specifice,care uneori nu pot fi identificate,dar principalii poluatori, care se elimina in cantitati mari sunt: oxizii de carbon, de azot, bioxidul de sulf, praf etc. Pentru micsorarea nivelului poluarii atmosferei de catre intreprinderile industriale se utilizeaza diferite metode, cum ar fi,de exemplu: se perfectioneaza procesele tehnologice, se efectueaza ermetizarea instalatiilor tehnologice, se construiesc diferite instalatii de purificare etc.
In tara noastra, unde situatia economica este dificila, cel mai mult polueaza aerul atmosferic transportul auto: suma poluantilor emisi de autotransport este mult mai mare decit suma poluantilor de la sursele stationare. Indeosebi, acest lucru este caracteristic pentru orase. Spre exemplu, in mun. Chisinau transportului auto ii revin 93% din toate emisiile de gaze nocive in atmosfera, in mun. Balti - 94,2% si in mun. Cahul - 96%. In medie pe tara transportului auto ii revin 87,5% din volumul sumar al substantelor nocive emise in aerul atmosferic.
Majorarea numarului unitatilor de transport influenteaza negativ asupra starii bazinului aerian. Situatia se acutizeaza si din cauza ca in tara se importa si se utilizeaza autovehicule vechi, termenul de exploatare al carora este mai
II.Cauzele poluarii aerului
Poluarea implica eliminarea de substante daunatoare organismelor in atmosfera. Poluanti cum ar fi sulful si oxizii de nitrogen, dioxidul de carbon, monoxidul de carbon sunt principalii factori care contribuie la poluarea atmosferei. Poluarea atmosferica poate de asemenea sa afecteze ecosistemele acvatice si terestre daca poluantii se dizolva in apa si cad sub forma de ploaie. A fost estimat ca anual poluarea aerului contribuie la 120.000 de decese in Statele Unite ale Americii. Poluantii principali sunt aceia care sunt eliberati direct in atmosfera, cum ar fi funinginea, dioxidul de sulf si oxizii de nitrogen. Poluantii secundari sunt produsi in urma reactiilor dintre poluantii primari. Monoxidul de carbon si oxizii de nitrogen sunt poluanti primari produsi de automobile in urma combustiei petrolului. Funinginea si dioxidul de sulf sunt poluanti principali produsi in primul rand de de centrale termince care ard combustibili fosili cum ar fi carbunele si petrolul. In fiecare an peste 1 miliard de tone din aceste elemente chimice intra in atmosfera prin procesele mentionate mai sus. Daca ar fi destribuiti, poluantii nu ar fi in concentratie mare, dar, din pacate, ei tind sa ramana la nivel local si regional.
III.Indicatori de calitate pentru aer
Poluare aerului respectiv calitatea acestuia sunt cele mai grave probleme, pe termen scurt si mediu, din punctul de vedere al sanatatii oamenilor si mediului !
Aerul poluat este mai greu de evitat deca tapa poluata !
Aerul poluat patrunde peste tot, dauneaza sanatatii, degradeaza mediul si constructiile !
Agentii poluanti se clasifica in :
Suspensii si aerosoli - formate din particule lichide
*suspensii mai mari de 10 mm, care au stabilitate mica in aer ;
*suspensii cu diametru de 10-0,1 mm, care stabilizeaza cu viteza uniforma ;
*suspensii cu dimensiunea mai mica de 0,1 mm, care au stabilitate foarte mare in atmosfera.
Gaze si vapori toxici - sunt poluantii prezentati in atmosfera sub forma gazoasa, sunt foarte diversi din punct de vedere al naturii lor chimice.
*temperatura - cand aceasta este crescuta, creste volatilitatea, iar tempera scazuta favorizeaza condensarea si trecerea din stare gazoasa in cea de aerosol ;
*umiditatea - cand este mare, duce la schimbarea starii de agregare a substantelor gazoase din atmosfera ;
*radiatiile - mai ales cele ultraviolete, favorizeaza reactiile fotochimice care pot produce transformari chimice importante.
IV.Actiunea poluarii aerului asupra sanatatii populatiei SOS-Poluarea aerului
In cursul unui act respirator, omul in repaus trece prin plamini o cantitate de 500 cm2 de aer, volum care creste mult in cazul efectuarii unui efort fizic, fiind direct proportional cu acest efort. In 24 ore in mediu omul respira circa 15-25 m3 de aer. Luand comparativ cu consumul de alimente si apa, in timp de 24 ore, omul inhaleaza in medie 15 kg de aer in timp ce consumul de apa nu depaseste de obicei 2,5 kg, iar cel de alimente 1,5 kg. Rezulta din aceste date importanta pentru sanatate a compozitiei aerului atmosferic, la care se adauga si faptul ca bariera pulmonara retine numai in mica masura substantele patrunse pina la nivelul alveolei, odata cu aerul inspirat.
Din punct de vedere al igienei, aerul influenteaza sanatatea atit prin compozitia sa chimica, cat si prin proprietatile sale fizice (temperatura, umiditate, curenti de aer, radiatii, presiune).
In ceea ce priveste compozitia chimica destingem influenta exercitata asupra sanatatii de variatii in concentratia componentilor normali, cat si actiunea pe care o exercita prezenta in aer a unor compusi straini.
