Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
DemografieEcologie mediuGeologieHidrologieMeteorologie


Miscarile epirogenice

Geologie



+ Font mai mare | - Font mai mic



Miscarile epirogenice

Miscarile pe verticala ale scoartei terestre au fost denumite de J. Gilbert epirogenice fiind ulterior clasificate in miscari pozitive si negative. In cazul miscarilor pozitive au loc ridicari ale unor sectoare terestre, deci se produce extinderea continentelor prin retragerea apelor marine, iar in cazul miscarilor



Fig. 12. Transgresiunea (a) si regresiunea (b) ; I, II, III - nivelele succesive ale apelor marine.

negative, anumite sectoare terestre se scufunda avand ca efect restrangerea ariilor continentale.

Rezultatul imediat al miscarilor epirogenice este schimbarea pozitiei liniei de tarm. Apele marine invadeaza uscatul dupa linia de tarm, materialul erodat impreuna cu cel adus de pe continent este fragmentat prin actiunea valurilor si redistribuit, formand diferite categorii de sedimente, care, prin consolidare, vor da nastere la roci sedimentare.

Inaintarea apelor din domeniul marin peste un sector continental se numeste transgresiune marina (fig.12, a) si se caracterizeaza prin formarea de sedimente grosiere (pietris, conglomerat) in apropierea tarmului, urmate de nisipuri inspre larg si in continuare de roci foarte fine. Frontul al doilea transgresiv are elementele grosiere (pietris) mai avansate spre continent, astfel ca elementele mai fine (nisip) vor fi depuse peste pietrisurile sau conglomeratele primei faze. In concluzie, in cazul transgresiunii, depozitele fine (pelitice) in coloana stratigrafica se succed peste cele grosiere.

Retragerea apelor de pe continent poarta numele de regresiune marina (fig. 12, b) si este caracterizata printr-o sedimentare inversa. Ridicarea uscatului va inversa fazele de depuneri, astfel ca elementele grosiere ale unei serii, in coloana stratigrafica, urmeaza peste elementele mai fine ale unei faze anterioare.

Explicarea miscarilor pe verticala ale unor sectoare din scoarta terestra s-a facut prin mai multe ipoteze. Una din acestea (ipoteza izostaziei), ia in considerare tendintele de restabilire a echilibrului dintre diversele sectoare (blocuri) ale scoartei in relatie cu mantaua superioara ; cand un bloc se incarca cu sedimente, va avea loc o miscare negativa, urmata de trangresiune, alte blocuri descarcate de sarcini vor efectua miscari pozitive, urmate de o regresiune marina.



Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare



DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 2146
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved