Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
ArheologieIstoriePersonalitatiStiinte politice


Florian Stefanescu-Goanga (1881-1958)

Personalitati



+ Font mai mare | - Font mai mic





Psiholog roman, discipol al lui Wundt, initiatorul primului institut de psihologie experimentala comparata si aplicata din Romania (1921)

 

Membru corespondent al Academiei Romane (28 mai 1937); repus in drepturi ca membru corespondent al Academiei Romane (3 iulie 1990).
A studiat la Wundt, unde, in 1911, si-a sustinut teza de doctorat referitoare la raportul dintre senzatiile de culoare si reactiile afective

A fost profesor la Catedra de Psihologie a Universitatii din Cluj (1919); subsecretar de stat la ministerele Instructiunii Publice (1936-1937) si Educatiei Nationale (1937). 

Lui i se datoreaza infiintarea (1927), pe langa catedra sa, a unui laborator de psihologie experimentala, transformat peste un an in Institutul de Psihologie Experimentala, Comparata si Aplicata, cel dintai de acest gen din Romania. in 1929 a infiintat Editura Institutului, in care, in numai doua decenii, au aparut 34 de lucrari monografice - cea mai mare parte teze de doctorat sustinute in cadrul institutului. in vederea dezvoltarii miscarii psihologice, in 1931, la Cluj, a pus bazele Societatii de Psihologie, structurata in patru sectiuni, corespunzatoare celor mai insemnate domenii ale psihologiei aplicate: psihologia educatiei, psihologia economica (a muncii), psihologia juridica, psihologia medicala. Prin grija sa, in 1938 a aparut la Cluj 'Revista de psihologie teoretica si aplicata' (pana in 1949). 

A depus o sustinuta munca in vederea organizarii serviciului de psihologie aplicata in armata, la caile ferate, la posta si telegraf, la Ministerul Justitiei pentru tribunalele de copii si inchisorile minorilor, la Ministerul Sanatatii si Ocrotirii Sociale pentru copiii parasiti, handicapatii mintali, la Ministerul Educatiei Nationale pentru organizarea invatamantului psihologic in scolile secundare si introducerea fisei personale pentru cunoasterea individualitatii copiilor etc. Ca urmare a eforturilor sale, s-a reusit introducerea fisei de observatie psihologica in toate scolile din Romania, organizarea unui serviciu psihologic la C.F.R., infiintarea de institute psihotehnice la Bucuresti si Cluj si a unor oficii de orientare profesionala la Arad, Brasov si Cluj. 

A lasat lucrari si studii, intre care: Selectiunea capacitatilor si orientarea profesionala (1929); Instabilitatea emotiva (1936); Constitutie biopsihica si criminalitate (1938); Adaptarea sociala (1938); Educatia copiilor inferior si superior dotati (1939); Masurarea inteligentei (1940) s.a.



Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare



DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1909
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2025 . All rights reserved