CATEGORII DOCUMENTE |
Arheologie | Istorie | Personalitati | Stiinte politice |
F.ROETHILISBERGER(1898-1974)
Este important spunea Roethlisberger sa se atraga un numar cat mai mare de oameni si sa creeze un climat in organizatie care ar stimula dezvoltarea relatiilor umane. Managerii trebuie sa participe constient la procesul studierii acestor relatii sa sa-i conduca pe cei ce au acceptat sa faca parte dint-o organizatie.
In ucrarea "Managementul and morale" el afirma "comportamentul individuluzi este determinat in mai mare masura de dispozitia acestuia decat de bani si grupurile influenteaza comportamentul individual intr-un mod atat de substantial, incat acest lucru determina pe manageri sa recunoasca fapul ca firmele de afacei, ca esenta, sunt mai mult decat institutii economice, ele sunt structuri organizatorice sociale formate din personalitati, iar aceste personalitati trebuie conduse in mod corespunzator".
Roethlisberger a fost unul dintre primii specialisti ai domeniului care a inteles caracterul de unicat al situatiei managerului de nivel inferior, ca veriga de legatura intre oameni.
In realitate, spunea Roethlisberger, principiul ierarhiei nu numai ca nu contravine pozitiei reale a oamenilor fata de sistemul de inabusire a personalitatii de catre ordinele, dispozitiile formale, nu numai ca interpreteaza gresit disponibilitatea oamenilor de a se supune puterii, ci, dimpotriva genereaza cum se exprima Roethlisberger "sindromul cercului vicios", esenta acestui sindrom consta in aceea ca "urmarile disfunctionale ale metodelor traditionale de control" intaresc convigerea in eficienta unor asemenea metode de management.
DALE CARNEGIE
Lucrarea sa "How to win friends an influence people" este coceputa in 4 parti:
Ø "Cum va comportati in lume- tehnici fundamentale"
Ø "Sase modalitati de a deveni agreabil "
Ø "Cum sa va impuneti modul de gandire"
Ø "Fiti un conducator adevarat cum sa transformati oamenii fara ai jigni sau ai indigna"
Idee de baza a conceptiei lui Carnegie este ca drumul spre succes trece prin castigarea cooperarii celorlalti. Atunci cand este necesar sa faci observatii critice la adresa unui colaborator- spune el- trebuie sa incepi in a arata ce este pozitiv in activitatea acestuia.
Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare |
Vizualizari: 795
Importanta:
Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved