Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
ArheologieIstoriePersonalitatiStiinte politice


Regina Elisabeta

Istorie



+ Font mai mare | - Font mai mic



Regina Elisabeta      

Se pare ca moartea reginei Maria a indepartat un nor negru amenintator, care timp de cinci ani atarna ca un val deasupra Angliei. Incoronarea Elisabetei a fost primita cu bucurie de catre protestanti si toate suferintele indurate de ei in timpul domniei anterioare sangeroase au fost uitate o clipa in nadejdea ca vor veni zile mai bune.       



Insa regina Elisabeta iubea la fel de mult puterea cum a iubit-o tatal ei, regele Henric al VIII-lea si nu a avut de gand sa fie mai prejos decat el in conducerea absoluta a bisericii si a statului. S-au emis in graba legi care o numeau capetenia suprema a bisericii si a natiunii, si a fost imputernicita sa creeze o inalta comisie sau tribunal care sa judece pe cei care au fost acuzati ca nu luau parte la slujbele Bisericii Angliei. Puterea acestui tribunal se intindea peste toata tara, stapanind atat asupra preotimii cat si a poporului. Oricare trei membrii ai acestui tribunal puteau lua masuri ca sa descopere, citand martori, sau folosind alte mijloace, pe oricine care vorbea impotriva suprematiei reginei sau refuza sa respecte forma de inchinare introdusa in biserica. Ei aveau puterea sa investigheze orice afirmatie eretica, sa caute carti sau scrieri care incitau la revolta, sa judece toate cazurile de lipsa voita de la slujbele bisericii si sa pedepseasca pe cei care incalcau astfel legea dandu-le amenzi.      

Dupa cum se vede, libertatea religioasa asa cum o cunoastem noi astazi era la fel de departe de a fi realizata ca intotdeauna. A trebuit sa treaca mai mult de un secol pentru ca persecutia sa inceteze pe deplin si ca legiferarea Actului de Toleranta sa instaureze in mod desavarsit libertatea de inchinare in Anglia. Insa cel putin Elisabeta nu era cruda si aversiunea ei fata de sange a fost o insusire caracteristica ei, in totala opozitie cu firea Mariei.      

Rugurile cumplite au mai ars un timp in Spania si in tinuturile aflate sub puterea ei, dar in Anglia istoria martirajului a fost incheiata odata cu incheierea domniei reginei Maria.



Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare



DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1019
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2025 . All rights reserved