Efectele directe sunt reprezentate de modificarile care apar in starea de sanatate a populatiei ca urmare a expunerii la agenti poluanti. Aceste modificari se pot traduce in ordinea gravitatii prin: cresterea mortalitatii, crestrea morbiditatii, aparitia unor simptome sau modificarii fizio-patologice, aparitia unor modificari fiziologice directe si/sau incarcarea organismului cu agentul sau agentii poluanti.
Efectele de lunga durata sunt caracterizate prin aparitia unor fenomene patologice in urma expunerii prelungite la poluantii atmosferici. Aceste efecte pot fi rezultatul acumularii poluantilor in organism, in situatia poluantilor cumulativi (Pb, F etc.), pana cand incarcarea atinge pragul toxic. De asemenea modificarile patologice pot fi determinate de impactul repetat al agentului nociv asupra anumitor organe sau sisteme. Efectele de lunga durata apar dupa intervale lungi de timp de expunere care pot fi de ani sau chiar de zeci de ani. Manifestarile patologice pot imbraca aspecte specifice poluantilor (intoxicatii cronice, fenomene algerice, efecte carcinogene, mutagene si teratogene) sau pot fi caracterizate prin aparitia unor imbolnaviri cu etiologie multipla, in care poluantii sa reprezinte unul dintre agentii etiologici determinanti sau agravanti (boli respiratorii acute si cronice, anemii etc.).
V.Controlul poluarii aerului
Majoritatea metodelor eficiente de combatere a poluarii aerului constau in reducerea, colectarea, capturarea sau retinerea poluantilor inainte de a intra in atmofera. Din perspectiva mediului, reducerea emisiilor prin marirea eficientei energiei si metode de conservare, cum ar fi arderea unei cantitati mai mici de comustibil este o strategie preferata.
Convingerea populatiei de a folosi transportul public in locul vehiculelor personale ajuta de asemenea la ameliorarea calitatii aerului in orase.
Considerata drept cea mai ampla si mai nociva forma de poluare a aerului poluarea de origine industriala este prevenita si combatuta prin 3 cai principale ;stabilirea concentratiilor maxime admisibile de substante nocive in atmosfera, stabilirea zonelor de protectie sanitara si reguli specifice de amplasare a zonelor industriale sau a obiectivelor economice.
VI.Poluanti-substante chimice
Poluantii iritanti realizeaza efecte iritative asupra mucoasei oculare si indeosebi asupra aparatului respirator. In aceasta grupa intra pulberile netoxice, precum si o suma de gaze si vapori ca bioxidul de sulf, bioxidul de azot, ozonul si substantele oxidante, clorul, amoniacul etc
Poluantii toxici asfixianti sunt cei care impiedica asigurarea cu oxigen a tesuturilor organismului. Dintre poluantii atmosferici cu efect asfixiant cel mai important este oxidul de carbon, care formeaza cu hemoglobina un compus relativ stabil (carboxihemoglobina) si impiedica astfel oxigenarea sangelui si transportul de oxigen catre tesuturi.
Poluantii alergenici din atmosfera sunt cunoscuti de multa vreme. Indeosebi este cazul poluantilor naturali (polen, fungi, insecte) precum si a prafului din casa, responsabili de un numar foarte mare de alergii respiratorii sau cutanate.
Poluanti cancerigeni. Exista foarte mari dificultati in estimarea rolului poluantilor atmosferici ca factori etiologici ai cancerului. Totusi cresterea frecventei cancerului indeosebi in mediul urban, a impus luarea in considerare si a poluantilor atmosferici ca agenti cauzali posibili, cu atat mai mult cu cat in zonele poluate au fost identificate in aer substante cert carcinogene.
Putem clasifica substantele cancerigene prezente in aer, in substante organice si substante anorganice.
Dintre poluantii organici cancerigeni din aer, cei mai raspanditi sunt hidrocarburile policiclice aromatice ca benzopiren, benzontracen, benzofluoranten etc. Cel mai raspandit este benzoopirenul, provenind din procese de combustie atat fixe cat si mobile.
Dintre poluantii anorganici mentionam azbestul, arseniul, cromul, cobaltul, beriliul, nichelul si seleniul. Mai frecvent intalnita in mediul industrial, prezenta lor in aer a fost semnalata si in zonele din apropierea industriilor.
+VII.Smogul fotochimic
Smogul fotochimic este ceata produsa de interactiunea emisiilor de poluanti cu radiatia solara. De cele mai multe ori este produs ozonul.
Smogul irita atat pielea cat si ochii si contribuie anual la multe decese. Cel mai efectiv mod de a preveni formarea smogului este reducerea uzului de automobile personale si marirea capacitatii de transport in comun. Orasele afectate grav de smog sunt de obicei megalopolisurile, mai ales Londra.
Bibliografie:
v "S.O.S.! Natura in pericol!" - Stelian Turlea; editura Politica, Bucuresti 1997;
v "Mediul inconjurator - poluare si protectie" - Sanda Visan, Steliana Cretu, Cristina Alpopi; editura Economica, Bucuresti;
v Internet: https://www.google.ro/
https://ro.wikipedia.org/
Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare |
Vizualizari: 2999
Importanta:
Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved