Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


AdministratieDrept

Contractul de intretinere

legislatie

+ Font mai mare | - Font mai micContractul de intretinereNotiune

Art.2263 - (1) Prin contractul de intretinere o parte se obliga sa efectueze in folosul celeilalte parti sau al unui anumit tert prestatiile necesare intretinerii si ingrijirii pentru o anumita durata.

(2) Daca prin contract nu s-a prevazut durata intretinerii ori s-a prevazut numai caracterul viager al acesteia, atunci intretinerea se datoreaza pentru toata durata vietii creditorului intretinerii.

Forma contractului

Art.2264 Contractul de intretinere se incheie in forma autentica, sub sanctiunea nulitatii absolute.

Aplicarea regulilor de la renta viagera

Art.2265 (1) Dispozitiile art.2252-2256, 2260 alin.(1) si 2261 se aplica in mod corespunzator si contractului de intretinere.

(2) In lipsa unei stipulatii contrare, obligatia de intretinere este indivizibila atat in privinta creditorilor, cat si in privinta debitorilor.

Intinderea obligatiei de intretinere

Art.2266 Debitorul intretinerii datoreaza creditorului prestatii stabilite in mod echitabil tinandu-se seama de valoarea capitalului si de conditia sociala anterioara a creditorului.

(2) Debitorul este obligat in special sa asigure creditorului hrana, imbracaminte, incaltaminte, menaj, precum si folosinta unei locuinte corespunzatoare. Intretinerea cuprinde, de asemenea, ingrijirile si cheltuielile necesare in caz de boala.

(3) In cazul in care intretinerea are caracter viager sau atunci cand creditorul decedeaza in cursul duratei contractului, debitorul are obligatia sa-l inmormanteze.

(4) Intretinerea continua a fi datorata in aceeasi masura chiar daca, in cursul executarii contractului, bunul care a constituit capitalul a pierit total sau partial ori si-a diminuat valoarea, dintr-o cauza pentru care creditorul intretinerii nu este tinut sa raspunda.

(5) Clauza prin care creditorul intretinerii se obliga la prestarea unor servicii este considerata nescrisa.

Caracterul incesibil si insesizabil al intretinerii

Art.2267 Drepturile creditorului intretinerii nu pot fi cedate sau supuse urmaririi.

Protectia creditorilor partilor

Art.2268 Caracterul personal al contractului de intretinere nu poate fi invocat de parti pentru a se opune actiunii in revocarea contractului sau actiunii oblice introduse pentru executarea sa.

Caz special de revocareArt.2269 - (1) Contractul de intretinere este revocabil in folosul persoanelor carora creditorul intretinerii le datoreaza alimente in temeiul legii daca, prin efectul contractului, el s-a lipsit de mijloacele necesare indeplinirii obligatiei de a asigura alimentele.

(2) Revocarea poate fi ceruta chiar daca nu exista frauda din partea debitorului intretinerii si indiferent de momentul incheierii contractului de intretinere.

(3) In loc sa dispuna revocarea contractului, instanta de judecata poate, chiar si din oficiu insa numai cu acordul debitorului intretinerii, sa il oblige pe acesta sa asigure alimente persoanelor fata de care creditorul are o astfel de obligatie legala, fara ca in acest mod sa fie diminuate prestatiile datorate creditorului intretinerii.

Inlocuirea intretinerii prin renta

Art.2270 (1) Instanta judecatoreasca poate sa inlocuiasca, la cererea oricareia dintre parti, fie chiar temporar, intretinerea in natura cu o renta in bani de egala valoare daca prestarea sau primirea in natura nu mai poate continua din motive obiective sau daca debitorul intretinerii decedeaza.

(2) Atunci cand prestarea sau primirea in natura a intretinerii nu mai poate continua din culpa uneia dintre parti, instanta va majora sau, dupa caz, diminua cuantumul rentei care inlocuieste prestatia de intretinere.

Reguli aplicabile in cazul inlocuirii intretinerii prin renta

Art.2271 - (1) In toate cazurile in care intretinerea a fost inlocuita potrivit art.2270, devin aplicabile dispozitiile care reglementeaza contractul de renta viagera.

(2) Cu toate acestea, daca prin contractul de intretinere nu s-a convenit altfel, obligatia de plata a rentei ramane indivizibila intre debitori.

Incetarea contractului de intretinere

Art.2272 - (1) Contractul de intretinere incheiat pe durata determinata inceteaza la expirarea acestei durate, cu exceptia cazului in care creditorul intretinerii decedeaza mai devreme.

(2) Atunci cand comportamentul celeilalte parti face imposibila executarea contractului in conditii conforme bunelor moravuri, cel interesat poate cere rezolutiunea.

(3) In cazul prevazut la alin.(2), precum si atunci cand se intemeiaza pe neexecutarea culpabila a obligatiei de intretinere, rezolutiunea nu poate fi pronuntata decat de instanta, dispozitiile art.1034 nefiind aplicabile. Orice clauza contrara este considerata nescrisa.

(4) Daca rezolutiunea a fost ceruta pentru unul dintre motivele prevazute la alin.(2) sau (3), oferta de intretinere facuta de debitorul parat dupa introducerea actiunii nu poate impiedica rezolutiunea contractului.

(5) In cazul in care rezolutiunea se pronunta pentru unul dintre motivele prevazute la alin.(2) sau (3), debitorul in culpa nu poate obtine restituirea prestatiilor de intretinere deja executate.

(6) Dreptul la actiunea in rezolutiune se transmite mostenitorilor.

(7) Rezolutiunea contractului de intretinere nu se poate cere pentru motivele prevazute la art.2270 alin.(1).

Politica de confidentialitateDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1419
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2023 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site