CATEGORII DOCUMENTE |
Demografie | Ecologie mediu | Geologie | Hidrologie | Meteorologie |
Zona rece
Clima rece
Este caracteristica regiunilor polare si subpolare adica teritoriilor geografice situate conventional între 60° si 90° latitudine nordica si sudica. Dupa durata si asprimea iernilor, clima rece se divide în clima subpolara (subarctica în nord si subantarctica în sud) si polara (arctica în nord si antarctica în sud).
Iata prezentarea lor pe scurt:
1. Clima subpolara sau clima de tundra (fig.3, Cap.7.1., pozitia 2 din legenda hartii) este caracteristica teritoriilor geografice situate aproximativ între 60° si 70° latitudine nordica si sudica, cuprinzând implicit extremitatile nordice ale Europei, Asiei, Americii de Nord, arhipelagul din nordul Canadei precum si o fâsie de la periferia Groenlandei. În emisfera sudica suprafetele sunt mai putin întinse, este vorba despre insule ca Falkland, Orkney, Georgia de sud, Kuerguelen, etc.
Iernile sunt lungi si geroase iar verile sunt scurte si racoroase comparativ cu zona temperata. Temperatura medie a lunii celei mai reci poate coborî pâna la –50° si chiar pâna la –55°C, iar temperatura medie a celei mai calde luni nu depaseste +10°C - +12°C. Media anuala a precipitatiilor este redusa la numai 150-300 mm. Vânturile de mare intensitate sunt foarte frecvente.
Vegetatia tipica este aceea de tundra adica ierboasa, pitica, în care specifice sunt turbele, muschii sau lichenii numai pe vai sau la periferia sudica putând supravietui arbusti sau arbori pitici de clima rece, tundra fiindita,în general, lipsita de arbori.
2. Clima polara (fig.3, Cap.7.1., pozitia 1 din legenda hartii) este caracteristica, în emisfera nordica, Groenlandei (cu exceptia unei fâsii marginale înguste de numai 30-150km, unde este subpolara) Arhipelagului Frantz Josef, Insulelor Severnaia Zemlea, partii nordice a Insulei Novaia Zemlea, arhipelagului Canadian si calotei de gheata polare. În emisfera sudica Antarctida are în totalitate acest climat.
Clima polara este foarte aspra, aceasta datorita în primul rând unghiului mic sub care cad (sau nu!) razele Soarelui. În aceste tinuturi, chiar si temperatura lunii celei mai calde este cu mult sub 0°C, ceea ce determina mentinerea înghetului permanent. Pe calota de gheata a Groenlandei, deci la altitudinea de 3000 m, temperatura medie a lunii ianuarie este de circa –50°C, iar a lunii iulie de –11°C –15°C, încât media anuala devine –30°C. În celelalte regiuni cu clima polara, temperatura medie se mentine între –20° si –25°C. Cantitatea medie anuala a precipitatiilor[1] variaza între 100-200 mm si numai în Groenlanda Centrala ajunge pâna la 300 mm; în Antarctica, precipitatiile sunt si mai reduse de numai 20-50 mm un desavârsit desert alb.
Zona polara este zona înghetului permanent, de aceea clima polara se mai numeste si clima înghetului vesnic.
Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare |
Vizualizari: 326
Importanta:
Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved